Úplně přirozený porod. Kde doporučíte?
Ahojte, som sice slovenka ale nakolko nechcem ist rodit do mäsiarne tu na sk rozhodla som sa pre porod v cesku.
Citala som plno recenzii a prezrela fakt vela stranok, no ale aj tak si myslim zeby bolo najlepsie nechat sj poradit od vas.
Moje podmienky su:
- Ziadna kanyla
- ziaden nastrih hradze, holenie, klystir,
- prakticky ziadne tie rutinne zasahy (jedine v ohrozeni zdravia ok nastrih prezijem)
Hladam porodnicu kde by som si mohla sama urcit polohu v 1 aj 2 porodnej faze, mat bonding, dotepanie pupocnika, sukromie a muza cely cas pri sebe. Idealne ak by bola moznost rodit nejak v utulne vybavenej miestnosti.
Stretli ste sa aj s takou moznostou u vas? Alebo existuje nieco take?
@zelenoockaa Ale to, že si o ní myslí svoje, přece neznamená, že se k ní nutně musí chovat špatně. A ruku na srdce, když po nemocnici lítá taková mamina jak abatyše, každému strká pod nos porodní plán, na kterém záleží nejvíc a za pár hodin se hystericky dožaduje epiduralu, tak by sis o ní nemyslela, že je to trochu krá*a....... ? Přece netvrdím, že se jí směje do obličeje, ale to, že pak tenhle zážitek někde přidá k dobru, z ní zase nedělá Mengeleho......
@texetka “Do porodnice jedu tedy protože chci porodit bezpečně . Tedy s možností mít lékaře a jeho pomoc, kdyby byla potřeba. ALe do té doby ho nepotřebuji vidět”
No, jde videt, ze v tom mas uplne “jasno” a “vis”, jak to v porodnicich (nemocnicich) chodi. Nekdo te musi do te nemocnice prijmout a ten nekdo je lekar. A ten lekar musi z tebe dostat i jine informace, nez je porodni plan. Chapes? 😃 Takze se proste smir s tim, ze v nemocncici na doktory holt proste narazis, at chces nebo ne. A at se ti to libi nebo ne, tam, kde zacinaji tva prava, zacinaji take jeho povinnosti a zodpovednost za zivot tvuj i tveho ditete (protoze ty problematice porodnictvi rozumis tak z 5%, nez on a za prubeh porodu jsi zodpovedna jen vuci sobe). Takze by to chtelo nejakou toleranci z obou stran. Nejenom z te jeho. Ale jinak mas samozrejme sama prava! 🙄
Rodila jsem v malé porodnici v Trutnově. Osobně jsem extra požadavky neměla, navíc byl porod dlouhý, ale vím, že tam vše konzultují, ptají se. Já jsem s klystýrem, holením i kanylou souhlasila. Při koncovém vyčerpání a samovolném třesu si nedovedu představit, jak by kanylu napichovali.
Nástřih jsem měla, ale i o tom mě informovali - hlavička nešla vytlačit, protože dcera šla zároveň s rukou. Souhlasila jsem. Zašití bylo precizní, dvě hodiny po porodu jsem seděla, měsíc po porodu jezdila na kole.
Osobně bych volila soukromou PA, pokud jsi povahy, že si věci nevykřičíš sama v napjaté chvíli. Člověk se musí umět ozvat, na druhou stranu agresivní přístup nic nezmůže.
Ono je moc hezké nic nechtít a v případě, že se vše podělá, obvinit lékaře.
Mě prostě potěšil přístup od personálu, kdy mi řekli, proč to dělají, k čemu je to dobré a jestli můžou. Cítila jsem se informovaná, na mé dotazy se reagovalo, takže to je pro mě dobrý porod.
@alcar To jsi napsala moc dobře. S domácími porody nesouhlasím, ale říkám si ok, asi ví, co dělají, je to jejich rozhodnutí a jejich odpovědnost. Ale přístup - nic nechci, nechtě mě být, ale běda jak se něco posere, je fakt úžasný 😀
@pink_unicorn ano, zdravotníci jsou casto hulvati a delaji si s pacientu srandu. Proto take nemaji uctu a respetk.
A mohou si za to sami.
Mam pocit, ze se to tu ubira smerem, ze kdyz mas porodni prani, tak do porodnice ani nelez, protoze prece nemas pravo diktovat, co se s tebou bude dit 😏 Protoze ty jsi prece laik a prd tomu rozumis.
Vazene zeny, v nasich porodnicich se do nedavna naprosto rutinne provadely poskozujici praktiky a jen diky zenam, ktere si je na sobe nenechavaji libit se situace zacina ubirat lepsim smerem. Ty rutinni praktiky casto nejsou o skutecne pomoci rodicce nebo diteti, ale o tom, ze se nekdo neco naucil a nikdy se nezamyslel nad tim, zda je to prospesne nebo ne.
Vite, jak vznikla poloha v pololeze? Manzelka francouzskeho panovnika (nepamatuji si ktereho, na historii jsem marna) chtela svemu manzelovi doprat pekny vyhled v prubehu porodu. Toho se chytli lekari. Prece se nebudou ohybat a sklanet k rodicce, kdyz muzou mit vse pekne na ocich. A tak se zavedla tato poloha. Mimochodem, je to poloha, u ktere je prokazano, ze velmi znatelne zuzuje porodni kanal. Pak se proto casto pridava nastrih, aby se tento kanal zase umele zvetsil. Chape nekdo tu logiku? A je pro vas pochopitelne, ze zena, ktera tyto informace ma, si bude chtit svobodne zvolit polohu, ktera je v souladu s jejimi momentalnimi potrebami?
Dovoluji si pridat video od vazene porodni asistentky Anny Kohutove
@alcar Extrémní názory ? Které, uveď prosím příklad... Zaujmout nepotřebuji, to vážně ne. Navíc, kdyby jsi četla moje příspěvky všechny, tak bys věděla, že třeba kanylu jsem měla a souhlasila s ní, neb mám blbej tlak a věděla jsem, že je to prevence kdyby něco.. Ale kdybych měla vše ok, tak bych ji neodsouhlasila.
A tvé předpoklady o tom, že nikomu nic neřeknu a jen mávám pp 😀 Jako pardon ...
A jeste dodam, ze porodni prani pro me osobne neznamena, ze si jej vydupavam, co to jde navzdory vsemu a vsem. Je to informace pro zdravotnicky personal, jakym zousobem si preji, aby byl porod veden v pripade, ze nenastanou komplikace! V kazdem pripade ma byt rodicka o veskerem prubehu porodu informovana a ma mit moznost volby, pokud nejde o zivot ohrozujici stav, tam je to jasne. Coz vidime v praxi, ze se taky nekdy a nekde nedeje - viz pichnuty oxytocin bez vedomi rodicky, to je proste spatne.
Mimochodem, krome Anny Kohutove a jejich videi a kurzu jsou skvelym materialem k prostudovani i knihy doktora Michaela Odenta.
@alcar uznávám pokud JE důvod. U mě důvod byl. Kdybych měla tlak v pořádku, nenechám si ji dát. A každá žena má právo si říci zda chce nebo nechce preventivní zásahy ze stran lékaře a ten je povinen jí vyhovět . Pokud se nejedná o životohrožující stav. Je to o komunikaci, o ničem jiném. Každá žena chodí do porodnice na poradny, takže se může domluvit na konzultaci svého pp a může si vše vykomunikovat předem. Jistě, vše se mění, pokud bude v ohrožení žena nebo dítě. Ale při běžně probíhajícím porodu není potřeba aby byly jakékoliv zásahy .
@alcar Ano - mám nízkej tlak, byl velký předpoklad, že omdlím a bude potřeba zásah . Proto jsme si ji preventivně nechala dát. Nebyla to akutní nutnost v tu chvíli, ale prevence kvůli mé anamnéze. Chápeš? Kdybych měla tlak ok, nenechám si ji dát . Nebylo by to potřeba. P.S. kanyla využita nakonec byla při jedné dávce oxytocinu kvůli placentě.
@martiniquest já se trochu obávám, že na MK s tímto nepochodíš. Co sleduji debaty o porodech, tak drtivá většina žen zde chce porod jen přežít. Čest vyjímkám.
@martiniquest Ještě jsou hodně zajímavé přednášky a materiály od dr. Jacka Newmana.
@texetka Jsem nenapravidelny idealista. A vidim, ze nas "jinak myslicich" je tu postupne vic a vic. Ale pravda je, ze vetsina je proste cesky nemyslici mainstream.
@martiniquest bohužel .. Ale mění se to, stejně jako s prosazováním práv dítěte na přítomnost rodiče 24/7 . Každý rodič, který je poučen a nebojí se, tak posouvá kvalitu péče dál. A naštěstí na to reagují i nemocnice a mnoho věcí začíná být automatických .
@martiniquest Já doufám, že pro tu, "jinak myslící elitu" vybudují už konečně ten porodní dům nebo jiné vhodné prostory vyjmuté z veřejného zdravotného pojištění, a ten, "český nemyslící mainstream" může i nadále rodit v porodnici kterou si vybere a pokusí se domluvit na co nejpříjemnějším porodu s ohledem na ostatní pacienty a personál.
@barchen Ano, kez by. S takovou mainstreamovou pakazi se totiz nepotrebujeme stykat 😂😂😂 dekuji za pobaveni
@barchen porodní dům a podobně je všude v civilizovaných zemích součástí běžné zdrav péče. U nás, bohužel, převažuje lobby strachu a nevědomosti. Kdo je jiný, smýšlí jinak, tak je urážen a vyzýván at tedy k lékařům ani nejezdí, nechodí . At si vše řeší sám apod... Což dokazuje i tato debata . Přitom jde jen o možnost volby. Aby žena, která chce na své přání CS, žena, která chce porod vedený medicínsky i žena, která chce přirozený porod měly stejnou šanci a práva . To je celé. Dnes je to bohužel tak, že je na ženy vyvíjen nátlak k průměru - tedy k medicínsky vedenému porodu. Cokoliv jiného je nepřijatelné. A to je potřeba změnit.
@martiniquest A pobavilo tě to, že ta pakáž má být té elitě vděčná za to, jak to s současnosti je nebo co konkrétně?
@barchen Hlavně ať je to co nejpříjemnější personálu a ostatním pacientům!
@texetka Já ti rozumím, jak to myslíš. Jenže to podle mě vidíš strašně jednostranně. Když chceš mít právo na porod podle vlastní volby, tak bys asi měla rodit doma na svoji odpovědnost. Jenže ve chvíli, kdy vlezeš do porodnice, tak za tvůj zdravotní stav přebírá odpovědnost personál. A já jako laik, bych si netroufla tvrdit, co je skutečně zbytné a co nezbytné.... Je skvělé, že se nerodí jako za totáče. Ale považuju to za přirozený vývoj nálad ve společnosti, kdy se bere ohled i na pocity malých dětí. Rozhodně si to nemyslím, že je to zásluha ukřičených naci matek a kojících guerill......
@martiniquest
@barchen prirozeny porod, tedy bez leku, zasahu, je i levnejsi.
A dneska se vse posouva. Pomalu, ale jiste a je to dobre. Ze lidi uz nejsou jen ovce co si jechaji vse libit. Ale jsem pro volbu. Tedy at si kazda rodi dle sebe. Kdyz chce cs, at ho ma. Kdyz chce medicinsky vedeny porod, at ho ma. Kdyz chce prirozeny jen s pa, at ho ma
@pink_unicorn ne. Lekar ma zodpovědnost za ukony ktere provedl a za to, ze pacientu spávne navrhl lecbu. Ale rozhoduje pacient. Az se naucime toti pravidlo, bude vsem lepe
@texetka To říkáš naprosto správně. Každá země má jiný systém zdravotního pojištění. Ale dle mých znalostí neexistuje v současnosti země, která má podobný systém jako v ČR a současně instituce, které by byly hrazené z tohoto systému, tak, jak si to tady někdo představuje. A Anglie to fakt není, která je v podobných diskuzích často zmiňovaná jako vzor porodnictví. Ale to ví jen ten, co si tam zdravotní péči hradil a dostal za to služby. Země, která ma velice podobný systém, je Slovensko. Ale i ti jsou v některých věcech napřed. Např. něco, čemu si říká nadstandardní služba, hrazená pacientem. Porodní domy ještě nemají ale minimálně si tam už člověk může připlatit legálně za nadstandardní služby. V ČR to bylo zavedeno před lety a hodně rychle zrušeno, protože tady se hrajeme na to, že všem stejně a bože chráň by chtěl někdo něco lepšího. Takže jak píše kolegyně @martiniquest, s mainstraemovou pakáží se stýkat nechce ale jsem zvědavá, kolik elit by si ten porod hradilo samo z vlastní kapsy a neslo finanční následky v případě problému. Protože já také nestojím o to aby mé právo bylo omezováno jiným člověkem. Ale podle politické situace a výsledků voleb nevidím jaksi vůli elity, si hradit něco nadstandardního z vlastní kapsy.

@pink_unicorn Každá z nás má nějakou představu, samořejmě realita se může lišit. Já třeba u porodu nepotřebovala skoro nic, kanilu jsem měla napíchnutou skrz atb. Nástřih jsem odmítla (a kupodivu bez poranění - i když mi doktorka tvrdila že to bez nástřihu nepůjde), klistýr nebyl potřeba a kdyby mi bez mého vědomí nedali do kapačky oxytocin dvě hodiny před porodem malé tak by to bylo naprosto v pohodě. Ty dvě hodiny byly utrpení, jedna dlouhotrvající kontrakce, dostatečně neotevřená ale kontrakce už nutily k tlačení, hodinu na monitoru, protože dítěti začaly padat ozvy... Kdyby mi ten oxytocin nedali (což jsem se jenom tak mimochodem dozvěděla až z porodní dokumentace po porodu) tak by porod možná trval o pár hodin déle ale postupoval, akorát asi ne dost rychle.