icon

Ledňátka 2019

tsasenka
8. kvě 2018

Ahoj,
taky čekáte miminko v lednu? Pojďme ty krásné chvilky prožívat spolu 🙂

fly80
19. pro 2018

@zetta01 já byla před 14 dny v Olympii a jak sem sotva lezla a pořád se predklanela, tak tam na mě všichni čuměli. Bylo mi to fakt už pak nepříjemný.

priefi
19. pro 2018

@halasovci007 boj ateistu a vericich je nekonecne story 😅 ja treba verici jsem 😉 Ale co se tyka krtu, jak to vidi Tvuj manzel? Protoze to, ze to chcou tchani, je jedna vec, to Ti muze byt jedno, ale pokud by to chtel treba manzel, to uz je vec druha. Me by osobne treba hodne mrzelo, kdyby manzel mi nedovolil maleho pokrtit. Ale nakonec souhlasil, i kdyz s medem to nebylo. Chapu spravne, ze jste zrusili 1.svatbu jen kvuli tomu, ze nebyla v kostele a tchani to neprenesli pres srdce? Jinak chapu, ze se Ti do te tvorby uz nechce, me by se taky nechtelo po tom vsem 😉 Jinak jsou verici a verici. Ti zarputili, s nimi to je tezke a jit proti jejich proudu, no... je to zajimave. Me osobne k vire vedla babicka, mamka s tatkou asi svym zpusobem veri, ale viru neprojevuji, jen asi mozna vnitrne v neco veri. Manzel to taky bere jako vymyvani mozku, takze chapu, jak to myslis 😉 Je to urcity pohled na svet. Ateista to nikdy neuvidi jako verici a verici jako ateista. Je to bludny zacarovany kruh. Ale zaklad je, jak to vidite vy dva, zda to vidite stejne,.nebo budou treci mista. U nas uz vim,.ze budou treci mista.

halasovci007
19. pro 2018

@zetta01 no tak to je mazec,ze te to takhke boli.Tak snad to bude jen lepsi kdyz se zo ustalilo..Mozna si pani myslela,ze zacinas rofit a chtela ti pomoct 😉 jinak si uzij ty slevicky v kvetinarstvi.My jedeme do mesta az zitra a vicemene jen dia poradna,veterinar a bejakej kram a masna,takze se asi nikam nepodivam 😣🤔 tak oni budou slevicky i po vanocich.Tak alespon ted usetrim 😂😂

lindikova
19. pro 2018

@priefi já jsem věřící, muž ateista. A děláme kompromisy, svatba v kapli s husitským panem farářem, upravil nám sliby, aby se každý z nás cítil dobre🙂 muž sice o křest nestojí, vi ale, ze já jo, tak se těší, ze aspoň bude “party”:D jinak vtipny je, ze se u štědrovečerní večeře pomodlim krátce, muž poslouchá a před časem do me na závěr stouchnul a říká: ještě se primluv za ten pozemek (hledali jsme parcelu v te době). No a na Silvestra jsme ho našli;)

lindikova
19. pro 2018

@zetta01 @bemo nejíst! To je skoda!!! Vystavit🙂))

iva_kucerova
19. pro 2018

Ahoj holky, bolí vás někoho po ránu zadek a stehna? Já už nevím, jak mám ležet. Na zádech to nejde a když ležím na boku, po ránu mě šíleně bolí zadní strana stehen a zadek, jak kdybych běhala maraton. Samý překvápka v tomhle těhotenství, fakt.

halasovci007
19. pro 2018

@priefi tak od zacatku.Kdyz jsme se s manzelem poznali a rekl mi,ze pochazi z verici rodiny,bylo mi to jedno s tim,ze me do toho nebude nutit,ze ja v Boha neverim.Tak znela dohoda.Jeho starsi sestra se vdavala v kostele a jeji synek je pokrteny.Byla jsem na obou obradech a jo sla jsem jako partnerka s manzelem,ale nic mi to nerikalo.Kdyz jsme prisli s tim,ze se budeme brat-partnerovi rodice strasne trvali na svatbe v kostele (podotykam,ze se podle vsech tech zakonu rozhodne nechovaji napr se brali kdyz byla svagrova na ceste coz se nesmi ze).Chtela jsem udelat kompromis,ze si udelame dvoji svatbu tu nasi klasickou civilni a pak cirkevni obrad (no co tu chvili tam odstojim a budu mit klidek s podminkou,ze chci zkraceny obrad bez mse).Prvni problem nastal kdyz partner prisrl s tim,ze se musim nechat pokrtit uz to mi bylo proti srsti,ale rikala jsem si,ze ok v civilnim obradu taky musis podstoupit papirovani..Ale co uz jsem neprekousla je to,ze bych musela chodit na nabozenske uceni - presne souhlasim s tvym manzelem pro me vymejvani mozku..Jinak manzel do kostela nechodi (max na Velikonoce a Vanoce a to sem byla parkrat i s nim si poslechnout koledy a zavzpominat na vanocni besidky kde jsme koledy take zpivali).No k te svatbe.Meli jsme dane datum,zamluvenou kapelu,hospodu - tyhle dulezite veci a manzel mel za ukol prinest od rodicu rodny list,ktery proste pri stehocani od nich nevzal.No jenze mu tam rekli kdesi cosi a tlacili na nej a ja zase,ze za par dni mame odevzdat list na matrice az se rozhodnul,ze to prozatim zrusi.Ok hodila jsem mu na hlavu zasnubni prstynek, ze pro me teda neznamena symbol zaslibeni a rozesla se s nim v podstate na jednu noc (ja brecela u segry a on byl u kamarada) a pak jsme si rekli,ze bez sebe byt nechceme a odlizime svatbu na neurcito..Takze jsne se brali za dalsi 4roky civilni obrad a bez kostela a jeho rodice to prekousli Dokonce se na svatbe smali,tancili,bavili..Ja sem rekla,ze do kostela me nedostanou zivou ani heverem 😂😂 nesnasim kdyz mi nekdo nuti neco co nechci.Takze jsme spolu 11let a cervenci teprve budeme tri roky manzele.A to jeste podotykam,ze manzelstvi byla manzeloca podminka ke snazeni o miminko,takze to vlastne splnil co se viry tyce vic nez rodice 😂😂 a taky ho nastvalo,ze kdyz si me vzal civilne,ze v podstate nesmi na nejaky ten ukon nebo obrad kdyby chtel (na zpoved by mohl ale neco jineho - bavil se o tom se sestrou kdyz byli u nas).A proto rikam, at se nase dite da pokrtit,ale az bude plnolete a bude z toho mit trochu rozumu..Zakazovat to nebudu ale manzel stejbe uz do kostela nechodi jako napr jeho sestra.Spis bych rekla,ze to maji naucene z domova a vychovy a ani jeho mladsi sourozenci co jsou ted uz starsi a maji vic samostatneho mysleni nechteji moc chodit kazdou nedeli..Tady u nas chodi do kostela jen stare babicky a cizinci.Taky krom Vanoc je tam temer prazdno..Stredocesi jsou desny ateiste..😂😇

bemo
19. pro 2018

@tsasenka já zdobím ráda, ale moc se s tím piplám, tak stejně většinu udělají taky děti, naštěstí.
@zetta01 já perníčky taky nejím 😀 ale když se s tím vždycky tak dlouho děláme, tak vždycky když vidím jak se po tom jen zapráší, tak si říkám, tolik práce a je to hned pryč, ale je to k jídlu, přeci. Na Velikonoce s tím máme ještě víc práce, to dělám barevné a to je připrav než vůbec můžeme zdobit.
@priefi díky moc
@halasovci007 děti už jsou na to zvyklé a vždycky se na to těší, takhle to máme i na Velikonoční snídani, jen je k tomu mazanec. Ale líbí se mi když děti říkají, že se jim to líbí, že to takhle budou dělat i ve svých rodinách. U nás se žádné tradice nedělali, tak snad něco v těch dětech zůstane.

halasovci007
19. pro 2018

@bemo je to opravdu krasna tradice.Kdybych byla tak sikovna a mela to tak krasny taky bych ji zavedla..😉

halasovci007
19. pro 2018

@iva_kucerova ahoj me boli zase kycel jak spim vetsinou na levem boku..Ale jak vstanu tak se to rozhybe..

tsasenka
autor
19. pro 2018

@halasovci007 Já jsem s manželem z věřící rodiny, ale tchýně mě štve taky. Když jsou nějaké modlitby nebo tak, tak hned, že musíme jít a takové věci. Neskutečně mě s tím s... Je rozvedená/nerozvedená (roky žije sama, ale rozvedení nejsou), nemá co dělat a tak organizuje čas ostatním. Takže Tě s tím chápu.
Jinak já mám křtiny hrozně ráda, kdežto vítání občánků naprosto nesnáším 😀 Takže záležím, jak se domluvíte s manželem. Tcháni do toho nemají vůbec co mluvit. A s tou svatbou by mě to teda dost mrzelo. Nevím, jestli bych to rozdýchala. Jo a svatbu v kostele můžeš mít i nepokřtěná, jen není mše, jen obyčejný obřad.

halasovci007
19. pro 2018

@tsasenka jenze tady u nas je knez "stara skola" a nechtel to povolit bez krtu.To prave rikal i manzel,ze zalezi i tom,zda nekdo treba ma modernejsi nazory..Ja jsem se tim jeste vic zasekla proste a jako musim rict,ze svagrove na svatbe jak zpivali a hrala hudba v tom kostele,ze se mi to strasne libilo.Mela jsem husi kuzi az na zadku..Ale to kolem a to cteni z bible atd. to mi nic nerika.U tchanu prave jeden nikdy nevi..Uz na zacatku jsme s nimi meli problemy az zpetne jsem se dozvedela,ze tajne doufali,ze jeden z jejich dvou synu bude knez,coz je pro ne na Slovensku odkud pochazeji strasna pocta.A ja jim plany prekazila a ten manzeluv mladsi bratr urcite taky knez nebude..Tak maji smulu mno..Jinak ze 7 deti jich moc do kostela nechodi (kdyz byli mladsi tak museli ale ted uz je moc pry nenuti - asi i manzela poznali,ze nutit nekoho do toho je spatne a ze byl akorat nestastny a stejne sveho nedosahli-ba naopak zili jsme spolu nesezdani,takze jsme porusovali pravidla a vsichni to videli..Tim myslim,ze je zakazan sex pred svatbou a to nikdo nevidi,ale kdyz jsme spolu zili vlastne 9let "na hromadce" tak nakonec mozba byli radi,ze jsme se vzali nez prislo mimco 😁😉)To je dalsi vec,ktera mi vadi na vire,v dnesni dobe kdy se kazdy druhy rozvadi jsou i presto pred Bohem porad manzele a kdyby se chtel nekdo vrat s novym partnerem treba uz ma smulu.Kdyby nekdo treba trochu prevedl ty zakazy a zakony do moderni verze a moderniho sveta,tak si myslim,ze by bylo i vic vericich.A ruku na srdce kdo z vas je tak zaryty verici,ze opravdu nemel sex pred svatbou?Myslim,ze to dneska je fakt jeden z milonu lidi.Ze to pravidlo je proste stredoveke..

sarkoc
19. pro 2018

Tak ma me za sebou kontrolu v 36+5tt...vše v poradku, další kontrola 27.12. u mé paní doktorky. Ozvy ok, i když ke konci uz spinkala...vahovy odhad 2700g (za to jsem fakt ráda, i kdxz vim, ze to je jen odhad, dcerka se narodila v 37+0 a měla uz 3290g). A pry je to na 100% holcicka 😍, jestli se prý narodí kluk, tak dobrovolně vrátí diplom 😂 A to jsem si včera říkala, ze by se mi líbilo jméno Šimon, tak příště třeba 😂 Jinak to prý může přijít kdykoli, hrdlo ještě ok, branka otevřena na prst a tím, ze mi tak často tvrdne břicho, něco se děje...tím se ale prý nevylučuje, ze je to momentální a nakonec budu přenášet, takze vlastně nevím nic.
Za chvilku jdu k tomu kardiologovi, držte prosím palce ☺

sarkoc
19. pro 2018

Jinak ja jsem z tak ateisticke rodiny, ze víc uz to snad ani nejde, ale zhruba ve 14ti jsem zjistila, ze ja sama vlastne věřící jsem...nehlasim se k žádné církvi, hnutí ani tak něco, to se mi prici , ale v Boha atd věřím. Manžel je z věřící rodiny, hlásí se k jednomu náboženskému hnutí...nicméně to nejsou zadní fanaticti magori, dokonce naši si s nimi dobře rozumí, což jsem nečekala. Pořád si myslím, ze jednou nejake problemy kvůli tomu budou, ale nechávám tomu volný průběh...co jsme spolu, tak manžel uz ani nechodí na žádná setkání s nimi atd, nikdo mu to nezakazuje, ale on asi pochopil, ze věřit v Boha , pomodlit se, poděkovat atd může i sámv sobě a nemusí proto v neděli jezdit na poboznost, to není zadna povinnost. Měli jsme civilní svatbu (nikdo neprotestoval),děti krtene nebudou a pokud se jednou budou chtít hlásit k nějaké církvi, at už křesťanské nebo třeba tomu hnutí a nechat se podle jejich pravidel pokrtit atd, nikdo jim bránit nebude (i když třeba naši do toho rozhodně budou kecat, ale nenadelaji nic ☺)...

priefi
19. pro 2018

@lindikova manzel vedel, ze muj sen je mit svatbu v kostele. Ze jakakoli jina svatba by pro me byl je car papiru, ale svatba v kostele je pro me neco vic. Rikal, ze kdyz me to udela stastnou, tak si me vezme v kostele. Byla jsem za ten pristup strasne moc rada. A je mi jasne, ze to pro nej nebylo nejak lehke, kdyz tomu neveri. Knez ovsem taky prisahy prizpusobil tomu, ze manzel je ateista. S manzelem budeme spolu 13 let spolu a uz hned na zacatku jsem mu rekla, ze bych chtela svatbu v kostele, ze to je pro me fakt mega dulezite a ze chci, aby byly deti pokrteny, tehdy se vsim souhlasil, vse bylo daleko a ani jsme nevedeli, zda spolu budeme/nebudeme ale az k tomu prislo, tak uz to nevidel jako samozrejmost. Ale on vi, ze jsem verici a ze budu. Nejsem ale nejak aktivni, ba naopak, spis to je u me o vire nez o kostele.
@iva_kucerova jj, jsem na tom stejne 😅
@halasovci007 blbost! Blbost! Blbost! A jeste jednou blbost! Pises o katolickem kostele, leda ze by nekdo mel podobne pravidla jako my. Hele krest? Vazne? Tohle fakt nemyslis vazne, ne? To je blbost! Takze, pokud je jeden krteny, druhy nemusi. Myslis, ze bych mela kostelni svatbu, kdyby manzel musel na krest? Ani nahodou a ja bych ho ani nenutila, hold musela bych se obejit bez svatby v kostele, nebo si to zaridit jinak jinde. To, zes mela mit krest, byla lez. Katolicky zakon unoznuje misene manzelatvi. Jedine, co je treba, jsou 3 schuzky a knezem, kde s nim mluvite o vsem moznem, aby Vam dal souhlas ke svatbe. Manzel ac ateista a kostel bere tak, jako Ty, schuzky bral v pohode (samozrejme na ne nechtel a byl z nich "nadseny") a docela jsme se tam nasmali (vybirala jsem kneze fakt poctive, aby nenarazila kosa o kamen). Ale prvni nulta schuzka, ktera byla formalni, byla s fararem a to jsem se sakra zapotila, k manzelovi se choval v pohode, ale me terorizoval, ze nemam birmovani a to jsem fakt mela dost. Proste to nevyslo a ja se k tomu uz pak nedokopala. Svatba s ateistou je pak beze mse, za coz jsem byla rada... ale beze mse... otazka je, co se pod tim predstavis, ja treba to, ze dalsi min pul hodku "kysnes" v kostele a o to jsem se opravdu obesla. A takove ty oplatky (prave to jsem si myslela, ze pod tim mysli puvodni msi) jsme meli, za coz jsem byla rada. Dostala jsem ovsem jen ja, to je samozrejme, ze. Krest ditete byste ted meli s kecama, kdyz nemate cirkevni svatbu, to sice jo, oni ryji, hl.do verici strany, ale pokrtili by Vam ditko (a pokud byste natrefili na fajn kneze, tak krest bez kecu). A proc vlastne cirkevni a civilni svatba? Ted uz x let staci jen ten cirkevni, automaticky jsou podepsane vsechny dokumenty a je uznavan stejne jako civilni. To bylo kdysi, ze musely byt oba obrady. Ted to je tak, ze zajdes na matriku, vyridis dokumenty, pak je svatba v kostele a kostel vse preda matrice po svatbe a jste radne oddani. Co se tyce manzela, tak jen takova jakoby pripominka, ze muze vse, jako pred svatbou, to jste spolu taky zili ne? No tak to je neco, jako byste spolu byli, ale bez svatby pro kostel. Takze pokud jste spolu zili pred svatbou a fungoval normalne, ted to je totez. A kdyby mu o to slo, vzdy muzete si vzit 2 svetky, domluvit svatbu s knezem a je to. Pristup tchanovcu des bes s tim rodnym listem. Nemam slov
@bemo krasna tradice 😍
@halasovci007 hele, pred svatbou ne, je krasna pohadkova vec, ale neni moc realna. Teda aspon ne, pokud jsi s partnerem od mladych let a chces prvne skoly a pak az svatbu. Ale znam hodne paru kolem sebe, co meli svatbu docela rychle, protoze pred svatbou ne (uprimne? Vetsinou to jsou ale evangelici, katolici k tomu maji dost lezerni pristup a pred svatbou ne moc nedodrzuji, to co napisu, ted bude hnusne, ale nekteri to fakt tak berou - muzou se prece vyzpovidat 😅). Tohle bych nechtela. Ale zase z druhe strany, ono to je tak nejak zajimave podchyceno i v biblii, kdysi nebylo manzelstvi jako takove a da se to vylozit i tak, ze se zaslibis jednomu partnerovi, takze ono to je takove osemetne. Jelikoz jsem chtela oplatek pri svatbe, musela byt zpoved a ja teda na rovinu knezi rekla, ze tohle jako hrich nevidim. Ze jsme spolu 9 let (v te dobe) a ze proste pro me je svatba ted oficialita, ale ze prece to je o te lasce a ne o obradu. Nerekl ani popel. No tvl knez a dobrovolne chtit, aby moje dite bylo knez? To bych brecela od rana do vecera, ze nebudu mit vnoucata... no nebudu, ruku na srdce, kolik je takovych deti knezu....

halasovci007
19. pro 2018

@sarkoc drzine palecky at ti to na kardiologii dopadne dobre 😉

halasovci007
19. pro 2018

@priefi je fajn kdyz jste se dohodli a tak to bylo.My jsme se dohodli ze mi to nevadi,ale at me fo niceho takoceho nezatahuje a i presto me do toho tlacili..Treba svagrova natlacila jejiho manzela na to uceni kvuli svatbe a pokrteni a on lhal kvuli tomu i v kostele,ze povede syna k vire a ze veri v Boha atd. Pritom to neni pravda on je vetsi ateista nez ja!Jaky to ma pak smysl kdyz ho k tomu dotlacila a on lze v kostele a mysli si neco jineho?Me je jakoby jedno co oni doma maji,ale prijde mi to trochu zvlastni kdyz jo donuti k nicemu takovemu. A prave on chodil na ty jak ty pises schuzky s fararem kde mu viru cpali horem dolem a on jim vse odkyval..Pak mi to vypravel no desny.Ale asi jak pises zakezi na farari strasne.A me teda bylo receno,ze se musim nechat pokrtit.Mozba taky kvuli tomu,ze farar je prisny..To uz jsem nezkoumala.Kdyz sis mohla vybrat farare tak to jste meli fajn..Tady to nejak neslo nebo co ja nevim.A tenhle byl fakt pro vsechny ty ukony atd.Chtela jsem aby mel manzel klid od rodicu a neprisel o tu moznost tech obradu v kostele kdyby na to nekdy chtel jit.Proto jsem chtela ten obrad v kostele vydrzet a udelat kompromis.Prave tady je to asi vsechno tim fararem.Kdybych nemusela na to uceni vi co to je tak jsme mohli mit vsechno bez problemu.Vim,ze oba obrady jsou rovnocenne.Akorat jsem se chtela vzit civilbe a pak dodatecne v kostele aby byli tchanovci spokojeni a manzela nebyl u farare na cerne listine (ale stejne kdyz nezjisti,ze je zenaty civilne,tak mu nemuze uprit ty obrady ne? Ono je to jedno on tam stejne nechodi spis kdyby nekdy chtel jit)..To je vec dalsi ja jsem chtela cirkevni obrad dyl (nevim par dni po svatbe) s jeho sestrou (ta je verici a chodi do kostela) a jejim manzelem (on je ateista,ale prosel si tim,cim bych musela i ja tak by me chapal a je fajn) a to jako neexistovalo,ze by tam nebyli rodice u toho atd. Tak jsem si rikala kvuli cemu nebo spis komu to chtel delat?Predevsim kvuli rodicum.Na argument proc by nemihl pozvat rodice ba svatbu jsem mu rekla,ze to ale by nebyla klasicka svatba ale jen dodatecny obrad a pry bez rodicu ze by to nemelo smysl.Takze si dodnes myslim,ze to delal predevsim pro ne (aby mel klid) a vubec ne pro sebe..o tom,ze chteli,aby byl jeden ze synu knez jsem se dozvedela po letech od pribuznych na Slovensku kam obcas jezdime.Byla jsem v soku a nejdriv jsem si myslela,ze je hloupy vtip.Vnoucata by meli,jelikoz maji 7 deti z toho dva syny a pet dcer.No jako veselo bylo je a bude.Jinak jeste takova historka k tematu.Nas kamarad si vzal Ukrajinku a ona strasne chtela pokrtit jejich syna,ale oni maji trosku zase jinak ty pravidla a hlavne sehnat tady nekoho kdo je krteny a muze jit za kmotra je maly zazrak.Takze zavolali manzela za kmotra.A to miminko tam celou dobu v zime (my kozacky a kabaty v kostele zima jak na Sibiri) polejvali vodou a kdyz rikal polejvali tak fajt polejvali z takove konyvky(u krtu svagrove nebo na Slovensku jim delali jen ty krizky namocenym prstem atd)no ten malej celou dobu obradu brecel a kricel a nakonec nam ten knez vynadal,ze je to nase vina,ze neverime v Boha a dite ze to vycitilo..Pritom jsme ani nedutali a porad vstavali a sedali jak on rekl a pak se i otaceli a manzel rikal,ze oni to maji jine a ze ani jemu se to nelibilo..Jeste jsme mohli za to,ze dite brecelo no hruza!!Pak akorat obidek byl fajne..Na druhou stranu kdyz jsme byli na krtinach manzelovu nejlepsimu kamaradovi se narodil syn a jeli jsme na Slovensko tak tam pak byla hostina a zapijeni miminka a to bylo dtrasne fajn..

halasovci007
19. pro 2018

@priefi jinak jeste co se tyce sexu pred svatbou.Me prijde,ze by bylo mnohem horsi si nekoho vzit a pak zjistit,ze to treba v sexu neklape a rozvest se kvuli tomu.At chceme nebo ne je to soucast vztahu.Jistym zpusovem je to magicke to urcite,ale stejne si myslim,ze v dnesni dobe kazdy po svatbe kde popijel a tancil do rana by nemel na svatebni noc ani pomysleni a je rad,ze padbe do postele unaveny a vycerpany ..

tsasenka
autor
19. pro 2018

@priefi Já to znám u nás, je to hodně o faráři. V Hodoníně pan děkan neměl problém kohokoliv pokřtít, nebo oddat No a tady na Vysočině ... no coment, někdy jsou to fakt složité procedury a málokdo (kdo nechodí do kostela) si jimi chce projít.
@halasovci007 Sex po svatbě ... dokážeš si to představit? Roky spolu chodí a ten vztah je takový nemastný, neslazený a pak na to "musí" jít. Prý s tím chodí i za farářem, že jim to nejde. Já když jsem to slyšela, málem jsem spadla.
Podle mě sex ke vztahu patří, když se mají rádi, tak se vším všudy. Taky mě kvůli tomu manželova rodina odkopla - vdávala jsem se ve 3. měsíci 😃 Nikdy mi to asi tchýně se švagrovou neodpustí - černá ovca rodiny 😃 😃 😃

halasovci007
19. pro 2018

@tsasenka ja si to neumim predstavit..I kdyby jsme se brali v ten termin kdy se prvni svatba rusila byli jsme spolu ctyri a pul roku..Jak jim ten farar muze radit v sexu kdyz ho sam nikdy nemel?😁 to mi nejde do hlavy..Manzel je taky cerna ovce rodiny a me sproste nadavali a skoro vsichni pribuzni me nemeli radi nez jsme tam jeli a rekli jim nasi verzi pribehu.A parkrat je navstivili a poznali me (radeji ani nechce vedet co jim o me navykladali tchanovci tenkrat.Jedina teta s rodinou nas prijali a rekli ze je jim jedno co je tady ze si na me udelaji nazor podle sebe a postupne se se mnou zacali vavit vsichni.Nekdo vic nekdo min.Treba jeden strejda manzela ma vystudovanou teologii,ale s nim se o tom da normalbe bavit.Neni ten zaryty verici za kazdou cenu musi vsichni kazdou nedeli na msi.A je jeden z mala,ktery se take nenechal od zacatku proti me nehak nakecavat lzi) Jinak jeste chci dodat,ze jsme se vzali teda civilne a pak jeli na SK tyden po svatbe a tam uz bez obradu jsme s celym pribuzenstem (vcetne rodicu a sourozencu manzela kteri jeli take) meli oslavu svatby ja mela normalne saty (koupeny na prvni puvodni svatbu) a oni se pred jidlem modlili a meli proslovy atd. Dokonce nam darem objednali zivou lidovou hudbu v mistnich krojich a ucili me tancit cardas a jedlo se pilo.Takze si taky prisli na sve.

halasovci007
19. pro 2018

@tsasenka vtipne je,ze tchanovci jsou strasne verici.Ale brali se kdyz tchyne cekala svagrovou..😂 takze zase porusili pravidla..No a me prave se nelibi,ze mas pravidla a kdyz je porusis staci se vyzpovidat a jakoby nic muzes je zase vesele dal porusovat.Tak od ceho jsou ty pravidla teda?Proc je proste trochu nemodernizuji nebo tak?To svagrova dostala tenkrat par facek ze sla bydlet s pritekem pred manzelstvim..To je taky pecka no..

priefi
19. pro 2018

@halasovci007 ono to je jedno, jestli je knez stara skola, tohke je katokicky zakon, ktery je starsi nez samotny knez 😉
@sarkoc drzim pesti!
@halasovci007 a nebyla to pravoslavna cirkev? Ujety knez... achio...Jinak kmotr v kat.kost.muze byt jen birmovany, kdo ma jen krest nebo prvni prijimani, je jen svedek krtu.
@halasovci007 souhla s tim pred svatbou ne 😉
@tsasenka no nekteri farari jsou fakt na par facek. Mno... ja osobne chtela planovat mimi az po svatbe, ale znam nescetne paru, vericich paru (hlavne teda tech katolickych), co meli svatby uz ve trech. Nekdy se peoste povede 😊 ale jak jsem psala, je to hlavne o te lasce a ne o kostele. Vira ma byt v srdci a ne okata. Ta okata je obvykle jen na oko a ti lide jsou mnihdy hrozne zli
@halasovci007 ja treba, ac katolicka, zpoved neuznavam a nechodim na ni

halasovci007
19. pro 2018

@priefi tak manzel ma vsechny obrady az na tu svatbu,takze to jsem asi zmotala ja jen vim,ze musel dokladovat nejaky papir tak jsem myslela,ze papir o krtu.Jj pravoslavni myslim,ze manzel rikal.Jinak me dostalo kdyz jsme jednou byli na SK meli tam nejaky cirkevni svatek.Manzel chtel do kostela a ja s moji segrou jsme zustaly v aute pred kostelem a jak jsme si tam tak povidaly tak koukame zacali chodit mladi ven a sup za kostel se schovavali a kourili tam.Ukazali se v kostele aby nemohl nikdo nic nemitat a pak odtud na tajnaka zdrahali.To se mi taky nelibilo a utvrdilo me to v tom,ze ne vsichni tam chodi zcela dobrovolne.A tam na SK odkud manzel pochazi jsou verici temer vsichni asi jako u nas jsou hodne verici na Morave.Otazkou je kolik jich opravdu veri a citi to tak a kolik to ma jen kvuli pribuznym atd. Prave ze zakon je dany stovky let a neshoduje se a moderni dobou.Je jasny,ze tradice se asi moc nemeni,ale nektere ty zakony jsou proste v dnesni dobe nesmyslne..

sarkoc
19. pro 2018

Me přijde takové lehce absurdní to, ze ve vetsine případů, rodin, se vira, tedy hlavně příslušnost k určitě církvi, bere vlastně jako dedicna...a z toho je zřejmé, ze leckde nejde o víru v Boha jako takovou, ale právě o tu církev...myslím to tak, ze kdyby řekneme prarodiče a rodiče atd patrili třeba k církvi husitské a dítě se rozhodlo, že chce býti katolikem, jehovistou, atd, tak ho bude rodina brát jako zrádce, ačkoli by všichni věřili v jednoho Boha...no, těžko to jde napsat, ale třeba mě někdo pochopil 😂

Jinak ja chodila na zakladku s jehovistkou, byla fajn, ale její maminka fanaticka...rozvedená, zily jeste s babičkou fanatickou v garspnce, takže chudák holka neměla kam před tím utéct...v 5.tříd jsem šla na gympl, tak nevím, jak to bylo se spoluzackou pak, ale vim, ze v 17ti cca začala tančit v nocnim klubu, aby mamince ukázala, ze i kdyz ji bude mlit do hlavy co chce, ona si bude dělat co chce a nehodlá to snášet, utekla z domova a jen vím, ze nyní uz je spokojená maminka od rodiny. To je už asi extrém, ale i takove případy jsou.

A mimo téma, kardiolog je uzasny a můžu rodit, jak je mi mile ☺ S tím, ze mi do zprávy napsal, ze by bylo v pripade přirozeného porodu vhodné v případě dlouhého trvání urychlit 2.dobu porodní...ale z znamená kleště nebo zvon ne? Oxytocin chápu tak, ze urychluje otevírání v 1.době 😕 No doufám, ze to nutne nebude.

malecek
19. pro 2018

@halasovci007 tím sprchacem jsem myslela, že už nepoužívám nic kromě sprchového gelu, žádné soli, oleje a tak . Koupi se hrnce vaně. Sprchu si užijí po porodu dost

bemo
19. pro 2018

Vidím že probírate téma víra. Tak my jsme věřící rodina, ale taky trochu vybočujeme. Já pocházím z nevěřící, řekla bych až ateistické rodiny. Manžel jsou věřící všichni. Já jsem jako malá zájem o víru měla, ale nikdo mě v tom nepodporoval, tak to s pubertou šlo do kytek.
Jak jsem poznala manžela, tak jsem s nim začala chodit v neděli do kostela a nakonec se nechala pokřtít, měla jsem sv. přijímání i biřmování až jako dospělá. Jsem ráda, že jsem si k tomu přišla takhle sama až jako dospělá. I když naše děti už v tom prostě rostou a růst budou s námi.
Ale třeba neteře rostly ve víře od narození a obě mají manželé nevěřící a do kostela už taky nechodí. Buď v tom člověk zůstane a bude žít a pokračovat a vychovávat svoje děti, nebo prostě věřit přestane a nebo jen nebude dělat to co věřící dělají. Ale taky se mi nelíbí ta nálepka "správného křesťana" který chodí každou neděli do kostele, nejlépe i jiné dny a žije velmi aktivní farní život ale v soukromí by to člověk ani nepoznal. A doufám že do takového stereotypu nikdy nespadnu a budu brát víru jako pomoc a ne povinnost nebo zvyk.

priefi
19. pro 2018

@halasovci007 zajimave zpusoby ma mladez na SK 😅 a manzel je teda Slovak? Chapu spravne, ze jeho rodice ziji na Slovensku? Vis, ony ty katolicke zakony maji svoje urcite ukotveni a vymezuji urcite hranice. Jednu dobu se uvazovalo, ze se zrusi celibat, no... ale nakonec ho nezrusili... prave... o tom to je, zda clovek to citi, nebo to dela naooko. Me vzdy nervuje, kdyz nekdo streli do eteru, ze nekdo neni praktikujici verici (nechodi do kostela, na ruzna setkani atd.)a tim padem neni spravny krestan a jeho vira je tedy na oko. Osobne si myslim, ze o tom vira neni. Clovek by treba i do toho kostela chodil, obcas to je balzam na dusi, ale kdyz natrefis na dobre vysinuteho kneze, mas chut od tama odejit a uz se nikdy nevratit. Knez fanatik, to je docela silne kafe a nekteri na nej daji. Taky jsem zazila kneze, ktery otviral kontroverzni temata jako i homosexualitu a ze to je spatne a ze se takovych lidi v rodine maji zrict, no... kde to jsme? Z jedne strany mame prijmout kazdeho, z druhe ho vyhnat? No a kdyz stejnou aplikaci rekl i u nesezdanych paru, mela jsem dost... a jak pak zacal, ze michane manzelstvi je spatne, a to jak s jinou virou nebo ateistou a ze to nesmeji dovolit, myslela jsem, ze do kostela uz nepujdu. Tohle byly 3 ruzne jeho mse, ovsem v kostele byl takovy sum, ze bys neverila. Asi si nekdo stezoval a knez dostal za usi, uz nikdy pak nemel takove kazani. Pak treba tam byl knez, ktery mel kazani tak krasna, ze lide meli v ocich slzy a opravdu to cloveka chytlo za srdicko. A pak klasika, jsi v kostele a pak pomalu zjistujes, ze drimas 😅 Kazdopadne tema krest bys s manzelem probrat mela, pokud je verici a neco to pro nej znamena, krest bude chtit. Lepsi si o tom promluvit, nez se pak hadat.
@sarkoc no... jo... to jo... zradce 😂 to je vic nez vystizne 😂
Jinak super, ze muzes rodit prirozene! A myslim, ze tim urychlenim myslel prave ten oxitocin. Mi ho davali az v 2.dobe porodni, aby urychlili otvirani branky (z 4cm na 10cm), behem 2.doby mi oxitocin porad pousteli zilou a pak vypudili rychleji i placentu diky oxitocinu. Pamatuji si vetu zastupce primare: podavame oxitocin a rovnou rodime

halasovci007
19. pro 2018

@malecek aha 😂😂
@priefi jj manzel je puvodem Slovak.I kdyz bys to na nem nepoznala mluvi cesky a pry se uz citi jako Cech.Zije tady 12let z toho 11se mnou 😂rodice a sourozenci ziji tady a ostatni pribuzenstvo na SK.Ka si prave myslim,ze kdyby tady byl lepsi a vstricnejsi kbez,ze by bylo byvalo vsechno v poradku.Treba kdyz jsme byli na svatbe manzelovymu svedkovi a nejlepsimu kamaradovi meli cirkevni obrad se msi a knez byl strycek nevesty a strasne krasne kazal a mluvil fakt.Asi fakt strasne zalezi ba tom jak to berou i oni.Odsuzuji homosexualitu a pak kazdou chvili slysis jak zneuzivaji ty chlapce.Taky to provede jeden s x tisicu knezu a v podstate si jen kompenzuje svuj prirozeny pud ktery mu byl zakazan.Tim je vubec neobhajuju.Konec koncu celibat byla jejich volba.Ale jak se muze zrict neceho co v zivote neokusil?A postupem casu muze zmenit nazor.Me se libi kdyz ti pastori ve filmu muzou mit zenu a deti.Je to proste proti prirode a pak prave zakazuji do kostela v lete tilka a sukne (neno narizuji urcitou delku) protoze jsou to porad jen lidi a i kdyz muzou mit silnou viru.Fyzicke projevy touhy proste neovlivni.Krest mame doma vyreseny tak,ze se pokrti kdyz bude chtit az jako dospela.Tady u nas je to neco zvlastniho a neobvykleho.Pamatuji se na spoluzacku,ktera byla krtena a neco se ohledne toho probiralo ve skole a ona to rekla jedina ze 32deti byla krtena a vsichni jsme na ni koukali jak kdyby mela treti nohu.Byli jsme deti a neznali to mno.Nikdy jsme do kostela nechodili a o vire jsme tim padem nepremysleli.
@bemo je fajn,ze kdyz ti vira imponuje,ze ses nechala pokrtit jako dospela.To bych prave chtela u svych deti.Aby mely moznost volby.Tady je to opravdu neobvykle.Stredocesi jsou vyhlaseni tim ze hsou neverici.A fakt neznam ve svem okoli Cecha ktery je verici.Kolem jsou verici Slovaci,Polaci a Ukrajinci tim,ze tady mame hodne cizincu tak znam verici,ale puvodem jsou z jinych zemi..

halasovci007
19. pro 2018

@sarkoc gratuluji k dobremu posudku kardiologa 😉

zetta01
19. pro 2018

@sarkoc i já se přidávám a gratuluji k dobrém zprávám, to je super 🙂

Strana