icon

Úplně přirozený porod. Kde doporučíte?

amelia000
12. lis 2019

Ahojte, som sice slovenka ale nakolko nechcem ist rodit do mäsiarne tu na sk rozhodla som sa pre porod v cesku.
Citala som plno recenzii a prezrela fakt vela stranok, no ale aj tak si myslim zeby bolo najlepsie nechat sj poradit od vas.
Moje podmienky su:
- Ziadna kanyla
- ziaden nastrih hradze, holenie, klystir,
- prakticky ziadne tie rutinne zasahy (jedine v ohrozeni zdravia ok nastrih prezijem)
Hladam porodnicu kde by som si mohla sama urcit polohu v 1 aj 2 porodnej faze, mat bonding, dotepanie pupocnika, sukromie a muza cely cas pri sebe. Idealne ak by bola moznost rodit nejak v utulne vybavenej miestnosti.

Stretli ste sa aj s takou moznostou u vas? Alebo existuje nieco take?

Strana
z6
teckadvojtecka
12. lis 2019

Já se u hloupých komentářů vždycky skvěle pobavím, proto je občas taky píšu, abych pobavila někoho dalšího. No a ti, co nemají smysl pro humor, tak se vztekají. Ještě jsem chtěla napsat k porodu v lese, že pokud máš termín někdy v zimě, tak ať se teple oblečeš. 😀

Ale taky přispěju k tématu, abych ti udělala radost.
Rodila jsem 3x v Praze na Vinohradech. Nástřih tam nedělají. Klystýr se souhlasem. Holení? Ehm, já jsem se vždycky oholila sama, přece rodit s bobrem a to šestinedělí... no, jde přece o hygienu, ale jo, chápu, bobr je blíž přírodě. Určování polohy, bonding apod. je snad automatický všude, ne? Kanylu jsem měla vždycky a nikdy by mě ani nenapadlo říct, že ji nechci. Chápu důvod, proč ji dávají.

Jinak jsem slyšela chvály na Neratovice a Mělník.

Přeju ti pohodové těhotenství, dobrou volbu porodnice, příjemný, přirozený porod a zdravé miminko.

puhelin
12. lis 2019

Toto vse jsem mela v Rychnove nad Kneznou.
Bez kanyly, holeni, nastrihu, PA i dr. znala me porodni prani zpameti, bonding v pritmi probehl dele nez 2 hodiny, pouze my 3 s manzelem, az pote probehla prohlidka miminka. Klystyr jsem si vyprosila, posledni trimestr jsem mela hrozne zacpy a tohle pro me byla uleva.

nnnadja
12. lis 2019

@amelia000 já to řeknu jen toto - u prvního jsem klystyr dostala a v pohodě, u druhého a.... Děs!!! Asi tak... Hlavně klid😉

vikinkav
12. lis 2019

Podmínky splňují Neratovice - můj druhý porod. Byli moc milí, respektovali porodní přání. Dokonce jsem trochu víc krvácela, kanylu mi prostě napíchli až v tu chvíli, úplně v pohodě. Akorát jsem měla na břiše monitor, to je trochu opruz, ale asi by mi ho sundali, kdybych se ozvala. Ale vzhledem k tomu, že jsem rodila celkem hodinu, tak to byl fakt fofr. A nakonec jsem porodila na ctyrech na zinence, to bylo super.

Rodila jsem 2x, ani jeden klystýr jsem neměla a ničemu to nevadilo 🙂

amelia000
autor
13. lis 2019

@teckadvojtecka tvoje komentare vypovedaju o tvojej inteligencii. Ale je dobre, ze aspon vies ze pises hlupe komentare. Trosku mas pomylene..lebo napisat hlupost a mat zmysel pre humor su dve odlisne veci. Len dufam ze este niesi matka 🙏🙏🙏 ale chapem ta niektore zeny s nizkym sebavedomim si tu pod ruskom anonymity chodia len honit svoje ego.

teckadvojtecka
13. lis 2019

@amelia000 Drahá, podle tvé odpovědi jde vidět, že si komentáře nečteš celé a jen vytahuješ to, co se ti hodí.

monina1210
13. lis 2019

Rodila jsem dvakrat ve FN Olomouc, coz neni vylozene vyhlasena porodnice. Mela jsem zrejme stesti na personal, protoze nebyl problem vubec v nicem z toho co popisujes ze by sis prala. Poprve jsem mela sepsana "porodni prani" a dulu s sebou, podruhe jsem verila, ze se proste domluvime. Oholena jsem byla z domu, klystyr nabidli ale nenutili. Jinak to byly krasne prirozene nijak neurychlovane porody. Oba v klece, mminko jsem si chytala sama (samozrejme s pomoci asistentky), mediky jsem si na pokoji neprala. PA me ke konci vedla tak abych se co nejmene poranila. Celou dobu se me pouze ptala, jestli pro me muze neco udelat. Dotepani pupecniku, vsechny kontroly na tele matky, neumyvani miminka - vse bez problemu. Dokonce se me PA ptala, jestli si preju uchovat placentu 🙂 Takze Olomouc za me ano.

martiniquest
13. lis 2019

@monina1210 To moc rada slysim. Kamaradka ma bohuzel pred 2 mesici dost jinou zkusenost, i kdyz mela vlastni PA sebou. Natredila tam na novou lekarku, ktera nemela absolutne zadny respekt k jejim pranim. Jinak je faktem, ze se Ol posledni dobou zlepsuje a vseobecne je to chvalena porodnice. Kez by se dalo nekde rict "jdi rodit tam a bude to dobry", bohuzel je to vzdy o tom, na koho narazite 😞

biedronka10
13. lis 2019

@amelia000 Tak snad ohledne navstev mediku se podepisuje souhlas, jestli je tam chces ne? To je tak trochu problem tvych kamaradek, jestli s tim souhlasili a pak se vztekaly, ze je okukuji a nemaji soukromi....

Ja jsem podepsala ze jo, ale ja s tim problem nemela a uprimne pri porodu mi to bylo fuk, kdyz mi bylo tak spatne. Nakomec jsem byla rada, kdyz okolo me skakali a nosili mi dobrovolne veci

biedronka10
13. lis 2019

@amelia000 P. S. prat si muzes smz cp chces, na to mas pravo, ale az pak se ukaze jakym smerem se ti porod bude ubirat. Muzes taky mit komplikace (ac ti to nepreju) a razem mas svuj vysneny prirozeny porod v prdouskach....toz tak.

texetka
13. lis 2019

@amelia000 Naprosto tě chápu. Já takto hledám také porodnici . Hodně dobré reference jsou na Jihlavu , Znojmo. Ale chce to mít sebou svou PA.
Já první dceru rodila v Bohunicích v Brně . Na vše se ptají, takže pokud odmítneš, není žádný problém - ani s odmítnutím kanyly, ani klystýru, holení ... Volba polohy také možná . Já tedy měla nějaké komplikace s tlakem ( nízký), takže ne vše bylo dle mých představ, ale jinak velká spokojenost.
Takže já si zajedu do Znojma a pak se rozhodnu - mezi Bohunicemi a Znojmem. Sice mám porodnici " za barákem" ( Břeclav) ,a le než tam, tak asi raději doma :D Jihlavu mám hodně z ruky - 2 hodiny cesty .

alcar
13. lis 2019

Uprimne, ja tyhle otazky take nechapu. Jednou jdete rodit do porodnice, ne do hotelu, tak musite pocitat s tim, ze se muze opravdu stat, ze vam tu kanylu napichnou a udelaji neco (v zajmu ditete), co se vam nebude libit a s cim nebudete souhlasit. Jako laik tezko odhadnete, jestli to bylo nutne nebo ne. Hlavne si nevybirejte fakultni nemocnici...tam se vyskytuji medici bezne uz z principu. 😉

texetka
13. lis 2019

@alcar každý rozhoduje o postupu léčby sám. Krom přímé záchrany života. Takže neexistuje, že by personál dělal něco, co vysloveně odmítnete . Jinak já rodila ve fakultce a mediky jsem neměla 🙂 Musela bych podepsat souhlas a já ho nepodepsala.

alcar
13. lis 2019

@texetka ano, druha veta je klicova. Laik nepozna, zda uz jde o zachranu zivota nebo ne. Proto musi pocitat s kanylou a jinymi zasahy, ktere jsou v nemocnici bezne. To posledni nebudu radsi ani komentovat.

texetka
13. lis 2019

@alcar kanyla se může dát preventivně anebo až akutně. Preventivně můžeš odmítnout. O to jde. A i to, co ti lékař chce dát / nabídnout, tak musí vysvětlit a i tak to můžeš odmítnout. A mediky jsem u porodu nechtěla, to vážně ne. Nevidím důvod. Stačilo, že byli při vizitách .

alcar
13. lis 2019

@texetka ano, vsechno muzes odmitnout. Proto nechapu, nac jit tedy rodit do porodnice kdyz vse apriori uz predem odmitam. Uz tomu rozumis nebo mam zopakovat myslenku? 😁 To posledni opet nebudu radsi komentovat.

texetka
13. lis 2019

@alcar Proč do porodnice ? Protože domácí porody jsou u nás nemyslitelné. PA je pokutována, když poskytne pomoc při DP. A porodní dům / centrum se otevírá až nyní a to ještě není úplně ideální formou.
Do porodnice jedu tedy protože chci porodit bezpečně . Tedy s možností mít lékaře a jeho pomoc, kdyby byla potřeba. ALe do té doby ho nepotřebuji vidět . Při prvním porodu jsem přistoupila na první vyšetření a pak už jen PA. Věděla jsem , že mám nízký tlak a mohou být problémy . Takže jsem jim povolila kanylu preventivně. Ale kdybych měla tlak a vše ok, tak jsme ji odmítla. Druhý porod plánuji stejně. Uvidíme jak to bude probíhat, ale nevidím v tom problém. Neměli ho tehdy, nebudou mít jistě ani nyní. Myslím personál porodnice. Na všem se dalo domluvit, vše se dalo vykomunikovat . Nemohu si stěžovat. ale nebyl to úplně přirozený porod, ale někdy to jinak nejde.
A nevím, proč nechceš komentovat mediky :D Ne každý je na ně zvedavej .

drep
13. lis 2019

Ačkoliv respektuju právo pacienta se svobodně rozhodnout o své těle a nejsem proti “přirozenému” porodu, natož že bych byla zastánce zbytečných zásahů, jak jsem psala výš, ale jedna věc mě v podobných diskuzích vždycky zarazí: doktorům se vyčítá, že neznají přirozené porody, ale všechny tu sborem odmítáte mediky, tedy budoucí doktory, u porodu. Kde se to tedy ti doktoři/medici mají naučit?

texetka
13. lis 2019

@drep možná protože u porodu je ideální být jen s partnerem a PA . Tedy co nejméně lidí. Přiznám se, že mi bylo nepříjemné , že tam byl i ten lékař a pediatr , plus PA. Možná kdyby bylo třeba mléčné sklo a mohli se koukat zpoza něho ? Proč ne... Ale aby bylo kolem mě ještě dalších x lidí ? Třeba na gyndě jsem neměla problém s mediky, nebo při vizitě. Ale při samotném porodu jsem cítila potřebu být ideálně sama s manželem. To je celé.

texetka
13. lis 2019

@drep navíc jsem měla nějakou utkvělou představu, že mi tam napochodují třeba 3-4 medici .... Kdyby byl jeden , možná . Ale už tak tam bylo lidí až až

pink_unicorn
13. lis 2019

Mám kamarádku PA a vždycky se nejvíc pobavíme u historek, když přirozené rodičky s porodním plánem dlouhým až na chodbu, po třech hodinách kontrakcí škemrají o epidurál nebo nějakou náladovku 😀

zelenoockaa
13. lis 2019

@pink_unicorn je perfektní když porodní asistentka dává k dobru zážitky ze sálu. Té bych určitě věřila.

pink_unicorn
13. lis 2019

@zelenoockaa tak většinou mi je nedává i s adresou a rodným číslem té dotyčné....

puhelin
13. lis 2019

@drep Ja jsem byla pro pritomnost mediku, ale pouze aby se divali, nesahali na me, nezasahovat do toho nijak. Mam prisernou zkusenost z revize, kdy primo na salu mi mela kanylu pichnout slecna, ktera se zaucovala a po nekolikatem neuspesnem pokusu to jeji dozor udelal. Ruka modra, po operaci to bolelo jeste nekolik dni. A hlavne v mem psychickem stavu, ze se tehotenstvi nepovedlo, bylo to dlouhe cekani na spravne napichnutou kanylu hrozne. Takze vzdy do IS pisu, ze s pritomnosti souhlasim, ale nesmi se me dotykat.

puhelin
13. lis 2019

@pink_unicorn Urcite i takove jsou, ale kdo si sepisuje poctive svoje porodni prani podle sveho presvedceni, ten nema potrebu ze svych pozadavku ustoupit. Proste proto, ze je presvedceny o tom, co chce a pri sepisovani prani vse zkonzultoval, nastudoval, atd.

Ja jsem si sve prani sepisovala s ohledem na to, ze chci zazit porod bez zasahu, nebo urychlovaku, ktere porod akorat zazdi a konci to akutnim cisarem. To pro me byla nocni mura, takze jsem byla 100% jista, ze to zvladnout musim bez pomoci chemie.
Prvni porod takovy nebyl, ale to jsem si zavinila sama a byla nastvana jen na sebe. Musela jsem na akutni vyvolani oxytocinem s pichnutim vody. Nastesti krome toho oxytocinu a kontrakci od zacatku po 5 minutach (od pichnuti oxy po narozeni to trvalo 6 hodin). Druhemu porodu predchazela cerklaz (opet moji vinou), takze jsem nekolik dni po terminu souhlasila s Hamiltonem, protoze jsem se bala o cipek. Kontrakce trvaly 13 hodiny, ale krome Hamiltona uz zadny zasah nebyl. Jinou variantu, nez vaginalni porod, jsem si nepripoustela.

texetka
13. lis 2019

@pink_unicorn jo, tak přesně kvůli takovým PA ženy nechtějí do porodnice a volí domácí porody... Respekt nula, že ?
Jinak já pp měla, rodila jsem celkem cca 19 hodin a nebýt menších problémů s tlakem, tak byl přirozený porod. Takže holt kyslík a pak jedna injekce na pomoc s placentou. Jinak nic. A je spousta žen, které nechtějí nic a ví jak chtějí porodit.
Přístup vaší známé je prostě hnusný a neprofesionální. Ale takové to už v porodnicích bývá, že :-/

drep
13. lis 2019

@texetka já jsem teda asi zlý cynik, ale hnusný a neprofesionální by bylo, kdyby to říkala té rodičce (jasně, plán jako lovosice a za půl hodiny už budete brečet po epidurálu) nebo kdyby to říkala s identifikací (hele, markéta vondrová, vona se dřív jmenovala petrova a seděla s tebou v sedmičce přišla s plánem jal lovosice a půl hodině už řvala, kde je ten anesteziolog). Neadresný konstatovaní, že jsem měla rodičku, která měla plán jak lovosice a po půl hodině už byla netroělivá, kde je ten anesteziolog s epidurálem, mi přijde stejně hrozný, jako když řeknu mužovi nebo mámě, že jsem jela k chlapíkovi s dušností a ten měl kočku a v jednu chvíli jsme sípali já a řidič víc než pacient. Nebo že jsem uspávala paní na žlučník a na 50kilo a 60minut operace spotřebovala celou fortovou sufentu.

texetka
13. lis 2019

@drep mi to prijde neprofesionální kdyz nekdo rozebira chování pacienta a posmiva se mu. Nemusi uvadet jmeno, ale toto beru za hranici.
A neverim, ze takový clovek se umi chovat k pacientovi slusne i naprimo.

pink_unicorn
13. lis 2019

@texetka Proboha nedělejte tady zase ze sebe svaté, vy jste nikdy nikomu nevyprávěli historku z práce? Mám dost známých ve zdravotnictví a jelikož svoji prací žijí, tak o ní samozřejmě vyprávějí i v soukromém životě. A jestli je kamarádka dobrá nebo špatná PA posoudit nemohu, nerodila jsem u ní, protože je z jiného města. Jen mě zkrátka tyhle urputné odmítačky všeho vždycky pobaví, protože vím, jak to v mnoha případech končí 🙂

zelenoockaa
13. lis 2019

@pink_unicorn Nejde o vynášení informací ale kde je respekt k rodičce? Kde je nějaká empatie? Porodní asistentka na nic, když si dělá z těchto věcí s kamarádkami srandu. K porodní asistence je potřeba důvěra, někdo takový asi ideální nebude.

Strana
z6