icon

Ledňátka 2019

tsasenka
8. kvě 2018

Ahoj,
taky čekáte miminko v lednu? Pojďme ty krásné chvilky prožívat spolu 🙂

malecek
5. led 2019

@krisatko u nas dnes taky sranda, vzbudil se v jednu ráno, tak jsem nakojila, posral se, prebalila jsem, zase kojení a nic, oči dokořán a koukal kdy bude zase prso, to už bylo tak čtvrt na tři , pak znova posrana plina po mírném úmorném tlačení a pak zase prso a to zabral až po třetí cca . A vzbudil se pak až před sedmou.

malecek
5. led 2019

Já se snažím ho davat do postýlky, ale když už se mi nechce tak ho dám do hnízda a soupnu ho mezi nás.

malecek
5. led 2019

@arielka222 to se lehce řekne že 20 minut, ale kolikrát on fakt aktivně saje skoro 30 minut a prso absolutně nedá, a někdy jen 10 minut a konec a je tuhoš.

priefi
5. led 2019

@sarkoc tak nakonec byl porod docela fajn 😊 az teda na ty posly a to krvaceni. A rekli cim to bylo? Ze by tim otviranim? A jak se citis?
@tsasenka a jake mas hodnoty zeleza?
@halasovci007 nejlepsi by bylo zavolat tam, kde byly odbery na streptokoka, resp., kde urco maji vysledky a zeptat se. Az se rozbehne porod a nebudou mit zavedene vysledky v PC a Ty nebudes vedet, automaticky Ti pichnou atb. Takze za me urcite zavolej a zeptej se. Pro mimi je streptokok nebezpecny. Kdyby ho dostalo, muselo by dostavat primo ono atb.
@halasovci007 vyrazka muze byt z cehokoli. U Matyho jsem mela vyrazku ve vystrihu od 4m tehotenstvi a drzela se me jeste rok a pul po porodu. Zacala miznout postupne a jeste dodnes mam 3 tecky, ktere nezmizly. Nevim, co to bylo, bylo to skarede, stydela jsem se manzelovi ukazat prsa. Mazala jsem to pak kremem z dubove kury a teprve toto zabralo, nic jineho. Napadlo me, jestli to nebyly potnicky, ale jista si nejsem. Nikdo nevedel, co to je. Tim, ze to nesvedelo, to nikoho nezajimalo

arielka222
5. led 2019

@malecek to chápu, malej naštěstí sál vždy max 20 minut a pak už nechtěl. Ale.třeba vím od kamarádky, že ta měla malou na prsu třeba přes 50 minut a to mi přijde už docela hodně...

priefi
5. led 2019

@malecek feminela heredicum? To jsou probiotika pro koj.maminky, ale je jich tam tusim 21 a stoji 350+. Stejnou sluzbu prokazou i klasicke probiotika, ja pouzivam napr.od cemia to nejvetsi baleni. Pro feminelu jsem sahala jen kdyz jsem u Matyho mela problemy s prsama. Nakonrc jsem jedno baleni ani nedobrala a prosla garancka, takze je ani nevyuziji a to je skoro plne baleni.
@malecek vidim, ze to je u Vas podobne. Taky prvne prebaleni pred kojenim a pak kojeni a muzeme prebalovat znova, takze taky zmena, prvne nakojit a pak prebalit. A v noci? To se bantuje.. nakojime, dame spinkat a vzteka se a chce prso, ktere ovsem dujda... takze tudy vlak nejede a dudlik davat nechci. Takze snaha o uspani nakonec dopadne tak, ze na tom prsu za nejakou dobu skonci, ale napije se a spinka. Ovsem predminulou noc se mi 2x podarilo usnout pri kojeni, asi diky te horecce z prsou. Mimi na kraji postele... no pekne...mela jsem vic stesti nez rozumu
@krisatko tak to je dobre. V noci jsem nad tim premyslela u prisla jsem, co by Vam mozna pomohlo, ale ted si proste nevzpomenu, co to byla za rada 😅 ale jak si vzpomenu, napisu...
@zetta01 znama prenasela 3 tydny a uz byla objednana na vyvolavani a den pred se prdola rozhodla jit sama a dobrovolne
@krisatko Miky dnes bantoval od 3:30 do cca 4:30 a taky spal pak skoro do 8 😅
@arielka222 ono hlavne zalezi na tahu miminka, zda taha silne nebo slabe, vim, ze nektera mimi zvladnou za 5 min vysat cele prso a nektera s nim bojuji i pres 30 min

bemo
5. led 2019

@halasovci007 mě bylo vždy řečeno, že jakmile praskne voda, tak by se mělo jet hned u toho streptokoka, protože už miminko není chráněno a přenos toho streptokoka na ně je o to rychlejší. Tudíž ti musí dát co nejdřív ty atb. Ale já ho měla pokaždé a nikdo z dětí to nechytli, i proto že jsem ty porody měla fakt rychle. Jde i o to aby to miminko nebylo dlouho v porodních cestách, kde by to mohlo chytit. Teď mi dokonce známá říkala že ten kdo má pozitivního streptokoka tak nesmí rodit do vany, to jsem ani nevěděla.
@krispianka no známá to přežila, miminko bohužel nezachránili.
Ale ještě jednou opakuji, já tě v žádném případě nechci strašit. Já jen že se to stalo známé a já jsem o tom do té doby ani nevěděla, že jsou taková rizika, když je císař. Ale jak jsem psala jí to prasklo teda úplně jinde a dostala vysokou dávku oxytocinu a na tu dělohu bylo to roztahování příliš rychlé. A to její první dítě bylo cs právě kvůli nepostupujícímu porodu, takže ta pravděpodobnost že by i tento porod byl pomalejší a ve finále by skončil cs byla vysoká. Ale holt někdo chtěl udělat za každou cenu přirozený porod a bylo to špatné rozhodnutí.

bemo
5. led 2019

@ange_de_la_morte taky jsme dnes na zahradě stavěli sněhuláka, zítra začínám 40tt a děti mi řekli, že kdybych si tam stoupla já, tak by nemuseli dělat tu středovou kouli 😀
@zetta01 já přenášela všechny 4 děti a nejdéle druhé dítě, 13 dní. Chodila jsem k dr každý druhý den a nikdo nechápal proč nerodím. Mě to nijak zvlášť nevadilo, spíš ty otravné otázky "tys ještě neporodila?" ty jsem fakt milovala. Telefon jsem pak už nikomu nezvedala. Každopádně jsem pak porodila velice rychle. Prostě každé miminko má svůj čas a vykoukne až bude připravené a třeba to pak bude taky pěkný rychlý porod. Pořád je to jen předpokládaný termín porodu a ne den kdy se musí narodit. Odvíjí se to i od toho kdy bylo miminko počaté.

tsasenka
autor
5. led 2019

@fly80 Já jsem kanylu u předchozích dvou porodů nikdy neměla, tak se právě ptám. V Brně to preventivně nedávají.

tsasenka
autor
5. led 2019

@priefi No, hodnotu přesně nevím, ale říkala sestřička, že jsem těsně pod hranicí pro těhotné, že to není nic hrozné, ale že je lepší to brát. Takže zobkám 😉 Zkusím to najít v průkazce, jestli mi to tam zapsali.
@bemo A po porodu nějak miminko na toho streptokoka kontrolují?
@halasovci007 Kdybys měla streptokoka, tak to budeš v průkazce asi nějak víc vyznačené. Já to tam mám na několika místech červeně, aby to nepřehlédli 😀 Jinak, já už jsem se nahlásila do porodnice přes PA a rovnou jsem hlásila, že mám streptokoka a beru železo (ne, teda přímo já, ale ségra, když tam pracuje a je teď na mateřské, tak mi to tam tak zařídila)

zetta01
5. led 2019

@halasovci007 no tak to je nádhera, pokojíček máte opravdu nádherný a ta fialová barva je překrásná 🙂 já bych asi volila dvojpostel, ono se to pak do budoucna vždy dá nějak vyřešit, aby to zbytečně nezabíralo msto a teď své upotřebení najde 🙂 jinak co se týká toho vyvolání právě toho se bojím, jelikož jsem právě hodně slyšela, že při přirozeném porodu pokud není extra rychlé ty bolesti přicházejí postupně a tak máš čas to vydýchat, tak nějak si na to zvyknout, kdež to u vyvolávaného jsou to silné bolesti a najednou, že obvykle pak musí podávat i tlumící léky. Jako není to asi u každého, ale třeba teta když rodila, porod jí vyvolávali a furt, že to hned tak nebude a do 20 min. je porod tak rozjel, šílené bolesti a jelikož to nikdo nečekal, tak malý jí šíleně potrhal, jak ve vnitř tak zvenčí, řekli jí že už nikdy nebude ani moc mít děti. Čekala tedy už 2, což asi taky hraje roli a nakonec po 7 letech otěhotněla i po 3 🙂

krisatko
5. led 2019

@priefi oki tak jak si vzpomeneš řekni :D Já kojím v sedě na gauči a když usnu, spadne mi hlava a hned se proberu :D :D jinak teda koukám, že je to fakt všude stejný. Nají se a čumákují, snažím se uspávat jak to jde, nosím, koukám jestli není po.. nakonec neodolám a taky dám znovu napít, kdy po cca deseti minutách usíná u pití a přendávám do postýlky. A dělá mi to na to kojení co je mezi půlnocí a 4 ráno. A dnes mi to udělala i kolem oběda.

krisatko
5. led 2019

@malecek taky to máme tak. kolikrát saje třeba 15 minut z jednoho a konec, najezená, prso prázdný a jindy ještě musím i odsávat....

zetta01
5. led 2019

@krispianka přesně na to jsem myslela na ty průtoky, ale v nemocnici mi dr. řekla, že pokud jsou ozvy v pořádku, tak e UTZ až tak nezajímá a pokud bylo do téhle doby vše v pořádku průtoky, tak to tak berou i nadále, že je vše ok. Mě dřív dr. dělala UTZ na každé kontrole co měsíc, pak co 3 týdny, co 2 týdny a pak co týden a vždy vše v pořádku, malý prospíval, průtoky OK. V nemocnici jen při příjmu a ted ve st ho budou dělat a to to bude po měsíci, prý to stačí 1x za měsíc, když je ostatní v pořádku.
@ange_de_la_morte to máš pravdu snažím se být pozitivní, ale někdy to na mě prostě dolehne. Já se bojím jen toho vyvolání pač co vím od tety a od ostatních, tak že to bývá horší a bolestivější ten porod, ale zase vím, že každý to má jinak.
@priefi tak pořád doufám, že se to nějak rozjede samo, mě v nemocnici řekli, že nechávají přenášet max. 10 dní, takže pokud se nic dít nebude, tak ve středu na kontrole se už asi domluvíme, jak to bude dál. 10 den to bude př. SO
@bemo ano to vím, že je to jen orientační a že většina přenáší. Dokonce co mám i apku v tel. ohledně těhotenství, tak i tam je napsané, že je stanovený termín porodu, ale že v tomhle termínu porodní jen pár žen. Jak řekli na kurzu tak za porod v termínu je bráno 14 dní před TP a 14 dní po TP, takže to mám až na nějaký 16.1. já bych i vydržela, jen mám strach z případného vyvolávání a hlavně, aby byl malý v pořádku.

Jinak co se týká těch otázek, já už ani nechci nikam chodit, pač si myslím, že někteří lidi jsou fakt natvrdlý. Furt nám někdo volá, píše, jak to vypadá jestli furt nic. Jsou to přitom lidi, kteří moc dobře vědí, že až se bude něco dít oni budou první co se to dozv. Já už jsem na tyhle otázky úplně alergická, zapnu FB a tam zprávy, chytnu tel. a tam zprávy, potkáš někoho v obchodě a hledí na tebe a otázka typu a co Vy, jak to vypadá? ještě furt nic? To mě běží hlavou věta do háje vypadám snad na to, že bych už porodila? Tetě od moje jsem napsala, že nic se zatím nechystá, že prostě až to bude bude mezi prvníma co se to dozví a včera večer bombardovala smska mojeho, tak co, jak to vypadá? A mojemu už dokonce volal, už i jeho šéf z práce, jestli už? A co mu ještě řekl, že mu manželka doma říkala, že kdyby něco určo by dal vědět, ale on že pro jistotu volá a pak že jsou zvědavé ženské. Mě snad víc, jak to čekání ničí tady ti lidi. Ráno k nám jel brácha půjčit si řezačku na dlažbu, viděl stopy před barákem a 1 auto pryč, tak už poplach, že už jsme jeli a já jsem z nich všech, už na nervy. Už nikomu nepíšu, tel.nezvedám ať si každý myslí co chce.

Jinak teda dneska na kontrole ozvy v pořádku, malý sebou mrskal, že jsem musela ten senzor chytat, aby nesklouzl, jen jsem měla teda tlak 100/60 a zatočila se mi tam hlava a udělalo se mi zle. Jinak poradna teda ve středu a uvidíme co dál.

bemo
5. led 2019

@tsasenka to vůbec netuším, jestli ho nějak zkontrolují jestli to teda nechytlo. Vidíš to mě nikdy nenapadlo. Dnes jsem prohlížela fotky z posledního porodu a zjistila jsem že jsem měla tu kanylu zase na ruce.
@zetta01 ty otázky jsou fakt otravný. Já jsem se takhle hloupě nikdy nikoho neptala, protože to sama nesnáším.
A je fakt paradox, že se nejvíc vyptávají ti kterým se to oznámí jako prvním. Mě se včera ptá mamka, tak co miminko jak se má. Já jí říkám, já nevím, se ho zeptej a ona na to. No ne, jako jestli už se nechystá na svět....... co na tohle mám jako říct. Jasně už rodím, nevidíš ☹

tsasenka
autor
5. led 2019

Holky, u nás je tchýně, si chtěla připadat nějak užitečná, tak normálně uklidila s holkama dětské pokoje. Normálně čučím, jak spolu nevycházíme, že se tak snaží. Takže já jsem si taky uklidila a už se těším, jak dám holky spát a budu se večer dívat na Harryho Pottera 😀

ange_de_la_morte
5. led 2019

@zetta01 : taky jsem si říkala že po zkušenosti s minulým přenášením jsem měla lhát o termínu porodu - na podzim rodila nevlastní ségra a všem řekla termín o 3 týdny později než skutečně měla, takže nikdo ji nestresoval a všichni byli překvapeni že už porodila

laola
5. led 2019

@bemo Středová koule 😂😂 ti jsou drzí😍😍😂😂 mně říkají behajici tucnak 😂

priefi
5. led 2019

@tsasenka a jak zvĺadas zelezo?
@krisatko a davas behem dne past koniky?
@zetta01 okoli je netrpelivejsi nez tehulky. Nekdy to je o nervy.

laola
5. led 2019

@ange_de_la_morte to je dobré řešení 👍 Mě s tím otravují asi už od října, jak jsem prostorově výraznější😂
@zetta01 budou ještě čumět, až mimi vyleze 😉😂 uvidíš že se najde pár jedinců, kteří se budou divit, že "už".
Mně jak už s tím začnou srat, tak jim řeknu, že už čekám další😂

semmi
5. led 2019

Ahojky, tak dnes mam termin a nic moc se nedeje. 😁 Asi ještě neni den D pro nasi 👧. V porodnici to dnes bylo trochu psycho. Nejdriv nemohli malou dlouho natocit, pak me sestra pořádně prodloubla. Bylo to nepříjemné, ale zabralo to. Pak prisla tehulka na pohotovost. Moc jsem nechtěla poslouchat, ale co jsem pochopila, mela nějaké pálení žaludku a nízký tlak. Prý to měla už v prvním tehu, ale ze dle symptomů na netu si.nasla, ze by se mohlo jednat o preeklampsii a tak ma strach... No sestricka byla starsi paní. Byla moc milá, ale pani rekla, ze dost dobre nechápe, ze kdyz tohle mela v prvním tehu a vse bylo ok a ted to ma už 10dni, že jde na pohotovost na základě neceho, co si precetla na netu. Že delala i v zahraničí a jen v CR zazila, ze by chodilo tolik pacientů k lekari s.diagnózou z interentu. Maminka.samozrejme presla do "utoku" a že teda odejde a nebude obtěžovat. Nakonec se rozplakala. Bylo mi ji hrozně lito. Hormony jsou fakt potvora. Sestra se ji tedy omluvila, že ji nechtela ublížit, ale že prostě musela rict, co si mysli. Mno takze vydarene rano... 👌 Jako chapu obe strany. Meli celkem frmol, ale prostě taky si myslím, že když si rodicka neni jistá, je lepší jet 10x zbytečně, než jednou pozdě... 🙈

zetta01
5. led 2019

@bemo no přesně tak jako, to máš jak když jsme dojeli k našim a vykládáme, mamka uvařila čaj a sedíme v obyváku a asi po půl hodině co jsme tam z ní vypadne a vlastně co ty, jak to vypadá? Jsem na ni vyvalila oči a rovnou jí řekla, že už jsem porodila, jestli si nevšimla? Tak jsem hned dodala, ať se nezlobí, ale co jí na takovou hloupou otázku mám říct, že snad vidí ne? A ona zas jako jestli se něco nechystá, tak jsem jí jen řekla, že pokud se něco chystá, tak já o tom rozhodně nic nevím. Já už jsem alergická i na otázky typu a co dělá maličký? a jak vidím jak ke mě natahuje tu ruku, tak vždy jen řeknu nevím a otočím se a odcházím. Nevím co ji to popadlo mě furt otlapkávat, nedělala to celé těhu, jen třeba když jsem kolem toho 6 měs. jé hele hýbe se sáhni si, to se mě teda dotkla stylem, že sotva dotkla, jsem jí tu ruku musela přimáčknout at se nebojí, že mi tím dotekem do břicha díru neudělá, ale jinak nic. A teď vždy to její a co dělá maličký a ještě, natáhne jen ten ukazováček a sune se mi k břichu, posledně jsem to už nevydržela a řekla jí, ať mi na to břicho přestane sahat, že malý se stejně nehýbe a že mě pak tvrdne a to je nepříjemné. Fakt na mě může šahat jen manžel, jinak jsem jak pes jen se zakousnout :-/ až mi to vadí, ale nemůžu to ovlivnit

zetta01
5. led 2019

@ange_de_la_morte já už ani nikomu neříkám kdy mám další kontroly, dnes jsem řekla, že jdu na ozvy a pak, že nevím ještě ikdyž vím, že v tu středu, ale fakt už na to nemám nervy. Mě jediný kdo nepíše je kamarádka, která rodila min.rok a ta vždy čeká, až jí napíšu sama co a jak 🙂 vždy napíše, že na mě pořád myslí, ale nechce psát, aby mě nestresovala a toho si u ní moc cením 🙂

laola
5. led 2019

@semmi jejej diagnóza z netu-to mám celé těhotenství😬 takže maminku chápu, ale i sestřičku, když my jsme pak chytřejší jak všichni doktoři 😂😂
Jak jste tu psaly o porodnich plánech, měla jsem jen u prvního, při druhém už ať se děje vule alahova. Teď to vyloženě nechám na doktorech, resp.PA, posledně si to mimino zařídil, jak chtěl on, tak snad i teď to půjde dobře 🙂

halasovci007
5. led 2019

@petrafrenz dekuji.No uvidime nebo mozna neco rozkladaciho..Aby zase mala mela prostor na hracky a na hrani..
@ange_de_la_morte to je taky fajn napad no uvidime..
@krisatko my mame loznici vedle,ale prave budeme spat u ni v pokojicku aby si zvykla hned od zacatku a pak se postupne prestehujeme zpatky k sobe..Snad to pujde no..
@fly80 prave a manzel razi heslo,ze si pak na dvouluzku bude moct hrat a ze vidim jak kolem nas maji ty holcicky v postylkach plysaky a panenky..Nevim no to sice maji ale kam pak dame jine hracky?pokoj je sice velky,ale podkrovni cili omezeny a spatne reseny..

halasovci007
5. led 2019

@priefi v pondeli brnknu na gyndu pro jistotu..me se nechce na kozni..Uvidimnjestli to nezmizi samo..
@priefi me rikala dr ze prenaset se muze 10fni ja se ptala..
@tsasenka ja bahlasila pri sepsani porodopisu,ze beru zelezo a koncem tydne mi ho dr. vysadil,ze uz mam vydledky dobre tak jsem zas hlasila ze uz neberu 😂😂
@zetta01 dekujeme.Pokojicek je v ramci prostoru fajne.Je tam prakticky jedina zed do stropu jinak vse zkosene,ale i tak.Ja i manzel jsme meli dliuha leta pokojik se sourozenci a mala bude mit svuj od narozeni - bude mit luxus 😂😎 moje kamaradka mela 2x cisare po roce a pul a rekli ji,ze uz druhy porod byl tak tak,ze treti dite v zadnem pripade,ze by slo o zivit ji i miminku.Tak nastesti ma dva zdrave chlapecky,ale chtrli 3 a uz to neriskne..
@zetta01 taky me depta ze se vsichni ptaji i kdyz vidi bricho.Tak co porad cela?Jeste ses nerozsypala?Ne dite uz je a svete a richo zustalo cele asi!!Vr nj asi se ptaji aby nestala rec.My taky jsme neco delali a nebrali anibjeden mobil a volal tchan a ze uz mysleli,ze jsme jeli rodit.Vsrm dame vedet tak nevim co blaznej!!
@bemo ja kdyz volam kamosce tak prvni otazka tak uz rodite?Volam mamce dneska jak ji je,ze je marod a ceka ji operace kolene a ona ja uz se tesim jen na malou az bude na svete.Snad si ji pochovam a ponuchnam.Co na to mam rict?ja vim,ze se boji narkozy,ale fakt me ty reci netesi. A nedelaji mi dobre.Je to operace kolene ne nejakoho zivotne duleziteho organu..A ona mi rekbe tohle.Povzbudila jsem ji tak snad se da do kupy. ATMt uz porodim a prijde na jine myslenky fakt..
@ange_de_la_morte bezva napad s tim kamuflati terminu 😁😁
@semmi jj to znam kdyz na me koukaji jak na blazna,ze se ptam na terminktery plati ze mam tri a ze necitim tri prsty atd.ale teda v poradne ne na pohotovosti..Ale minule jsem mela sok tam co nataceji monitor za rohem spisuji porodopis a prisla tam tehule asi socialne slabsi a jednodussi - nemela obcanku,nevedela trvalou adresu ani telefoni cislo nic.A nakonec ze ani nepracuje ani neni na uradu prace tak jsem si rikala,ze kolikrat ty sestry museji mit fakt trpelivost k tem lidem.Snad alespon vedela kdo je otcem..No ja se snazim mut vzdycky vsechno v cajku pripraveny a bala jsem se aby nechteli vedet treba chorobopis babicek z manzelovi strany atd a ona nevedela vubec nic a taky to museli nejak sepsat..Ti lidi maji asi vic stesti nez rozumu.A jedna se ptala zda na ozvach ji reknou vahovy odhad..No nevim asi taky nemela moc nacteno..

halasovci007
5. led 2019

@laola ja minule na netu videla,ze nekde u dr. meli vyveseno neco ve smyslu,jestli k nam jdete konzultovat diagnozu z Googlu,ptejte se radeji na yahooo 😂😂

tsasenka
autor
5. led 2019

@priefi No, nemám s tím žádný problém, oni jsou s tím spojené nějaké problémy?
@halasovci007 Já beru železo druhý den, takže mi to asi hned nevysadí 😀 Ale jak přestanu kojit, tak si chci zajít na tu velkou preventivku k obvoďákovi, tak pak uvidím, jestli se to spravilo nebo ne.

bemo
5. led 2019

@tsasenka u nás taky byla tchyně, ale žádná pomoc se nekonala, pozvali se jako vždy na oběd. Tak jsem všechny musela jen obskakovat. Když jsem se zvedla od oběda už asi po páté abych vždycky někomu něco přinesla a pak si šla sednout, tak mi říká, jé, já nemám skleničku, tak jsem na ni vthle takový pohled, že už neměla ani žízeň. Pak si ale zahrála s dcerou karty a furt říká, ona pořád vyhrává, že ty určitě podvádíš, tak to mě fakt nasralo. Dceři bude v únoru pět a hraje hrozně moc ráda cokoliv, už od dvou let ji bavilo pexeso a teď hraje úplně skvělé double, prší, monopoly, prostě jí to baví a tchyně jí řekne tohle. Nakonec se pozvali i na přespání a manžel mi říká, před nimi, no to já nevím jestli tu můžete spát, co na to Lucka, jak se cítí. On jediný ví, jaké mám každý večer bolesti, každý večer mám poslíčky. Ležím jen na sedačce a snažím se to rozdychat. Teď tam pro mě ani nebylo místo, tak jsem si šla lehnout a chrněla jsem do desíti. Vylezu a tchyně, to jsi jako spala až do teď. Říkám jí ne, jen se mi nechtělo jít sem dolů. Tak zase sklapla. Víc takových návštěv.

semmi
5. led 2019

@halasovci007 🙊😂😂😂👌

Strana