Covid a zub-dáseň. Co dělat?

pomoztekacence
7. říj 2022

Ahoj holky, před letem mi lékařka vyplnila nový zub, samozřejmě že mě od léta pobolíval a že jsem ho měla už tehdy natekly. Jenže jsem těhotná a když jsem šla k lékařce řekla mi že to může byt natekle z tehotenstvi a nebo z trhání 8zubu, že to teď nezjistí když nemuze dělat v jiném stavu rentgen. Přitom si myslím že ji šlo hlavně o prachy, jelikož kdyby mi ho vytrhla hned jak slíbila kdyz bude bolet tak bych ji nic platit nemusela, slíbila mi to. Jenže mi začíná natykat čím dál víc, teď 11.10.jsem měla jít na kontrolu, tak jsem myslela ze už mi pomůže. Jenže dnes jsem zjistila že mám covid. Tudíž musím ležet doma, co mam delat. Už hodinku to bolí čím dál víc? Prelekovat se nesmím jsem v 27.tydnu těhotenství.

elinka90
7. říj 2022

@pomoztekacence znam hodne lidi, ktere pri covidu strasne bolely zuby. Po covidu bolest zas ustoupila

pomoztekacence
autor
7. říj 2022

@elinka90 já tam mám ten vak vzadu

pomoztekacence
autor
7. říj 2022

@elinka90 jak mám prst u posledního zubu

marketanovakova14
7. říj 2022

@pomoztekacence Ano, je to zánět. A určitě to není z těhotenství ani trhání osmičky. Není důvod, proč by se v těhotenství nemohl dělat rentgen. Je to malé záření a při užití ochranné vesty miminku nic nehrozí. Určitě bych si nenechala jen tak vytrhnout sedmičku. Pokud je třeba, udělat nový rentgen. Zub otevřít, vyčistit kanálky a zaplnit, alespoň provizorně. Pokud máte horní sedmičku a necháte si vytrhnout tuhle dolní a nebudete řešit její náhradu (implantátem), bude vám horní sedmička sestupovat dolu, protože nebude mít protiskus.

pomoztekacence
autor
7. říj 2022

@marketanovakova14 no jo ale teď jsem covid pozitivní. A myslela jsem že tu sedmičku vytrhnout, už je spravována několikrát, byla to jen půlka zubů, no se zlomil dokonce i a akorát mě OSN poslední úpravy bolí a teď ještě o dost vic

marketanovakova14
7. říj 2022

@pomoztekacence Pokud máš otok, bolest a nezabírá paralen, zavolala bych na pohotovost, jestli můžeš přijet nebo jak to udělat. Co se týče trhání, pokud není zub prasklý na kořeni, tak se ve většině přípradů zachránit dá. Pokud se ulomí korunka, praskne, chybí téměř celá, není to důvod k trhání. Je potřeba správně vyčistit kanálky a udělat dobrou plombu nebo korunku. Samozřejmě to není ošetření na pojišťovnu a něco (dost) to stojí. Ale já bych bojovala o každý svůj zub. I když bych si na to musela našetřit.

pomoztekacence
autor
7. říj 2022

@marketanovakova14 zub už nemá koren

atraps
7. říj 2022

@pomoztekacence ahj, zhruba před 2 měsíci se mi jen tak udělal vacek na dásně horna prava 7. Byl to takovej hroznej tlak...jak se vacek zvacsoval.. Nevím jestli sem překonala covid nebo ho měla(příznaky žádné), ale jak sem furt jazykem tlačila na vacek, tak mi prasknul, vytekl hnis a za 2 dny vše ok.

hojda
7. říj 2022

@atraps kamarádky dceři se udělal váček u moře v Chorvatku, místní poradili vykloktat rakijí, váček tím prasknul.

marketanovakova14
7. říj 2022

@pomoztekacence Zub má kořen, jen v kořenivém kanálku již nejsou nervy, cévy atd., kanálek je vyčištěný a zaplněný. Zub je mrtvý, ale na jeho funkci v ústech to nic nemění. Zkoušela jste tu pohotovost?

marketanovakova14
7. říj 2022

Váček je akutní projev zánětu. Hnis, který je v kořenovém kanálku se dostane přes kost pod dáseň. Tím, že se dostane z kosti ven se uvolní tlak a zub již tolik nebolí. Ale zánět v zubu a kolem stále je a je potřeba to řešit, ale není to tak akutní, bolest již ustoupila. Ale je to zánět jako každý jiný.

pomoztekacence
autor
7. říj 2022

@marketanovakova14 již jsem volala do nemocnice, u nás je bohužel pohotovost až ráno a druhou pohotovost máme 25km.odcud, auto nemam, pěšky bych takovou vzdálenost nedala a nechci ohrozit ostatní covidem. Ale ano vezmou mě, jen musím vydrzet

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru