Bolesti v zádech v 36tt, poraďte prosím

terezka74284
29. bře 2017

Ahoj holky, potrebuju poradit.
Jsem 35+4, a posledni dva dny mam strasne velky krece v zadech, krizi a panvi, proste komplet zada. Ma zadech nemuzu vubec lezet, a otocit se je dost bolestive, dokonce se mi v noci i ztratil dech na par sekund jak mi vystrelila krec do zad, nebo se nemuzu poradne vydechnout nebo nadechnout jak to boli, a zohnout se je taky nadlidsky vykon. Dnes jsem byla u doktora, delal mi ozvy maleho a rikal ze na papire vidi malinke kontrakce, tak muze to znamenat blizici predcasny porod? Vzivote me tada nebolelo, neznala jsem to, netusila jsem ze to dokaze byt az takova bolest.
Tak bych se vas chtela zeptat na rady, co pomaha? Je to priznak porodu?
Dekuji moc za odpovedi 😒

terezka74284
autor
29. bře 2017

😔

missa111
29. bře 2017

Nejspíš tě ty záda bolí z přetíženi. Těhotenství je ke konci proste fyzicky pro tělo ns hraně. Mě to taky šíleně bolelo, lezla jsem jak 100letá.
Zkus teplo na kříž ( hotpak nebo vana) a najdi ulevovou polohu, kdy je to lepši. Dobrý je široký sed na velkem míči a kroužit panví. Nebo klek na 4 a cvičit kočičí hřbety. Prostě tu bederní páteř odlehčit. Na noc se polštáři zapolohuj na boku, pěkně pod koleno, ať nepadá dolu a nerotuje pánev. Klidně menším polštářkem trochu na boku podložit bříško.
Celá pánev se teď před porodem rozvolňuje. Mě to taky trápilo určíte měsíc před porody. Pri každé změně polohy, zvedáni. Porody jsem měla jen s kontrakcemi dělohy, bez křížových bolesti. Porod mi v obou případech začal jako menstruační bolesti, které sílily.
Drž se a přeji fajn zbytek těhotenství.

terezka74284
autor
29. bře 2017

@missa111
Dekuji moc za rady 😍
Aspon ze chodit muzu bez bolesti 😅

hraaasek
29. bře 2017

Já s tím taky dost zápasím - bolesti zad celé těhotenství. Že nemám vypracované svaly na zádech a to tělo tím trpí. Na začátku jsem si hledala cviky na posílení horní části zad a na uvolnění bederní páteře. Většinou to pomáhalo na pár minut a pak se to zase ozvalo. Teď (32. tt) už mi nepomáhá téměř nic :( Jediné co - a to píše i missa11 - tak to teplo. Teplou dečku nebo poddušku. A na tom odpočívat. Také občas zajdu na těhotenskou masáž, což je moc příjemné. Ale zkrátka ten efekt taky pomine, tak do hodiny :(((

terezka74284
autor
29. bře 2017

@hraaasek
Zdraviim, a dekuji za odpoved
No nejhorsi je to v noci kdyz se chci otocit nebo vstat na zachod, a v me situaci je to dost casto 😖
Uz at to mame za sebou, co?

missa111
29. bře 2017

@terezka74284
No to čůrání je na prd. Taky si pamatuji, jak mi holky skákaly po močáku. Já ke konci těhotenství i dělala autoškolu. Během 1,5 hodinové jízdy musely být klidně 3 zastávky na čůrání🙂))
No prostě těhotenství je nejkrásnější období v životě ženy🙂

terezka74284
autor
29. bře 2017

@missa111
Tak to vas obdivuji s tou autoskolou!🙂
Je to krasny obdobi, jen ke konci uz narocny:/

normalnimatka
29. bře 2017

já byla se zádama taky úplně v háji. je i možný, že kromě zátěže máš něco někde zaseklýho. já třeba měla vyhožený esíčko, a chodila sem s tím poslední tejdny po světě, nevěděla to (záda mě bolely úplně celou dobu, jen různý místa, tak jsem si myslela, že to je prostě s tím vším...) no a nakonec sem tak i odrodila a byla na narovnání asi až tejden po porodu:D no teď se směju, ale předtím sem se moc nesmála, skoro sem nechodila. doporučuju navštívit fyzioterapeuta. rodit s tím nic moc, starat se pak o novorozeně ještě víc nic moc.

hraaasek
30. bře 2017

Jo holky a mě právě fascinuje, jak vám většina doktorů řekne jen "Co byste nechtěla, jste těhotná! To se vyřeší, až porodíte..." Ale pak přeci bude člověk zase tahat to dítě v náručí hodně často a také mnohem těžší... Takže jak ho jako záda přestanou bolet? Spíš jsem slyšela od kamarádek, že to někdy je jen horší. Já jsem si vydupala, aby mi obvoďačka napsala teď v těhotenství rehabilitace. Objednali mě tam měsíc a půl po zavolání. Doktor na rehabkách shledal, že fyziologicky se mnou nic špatně není, napsal mi jednu půl hodinu ukázkového rehabilitačního cvičení. tam mě objednali za dalších 14 dnů. A když jsem tam měla jít, dostala jsem chřipku :D takže si vesele dál doma skučím s bolestí a už se smiřuju, že lepší to nebude.

normalnimatka
30. bře 2017

@hraaasek doporučuju se porozhlídnout po nějakejch "alternativnějších" masérech/fyzioterapeutech... zpravidla to teda bohužel nehradí pojišťovna, ale výsledek mnohdy stojí za to. třeba klasickej fyzioterapeut rovná záda stylem "nadechněte se, vydechněte" --- a křup..což není úplně ideální způsob odblokování zad

terezka74284
autor
30. bře 2017

@hraaasek
Asi tak, me doktor na gynde vcera tez rekl: "no, musite vydrzet" to me teda uklidnilo😂 😂

terezka74284
autor
30. bře 2017

Dneska jsem na tom jeste hur, nemuzu se zohnout, a vstat z postele, ze sedu stoupnout mi taky moc nejde

terezka74284
autor
30. bře 2017

Prijdu si jak stoleta baba 😂 😪

normalnimatka
30. bře 2017

@terezka74284 no nečekej a někam zajdi...tohle nejsou běžný těhotenský bolesti zad.

bikiki
30. bře 2017

Holky hlavne v pokrocilem stadiu tehotenstvi se na zadech ani spat nema! Me to uz vubec neni prijemne a vyhybam se tomu.

Spaní na zádech v pokročilejším těhotenství ženě nevyhovuje tím, že děloha tlačí na dolní dutou žílu a tím se poruší krevní oběh ženy. Projeví se to tak, že se ženě udělá špatně, až na omdlení. Vliv to může mít taktéž na výživu plodu, která může být omezena.
Proto ženy v pokročilejším těhotenství ani delší dobu na zádech nevydrží a musí ležet pouze na boku.

missa111
30. bře 2017

@hraaasek
No ono je to trochu složitější. Těhotenství je veliká zátež i na ženu, která má před těhotenstvím pevný a stabilní střed těla, dobrý svalový korzet, správné držení těla. Pokud tam toto není, tak s ní prostě těhotenství většinou pořádně zamává a záda bolí. Pokud taková žena dorazí na rhb ve třetím trimestru už to cvičením do ideálního stavu nedoladí a klasické mobilizace bederní páteře nebo SI třeba v 35 týdnu vzhledem břichu moc nejdou. Navic by se asi stejně hned blokla zpět. Takže relaxační cvičení, případně masáže a to teplo. O objednávacíh lhůtách nemluvě.
Je to hodně individuální. Po porodu se tělu dost uleví (mluvím z vlastní zkušenosti) a během 6tinedělí je vhodné začít se cvičením na posilení středu těla (pánevní dno, šikmé břišní svaly..), zaměřit se na správné držení těla při manipulaci s miminkem, kojení a získat zase kondici.

hraaasek
30. bře 2017

@missa111 Jo, to je pravda. Že když mi ty svaly chyběly před těhotenstvím, tak už se to pak těžko dohání. Ale musím říct, že od začátku těhotenství jsem ty cviky na záda dělala každý den a prostě stejně to nepomáhalo. Teda teď mluvím o horní části zad a okolí lopatek. (Na bederku paradoxně netrpím anebo na ni vážně stačí zacvičit si a během chvíle je to pryč. ) Zkrátka pořád jsem doufala, že to nějak posílím, když se tak snažím. A výsledky nikde :( Ani to pořádně nechápu, proč okolí lopatek bolí jak čert, zatímco břicho je spíš na první pohled zátěž pro ta bedra...

terezka74284
autor
31. bře 2017

@bikiki
Ano vim, ja na zadech nespim, ale kdyz se chci pretocit z praveho boku na levy, ta mam co delat abych se nerozbrecela. Dneska nemuzu temer spat.
Jinak dekuji za odpoved🙂

kristynatita
31. bře 2017

Ty malinke kontrakce budou poslicky, ne?🙂
Jestli Te takto hodne boli zada, jako i ke temer cele tehu, doporucuji masaz kříže olejem s levandulí. Nebo tymiánovým krémem od Justu, ale ta levandule mi proti bolesti zabírá hodně. Taky zkus dat nahřívací elektrickou dečku. Nohy do tepla. Mírně se jakoby protáhnout.

terezka74284
autor
31. bře 2017

@kristynatita
Prave to zacalo az ted, v 35tt. Jinak do te doby bolesti temer niceho. Asi si zajdu k obvodni doktorce, protoze mam docela natekle za krkem, kdyz zaklonim hlavu tak citim otok. Tak jestli to je spojene s temi zady, nevim. Jinak moc dekuji za radu, se vyzkousim 🌷

properjoey
31. bře 2017

Mě tohle začlo v tehu a doteď, 2,5 roku od první s tím bojuju.je to z toho,že pravděpodobně máš vadné držení těla,břišní sval nefunguje a vše se přenáší a záda a ta jsou pak přetížená.doporucuju okamžitě po porodu najít kvalitní rhb,která ti pomůže to napravit.nicmene není to otázka pár měsíců.jednak musíš "splasknout" a druhák pot napravit špatně stereotypy a k tomu posílit ty správné svaly.nic není posilováním v tělocvičně,všecko hezky zlehka doma.je to běh na dlouhou trať,ale pokud to člověk ví a pracuje na sobě,tak časem přidáš nějaký rehabilitační cvičení,třeba pilates a to pak dělá divy...

kristynatita
31. bře 2017

@terezka74284 twn otok za krkem: nejste uz cela zavodnena? Ja mela posledni 2 tydny podbradek- zavodneni 🙂 2 dny po porodu jsem 100% splaskla

terezka74284
autor
1. dub 2017

@kristynatita
Kdyz zaklonim hlavu, tak citim jak se opiram o otok, nebo hrb, ale nikdy jsem to nemela, mam to az posledni dva tydny. A to muze byt cim to zavodneni?

kristynatita
2. dub 2017

@terezka74284
Temer kazda mamka je zavodnena na konci tehu. Nektere uz treba od druheho trimestru. Pokud nejsou otoky vetsi, neresi se to a je to bezny jev.

Kopiruji:

Otoky v těhotenství
Mírné otoky v těhotenství (hlavně kolem kotníků) jsou běžným nálezem. Podkladem tohoto stavu je:

jednak zvýšená spotřeba bílkovin v těhotenství - část na výstavbu plodu,
ztráty bílkovin močí, které se oproti netěhotnému organizmu lehce zvětšují
při nedostatečném příjmu tuků a cukrů dochází i k rozkládání bílkovin za účelem získání energie
dále se ve vyšších týdnech gravidity přidává mechanické působení zvětšené dělohy, která tlačí na dolní dutou žílu vedoucí krev z dolních končetin zpět k srdci; snížení návratu krve pak může podpořit tvorbu otoků
4. Výrazné symetrické otoky v těhotenství, co dělat, léčba
Pokud jsou přítomny výrazné symetrické otoky v těhotenství je vždy nutno myslet na specifické onemocnění těhotných - preeklampsii. Projevuje se kromě otoků, ještě zvýšenými ztrátami bílkovin v moči a zvýšením krevního tlaku. Toto onemocnění se manifestuje po 20. týdnu gravidity. Může vzniknou náhle nebo i pozvolna. S preeklampsií je možné se setkat u dosud zdravé ženy, někdy tzv. nasedá na již přítomnou hypertenzi (zvýšení tlaku).

Těhotná s preeklampsií musí být pečlivě vyšetřena (optimálně za hospitalizace, tedy pobytu v porodnici) - laboratorně, sledováním tlaku opakovaně během dne, intenzivním monitorováním plodu (záznamem srdeční frekvence kardiotokograficky a ultrazvukovým vyšetřením velikosti plodu, množství plodové vody a průtokových rychlostí v některých cévách).

K léčbě využíváme kombinace preparátů snižujících krevní tlak a magnezia, které působí jako prevence křečové pohotovosti. Podle daného stavu se pak rozhoduje o plánování porodu - vždy ale do termínu (předchází se tak možnému zhoršení funkce placenty a zásobení plodu živinami). Při akutním - plod nebo matku ohrožujícím - stavu přistupujeme k císařskému řezu, jinak je možno rodit vaginálně.

kristynatita
2. dub 2017

Ale z te preeklampsie nemej strach, kazdou poradnu ti berou moc prave kvuli tomuto ;)

terezka74284
autor
2. dub 2017

@kristynatita dekuju za info! Vy jste na tom jak? Koukam ze jsem stejny tyden 😇

kristynatita
2. dub 2017

Ja uz porodila danielka, 55cm, 4.060 g, 19.leden, 15:55 🙂
Nvm, co mi tu modry konik ukazuje 🙂

terezka74284
autor
2. dub 2017

Aha:O tak to gratuluju!!!🙂
Prave se mi ukazalo ze mate termi tez v kvetnu, ale ted koukam ze uz to tu neni, jestli jsem se ja spatne nepodivala 😁

kristynatita
3. dub 2017

@terezka74284 v pohode 🙂 drzim noc pesti a preji pokud mozno prijemny konec tehu 🙂
Btw- kosmetika od zn.Just je bezva, tak též oleje od Eoné a Nobilisu, jak na miminko, tak pro Tebe i na záda, kdyz nemuzes voltaren lokálně.
Ja mam 3 zniceny plotynky, bolesti byly ke konci priserny, ale jako lusknutim prstu mi do par minut zmizely, kdyz jsem se namazala cistym eterickym olejem levandule. Prilis ho nevdechuj, ale skutecne pomaha ;)

terezka74284
autor
3. dub 2017

@kristynatita
Super dekuju !🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru