Předporodní kurz, ano či ne?

lejla24
10. srp 2015

Dobry den vsem maminkam....

mam na Vas takovy dotaz ohledne predporodniho kurzu..Jelikoz jsem prvorodicka tak se chci zeptat, jaky mate svuj osobni nazor na predporodni kurzy....? Nevim, zda je to tak nutna zalezitost a nebo se da zvladnou porod i bez porodniho kurzu....Protoze je to docela draha zalezitost tak chci znat Vas nazor ...

Dekuji moc za odpovedi

leniczka23
10. srp 2015

@lejla24 Nebyla jsem a ani po druhé bych nešla..Neřekli by mi nic co bych si nezjistila na internetu nebo v těhu knížkách..Porod jsem zvládla naprosto na jedničku..

lejla24
autor
10. srp 2015

A muzu se zeptat jestli nevis o nejakych internetovych strankach, kde se daji naucit ulevove polohy pri porod a dychani? Dekuji moc

@leniczka23

zo_ja
10. srp 2015

Za mě super: spousta informací, co kdy kde jak, co dělat když... včetně dobrých info pro partnera - ale šlo o soukromý kurz PA, ne o ukázku sálu v porodnici.
Dle mě je dobré vědět, co kdo kde asi tak často chce, co a jak odmítnout a proč, důsledky častých a často vnucnovaných zásah do dobře běžícího porodu, kam to vede, co je pro skutečně dobré ap. A pro muže taky super.

jjustyna
10. srp 2015

Za mě také ne, nebyla jsem. První porod jsem neměla nejlepší, ale to bylo z toho důvodu, že malý nesestupoval dolů, byl vyvolávaný před termínem kvůli tlaku a nechtělo se mu. Nicméně jsem porodila. Druhý porod jsem měla naopak krásný, rychlý, málo bolestivý - můj názor je po těchto obou porodech - poslouchat tělo, ono tě na úlevovou polohu navede, dýchat stejně tak. Poslouchat porodní asistentku - její rady mají smysl a jsou dobré. Co si máš sbalit do porodnice najdeš na jejich stránkách, jakou kosmetiku používat, je jen na Tobě, přednášku o kojení taky není potřeba, je potřeba sžít se s dítětem. Laktační poradkyně pak v praxi poradí líp, než co naposloucháš v teorii.

jjustyna
10. srp 2015

@zo_ja a můžu se zeptat, jestli jsi tyto informace využila? Musela jsi zasahovat u porodu do toho, co ti chtějí dělat/dát za léky. Já zažila opravdu dobře probíhající porod, klidný a nikdo do ničeho nezasahoval, ani nechtěl. Naopak když jsem prožívala ten horší, bolestivější a zdlouhavější porod s komplikacemi, tak mi bylo srdečně jedno, co se mnou dělají, jen ať už to skončí. Tak mě jen zajímá, jestli ty informace někdo využil, protože já vím, že jsem je buď nepotřebovala a nebo neměla sílu použít....

betelgeuzz
10. srp 2015

Tak porodit se dá samozřejmě bez kurzu, ale já ho teda doporučuji. byla jsem na kurzu u soukromé PA, nešla bych na kurz do porodnice, kde jde spíš o ukázku porodního sálu a přednášku, jak to tady děláme my. Já se v kurzu dozvěděla dost nových věcí, sice najít na internetu se toho dá spousta, ale zkušenost porodní asistentky, která ti i rovnou odpoví na dotazy, jsou podle mě lepší. my měli jednu hodinu věnovanou porodu, jednu kojení, jedna byla pro partnery. Hodina o kojení mi hodně dala, když jsem pak měla s kojením problémy, věděla jsem, co a jak, zavolala si pak PA z kurzu. Spousta holek jde do porodnice s tím, že v porodnici jim všechno řeknou, po porodu pak na ně nemá nikdo čas, případně jim poradí nějakou blbost, takže odchází z porodnice s UM, nebo to vzdají v době laktační krize, protože prý mají "slabé mléko".

ladie
10. srp 2015

@lejla24 já byla jako prvorodička na kurzu v porodnici, kde jsem rodila. A za mě to byly naprosto, ale NAPROSTO vyhozené peníze. Nedozvěděla jsem se vůbec nic, co bych už nevěděla z internetu. Takže já bych na kurz určitě nešla. A pokud po něm ty nebo partner toužíte, tak jděte k nějaké soukromé PA, která vám poskytne nějaké užitečné informace a ne do porodnice.

elen222
10. srp 2015

@lejla24 já jsem byla, u nás v porodnici byl zdarma. Já jsem ráda, když aspoň trochu vím, do čeho jdu 😀 😀 😀 . Samozřejmě se dá rodit i bez kurzu a taky to jde. Ale aspoň trochu jsem byla připravená co a jak. Nakonec bylo u porodu stejně vše trochu jinak 🙂 . Musela jsem se později zasmát tomu, jak nás učili dýchat a když už je vidět hlavička, tak zadržet ten tlak a netlačit pořád, a u mě furt jen všichni říkali "tlačte, tlačte a tlačte" a po 20-ti hodinách už jsem to slovo opravdu nechtěla pořád dokola slyšet 😀 😀 😀 , sem tam jsem se naivně zeptala "a mám pořád ještě tlačit?" 😀 😀 😀 . No ale jak uvidíš poprvé své dítě, rázem je vše zapomenuto 😉

scruffy
10. srp 2015

Za mě taky ne, radši jsem to investovala do věcí pro mimino. Vše co jsem potřebovala nebo chtěla vědět jsem si přečetla, našla nebo se zeptala kamarádek. S prostředím porodnice jsem se taky nepotřebovala seznamovat, celou dobu jsem strávila na porodním pokoji, který jsem už předtím viděla na fotkách a i kdyby ne, v tu chvíli by mi to bylo úplně jedno. Jak tlačit, dýchání nebo úlevové polohy mi vysvětlila porodní asistentka během porodu.

ireniq
10. srp 2015

šli jsme s manželem na kurz do porodnice, kde jsem plánovala rodit. Jasně že ty informace lze získat i jinak (a lze jich získat tolik, až z toho jde hlava kolem, i protichůdných atd.), šlo mi spíš o to nasát atmosféru, dozvědět se konkrétní detaily z té porodnice, rozkoukat se tam... což to splnilo. A pro manžela ty informace byly takový přehledný souhrn všeho, o co se do té doby až tak moc nezajímal, a tak se mu to líbilo, že se rozhodl být u porodu 🙂 (předtím jsme to nechávali otevřené).

naomi6
10. srp 2015

@lejla24 Já jsem byla na kurzu a jsem za to ráda. Je dobré vidět na vlastní oči, do čeho člověk jde, jak to tam vypadá. Každá porodnice má jiné zvyky, takže je fajn, že ti řeknou konkrétně, jak to chodí. V knížkách také sice všechno vyčteš, ale tahle zkušenost je podle mě lepší. Jinak se dá samozřejmě porodit i bez kurzu 😉. Držím palce a přeji pěkný porod.

nov777
11. srp 2015

@lejla24 Podle me je dobre jit se podivat do porodnice kvuli praktickym vecem jako kde parkovat, kam zvonit v noci atd. Konkretne o porodu jsem se nic noveho nedozvedela. Na dvouhodinovce o kojeni jsem byla, ale teorie dobra a jasna a praxe je trosku jinde, s porodem je to stejne. Navic kazdy porod probiha uplne jinak. Zrovna to tlaceni treba - u prvniho umorna nekonecna hodina tlaceni, u druheho - doktor na me kricel, ze mam okamzite prestar tlacit, protoze na dalsi zatlaceni jde dite ven a neni tu pediatr, takze jsem dotlacila driv, nez zacala. Co by mi k tomu uzutecnyho rekli na kurzu? 😉

audreyi
11. srp 2015

Za mě kurz doporučuji. Chodila jsem na pravidelný půlroční kurz spojeny se cvičením a informace se opravdu maximálně využila. Rodila jsem relativně dlouho, v porodnici 8 hodin a musím říct, že mi dost vadilo, že personál nic ne vysvětluje ani neříká co jak a proc...byla jsem ráda, že jsem z kurzu věděla, jakými fázemi mě tělo prochází, co mám čekat, když mi řekli, že to chtějí urychlit oxitocinem, věděla jsem o čem je řeč.... Takže moc doporučuji. Kurz vedla zkušená PA a z odpovídala i naše dotazy, díky tomu jsem se cítila opravdu v pohodě a dalo by se říct, že jsem tušila zhruba do čeho jdu a to mě uklidnovalo. Manžel říkal, že byl děsně zmatenej a mimo mísu a většinu času netušil co se děje a ze mě obdivoval, jak jsem klidná, uměla jsem dýchat, tlačit (malý byl venku na tři kontrakce....) .... Neříkám, že ty informace nelze najít i na netu, ale ten kurz mi přišel fakt dobrý.

jitavrtule
11. srp 2015

na kurzu jsem byla a za mě taky zbytečně vyhozené peníze. jaké má porod fáze a co je oxytocin apod si pamatuju ještě ze školy, jediné užitečné info z kurzu bylo kde zvonit, kudy zajet na urgentní příjem a pak přednáška o autosedačkách a praktickými ukázkami. Jinak jsem se nic moc nového nedozvěděla, dýchání a kojení mi před porodem přišlo jako tak vzdálená budoucnost, že jsem si z té teorie stejně prd pamatovala, když přišlo na věc. co mi chybělo a s čím jsem první dny bojovala, bylo jak správně s malou manipulovat, jak odříhnout, to kdybych rodila znova poprve, bych si nastudovala dopredu.

mia_mia88
11. srp 2015

Predporodni kurz ano, ale ne ten nemocnicni. Akorat Ti tam reknou, jak to delaji oni a to neni uplne nejobjektivnejsi info. Mne kurz pomohl. Rozhodne ve fazi tlaceni, kdy jsem vedela, ze to, co mi rika nemocnicni PA je blbost! Chtela, abych zavrela pusu, bradu na prsa a dalsi tradicni blbiny. Neposlechla jsem a tlacila podle sveho, protoze jsem vedela, ze existuji lepsi "techniky". A mala byla na tri kontrakce venku. Taky jsem lak byla pripravena na oddeleni sestinedeli a rady ohledne kojeni. Z pokoje jsem sla jedina, co jsem plne kojila. A jen proto, ze jsem se nenechala buzerovat a zastrasit tim, ze dite ma hlad a potrebuje dokrm. Vymyslela jsem si i cifry do tech jejich tabulek, abych mela klid. A vyplatilo se. Mala pribrala jeste v porodnici na svou porodni vahu a pak do trech tydnu kilo. A za to vdecim soukrome PA a jejimu bajecne a lidsky vedenemu kurzu.

deelayces
11. srp 2015

@audreyi Můžu poprosit nějaký info ohledně té PA? Kam jsi chodila apod?

terla
17. srp 2015

Absolvovala jsem kurz s porodní asistentkou, laktační poradkyní a záchranářem. Mohu jen doporučit. Na netu se toho píše hodně a snažila jsem se vyhnout neodborným radám a článkům, ale stejně. Kurz je sice drahý, ale v hodně věcech jsem se ujistila, mohla jsem konzultovat porodní plán a zodpověděli mi hodně otázek (i co se bojím zeptat gynekologa), a měli jsme možnost prohlídky bradavek, protože gynekologové v tom zatím nejsou proškoleni (neměl to v osnovách na VŠ). Zároveň bylo příjemné své těhotenství sdílet s maminkami a doporučuji kurz i pro partnery. Chlapy někdy opravdu neví o co jde... a i oni měli mnoho dotazů. Samozřejmě, že porodíš i bez kurzu, ale proč nezískat větší jistotu...

beruunka7
25. srp 2015

Také jsem prvorodička a předporodní kurz jsem absolvovala. Díky kurzu jsem lépe informovaná a cítím se jistěji. Součástí kurzu byla i prohlídka porodních sálů, přípravny a oddělení šestinedělí. Porodní asistentka, která kurz vede, nás krásně provedla příjmem a vǎe podrobně vysvětlila. Kurz byl rozdělen do 6 bloků: 1) Co sebou do porodnice, kdy jet do porodnice; 2) Průběh fyziologického porodu, císařský řez; 3) Šestinedělí a kojení, péče o miminko; 4) Prohlídka porodnice; 5) Přednáška a diskuze s porodníkem; 6) Přednáška a diskuze s pediatrem. Za největší přínos považuji prohlídku porodnice (vím, do čeho jdu a co mě čeká), nǎcvik dýchání u porodu a cviky pro úlevu od bolesti a nácvik resuscitace novorozence. Manžel se mnou absolvoval většinu bloků a považuje to za velmi přínosné.
Samozřejmě se dá spousta věcí vyčíst na internetu, ale člověk musí zvolit opravdu kvalitní zdroje. Internet je bohužel plný nesmyslů a zkreslených informací.
Předporodní kurz jsem absolvovala Na Bulovce u PA Šimánkové a vřele doporučuji.

lucianapolis
21. únor 2016

@mia_mia88 jaké lepší techniky prosím?

lejla24
autor
22. únor 2016

@lucianapolis Dobry den, ja jsem plne odrodila a odnosila dite bez porodniho kurzu a myslim, ze to ma pro a proti, kazdopadne kazda zena se musi rozhodnout sama.. Podle meho kazda zena odrodi i bez toho aniz by prochodila kurzem,...🙂 zalezi na tobe zda chces do toho investovat, ale jesli se rozhodnes, ze kurzem neprojdes tak se vubec niceho nemusis obavat, ze by jsi o neco prisla...akorat budes mit ty penizky, co jsi usetrila na neco jineho pro ditko 🙂 tak hodne stesti

katyxq
22. únor 2016

@lucianapolis třeba vokalizace - tady třeba je to popsané dobře http://ona.idnes.cz/porod-a-hlas-cha-/deti.aspx... a tlačení a změna polohy podle sebe (ponoření se do sebe a vnímání svého těla a miminka)

cattus
22. únor 2016

Ja jsem chtela jit na informacni schuzku do porodnice, bohuzel jsem porodila o den driv nez jsem mela termin schuzky. Takze nemuzu rict jestli bych ziskane informace vyuzila nebo ne. Ale vsechny kamaradky ktere uz maji odrodino se shodly ze je to k nicemu

katyxq
22. únor 2016

@lucianapolis schválně si vyzkoušej zazpívat Í (a ucítíš i dole stažení) a nebo něco mezi Ó a hlubokým Á (ucítíš dole, v pánevním dnu, uvolnění), otevření

nefertiti20
22. únor 2016

Za me to bylo skvele tam chodit,jako pro prvorodicku.ale ve finále mi byl k prdu,protože jsem rodila císařem. .ale kurzy proplaci zdravot. Pojistovna 🙂 takze me to ve finale nic nestalo..a nasla jsem tam kamaradku a zaroven to bylo spojene se cvicenim..takze dobry

olasek
22. únor 2016

Na kurzu jsem jako prvorodička byla, byla jsem nadšená a dodnes jsem za to moc ráda. Každý si může vybrat formu, jak informace nasbírá - těch je všude mraky, ale o to mi nikdy nešlo. Chtěla jsem sbírat informace s manželem, aby to slyšel taky a povídat si s ním o tom, společně se i takhle těšit....a pobavit se, protože na kurzu jsme se i hodně zasmáli tím, jak tam bylo hodně nesourodých párů, které měli různé dotazy, kolikrát fakt vtipné.....taky se tedy seznámit a sdílet se s ostatními páry, co jsou v očekávání, což v tu chvíli bylo obohacující. Bylo to moc prima a rádi na to vzpomínáme 😵 😵 😵

lejla24
autor
22. únor 2016

@olasek Kuzr nema byt o tom, ze clovek vyhodi penize za to, ze si jde s nekym popovidat ci zasmat se, jelikoz povidat si a smat se jde i bez penez, spis si myslim, ze je to modni trend..nerikam, ze se tam clovek nedozvi nejake informace, ale ve finale si myslim, ze je dulezity zensky instinkt a to te zadny predporodni kurz nenauci...pokud nekdo hleda kamaradky ci se nechce nudit tak kurz je pro neho idealni, ale podle me porod je individualni a proto se na neho nelze pripravit...pouze lze verit prirode, na kterou se dnes a denne zapomina prave na takovych kurzech....

janci84
22. únor 2016

Já budu stručná: byla jsem a bylo mi to k ničemu 😉

olasek
22. únor 2016

@lejla24 vidíš a já si zase myslím, že každý jde do kurzu s jiným očekáváním a taky si myslím, že je naprosto v pořádku, když "vyhodíš" peníze za sociální kontakt, který ti pomůže víc si užít těhotenství, ten jedinečný stav, už třeba jen tím, že dozvídáš věci s jinými lidmi najednou, máš možnost rozvinout diskusi a vkládat do toho osobní postoje a myšlenky.... Otázka zakladatelky zní, jaký mám názor na předporodní kurz tak ho píšu. Na kurz tance taky chodíš přece proto, že se chceš naučit tancovat, pobavit se, splnit si sen a je tak trochu nesmysl říct, že za to vyhazuješ peníze - tancovat totiž můžeš doma s puštěným rádiem .... 😉

olasek
22. únor 2016

@lejla24 ale ano, co se týká porodu samotného tak mi byl kurz k prdu....jestli tedy toto je pointa celého tohoto tématu .... Ale jak říkám, do kurzu jsem nešla s tím, že by mi měl nějak pomoct s konkrétní porodní akcí, ale spíš obohatit a užít si těhotenství..... Zakladatelce držím pěsti, přeju rychlý a pohodový porod 😉

lejla24
autor
22. únor 2016

@olasek Myslim, ze kazdy si to musi rozhodnout sam, ale podle meho se daji iuzit penize jinym zpusobem, ale jak rikam je to jen muj osobni nazor... A muj nazor zni , ze je rozdil dat penize do kurzu tance, a dat penize za to, porod je prizozena vec, priroda to zaridila tak, aby kazda zena pouzivala sve instinkty ... ja porodila bez toho a nemyslim, ze jsem byla o neco ochuzena....je to jen trend a nesoudim maminy, ktere tam jdou , chapu, ze nekdo je vice socialni clovek a potrebuje se podelit o sve pocity s tehotenstvim a zaroven je to i dobre na zahnani pocitu strachu... takze rikam je to na kazde budoucni mamci, ale ja za sebe doporucuji ty penizky pouzit jinam.....

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru