Dítě před manželstvím

17. únor 2021

Ahoj holky, jdu se asi spis vypovídat, než žádat o nějakou radu, protože jsem z toho smutná a úplně to nechci teď řešit s kamarádkami.
Možná je to vážně hrozná blbost, ale hormony dělají své. Čekáme s partnerem mimco, chtěli jsme ho, sice to vypadá na holčičku a my chtěli spíše kluka, ale to mi vůbec neva, hlavně ať je prcek v pořádku. Nicméně nejsme vzati, žijeme spolu tři roky, vztah máme dobrý, brzy zapocneme stavbu domku a všechno je vlastně růžové... Jen já si vždycky přála spis nejdřív svatbu, pak až rodinu. Ale mimco se proste povedlo dřív a tak jsem rada. Přítel vždy tvrdil, ze si mě vzít chce, před ostatními, když na to narazili, říkal, že nejdřív proste musíme postavit barák, což chápu a je to rozumné. Ale semnou na přímo to takhle neprobiral. Tudíž k věci, trochu jsme premysleli o jméně pro potencionálni holčičku a já ho pak řekla spojené s mým příjmením, což se příteli nelíbilo... Ale já už dřív říkala, ze pokud bude dítě dřív jak manželství, bude mít proste moje příjmení. Po otěhotnění jsem si ještě říkala, ze bych názor změnila jen pokud by mě požádal o ruku do porodu... Ale jak ho znám ani ho to nenapadlo. Tak sem se mu pokusila říct jak to proste cítím, ale jako vždy když se řeší něco takhle podstatného vlastně nereagoval... Teď je mi z toho vlastně hrozne smutno, musela sem to jít lehce obracet do koupelny (hormony 🙄) a je mi z toho fakt ousko...
omlouvám se moc za sloh a děkuji pokud jste docetli a případně za názor.

j.a.n.i
17. únor 2021

No, on se evidentně do svatby nehrne, no a když tys nemela problem s ditetem pred svatbou, tak on uz vlastne nema duvod. A upřímně me by tedy svatba vynucena prijmenim dítěte netesila.

escapelle
17. únor 2021

Vidím to stejně jako ty. Pokud si mě chlap nechce vzít, má dítě moje příjmení.ktere se po svatbe dá změnit.
Spousta ženskych vymekne, já bych to neudělala. A za svým jsem si stala.
Nechápu,proč se bere automaticky,že by dítě mělo mít příjmení otce když se jeho otec nechce ženit.

hasara33
17. únor 2021

No osobně si myslím, že svatba by měla být ze všeho nejdřív (před dítětem, před stavbou domu atd..) a pak to ostatní a to z mnoha důvodů nicméně když už se to stalo tak bych trvala na příjemní po mě a jakmile by proběhla svatba tak poté by se všechna příjmení sjednotila 😉

mamikry
17. únor 2021

Prvniho cvrcka jsem mela pred svatbou, dostal prijmeni po tatinkovi, brali jsme se, kdyz jsem cekala druheho. Neresila jsem, ale mne na tom nikdy nejak moc neseslo, dulezite pro me bylo spis, aby ten chlap byl hodny a mel nas rad.

potaplice
17. únor 2021

Dokud jsem Dvořáková, Novák ze mě nevyleze. Asi tak.

autor
17. únor 2021

Moc děkuji za názory 🙂. Btw s domeckem- my už ho řešíme skoro rok a půl, protože jsme nejdřív chtěli kupovat novostavbu hotovou, pak z toho sešlo protože nám nic nevyhovovalo, takže hledání pozemku, firmy a všeho okolo a teď už čekáme na povolení... Proto sem vlastně svatbu ani já nijak moc neřešila, ještě mi to přišlo asi i brzy a pak přišlo na těla dítě, takže já vyslovila své přání, ačkoli to nebylo hned, tak se ale dítě proste podařilo dřív než máme postaveno a tím pádem teď “sedíme” na penězích které máme na barák a nechceme investovat do svatby mimo. Což jak sem napsala, já jako chápu fajn... Ale hrozne mě mrzí, ze požádat o ruku mě mohl, když teda nestihneme svatbu a “slibuje” ji až bude bydlení hotovo. Ale přesně, slibovat muže ještě dalších 5 let. A pro mě to oficiální zasnoubení je proste nějak důležitý.

zelenaesmolda
17. únor 2021

Ja byxh se hlavne nehrnula do stavby domu a hypoteky pokud nejste manzele.A prijmeni mu dej sve kdyz se nehrne do svatby protoze pak uz tim tuplem nebude mit duvod.Nevidim duvod,aby ses ty jako jedina jmenovala jinak protoze on se nechce zenit

autor
17. únor 2021

@mamikry Chápu, rad nás má, je to jinak skvělej chlap. Každý má své mouchy a věřím, že se o rodinu postará... Ale zádě vím i z jiné stránky, jaký je problém když se maminka jmenuje jinak než dítě třeba ve školce nebo i pro nehodě apod... Proto to vlastně řeším.

penny87
17. únor 2021

Nereagoval nebo primo rekl ze se nechce zenit? Kamaradky pritel je proti svatbam, ona to akceptuje, ale jejich 3 deti maji prijmeni po ni. Tak bych reagovala i ja - pokud se nikdy nechce zenit, chtela bych prijmeni u deti po mne. Kdyby to bylo, ze se jen jeste nevyzvejkl, tak bych nechala prijmeni po nem. Jasne, prijmeni ditete se pak da zmenit, ale prijde mi to zbytecne to resit, takova malichernost. Ale tot jen muj osobni nazor. Drzim palce, at vse dopadne dobre 🍀

autor
17. únor 2021

@zelenaesmolda Hypotéku máme částečnou a už ji máme, ale vše je psáno na nás oba. Každý půl pozemku a oba majitele domu... Takže v tomhle sem problém vůbec neviděla a protože většina “hotových” financí jsou partnera, tak riskuje spis on. 🙂

autor
17. únor 2021

@penny87 Dle jeho slov si mě vzít určitě chce. Ale nejdřív chce abychom měli postaveny barák a pak dle volných financí uspořádali svatbu... Ale tohle neřekl přímo mě, ale lidem (napr. Rodičům, kamarádům) co se ptali zda se budeme brát když čekáme mimi.

gryfis
17. únor 2021

@potaplice přesněěě.. taky to tak mám 😀

mrstte
17. únor 2021

My svatbu nechceme ani jeden, já už jednu měla a víckrát nepotřebuji a malá bude mít příjmení po příteli, je jednodušší na vyslovení a zapamatování. Ani jsem neuvažovala nad tím, že by měla příjmení po mě.

mamikry
17. únor 2021

My jsme se brali, kdyz malemu byl rok a pul, takze jsem se tomuhle vyhnula. Je pravda, ze me treba u doktora automaticky volali prijmenim maleho, ale to mi nejak nevadilo. Vedela jsem, ze se vezmeme, jen jsme to nechteli resit v tehotenstvi, jenze jsme to v mezicase nejak nestihli a stejne jsem se vdavala s briskem 🙂. Pokud je jediny argumet to, ze nechcete zbytecne utracet, vezmete se se svedky a pak udelejte svatbu pro rodinu. Ted by stejne velke oslavy asi nesly.

klokanka31
17. únor 2021

Nevidím důvod proč byste se nemohli vzít ještě před barákem. Ale když nechce, rozhodně bych nedala příjmení po něm. Ať se staví klidně na hlavu.

atekram42
17. únor 2021

Hele, a není to tak, že se o tom s těmi ostatními lidmi baví a s tebou ne, proto, že třeba chce, aby ta žádost byla aspoň trochu nějaké překvapení? Třeba to s tebou nechce probírat proto, aby tě třeba nepřipravil o nějaký zážitek z té žádosti? Ale to je jen domněnka, co mě teď napadla. Nevím, jak to mezi sebou máte s komunikací. Nebo naopak to taky může být tak, že on neví, že je to pro tebe tak důležité, zkoušela jsi to s ním řešit? Třeba to, jak píšeš, kdyby tě požádal o ruku ještě v těhotenství, ví to nebo je to jen tvá myšlenka, o které on vůbec neví? Nebo to, že je pro tebe důležité to oficiální zasnoubení? Naopak zase se říká do roka a do dne, třeba zatím žádost neproběhla proto, že on ví, že do roka svatba určitě neproběhne, ať už třeba kvůli domu, tak hlavně kvůli malému miminku to pak nepůjde. Tam může být takových faktorů. Hlavně mi přijde, že byste si o tom měli víc promluvit.

klokanka31
17. únor 2021

@escapelle Souhlas. Moje příbuzná udělala to samé. Na bratrance dupla, že když si ji nechce vzít, dítě bude mít její příjmení. A jak si ji honem pak vzal 😊

martt
17. únor 2021

Ja když jsem tenkrát zjistila, ze jsem těhotná to jsme ještě nebyli s přítelem svoji ,tak jsem byla také připravená ,ze syn bude mít moje příjmení. Nakonec to nebylo potřeba. Manžel, když zjistil ,ze jsem těhotná tak mi do telefonu prohlásil no tak se vezmem no 🤣 Ale je pravda ,ze my jsme se brali spíše z praktických důvodů. 😃

suzanna123
17. únor 2021

nech mu svoje jméno. Ne proto, abys chlapa dotlačila k svatbě, ale jednak není důvod, proč dávat dítěti automaticky jméno otce, zadruhé mě teda docela prudí všude při představení v souvislosti s dětmi upřesňovat, ke kterému dítěti patřím... Akorát, že já o svatbu nestála a svoje jméno jsem dál posílat nechtěla :-/

tensorflow
17. únor 2021

Pokud te to trapi, tak s nim o tom mluv. Zkus se s nim domluvit treba na male svatbe na urade, jen vy dva a svedci a velkou oslavu pro rodinu a kamarady, az budete mit vyresene finance (a korona/vlada dovoli).

Btw. ja jsem v podobny situace - vdana nejsem, deti maji muzovo jmeno a mame spolecnou hypoteku. Ale mne to netrapi 🙂

autor
17. únor 2021

@atekram42 On o tom takhle mluví s nimi predemnou 🙂. Úplně si nemyslím, že by ho vůbec něco jako překvapeni napadlo, na to vůbec není. Každopádně mas rozhodne pravdu, že bychom o tom mluvit měli, jen nám to v tomhle směru- tématu. Opravdu dost vázne.

rnika
17. únor 2021

Pokud je to pro tebe tolik důležité, určitě o tom spolu pořdně promluvte. Já s mužem měla nejprve 4 děti, hypo a až teď svatbu... ale já na svatbu nikdy nespěchala a spíš jsem jí nechtěla. U jmen jsem měla nastaveno, že budou děti po otci a problém jsem s tím nikde neměla, že bych měla jméno jiné... až pak ve školce se děti ptaly proč se maminka jmenuje jinak....

gracinka7
17. únor 2021

Rozhodně bych si stála za svým. Pokud nebudu vdaná, dítě bude mít moje jméno. Hotovo. Tečka.
A jestli chce opravdu odkládat svatbu kvůli penězům, můžete se vzít na úřadě jen se svědky a s rodiči a pak někdy časem udělat mejdan pro kamarády.

tynka9
17. únor 2021

Být ve tvé situaci, tak také chci, aby se dítě jmenovalo po mě. Moc nechápu tu "módu" dávat jméno podle otce - stejně je to ve většině případů matka, která s dítětem v prvních letech lítá po doktorech, školkách a kdo ví, kde ještě. A sice každá asi jdeme do vážného vztahu s tím, že se snad nic nestane, a budeme spolu nadosmrti, ale statistiky jsou neúprosné a těch rozpadlých partnerství a manželství je tolik... a dítě většinou zůstává v péči matky, tak proč by se mělo jmenovat po otci... nechápu.

Držím palce, ať se vám toto podaří v klidu vykomunikovat. A vzhledem ke kovidové situaci bych klidně udělala svatbu na radnici se svědky, což nestojí opravdu mnoho, a pak pořádnou veselici pro přátele a rodinu, až situace dovolí.

ejmate
17. únor 2021

Ja to zase vezmu z druhého soudku, já se vzdávat nechci. Přítel mě teda nepožádal, ale jelikož jsem před ním několikrát zdůraznila, že se vdávat nebudu, tak se asi oprávněně bojí, že bych odmítla 😅 Každopádně dcera má jeho příjmení. Je to jen příjmení, mě to žádnou komplikací nezpůsobí, když se nebude jmenovat po mě a on z toho měl radost, že má jeho příjmení. Takže u nás takhle 🙂

jjasmina
17. únor 2021

Mě zase hodně zarazi fakt , dítětem si vynucovat svatbu. Takhle bych to zase nechtěla já buď si mě vezmes nebo dítěti nedám tvoje příjmení.Smutné

zuzkasim
17. únor 2021

A vy chcete jednou velkou svatbu? Za kterou utratíte spoustu peněz? Mě osobně to přijde vcelku zbytečné, svatba se dá udělat příjemná malá a nijak extra nákladná, s kamarády pak večerní oslava kdykoliv... Takže pak se mi těžko chápe ten argument, že svatba až po dokončení baráku. Vzít se můžete naprosto kdykoliv. Byla jsem též v situaci, že dítě přišlo nečekaně dřív, o svatbě jsme už čistě teoreticky do budoucna mluvili, tak jsme ji prostě uspíšili, aby se dítě narodilo do hotové rodiny. Svatba velmi malá, ale příjemná. S odlišným příjmením matky jsou akorát potíže, samozřejmě ve školce i škole budou často používat jméno dítěte a žádná učitelka si nepotřebuje zjišťovat ke svým téměř 30 svěřencům odlišná jména jejich matek... Je to taková divná móda. Líbí se mi názor
@potaplice ale zase tlačit tím takhle na chlapa asi taky není úplně ideál. Asi bych mu s klidem slíbila, že v případě svatby v klidu přejmenujem i veškeré děti. Mít děti jiného jména než mého by mi bylo proti srsti.

elencze
17. únor 2021

plně tě chápu, my se brát chtěli, ale nikdy jsme se nedonutili to zorganizovat. Odmítala jsem jít s mužem na matriku podepsat ty papíry o otcovství, přišlo mi to strašně urážlivé. Takže jsme se nakonec na začátku mého osmého měsíce po osmi letech vzali. I kvůli úředním záležitostem, podávání informací lékaři, prostě dítětem se z vás stane rodina s úplně jinými závazky.

biciklissie
17. únor 2021

Já tomuhle úplně nerozumím. Proč se tyhle věci neřeší, když vztah začne být vážný. Tím myslím svatbu, dům, děti... A pokud vám to nepřipadalo důležité a teď už ano, proč si o tom nepromluvíte. Žijeme v 21. století a když by pro mě byla svatba důležitá a i její načasování, tak bych to s partnerem probrala. Aby se pak člověk nedivil, že pro některé gentlemany je svatba až moc závazná. Ale děti a dům ne. No a protože je to 21. století, tak bez svatby bych nikdy nikdy nikdy dítěti nedala příjmení po otci. A já bych se jediná jmenovala jinak? Když většinou vše s dítětem vyřizuje matka? Jakože proč? Myslím, že dnes to spousta žen mužům až příliš usnadňuje. Asi aby jim nefrnkl a ony nezůstaly samy, jiný důvod mě opravdu nenapadá. Já vůbec nevim, jak může chlapa napadnout, že bez manželství bude mít dítě příjmení po něm. Jsem v tomto opravdu nekompromisní...

jajulin
17. únor 2021

Jsem dost stará, ale za celý svůj život jsem nepochopila smysl "žádání o ruku". To jako má žena jen čekat, až se chlap uráčí udělat romantické gesto a pak dělat děsně překvapenou a šťastnou? Rozhodně nejsem žádná feministka ani ultra moderní žena, ale my se s manželem před skoro 13 lety úplně normálně domluvili jako dva rozumní lidé. O svatbě jsme mluvili průběžně během celého tříletého vztahu, pak jsme se tedy vzali a teprve řešili bydlení, děti atd. Na dnešní dobu jsme hodně staromódní. Ale čekat jak puťka, jestli si mě chlap vůbec chce vzít, když už spolu čekáme dítě, to by mě teda fest uráželo.