icon

Genetika po screeningu. Máte zkušenost?

liana2552
25. čer 2025

Ahoj holky,
je mi 35 let, moje druhe dite. Dnes jsem byla na screeningu, vse OK, nosna kusta pritomna, krv pry taky v norme, ale i tak mi vysiel Downow syndrom 1:602. Cim to je? Vim, ze hra dulezitu rolu vek, nekourim, 174 cm, vaha : 57 kg. Tlak v poradku. Dali mi doporucenie na genetiku. Mam jit? U prvniho vse OK ale mladsi o 4 lety.

Dekuji za Vase zkusenosti.

lencaa11
25. čer 2025

@liana2552 já bych šla pro svůj klid on ten systém v PC hází někdy tyhle výsledky

sinorina
25. čer 2025

@liana2552 nechci strašit, jen napíšu mojí zkušenost. Věk 38 let, Dr mi na screeningu řekl, že mám na svůj věk skvělé výsledky, že je všechno jak má být. Na genetiku jsem šla jen kvůli věku a proto, že jsem si říkala, že budeme vědět pohlaví na 100% z plodové vody. Vyšel mi chlapeček s Downovým syndromem. Těhu jsem v 17 tt ukončila.

aedoss
25. čer 2025

Já v 35 letech, třetí těhotenství. Down mi vyšel 1:25, ale v těch tripple testech. Hodně mě uklidňovali, že podle utrazvuku vypadá vše ok, nicméně pro jistotu jsem šla na plodovou vodu, ze které to bylo úplně vše ok. Myslím, že vyšetřením ničemu neuškodíš. K odběru plodové vody se pak přistupuje při pravděpodobnosti menší 1:500, ale jistá si teď nejsem.

20190418
25. čer 2025

Na testy z krve, pokud to pro vas nebude finanční zátěž, klidně pro svůj klid jdi. Na plodovku bych určitě nešla. Ověřovat ale pravděpodobnost 0,17% metodou (odběr plodové vody), po které 1% žen potratí, mi nedává smysl. Já měla riziko na Edwardse 1:250 a taky pro mě plodovka nepřicházela v úvahu

monny3
25. čer 2025

Od 35 let nahoru se ve výsledcích věk bohužel zohledňuje výrazně, jestli kouříš, piješ, máš nadváhu atd. nikoho nezajímá, je to statistika, do které byly zahrnuty ženy nad 35 s různým životním stylem 🤷🏻‍♀️ Čistě podle věku je od 35 let riziko 1:250 -1:300. A jako hraniční je brané riziko 1:300, kdy se doporučuje případně další vyšetření (plodová voda, NIPT...). Tobě v 35 letech vyšlo 1:602, to je nízké riziko ☺️ Jestli jít na další vyšetření (nemyslím si, že ti navrhují genetiku ale spíš NIPT, plodovku, případně aspoň triple test) záleží jen na tobě. Jestli jsi z toho ve stresu, běž, jestli jsi ok s tím, že jsi prostě v kategorii "stará matka", což má vliv na výsledky a nerozhodilo tě to, tak nechoď 😉

luhana
26. čer 2025

@liana2552
Ano také jsem na genetice byla. Nechala jsem si udělat NIPT test z krve. Riziko Downa mi vyšlo 1:951, bylo mi tenkrát 38 let. Dcerka je zdravá, teď jí bude rok a půl. Pro klidný průběh těhotenství jsem to podstoupila.

liana2552
autor
Autor odpověď smazal