Dovolená na Slovensku v neschopence

nelinecka1
24. kvě 2016

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, zda některá nemáte zkušenost s dovolenou na Slovensku v neschopence. Jde o to, že bychom jeli ten poslední týden před nástupem na MD, dřív jet nechci právě kvůli nemocenské a později jet nemůžeme. A zase nechci jet měsíc před porodem, kdyby malá chtěla na svět dřív. Kdyby na mě přišli a vzali mi dávky za těch pár dní, to neřeším, jde mi spíš o to, jak se to řeší, kdyby se nedejbože něco stalo a já musela vyhledat lékaře. Jestli kolem toho pak není nějaké velké běhání a papíry, abych z toho zbytečně neměla problémy.

lv
24. kvě 2016

Nastupuješ 6 týdnů před porodem? Nastoupila bych dřív..
Pokud tohle nejde (nastupuješ 8 týdnů před porodem), poprosila bych lékaře o změnu adresy pobytu v prac.neschopnosti..i když nevím, jestli to jde do zahraničí.. a s těmi lékaři, no nejlíp zpět do čech, což je nesmysl pokud by se stalo něco náhlého..pojištovny tě nepojistí.

bajana
24. kvě 2016

@nelinecka1 problém je s poistením - len jedna poisťovňa poisťovne tehotnú a aj to len do 2m pred TP...

andreaandrejka
24. kvě 2016

Pokud jsi během těhotenství na neschopence tak tě žádná pojištovna nepojistí. Mám to aktuálně zjištěné, taky jsme tak chtěli vycestovat.

bajana
24. kvě 2016

A ďalšia vec je, že neschopenka je z nejakého dôvodu, v žiadnom prípade by som neriskovala cestovanie ....rok bez dovolenky sa vydržať dá

konik_mischel
24. kvě 2016

@nelinecka1 myslím, že pobyt změnit na zahraničí nejde, upřímně tohle opravdu nemám ráda, pokud máš neschopenku, tak máš dodržovat nějaký režim, pokud ti nic není, máš být v práci a na dovolenou čerpat řádnou dovolenou.... ???

hhranolka
24. kvě 2016

Dovolena v ČR ano...ale zahraniči ti nikdo nenapíše :(

meindzi
24. kvě 2016

Neschopenka do zahranici napsat nejde. A kdyby jste nahodou byla v zahranici a zacnete rodit,tak Vas na mezinarodni karticku pojistence bez potizi prijmou.porod je akutni zalezitost. Jen nevim,zda nahodou neni nejaky casovy limit od terminu porodu. Myslim to tak,ze kdyz propukne porod napr. v 7 mesici,tak se to cekat nedalo,ale kdyz zacne porod v terminu,tak nevim,jak se na to pojistovny divaji.

nelinecka1
autor
24. kvě 2016

Cekala jsem,ze se nekdo ozve,ze mam byt doma,kdyz jsem na neschopence,ale na to jsem se neptala. Fakt nevim,jak bych delala 12 az 14 hodin servirku v lete. Takze mam neschopenku a nic mi neni,jen nechci nic riskovat.Jinak ostatnim diky,prave jsem si myslela,ze s tim pojistenim to bude problem.

andreaandrejka
24. kvě 2016

@meindzi To je sice pravda,ale pokud jsi v průběhu těhotenství na neschopence, tak se na tebe nic z toho nevztahuje, pojištovna tě nepojistí a všechny výlohy, popř. i porod si platíš sama.

lv
24. kvě 2016

@meindzi nemyslím zdravotní pojištovny, ale pojištění léčebných výloh, cestovní pojištění - vezmou všechno, i ne akutní případy, jen úhrada by šla za ní..

alboo
24. kvě 2016

Jen jeste doplnim. Pokud by prisla kontrola, tam mohou vzit penize za celou pn, ne jen za posledni mesi c, kdy prisla kontrola

nelinecka1
autor
24. kvě 2016

Tak pokud tě nachytají poprvé, tak se to prý nijak nehrotí, že vezmou jen jeden den nebo půlku měsíce. Ale zvážila jsem to a pojedem asi do ČR, nechci si to zbytečně komplikovat.

andreaandrejka
25. kvě 2016

@nelinecka1 Jak kdo, záleží na koho zrovna narazíš. Můžou ti vzít daleko víc, když přijde někdo, kdo se zrovna blbě vyspal. Spoléhat na to, že na poprvé se to moc nehrotí, bych nedělala.

vemenex
25. kvě 2016

@konik_mischel škoda toho moralizování. Rizikové těhotenství a s tím spojenou neschopenku je lepší napsat budoucí mamince i pokud jí sice nic není, ale má třeba rizikovou či hodně náročnou práci. Já například jsem byla na rizikovém těhotenství od třetího měsíce, ačkoliv mi nic nebylo a těhotenství bylo bezproblémové. A důvod? Pracuji na ZŠ, kde je 90 % dětí "sociálně znevýhodněných občanů" - na denním pořádku jsou rvačky (i s noži), žloutenky, svrab, objevilo se i podezření na TBC atd. atd. Samo vedení mi doporučilo raději zůstat doma. Takže jen tolik k vašemu příspěvku. 😉

bajana
25. kvě 2016

@vemenex moralizovanie je na mieste
Podla zakona ma tehotna narok na preradenie na nerizikovu pracu. Ak taku poziciu zamestnavatel nema, ma narok ostat doma za plnu mzdu bez obmedzenia. Kedze ale toto nie su zamestnavatelia ochotni urobit, zneuzije sa system a tehotna ostane na neschopence na vymyslenej diagnoze a jej prijem ide z nasich dani. V tom pripade by ale mala takato tehotna vulgarne povedane "drzat hubu a krok" a nevymyslat s dovolenkami.

nelinecka1
autor
25. kvě 2016

Ja to samozrejme chapu,ze Vas to nektere stve,ale nevite jak to chodi v pohostinstvi,tam tyhle veci proste takto nefunguji a jeste dlouho fungovat nebudou.Stejne jako,ze Vam skoro nikdo nezaplati dovcu nebo ze mate narok na paragraf. Stejne tak Vas v kolektivu 5-ti lidi asi tezko preradi na jinou praci. A ja nechci nic zneuzivat,jak jsem psala,jedna se o posledni tyden nemocenske,jinak poctive dodrzuji vychazky! A myslim,ze kdyz jsem poprve za 15 let v praci na nemocenske,tak nezneuzivam system,proste nechci litat 12 hodin na place,tahat tezke becky a bedny,to je snad pochopitelne.Jsou uplne jini lide v CR,kteri zneuzivaji system,kdyz chodi kazdou zimu na pracak nebo nemocenskou x let,protoze v zime nemaji praci.Nehlede na nemakacenka,kteri nedelaji a delat nebudou. Takze promin,ale hubu a krok nedrzim.

konik_mischel
25. kvě 2016

@vemenex to není moralizování, jen suché konatatování toho, že nemám ráda lidi, co jsou na neschopence pro nic a mají pocit, že jsou na dovolené. Mám náročnou práci, dojíždím 40 km a neschopenku nemám, protože (stejně jako učitelka) sedím celý den defacto na zadku, netahám nic těžkého, atd.. dr. mi neschopenku nabízela, když jsem se jí ptala, zda je to třeba, řekla, že ne, ale že to dnes píše každému , kdo chce... nechci, protože jsem zdravá, nic mi není a nevidím důvod být doma. Navíc se chci volně pohybovat a neřešit, jestli můžu jet někam na víkend atd... Pokud by bylo něco špatně a já neschopenku měla, budu jako RIZIKOVĚ TĚHOTNÁ doma s nohama nahoře a po...strachy, aby bylo miminko ok. Myslím, že neschopenka z preventivních důvodů je na místě např. u zmíněného pohostinství, kde člověk tahá těžké věci a lítá celý den, u zdravotníků, v sociálu, u prodavaček atd.. můj názor, nemusíte s ním souhlasit. Ale pokud je někdo na neschopence, má dodržovat režim stanovený lékařem ať je to naoko nebo ne.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru