Ledňátka 2019
Ahoj,
taky čekáte miminko v lednu? Pojďme ty krásné chvilky prožívat spolu 🙂
@1nelinka jj, nadstandart budu chtit urco, snad bude k dispozici, minule jsem cekala, nez se uvolni, ale dali me samotnou na dvojluzak. Je mi jasne, ze se muze cokoli podelat uz mnohem drive, ale nepripoustim si to 😊
@tsasenka nevim, jak to je tam, kde budu rodit, zeptam se PA, na kterou mam mail z kurzu, co jsem absolvovala v roce 2016. U syna jsem v pondeli porodila a v patek nas pustili, tj.4 noci (+ byla jsem tam od rana od nedele, protoze syn mel cas 😅). Mozna u druhorodicek a dalsichrodicek je ta doba kratsi, byla bych rada. Uz u syna jsem z toho byla na palici, ze tam musime byt tak dlouho
Kdo nechce "zbytecne lezet" v porodnici, co ambulantni porod? Pokud bude vsechno ok, tak je to celkem elegantni reseni 😉
@priefi většinou je to u druho a vicerodicek o den kratší ten pobyt. Já jsem se vždycky hodně těšila domů, na to jak se sžijeme všichni a že si to bude doma člověk dělat po svém. V porodnici není žádné soukromí, furt ti do pokoje někdo leze a když už mi nějakým zázrakem miminko usnulo, protože přes noc nevím proč to prostě ožije a miminka nespí, mě tedy nikdy žádné nespalo, tak ti ho pořád někdo budí. Vím jak jsem se hodně těšila na to naše oblečení a jak pojedeme konečně domů. Nikdy jsem nechápala ty maminky co měli doma už nějaké dítě, když mi říkali že domů nespěchali, že si v porodnici odpočinuli a líbilo se jim tam. I když vím že bude doma práce a kolotoč kolem dětí, tak se domů vždycky těším.
@sarinka_nevesta chtěla bych. příležitostně hledám něco víc, vyvstává mi asi otázka - je něco nutně potřeba, když člověk jde třeba po 12/24h domů? musí se letět k pediatrovi?
@bemo děti nemám, přesto se (pro mě samozřejmě) cítím doma nejlépe, určitě líp než mezi cizími lidmi. Jsem náročná na jídlo, jen tak něco mi nechutná, což je v nemocnici docela problém, moje postel a klídeček, přesně jak píšeš, bez courání lidí, to mi k příležitosti jako je narození dítěte a obodobí bezprostředně po té pasuje nejlépe. Rodit doma bych si netroufla ani nechtěla, ale když se narodí zdravé miminko, je prohlédnuté, v pořádku, já taky, nevidím pro pobyt v porodnici žádné důvody. Pokud nějaké jsou, ráda je vyslechnu - a uvážím, zatím jich moc neznám (ale třeba jsem jen neinformovaná)..
@bemo V porodnici se sice nemusím o nic starat, ale stejně, doma si zajdu v klidu na záchod, do sprchy a vím, že je to tam čisté, nemusím čekat, že je obsazeno. I když je doma víc práce, stejně jsem víc v klidu doma, není to takové hektické.
V porodnici je kontrola, takže musím budit mimi a celkově tam při posledním porodu byl takový hluk, všem ty mimina v noc hrozně řvaly.
@zuzekk Já to beru tak, že jako prvorodicce mi tam trochu pomohou s kojenim a celkově se szitim s miminkem. Samozřejmě, že to tam neni jako doma, ale těch pár dní zvládnu. Já bych z porodnice neodesla proti vůli lékařů. A to teda Já nemocnice nesnáším, mockrát jsem tam nebyla a už jsem šla i na revers. Ale teď už to nebude jen o mě. Snad půjde vše dobře a nebudeme tam muset být déle.
@kikika87 samozřejmě všechno může být jinak, zatím si maluju ideální scénáře... S tím kojením to je asi pravda, ale to si říkám, že radši "seženu" nějakou laktační poradkyni nebo porodní asistentku, která mi poradí (byť třeba po telefonu) i později, než bezprostředně.
Já si jen říkám, proč v tomhle okamžiku něco překousávat, zvládat, vydržet... proč prostě nejít domu do pelíšku a nic nezkousávat..
@sarinka_nevesta no to sice jo, ale ja bych si to asi nelajsla 😉 navic nevim, jak v jinych porodnicich, ale tam, kde mam v planu rodit, tak tam chodi i ortoped a zkouma nozicky, dalsi ko je pak v 6.tydnu (utz.). Tak bychom pak s miminkem museli hned nekam trajdat a jestli budu tak bolava a vyrizena jako pri synovi, tak tech par dnu v porodnici je docela odpocinek a kdyby nahodou se neco podelalo u me, taky bude dr.hned po ruce. Coz o to, kdybych nebyla priposranek, tak mozna i chci rodit doma, ale proste tech prvnich par hodin budu rada, kdyz malicke bude pod dohledem. Je mi jasne, ze asi uz nebudu ze vseho tak priposrana, jako u syna a budu vedet proc to je, ale uprimne, kdyz syn 2.den zacal kychat krev, malem jsem dostala strachem infarkt. No ted uz vim, ze to bylo porodem a tim, ze se mu dostala krev do nosanku, ale tehdy jsem to nevedela. Takze asi tak 😊 ale premyslela jsem nad ambulatnim porodem, ne ze ne 😅
@bemo ja tam urco chci byt nejkratsi moznou dobu, snad bude vse v poradku a po tech 72 hodinach, jak pise @kikika87, nas pusti. To asi zalezi i od rozkojeni, ja se u syna rozkojila az 4.den vecer a teprve pak konecne zacal pribirat. Ale ted uz mam nejake zkusenosti, laktace ma nastoupit taky driv, tak snad pujdeme domu hned 😊
@kikika87 já teda jdu rodit po páté a nedovedu si představit, že bych odešla z porodnice dřív než by nás propustili. Pokud by nás tam teda nedrželi nějak dlouho bez zjevného důvodu. Pořád se i po tom narození může mě i miminku něco stát a v takovou chvíli je lepší být v porodnici než volat rychlou.
Vidím, že řešíte porodnice..Já teda doufám, že když už jsem se rozhodla, že budu u nás ve městě, že mě všichni nechají v porodnici v klídku..Právě kvůli návštěvám jsem i chtěla jet rodit jinam a i kvůli ošklivým zkušenostem, které některé ženy o naší porodnici vyprávějí (jenže na špatné zkušenosti se dá narazit kdekoliv)..Chci se s malou sžít a rozkojit se v klidu, pak doma si udělat režim a nechci, aby mi tam courali lidi..Moje kamarádka byla z návštěv tak ve stresu, že přišla o mlíko. Proto sem řekla i manželovi, že když budu kojit jsou mi všichni šumák a klidně je i pošlu pryč nebo doma si zalezu do pokoje a budu prostě kojit. Netěším se na to, jak musí bejt doma místo pohodové atmosféry, naklizeno a nadělaný občerstvení a nevím co..Já taky nikomu nelezu domu po porodu až když si fakt písnem, že můžem přijet..
@halasovci007 Jsem si to nikdy neuvědomila takhle z druhe strany, že asi budu chtít sama mít klid bez návštěv atd. Já jsem párkrát takhle byla za kamaradkami, ale to jsme se domluvili. Já to brala spíš tak, že bych měla dojít když bydlím kousek a tak. Hlavně jako sem až nedávno zjistila co vlastně znamená to sestinedeli a tak 😁 kamarádi ale určitě pochopí, že chci klid a rodina ten svincik tady třeba uklidi když už sem půjde 😂
@halasovci007 já to s návštěvama doma nevidím nijak horké, za celý rok nás navštíví sotva pár lidí po složitých domluvách. Takže nevěřím, že by nám najednou někdo lezl do baráku jen tak bez pozvání.
Jediné, co se mi nelíbí, je avizovaná návštěva švagrové min. s neteří, spíš i s tchýní - že mi přijedou pomáhat. Na týden. Samozřejmě to myslí jen a jen dobře, ale to by mi asi švihlo a s představou klídečku a pohodlí to teda nemá nic společného. Vím, že by mi uvařily, napekly, uklidily, ale zároveň jsem si jistá, že tady s úplným drobečkem nikoho nechci. Muž argumentoval, že se přece na malého budou chtít podívat a že jim to nemůžu upírat - ok, pokud se třeba po týdnu, 10dnech, staví třeba na kafe, ať se podívaj. Ale pro mě jsou to přecejenom cizí lidi, ne moji vlastní, které tu v tomhle nejcitlivějším období prostě nechci.
V porodnici taky nikoho kromě manžela nechci. Chci se vzpamatovat sama v soukromí. Naštěstí chci porodnici, která je dostatečně daleko. A návštěvy doma nehrozí 😃, k nám už se vůbec nikdo nevejde ani na stání. Takže až se budu cítit, objezdim si všechny návštěvy sama.
Právě, my máme spoustu přátel a známých a příbuzných a bojím se, že všichni věděli, jak jsme se snažili dlouho a budou chtít popřát a přijít se podívat a tak..Já to chápu, ale jen v případě, že se předem domluvíme, že už budeme sehraná dvojka a vidím to po šestinedělí..Rodina moje, to mi ani nevadí, mamka u nás bude týden mi pomáhat a "zaučovat," ale rodina manžela to je pro mě trn v oku..Taky jim nechci nic upírat, ale ono jich je hodně a dělají velký nepořádek a hluk. A mimo to občas se stane, že přijedou bez ohlášení a to já nemám ráda..Ruku na srdce, nemám doma stále naklizeno a vadí mi, když třeba přijede kdokoliv a já nemám vyleštěné kohoutky v koupelně..Nejsem blázen na úklid - leštím je jednou týdně, ale po týdnu to vypadá jako když jsem je v životě nemyla (máme tvrdou vodu strašně)..Nebo většinou v sobotu dopo vytírám celý dům pokud nikoho nečekáme a když přijede nečekaná návštěva v pátek je to jak kdybych v životě neuklízela..Jelikož máme stále nehotový domek nosí se furt hafo špíny a bláta zvenčí..Do těhu jsem většinou celou sobotu uklízela od rána třeba do 3 včetně praní, vaření, vytírátní, koupelny, prachu atd. Ale po porodu chci mít klid nic nedělat a věnovat se malé a sobě, abychom se sžily a udělaly si nějaký režim. Vždycky dělám i pohoštění když má přijet jakože návštěva nebo i upeču, ale pak mi to bude fuk..On zas pomůže i manžel, jinak dělá na baráku a na zahradě..Už teď ho zapojuju, aby si zvykal i když se mu to občas nelíbí 😀
Tak se po delší době hlásim...O víkendu jsme s manželem ještě něco málo vyfotili, než pojedu se starším synem do lázní. OGTT jsem u doktora odmítla, u předchozího těhotenství jsem to těžce nezvládala. Jizva po CS mě pořád zlobí, ale snad se to už srovná, ať můžu rodit přirozeně. Brzy už budu mít schůzku s PA. A co vy? Máte už představy o porodu? A co chcete/nechcete?
Mno... u nas manzelem s prichodem syna zacaly hadky ala prarodice... a to byly terno hadky... neohlasene navstevy tchanu me psychicky nicily, dostavala jsem se do depresi a kdyz syn mel neco malo pres rok, pohar pretekl a i manzel pochopil, ze je to se mnou uz vazne spatne a konecne udelal hranice, diky kterym jsem zacala znovu dychat. Uz ted jsem na prasky z toho, co bude, az se mimi narodi... doufam, ze hranice zustanou.... u nas je problem ten, ze manzel nevidi, ze on a treba moje mamka mi nevadi, ze jsou mi nejbliz, on vidi, kdyz muze moje mamka s tatkou, muzou i jeho rodice. Takze co se tyce porodnice a navstev.... nedelam si iluze. Jedine, co uz ted rikal, rodice ok, ale zadni sourozenci... tak jsem zvedava.... a sesti nedeli? Nejraci bych zabarikadovala dvere a nikoho nepustila... ale je mi jasne, ze mam smulu... tak aspon omezit navstevy na minimum, co pujde. A ostatni, jedine po 6ti nedeli a Ti, co budou chtit se podivat na mimi snad budou rozumni a ohlasi se predem, nekteri delaji prepadovky a to je na zabiti. Cely zivot je pomalu clovek nevidi a najednou vsichni chteji prijit.
Já jsem ani žádným kamarádům o těhotenství neřekla a neřeknu. Vidět to zatím téměř není.Ale až na par výjimek by mi stejně do bytu nikdo nevlezl. Ale i tak aspoň nemusím zvládat nápor otázek jak mi je, jestli známe pohlaví, jak se těšíme, jak se bude jmenovat atp. Jsem introvert a pozornost mi vadí. V praci to ví taky omezeny počet lidi a ti se chovají normálně. Nechci předjímat, ale taky doufám, že v sestinedeli uvidím co nejméně lidi.
@zavodnice tak u nás to vědí všichni kolem dokola. Máme hodně přátel a známých a jsme hodně společenští, takže se právě obávám, že bude i hodně návštěv i nečekaných.. Jako právě jsem i řešila, že mám v listopadu 30tiny a oslava našich nejbližších přátel je 35 až 40 lidí.
@priefi taky se obávám hádek, ale snad budou všichni rozumní..Nebo až párkrát příjdou a já budu s malou zavřená v pokojíčku, tak pochopí, že mají chodit jen ohlášeně a na čas mezi kojením 😀 to zas já chci kojit za každou cenu co se týče hádek a zavírání se v soukromí ke kojení (pokud to samozřejmě půjde to kojení) protože vím, že je to to nejlepší co můžu malé dát..A nechci přijít o mlíko kvůli neohleduplnosti nechtěných návštěv. To půjdu i přes mrtvoly. Kamarádka si to dodnes vyčítá, že si nedupla a vtlouká mi stále do hlavy ať si opravdu prosadim svou a at´si myslí kdo chce co chce. Dítě bude na prvním místě a když my jako rodiče mu podřídíme veškerý dosavadní život, nějaká návštěva se holt bude muset podřídit také..
Oprava, jedine, co uz ted rikaM je rodice ok, sourozenci ne
@priefi jako já to mám se sourozenci trochu jinak. Teda já mám dva, ale manžel jich má 6 takže to je fakt plný barák lidí když přijedou s rodiči a když se sejdou najednou všichni jsou dost hluční..Tak jsem na to zvědavá..Jen doufám, že za mnou do toho pokojíčku nikdo nebude mít drzost přijít s vyjímkou max manžela!!
@zavodnice Kéž bych mohla říct to stejně, že to na mě skoro vidět není😁 já to taky tedy nerozhlasuji, nejbližší to vědí. Ale jako že bych to někomu psala nebo někde veřejně sdělovala, to fakt ne. Nevím proč, ale přijde mi, že to je prostě naše soukromá věc to miminko. Ale kdo mě teď potká, to prostě už pozná no.
Holky byly jste některá na tom veletrhu for babies ? Já jestli to má cenu a kde sehnat lístky, nechce se mi platit jen 360 za vstupenky...🤔
@halasovci007 tohle je jako by jsi to popisovala u nás, přesně to mám i já. Nesnáším neohlášené návštěvy a ikdyž jsme s manželem jen my dva a pořádek se snažím udržovat, tak taky není pořád naklizeno. Uklízím o vík. a už za 2 dny to kolikrát není poznat. Taky doděláváme barák, do toho 2 velké psy, idkyž nejsou v domě, ale ty chlupy na sobě člověk od nich nanosí a pak se to točí v rožcích doma. Já k nikomu taky bez ohlášení nechodím, přijde mi to jako slušnost, se ohlásit, když k někomu chci přijít. A taky nejsem nějaký pedant na úklid a poprskaný kohoutek mě nechává zcela klidnou pokud teda zrovna nedojde návštěva 🙂

@journals byli jsme jen v jediném obchodě a to ve Sluneti v holešovicích. Není to velké a tak je dost pravděpodobné že člověk nenarazi na to co chce zkoušet, ale paní jsou ochotne, vše vysvětlí, vědí, co prodávají.
I kdyz jsme fakt NIC kupovat nechtěli, ukořistila jsem aspoň balíček nááádherných plen (což krása je u plen to hlavní! 🙂 )