Názor na sdílení fotek dětí na FB, insta., sem. apod. Co si myslíte?
Ahojky, tak mě tak napadlo, jaký máte postoj ke sdílení fotek miminek, dětí, soukromí na sociálních sítích ?
Mě se má za chvilku mimčo narodit. Chci se s ním pochlubit, jsem v hodně maminkovských skupinách na FB, chci ho pak dát i sem. Jen si nejsem jistá, jestli je správně ho dát třeba veřejně na svůj FB profil mimo tyhle skupiny.
Jak se k tomu stavíte a proč ? ❤️
@sudylichozrout tak ty treba FB ani nemas...to chapu. Co nechapu je, kdyz ho nekdo ma a rekne, ze nic nesdili, ze nechce, aby jeho pratele videli jeho soukromi. Tak jsou to pratele nebo nepratele? Kvuli cemu tedy ten fb maji? Abych to upresnila na prikladu... mam kamaradku, ktera je stejneho nazoru (ok beru), ale lajkuje a komentuje fotky jinym kamoskam a kdyz si chce najit nekoho, o kom povidala Máňa od vedle, tak hned tu osobu lustruje na fb a ocumuje fotky a vyzvida, co je ten clovek zac, jestli maji spolecne pratele atd. Ano, kazdy ma pravo volby...ale tohle je pro me proste nepochopitelne.
@veronikav31 jj, to jsou presne ti facebookovi cumilove, o kterych uz jsem se zminovala. Ja nic, ale strasne me zajima ta Hana, se kterou zacal chodit muj kamos.
Cimz nehazu vsechny do jednoho pytle... ale najdou se i takovi.
Já se snažím o zlatou střední cestu- fb mám nastavený jen pro přátele a přispívám tam střídmě. Tu a tam fotka z výletu mi jako problém nepřijde, nikdy bych nedala fotku dítěte nahého nebo v nějak nedůstojné situaci.
@michelleponky lépe bych to nenapsala, mám dceru ve školce a podepisovala jsem souhlas, aby se fotky s ní objevili na webu školku, v místních novinách, protože jsem prostě chtěla ať má památku, stejně jako kdysi já ze školky, stejně tak jako mám FB a prostě čas od času dávám fotky mých dětí, třeba s dortem, nebo že se jim něco povedlo na FB svým přátelům, všechny mé přátelé znám a proč prostě neukázat dítko, samozřejmě ne nahaté, ne v plavkách, ne co by se dalo extra zneužít (fotka s dortem, nebo že umí jíst samo, nebo že umí jezdit na kole...prostě co se povede mým dětem tak 1-2x do měsíce, popřípadě rodinné fotky, je fajn si připomenout jak jsme vypadali)
Já občas fotku sdílím, ale obvykle "rodinné" (třeba sebe u stromečku s uzlíkem zavinovačky v náručí - všichni pochopili, že defakto zdeluji, že syn už se narodil, ale zároveň z něj není skoro nic vidět). Vpodstate tvrdím, že když je to fotka hlavně mě, tak ji sdílet můžu. Fotku čistě dítěte spíš ne.
@95newmommy2020 Dřív jsem dávala na FB soukromé fotky, ale mám upraveno soukromí jen pro přátele. Asi rok zpátky jsem vše smazala, i kvůli času, přijde mi to jako vychloubání, lidi stejně často žijí jinak než se tváří na FB. Fotky posílám jen před Messenger a WhatsApp blízkým lidem.
@95newmommy2020 kdyz jsem byla tehotna, rikala jsem si, ze zadna fotka ditete na fb... no nakonec fotky ditete na fb mam, ale samozrejme ne nahe a mam na fb tak malo pratel, a z toho mala jeste jen nekdo muze videt moji zed. :D Uplne verejne na profilovce apod zadne foto ditete.
V porodnici na me dvakrat tukaly fotografky. Jedna asi jako kseft, nabidka foceni a druha do novin...obe letely jak namydleny blesk. Ono hlavne prisly pokazde dost nevhod, nevim proc tam vubec maji povoleny vstup - prece jen clovek treba koji, odstrikava mleko.... :D A s tukanim ocekava kolikrat spis personal nez nekoho uplne zvnejsku. 🙂
Jinak si myslim, ze si clovek musi hlavne trochu ohlidat pribuzne. Nektere starsi rocniky moc bezpecnost na internetu nechapou... U nas nastesti snad dobry, ale co obcas vidam, z toho mi jde hlava kolem.
a musim rict, ze mezi mymi prateli na fb je drtiva vetsina takovych, ze to s fotkami svych deti neprehani. Az jsem se divila, ze mam same uvedomele kamarady. 🙂
@apacheee Víš jak mi je těch dětí líto, jak je pořád musí učitelé separovat ? A děti hrají turnaj, fotím, dítě se jde schovat . Takže se hra nepočítá, já fotím cca 5 minut, abych měla každé dítě v akci, hra se zas stopne, dítě nastupuje a bodovaná hra pokračuje.. víš, jak se to dítě cítí?
@kamino Tohle je presne duvod, proc jsem skolce souhlas dala. Aby to dcerce nebylo lito. Mohou davat foto na nastenky i na svuj web. FB nase skolka nema. Ale na socsite bych fotky deti proste nedala. Ani svoje.
@sudylichozrout
@jajulin Bohužel je to tak... já to chápu u dětí bankéřů, celebrit, kde je reálné riziko únosu, ale u běžné populace mi to přijde přehnané - ted v týdnu jsem fotila školu při běžném režimu, děti seděly na koberci s paní učitelkou, vyprávěly si a chlapeček seděl bokem, dokud jsem neskončila... to je běžná praxe. Málokterá škola má nějakou veřejnou sociální síť - většinou jsou to galerie na stránkách, ted jsem se dívala na PORG - mají normálně veřejnou galerii a myslím, že tam také nechodí děti chudáků.. ale jak opakuji, každého věc...
@apacheee Přesně . Nejsou tam uvedená jména, adresy a jiné identifikační znaky .. Když byl prcek na školce v přírodě - každý večer jsme seděli u mobilů a čekali až přijde SMS, že jsou nové fotky na rajčeti 🙂
Tady na MK.... právě, že se často dost divím, co tu některé maminky dávají za fotky. Z porodu, nahé děti atd. Já je vůbec neznám a fotky vidím. Úplně ráj pro úchyly, každý se může zaregistrovat. Nedávám fotky ani na fcb, dříve jsem dávala, sice důstojné fotky, a teď mě i to trochu štve. Myslím, že neznámé lidi absolutně nezajímají chlubící fotky cizích dětí.
Ono se tomu nedá ani moc vyhnout, z naší školy se dají fotky přímo na fcb, web školy, kolikrát to sdílí město na svém fcb a už hodně krát se syn objevil zřetelně na fotkách, syn ve školce také, jsou foty veřejně na webu. Pokud jsou kluci tady v centru, z akci jsou také fotky.
rozhodně však nedávám nikam fotky, které mé dítě zesměšňují (nočník, první hovínko) apod...
třeba si opravdu neumím představit, když se průběžně fotí ve třídě při projektech, exkurzich, že při skupinovce řekne paní učitelka-tak Patrik půjde pryč... fotky se sdílí pak na fcb školy a na web..
@kami1984 bohužel toto se stává,učitelka nám o tom ve školce vyprávěla,že takto museli posílat jednoho chlapečka kvůli focení pryč.nedovedu si představit jak se cítil.chce být se spolužáky a přitom se nemůže s nimi ani vyfotit,protože rodiče jsou proti tomu,aby byl na stránkách školy co dělali nebo kde byli.
Jednou jsme starší dcerku dali na celodenní akci s cizími dětmi a paní co jim vymýšleli program tak dávali průběžně fotky na fc co dělali-byli se podívat na sádky,co vyráběli,jak pomáhali s chystáním oběda atd., tak jsem byla ráda,že jsem viděla,že se dcerka nenudila a že je o ni postaráno.Bylo to k tématu Vánoce.Takže proč ne,byla jsem klidnější,dcerka na takové akci byla poprvé a byla nadšená a my se nebojíme ji tam znovu pustit
@veronikav31 přesně tak, já bych se i bála, že pak může být předmětem šikany, je to celkem citlivé téma.
ze školkových i školních fotek kolikrát vidím, co kluci dělali, jak starší je v kolektivu oblíbený (koliktrát stojí s kluky, ruce na ramenou) a musím říct, že mé děti tyhle fotky aktivně vyhledávají, pak mi říkají, že ta holčička zlobí, tohle jejich kamarád a třeba Pepík nosí stejné ponožky jako má on. Vlastně skrze fotky poznávám i jejich kamarády, lidi, kteří s nimi tráví většinu dne.
@veronikav31 no,uprimne,ja slovo kamarad beru asi jinak.A kdyz vidim,ze ma nekdo na svem FB pres 400 "pratel",tak si o tom myslim sve....
@linee já jich mám 200,všechny lidi znám osobně, ač se jedná o rodiče mých spolužáků, kolegyně z práce, dobré kamarádky i rodinné příslušníky,fotbalisty z pralesní ligy,bratry hasiče,těch tam mám taky dost.se všemi se vidím,zdravíme se.a já jsem ráda když dají fotky ze svatby-muzu jim popřát,taktéž k narození dítěte apd,když něco potřebují tak se na mě obrátí,stejně i já
@veronikav31 mám to také, jako ty, navíc mám "přátelé" ve škatulkách a každý nevidí vše, některé mám i omezeno🙂
@95newmommy2020 ja max na mesic- pak mazu..... A to davam fotky na kterych jsme vsichni a to jen narozky s dortem.
@amazonkajanik tim se nikdo neprokousava osobne,nebut labut 😉)) uz jsem to psala, fotky a data tyhle firmy vyuzivaji na zdokonaleni svych produktu, ktere pak prodavaji (ruzne algoritmy na facial / product recognition, machine learning, zdokonalovani AI, atd).
Tak ja bych se vratila k puvodnimu dotazu. Rozhodne bych s fotkama na socialnich sitich setrila, ale asi neco pustit sem tam neni nic proti nicemu. Jenze kazdy ma tu latku jinde... na Modryho konika ze zasady nic nedavat. Ve skole nedelat trable, at neni z ditete chudak, co ma za rodice paranoidni blazny. Ale kdyz uz se tu zacalo o tom FB. Ja tam nedavam nic. Ale je to moje rozhodnuti. Chodim tam prevazne, abych videla fotky hor, typy na vylety, nebo nejaky frky. Pokud mam kamarady, tak asi bych o nich mela neco vedet i doopravdy, ne jen jejich socialni tvar, pac tam vsichni kecaj. A sjizdet profily muzu, pokud chci. Kazdej debzot, co ma verejne pristupnej profil a ukazuje na nem i svoje deti, si musi uvedomit sam, ze tu takove nebezpeci hrozi (nerikam, ze to delam, kdyz rikam, ze me cizi deti nezajimaji, tak to tak je). Takze vy si vesele davejte na FB, co chcete. Ale neni to v pravidlech uzivani, ze ja musim taky. To neni vymenny obchod😉
@zvedavec2 je jasný,že to dělá počítač, ale i ten se může seknout, nebo se v té fotce může skrýt něco,co on nepozná, ale člověka to praští do očí 😉😂
@alcar abych mohla soukromími správami komunikovat se svou rodinou, která je daleko, pár kamarádama který jsou taky mimo čr, bejvalými spolužáky když organizujeme třídní sraz. já zase nechápu lidi, který na sociální síti mají potřebu dávat pomalu každý nadechnutí. to by zase mohl někdo vysvětlit mne!!!
@veronikav31 u nás v porodnicích se souhlas s focením a uveřejněním miminek na webu porodnice či v novinách dát musí.

@alcar přesně tak,taky si říkám.k čemu lidí FC,zda chodí ocumovat zdi přátel nebo na pokec.radeji nakoupím oblečení pro děti od někoho kdo má profilovou fotku než kdo ji nemá