Zemřela na porodním sále - jedná se o omyl, přečtěte si vyjádření nemocnice v úvodu
Modrý koník: Po dohodě s nemocnicí zveřejňujeme její vyjádření k této diskuzi.
"Vážená společnosti „Modrý koník“,
Vaší činnosti včetně diskusního portálu si určitě vážíme a přispívá k výměně informací budoucích rodiček. To je určitě dobrá věc, ale nesmí dojít ke zmatení informací. Takové zmatení jsme však jako Fakultní nemocnice Brno zjistili v příspěvku (viz níže) a celé diskusi pod ním. Příspěvek se týkal „nějakého“ odvezení prý snad mrtvé osoby.
V této souvislosti Vám musím sdělit, že šlo o převoz jednoho přístroje mezi našimi porodnicemi Bohunice a Obilní trh, který se mohl dotyčné diskutující zdát jako mrtvá osoba. Jde o zkreslení informace, protože šlo, jak výše uvádím, o převoz jednoho přístroje. Nikdo nezemřel.
S pozdravem
Mgr. Pavel Žára M.A.
Centrum komunikace, tiskový mluvčí
Fakultní nemocnice Brno"
Původní příspěvek uživatelky bilateniska:
Ahoj,
jsem tu nová, ačkoliv už delší dobu pročítám zdejší názory a rady. Včera jsem zažila něco, s čím se ale nějak nemůžu srovnat a rozhodla jsem se registrovat a sdílet svůj zážitek s ostatními, abych si třeba přečetla nějaké pohledy, které mi pomohou si to v hlavě urovnat. Byla jsem včera v porodnici, probíhaly tu předporodní kurzy. Bylo nás tu hodně, aspoň 10 těhulek určitě. K sálům šla nějaké volaná lékařka z chirurgie, nějaký čas nikdo nevycházel, ani nešly další pacientky. Pak, zrovna když jsme stály před porodními sály, najednou odtud odvážely zakryté tělo :/ Přeběhl mi mráz po zádech, bylo to fakt hrozné setkání s realitou, aspoň pro mě v tomto rozpoložení děsný zážitek, to samozřejmě nemluvím o hrůze, kterou musela prožít ona a kterou prožívá její rodina. Všichni mlčeli, lékaři se chovali jako by nic. Nikdo to nekomentoval. Neznám pochopitelně žádné podrobnosti, ale myslela jsem si, že dneska se u běžných porodů neumírá, nebo aspoň ne takto. Že se to výjimečně stává na operačních sálech při císařském řezu, kde jsou komplikace, že takové ženy končí na JIP a nemusí to zvládnout (krvácení apod.) to jsem vše nějak v hlouby duše tušila, ale jak to, že na běžném porodním boxu, tedy asi u porodu bez předpokládané komplikace, proč ji nenapojili na nějaké přístroje na ARU nebo na JIP, nějak se s tím neumím poprat, jak se může něco takového stát na místě, kde mají životy začínat, jiný skončil. Je to opravdu smutné a na běžném porodním boxu mě to prostě šokovalo víc, než na jiných odděleních, kde to člověk v nějakém podvědomí nosí, že tam někdo někdy umře. Popravdě se teď porodu najednou mnohem víc bojím a nevím co s tím dělat.
Je to velmi smutné, ovšem ženy umírají nejenom v Bohunicích. Já jsem tam rodila a budu znovu. Veliká spokojenost s pá i doktory. Neměnila bych 🙂
A to já to klidně zkritizuji. Jestliže přijdou rodičky na exkurzi a zdravotníci tam vezou figuru přikrytou plachtou a vyděsí je,pak by jim pusa neupadla,kdyby to lidem řekli.
Mám známého,co dělá zřízence a tak vím,že jsou schoplni mít z toho legraci. Že Vás vyplašily.
Byly bychom určitě všichni co jsme tam čekali rádi, kdyby nám to řekli. I v té čekárně maminky koukaly co se to stalo, jenomže si říkám, třeba jim to prostě nedošlo, jaký to dělá dojem, oni už jsou asi otrlejší a věděli o co jde, každopádně místo uklidnění z poznání prostředí jsme odcházely vylekané a ještě s otazníkem, protože nikdo si samozřejmě nic říct nedovolil. Ještě že tato diskuze vznikla, pro mě obrovská úleva 😎
@babanci taky mi přijde zajímavý ten pohled - přístup zdravotníka VS. pohled budoucí rodičky. Takova situace by zamávala asi s každou ženou a ta ukazka neochoty informovat je podle me úplne typicka, ať už to bylo zavinene čímkoliv, nedostatkem času, ochoty, empatie, vůbec je to nemuselo napadnout. .
@bilateniska Já bych si říct dovolila. Mě lékaři tak léčili dítě, bolesti zad neřešili,protože záda bolí každého... že mi zemřelo. Dneska už se nebojím ničeho a řeknu bez obalu,co mám na srdci.
@loafeer mohu se zeptat odkud vis, ze to byla figuryna?
@babanci Já jsem taky zdravotník a vždycky jsem se snažila dělat pro lidi první poslední a znám spoustu takových. Jenomže jako zdravotník nemůžete nic - jste pod drobnohledem pacientů a musíte se k nim chovat za všech okolností slušně i kdyby po Vás plivali, zatímco pacienti co si kolikrát dovolí to byste koukala. A taky žádný zdravotník neříká:,,Ti pacienti to jsou všechno takoví ..." jenom na základě některých svých špatných zkušeností. Taky bych mohla vyprávět jak po mně opilí lidé bezdůvodně křičeli, jak se mě jeden pacient snažil sexuálně obtěžovat, jak někteří doslova zneužívali toho, že jsem na ně hodná a nechám si kálet na hlavu apod., ale i přesto mám lidi stále ráda a nehážu je všechny do jednoho pytle. Kromě toho co píšete o informovanosti - tak např. zdravotní sestra nebo ošetřovatel Vám nemohou říct spoustu věcí - to smí jedině lékař a pokud něčemu nerozumím, tak se zeptám přímo jeho - taky není vševědoucí, aby vytušil jakému slovíčku třeba nerozumíte. Je mi moc líto, co se Vám stalo a chápu, že je po takové zkušenosti těžké zdravotníkům ještě věřit, ale věřte, že je spousta těch, kteří svoji práci dělají s láskou a zodpovědně a nezaslouží si, aby je lidé házeli všechny do jednoho pytle s těmi, kteří takoví nejsou.
@bilateniska tvrde, ale uprimne, i kdyby to byla mrtvola, tak co? Lidi proste umiraj a chapu, ze je to pro nekoho radsi lepsi nevidět, ale kuli tomu se mrtvoly po spitalech nebudou vozit pod haldou peřin, aby to nahodou nikdo nevidel. A ano vesmes je vsude predpis na prepravu tela zemreleho, ktery urcije jakýsi box, poklop, pytel a podobne, ale v noci na to treba někde kaslo... k poznamce, ze to nikdo nekomentoval, nechapu proc by mel. Ono ja mit za sebou resuscitaci řidičky, tak bych na nejaky reci kolem fakt nemela naladu a nikomu do toho nic nemi. K Aro, jip spasit vsechny opravdu nejde, sou stavy, kdy rnepomuze intubace, okamzita nepretrita kpr, spousta léků, krvi a proste to nejde i když je to mlady clovek, bohuzel. Jinak pokud někdo v nem zemre musi zustat pred prevozem 2hod tam, kde zemřel. A jinak ale zase chapu ze to lajka rozhodi. A v porodnivi tohle clovek nečeká. Ale byla to figurina, jak pise loafer, ktera to ma urcite dobré zjisteny 🙂 takze klid. A posledni poznamka i zdravotnik je clovek 🙂
@babanci Já nevím, já to obecně nedělám. Jasně, že když se ke mně někdo konkrétní chová hnusně, tak si sama pro sebe zanadávám nebo se svěřím kamarádce apod., ale spíš se na to snažím dívat tak, že často je ten člověk hodně nemocný, dozvěděl se zrovna něco špatného, prochází těžkým obdobím a tak zrovna nezvládá svoje emoce a já jako sestra jsem první na ráně. Většinou na to docela brzy zapomenu a primárně neberu pacienty jako nepřátele, mám lidi ráda, ráda si s nimi povídám a jsem ráda, když jim můžu pomáhat. Jednou mi jedna paní bezdůvodně vynadala - pracovala jsem u praktického lékaře a ona přišla v době, kdy on už tam nebyl a já tam byla sama - začala na mě křičet jaktože tam není, že ho potřebuje atd., nadávala mi za to, že on tam není jakobych já nad tím měla nějakou moc a já z toho byla úplně otřesená. Tehdy jsem si řekla Proboha co to je za babu... Za pár dní, kdy už jsem na to dávno zapomněla, se mi přišla omluvit a donesla mi čokoládu - to se mi stalo jen jedinkrát, že se mi pacient takhle omluvil za svoje nevhodné chování, ale hřeje mě to dodnes. Já myslím, že jsme všichni jenom lidé a v každé profesi je to všechno o konkrétních lidech. V případě jak píše zakladatelka diskuze, tu situaci asi někdo hodně podcenil, třeba si to jen v ten moment neuvědomili jak to může vyznít nebo čekali, že to vysvětlí někdo jiný...kdo ví. Každopádně je to dobrý podnět k diskuzi, že ne vždy je všechno tak, jak to na první pohled vypadá a že bychom se měli někdy víc zamýšlet při své práci, abychom zbytečně nevyvolali rozpaky a dohady a někomu třeba nevědomě neublížili.
@rituska88 Já si osobně myslím - a to nesouvisí nijak s mým úvodním příspěvkem, tam jsem žádnou chybu nemocnice nemohla tvrdit, šlo jen o dojem, který jsme získaly - že jsou povolání a lékařství mezi ně patří především, kde zkrátka není prostor pro chyby. Takových dalších ještě několik je, ale zdravotnictví stojí v čele. Jelikož to pochopitelně není možné a lidé chyby zkrátka dělají, dělají omyly, pletou se, zapomínají, nejde to úplně eliminovat u jedince, pak by se to mělo eliminovat spoluprací, tedy tím, že pokud by se jeden zdravotník chystal udělat chybu, měli by být další, kteří tomu zabrání. Víme všichni z dění kolem nás, že to spolehlivě nefunguje a i přes různé postupy, které mají snad bezpečnost zvyšovat, se ty chyby dějí a bohužel se i stává, že za to lidé zaplatí zdravím nebo životem - já vím k tématu těhotných o případu z Německa, kde zemřely 4 nebo 5 žen u porodu císařským řezem, než se zjistilo, že zde špatně zapojily dýchací plyny - vím to z médií a od zaměstnankyně tamní nemocnice, nikolik z nějaké blízké zkušenosti, to jen pro upřesnění. V daleko menší míře jsem ale zažila podobné situace na "vlastní" kůži, když mi pediatrička chtěla očkovat dítě (nejsem prvorodička) a já jsem jí tvrdila, že už očkované je a ona se se mnou hádala že to nemá v záznamech a že očkované dítě není a naočkovat se musí, došlo to až k tomu, že jsem začala věřit, že skutečně ještě má očkování mít, když si na poslední chvíli sestřička všimla, že dítě skutečně očkované je a paní doktorka to jen neuvedla do záznamu. Nevím jaké může mít následky, že dítě dostane totéž očkování dvakrát krátce po sobě, ale nechtěla bych to testovat. Podobně mi pak v lékárně pro dítě zaměnily léky s podobným názvem, však zcela jiným účinkem, což jsem kvůli podezření ještě konzultovala telefonicky s lékařkou a ta mi podezření potvrdila a šlo skutečně o jiný lék. Do třetice uvedu, že mě připravovali na operaci, já se slzami v očích a vyděšená, nemohla jsem uvěřit a opakovala doktorovi, že se cítím dobře, že to přece není možné, kdy na moje naléhání provedli kontrolní UZ jinou lékařkou a ta mi k mému nadšení řekla, že šlo o omyl, že pan doktor se zmílil a nedělá tuto práci dlouho. Tento pan doktor se mi pak šíleně omlouval a omlouval za způsobené zbytečné vyděšení a jelikož se mi nic nestalo, nezlobila jsem se, ale hezká zkušenost to tedy nebyla. Ono je to těžké, ale když jde o životy a zdraví, mělo by být více lidí, kteří na to budou dohlížet automaticky, zrovna ze svého života mám totiž pocit, že jsem si všechny situace zachránila sama, což jen konstatuji fakta. Ne každý pacient je na tom ale tak, aby mohl sám "dohlížet" na práci lékaře, na druhou stranu je to hrozná práce, ta zodpovědnost je nepředstavitelná a věřím upřímně, že lékaři dělají co mohou, ale jsou to pořád jen lidé a pacient nemůže přicházet s tím, že bude počítat nad svým životem s lidskou chybou lékaře, měl by být další lékař, který na to dohlédne. Na to ale lidi nejsou. Když jde ovšem o peníze, tak to kontroluje několik lidí, zda vše sedí, pokladní, účetní, vedoucí, stroje, banka, co já vím. Ale když jde o životy je tu jeden doktor na kterém leží všechna zodpovědnost a klobouk dolů co tito lékaři musí vydržet a za jakých podmínek pracují. Zrovna v Bohunicích je to běžící pás nejen pro rodičky ale i pro doktory, o tom jsem pevně přesvědčená a nezávidím jim, kolik toho mají stíhat a jaká úroveň se automaticky očekává. Vidím tu chybu někde výš, že nejsou vyhovující podmínky pro lékaře, na což doplácí pacienti. Je to jen můj názor, nikomu jeho jiný neberu a omlouvám se za román.
@bilateniska Právě jsem to chtěla napsat,ale jako Ty bych to nedokázala. Máš pravdu a napsala jsi to báječně. My už těch pochybení zažili, o dceru přišli a dnes věříme na boží mlýny.
@terezapetrova vím to naprosto přesně, protože tam pracuju, vím to od kolegyňky, která měla ted den službu.
@babanci Moc mě mrzí co se Vám stalo, myslím si že obecně nic horšího než přežít vlastní děti pro rodiče není. Z doslechu vím o případech, kdy se třeba dítě v nemocnici udusilo (přišlo s jinými problémy), kdy sestře spadlo z náruče a na následky zemřelo, kdy dítěti dali špatné léky a ono následně zemřelo, jiné o život bojuje.. takových příběhů je s ohledem na jejich obsah až moc. Na druhou stranu věřím, že číslo, které je pod pacienty, které lékaři vytrhli hrobníkům z lopat, bude naštěstí mnohonásobně vyšší, jen se o tom tolik nemluví - to je ta samozřejmě očekávaná péče - jdu k lékaři, on mě uzdraví. Jenže je obrovský rozdíl, jestli to nešlo, nebo to někdo pokazil. Jak říkám, na ty chyby by zde neměl být prostor, to se dá zajistit jen větším počtem lidí a času na tu následnou kontrolu, která podle mě není dostatečná, stejně jako personální obsazení, ale o tom rozhodují jiní, co musí pacientům a lékařům stačit a někdy nestačí.
Ahoj, stava sa to a nemusi to byt chyba lekarov. Nedavno zomrela matka na slovensku http://www.cas.sk/clanok/377261/oravou-otriasa-... Bola to sestricka na detskom. Rodila ju jej kamaratka - gynekologicka - a ako je slovensko male, tak sa vsetci poznaju. Zomrela koli plucnej embolii a nebola to nikoho chyba. Nie je mozne tomu predist. Oni prisli hned na to kde je problem a dostala injekciu a kapacky a vsetko, ale nebolo mozne jej pomoct. Davala si spravit extra set testov v 34 tyzdni - bola velmi opatrna ako robila na detskom. Mala najlepsiu moznu starostlivost. A aj tak sa stalo.
Ako zomeraju pri porode deti tak zomieraju aj matky. To percento je velmi nizke - ale stava sa.
@bilateniska já bych se taky lekla....tak doufám, že jsi alepson klidnější, že se skutečně nejednalo o ničí život. A souhlasím, mohli alepson kváknout, at se neleknete.....hlavně už bud v pohodě, v zájmu každé porodnice je spokojený klient/ pacient, tak ať ti vše dobře dopadne a už zádné takové zbytečné stresy:o)
@bilateniska Já naprosto souhlasím. Je to tak, že personálu v nemocnicích je často málo, musí stíhat spoustu věcí, které se často nedají stíhat tak, aby vše bylo uděláno 100% pečlivě, lékaři i sestry pracují ve stresu a potom se stávají chyby, které by se stávat neměly. Bylo by strašně super, kdyby to bylo tak, že u všeho by pro jistotu bylo víc lidí, aby se chyba nestala. Ale bohužel je to často naopak tak, že jeden lékař nebo jedna sestra má na starosti celé oddělení - zejména na nočních směnách není výjimkou, že je jeden lékař a třeba 30 pacientů - že by zrovna 3 najednou potřebovali honem akutní neodkladnou pomoc se často nestává, ale kdyby náhodou, je jasné, že se hraje o čas, lékař je ve stresu a není to potom takové jakoby se mohl plně věnovat jenom jednomu člověku, je větší pravděpodobnost, že se něco potentuje. Když lékař udělá chybu, tak je to potom strašné, co si budeme povídat, někdy to má nenapravitelné následky. To je taky jeden z důvodů, proč jsem nešla studovat medicínu - ta zodpovědnost je obrovská a já bych její tíhu neunesla. Jako sestra mám samozřejmě taky zodpovědnost, ale nemusím rozhodovat o tom, co se zrovna v ten moment bude dít já - prostě poslouchám lékaře, který rozhoduje. Jinak, já před mateřskou pracovala v ambulanci - tam těch vyhrocených situací není tolik, je tam na vše víc času, pacienta už známe dlouhodobě, takže tam není tolik prostoru pro chyby, což mi naprosto vyhovovalo. Na akutních odděleních je to v tomhle náročnější, v lékárně určitě také. Jako pacientka mám taky bohužel několik špatných zkušeností, ale obecně můžu říct, že jsem potkala většinu doktorů dobrých a zodpovědných a mnohokrát mně i mým blízkým opravdu pomohli.
@loafeer Děkuji, já jsem takový happyend vůbec nečekala a jsem opravdu ráda, že jsem tuto diskuzi založila. Mě nijak nevyděsilo chování nemocnice, jak spíš to přikryté tělo - opravdu šlo tu Andulu šupnout do krabice, nebo co já vím, tohle vypadalo prostě děsně, asi jako přijít na pohotovost, kde bude na zemi vylitých 5 litrů rudé barvy, no koho v první moment nenapadne, že je to krev... Škoda že se ty ostatní maminky nedozvědí jak to bylo, myslím si že je klidně možné, že tam kvůli tomuto zážitku nebudou chtít některé rodit, řeknou to kamarádkám, ty dalším.. zbytečný stres a špatný dojem bohužel způsobený asi pouhou nedomýšlivostí.
@marticep a proc by se nemelo diskutovat? Ja porad asi nechapu. Snad v každy větší porodnici je nekdy.. Úmrtí ne
@loafeer takze časové i porodnim boxem se to stoprocentně shoduje?
@bilateniska tak i ve zdravotnictví funguji "jen" lidé a lidé nejsou stroje takze chyby se ději a 100proc je proste eliminovat nelze tedy ja o tom pochybuju. Neni to dobre, někteří to bohužel odnesou :( ale je to tak
@terezapetrova a prečo to neustále spochybňuješ? Nezdá sa ti to vysvetlenie od
@loafeer? proste ak v pôrodnici umrie rodička, tak sa tá informácia medzi personalom šíri rýchlo, keďže to sa tam nestáva dokonca ani ročne, nie to mesačne či denne.
@bajana pouze jsem se ji zeptala na podrobnosti a promin ale Tebe jsem se neptala..
@terezapetrova já nevím, co se shoduje, ale díky bohu dlouho nikdo nezemřel, předevčírem už vůbec ne. Jediné vysvětlení jsou medici a ta figurína. Já už nevím, jak jinak bych ti to měla vysvětlit 😀 ...
@bilateniska řekla jsem to kolegyňce, co to vyvolalo za diskuzi, a ta na to upozorní staniční, aby se pohlídalo převážení figuríny nějak lépe, aby nevyvolávalo to zbytečnou paniku....Ta figurína je těžká jako prase, takže v krabici fakt ne, to by ji z toho nikdo asi nevyndal, ale třeba vymyslí nějaký méně děsivý způsob :o)
Ja tu paniku chápu, pokud někdo sledujete na CT1 Případy 1.oddělení, tak si určitě vzpomenete na jeden z dílů, kdy se patralo po brutálním sériovém vrahovi na základě fotky rozrezaneho těla. I znalci z oboru soudního lékařství si mysleli, ze kde o opravdovou vraždu a nakonec se ukázalo, ze šlo o fotku z natáčení filmu. A to se vážně stalo. Navíc je dnes každý "zpitomely" z televize, ze?
Myslím, ze je skvěle, ze to
@loafeer objasnila, úžasné je, ze nikdo nezemřel a doufejme, ze upozornění přispěje k lepší komunikaci. Jsou to jen lidé a stát se to může.
@loafeer ok, v pohode a dik, tak ja to nemyslim nijak zle takze fakt nechapu ty palce nahoru u Tvého prispevku ale v pohode

Prosím chtěla bych se vyjádřit k vašemu rozhořčení nad tím, že někoho kritizuji, nadávám na zdravotníky, pomlouvám nemocnici a tak dále. Já jsem skutečně nic takového nikde nenapsala. Já jsem čekala, že se uklidním tím, že si prohlédnu místo, kde přijde na svět moje miminko. Namísto toho ze dveří, do kterých jsme měli vstoupit na prohlídku porodních sálů, náhle vyjel vozík s uloženým zakrytým tělem (tedy možná plastovým), jenž vezli dva zaměstnanci nemocnice. Všechny co jsme zde již čekaly (přišly jsme příliš brzy), jsme vytřeštěně zíraly a určitě jsem nebyla jediná, dokonce zde čekala v čekárně maminka která s sebou měla mimo jiné tak 5-6tileté dítě, které rovněž vykuleně koukalo a maminka ho nepřesvědčivě uklidňovalo, že to vezou jenom peřiny. Bylo jasně vidět, že to peřiny určitě nejsou, přeci každý pozná, že tam jsou nohy, trup, hlava. Já se přiznám a nijak se za to nestydím, vlastně jsem opravdu moc a moc ráda, že jsem skutečně kdy viděla vézt nějakého zemřelého pacienta pouze a jedině v televizi a ani si nepřeji to vidět jinde. Nebyla jsem sama kdo to pochopil úplně stejně, jako já. Když jsem viděla zakryté tělo na lůžku odvážené do vnitřního výtahu, moje znalosti nesahají tak daleko, aby mě napadlo něco jiného, než že někdo zemřel. O pravidlech odvážení zemřelých v nemocnici díkybohu nic nevím a evidentně o tom nevěděly nic ani ty ostatní ženy, které na to se mnou nevěřícně a vyděšeně koukaly. Domnívala jsem se že šlo u mrtvou rodičku ze sálu, protože zde jak nám ukázaly, je východ ze sálů a tudíž jsem nespekulovala nad tím, kolik dalších východů a jestli nějaké zde ještě jsou. Figurína mě vůbec nenapadla a prosím pochopte, že pro lajky je to prostě tělo pod plachtou = mrtvola. Kdo se nepohybuje v oboru a kouká na televizi, tak ho snad nemůže napadnout nic lepšího, bohužel. Když viděly, jak jsme všechny ztrnuly, mohly nám to vysvětlit. Uznejte prosím, že zeptat se v takový moment : Pane doktore, to jela mrtvá žena, která porod u vás nepřežila? se opravdu nanejvýš nehodilo a nikdo se samozřejmě nezeptal. Nicméně přes to všechno jsem nemocnici nijak neodsuzovala ani nekritizovala. Diskuzi jsem založila proto, abych se s tím lépe srovnala, protože mi to bylo velice líto a vyvolalo to ve mně strach z porodu. Nikoho jsem nepomlouvala, popsala jsem, co jsem viděla. Asi nad tím mohl někdo uvažovat, jak to bude působit.