Hyperemesis gravidarum - těžké nevolnosti v těhu
Ahoj holky, ráda bych zde vytvořila diskuzi na téma "hyperemesis gravidarum,, tzn. forma těžkých nevolností v těhu.. Prosím, budu ráda když se zde zapojí PŘEDEVŠÍM maminky, které si tímto prošly takže infuze, hospitalizace, následný režim jak v těhu tak ve stravě apod. Abychom tuto diskuzi rozvedli spíše v duchu osobní zkušenosti přímo s konkrétní diagnozou, protože ty maminky které znají vědí že není zvracení jako zvracení . Ráda bych se informovala a ráda bych touto diskuzí pomohla maminkám které tato diagnóza postihla..
😉 🙂
Díky všem
@mammina13 ahoj, tak nejdřív doktoři: teď chodím k Barboře Kubešové (Gynvivus) v Uhříněvsi, ta částečně ordinuje v Podolí, předtím jsem měla Dr. Tomáš Řádek, oboje mne brali vážně a hospitalizace doporučili. Kapačky přímo v ordinaci asi ti nedá nikdo, ale v Podolí je denní stacionár, třeba by šlo s nimi se domluvit že tě daji kapačky bez hospitalizace na několik dni.
Teď léky. Zofran (nebo Ondansetron) mne se začátku předepsat nikdo nechtěl, ale když uviděli zprávu po hospitalizaci, že jsem to stejně dostávala v kapačkách, tak mne ho předepsali. Výpadek tablet teď není. Dnes jsem si zrovna další objednavala v lékárně (jsou tedy na objednávku). Problém je že nezabírají tak dobře jako v kapačkách, ale aspoň něco.
Pokud plánuješ druhé, doporučuji předem zařídit nějakou výpomoc, toho kdo se postará o starší dítě i domácnost když budeš “mimo provoz”, no vlastně o tebe taky. Babička, nebo zaplatit nějakou hospodyně co by k vám pravidelně docházela nějakou dobu.
To špatné se sice rychle zapomíná, ale až to přijde, rychle se na to taky vzpomeneš, to mi věř. Proto je lepší si připravit dopředu
@mammina13
Pokud by Ti tady někdo někoho doporučil,kdo má s HG zkušenosti určitě toho využij,protože naše zdravotnictví je v tomto směru velmi bídné.Mě například zastupující doktorka mého gynekologa řekla,že těhotenství není nemoc a ze to že zvracim není důvod aby mi vystavila pracovní neschopnost a jako že se mám trochu zvetit a nedělat z komára velblouda.Po dvou dnech jsem skončila na kapačkách to už ve fakultce a tam mě sprdli proč jdu tak pozdě a nikdo si z toho prdel nedělal.Jinak mi bylo řečeno,že napsat domů mi můžou jen degan či Torecan,zbytek že už je silnější takže jedině za hospitalizace,takže k tomu se taky každý staví asi jinak,jak to tady čtu...
@mammina13 @mammina13 taky bych chtěla dvě děti.. ale nedovedu si představit tím projít znova. Zároveň ale vzpomínky blednou takže se vlastně spíš bojím okamžiku kdy se odvážím. Jinak já žiju ve Francii ale i tady byl s tím Zofrenem problém. Dali mi ho poprvé když už jsem zvracela krev a ani infuze a jiný léky nezabíraly. Taky je tu omezení 2 krabičky kde jsou 4 tablety 4mg, tzn vyjde to na 4 dny když berete 8mg.. naštěstí můj obvodak o tom omezení neví a abych tam furt neotravovala tak mi píše víc. Ale "vofuky" s tím dělaj všichni i tady.. dala jsem do ty fb skupiny leták s informacemi a protokolem postupu pro doktory, jenom je v aj.. ale můžeme se pokusit sehnat někoho kdo by ho přeložil. Je smutný kolik doktorů o tom nemá absolutně páru že to existuje a blbý je že i v krvi se to všecho projevi až když už je člověku hodně mizerně. Dopracovala sem to na 48kg a kdybych neměla Zofren, tak to fakt nedám, zvracím i teď v 39tt když zapomenu
Holky, ještě prosím dotaz. Té kdo tím prošel, zanechalo to na vás nějaké zdravotní následky poté co se mimi narodilo? Třeba požité s žaludkem, střeva, játra, ledviny apod? Přece když několik týdnu nebo měsíců člověk nic nejí, tak někde se to musí ozvat...
Já po prvním takovém těhotenství přišla o žlučník, a rada bych věděla co všechno ještě se dá očekávat, třeba by se dalo tomu nějak předejít.
@anastasiahermanova já zvracela ještě par dni po porodu, než se to srovnalo. A jedine co, tak jsem měla podrážděnou dlouho slinivku. Ale teď už tfuj, tfuj dobrý
Ahojte dievčatá v 2017 som bola prvýkrát tehu a prvýkrát som sa aj stretla s touto diagnózou 50krat za deň a vracanie infúzie nemocnica zle mi bolo celých 9mes. chcela som zomrieť...odstupom času som zabudla a na moje šťastie nešťastie som teraz neplánovane otehotnela zo strachu že to bude zas to isté som chytila úplnu paniku a zrútila som sa...mám ísť na potrat mam to vydržať veď predsa chcem aspoň dve deti tieto myšlienky ma zabijali...ako na deň presne som začala vracať a skončila som na infúzii teraz už viac menej viem ale viem čo a ako vtedy som netušila nič...nechala som si na doma predpísať tabletky degan a keď už vidím že je zle veľmi a nič nevydržím dám si ju inak sa snažím vytrpiet je to len 8tt a ja neviem ako to zvládnuť modlim sa a prosím aby to bolo iné a aby da to naozaj skončilo 12tt a bolo mi dobre a ja sa tešila z babatka...zo dňa na deň sa mi opäť zmenil život musela som opäť nechať podnikanie celý deň viac menej iba ležím o malého sa mi pomáha starať mam keď je muž v praci plačem že nie som ničoho schopna...a je ťažké to vysvetliť okoliu a hlavne kamarátkam ktoré už majú deti a ani nevedeli keď boli tehotné.. V okolí nepoznam nikoho kto by trpel nevolnostiami dokonca ani miernymi..už som bola aj taká napojená že skúsim thc ale bojím sa kúpila som si cbd kvapky ale aj z tých mam uz strach aby som neublížila babatku...musela som sa vypisat
@stanulena ahoj, úplně tě chápu, jsem teď v 15. týdnu, je to moje 3 tehu a všechni byli prozvracené. Je mi stále zle, a to od 6. týdne. Cely den jen ležim, vůbec na nic nemám sílu, klepou se mi ruce i nohy. Něco málo v sebe udržim, protože beru Zofran. Horší je to s tekutinami, za den nevypiju víc než 500 ml. Naštěstí v domácnosti a s dětmi pomáhá manžel a tchyně (je zlatá). Nejhorší je to na psychiku, na miminko vůbec se neteším, přesto že bylo plánované, možná mne mnozí odsoudí, možná někdo pochopí, ale nesnáším ho za to všechno utrpení, kterému nevidím konec 😭
@stanulena taky jsem ted treti tehu nesla mnohem hur, 2x jsem skoncila na 3 dny na kapackach, od te doby mam predepsany Degan v tabletach na nevolnosti 2x denne. Ten mi vcelku pak zabral dobre, sice mi byva spatne, ale uz nezvracim. Jsem ted 12.tt a pomalicku i to ustupuje. Ale chapu jak ti je, vnimala jsem to od toho 6.tt stejne :( nechtela jsem uz byt tehotna, ta predstava, jak vydrzim do toho 13.tt byla silena. Nebyla jsem schopna niceho. Ale mame skvelou detskou doktorku, napsala na deti OCR manzelovi, at je doma z prace a stara se o deti a ja mohla jen lezet, spat. Takto jsme prekonali ty nejhorsi 3 tydny, kdy jsem nejedla, nepila, zvracela. Predchozi 2 tehu me to taky trapilo, ale ne az takto. Ted zkusim pomalicku vysazovat Degan, co to udela. Zlaty porod, ktery trva par hodin nez vkuse zle nekolik tydnu. Zvladnes to, snad ti bude brzy lip. Zkus se poptat na ten Degan, meli by ti ho napsat - gynda, nemocnice. Me ho predepisoval i obvodak ted, nebot doktorka na gynde mela dovolenou a v pohode.
Ach som vďačná za túto skupinu a naozaj máte môj veľký obdiv,že ste sa dali aj na 3tie dietatko... ja ak toto tehu prežijem neviem akú ochranu zvolim ale teda určite s istotou viem ze uz 3krat to skúšať nebudem.degan beriem 3krat denne ale ledva aj tak niečo udržím hrozne sa mi nechce na infuzky mam odpor a averziu z pred tých pár rokov ale keď budem musieť asi sa tomu nevyhnenevyhnemm na silu sa snažím aspoň 0,5l vypiť denne dosť to cítim na oblickach ale tak snáď moje telo vydrží...ako toto naozaj nie je dar ale trest a určite sa aj vy pýtate prečo práve ja.vtedy mi bolo zle celé tehu až dokonca.teraz s malou dušičkou prosím aby to skončilo po tých 12tt...ako sa snažíte zmierniť si utrpenie vy?ja neviem ísť nikam ledva sa udrzim na nohách :( táto izolácia je príšerná
@anastasiahermanova hrozne moc ti držím palce aby sa ti uľavilo
@stanulena at je brzy lip, kolikaty jsi tyden? Ja jsem 12.tt a zatim beru degan porad 2x denne, vecer uz mi tak nepusobi, ale je to co den lepsi mi prijde, ale bojim se toho vysazeni, co to udela, budu ted zkouset to rano vysadit na par dni, zda bude stacit jen pulka. Zrovna ve ctvrtek jsem cestovala na screeningovy odber krve nalacno a degan si dala az po 8h a cely den mi bylo blbe, uz mi pak nezabral, jak jsem si ho nedala v posteli a pak hned tu snidani. Drzim moc palecky, at ti je brzy lip. To ze se neudrzis na nohach, mela jsem stejne stavy, fakt se to pak zlepsi. Dost mi na zavodneni pomahal i po lzickach Kulisek - zavodnovaci roztok pro deti, je slany. Zklidnil mi zaludek a mohla jsem vic pit.
Ahoj, taky se jdu vypsat a přidat svoje zkušenosti s HG. Jsem opravdu ráda, že tuhle skupinu někdo založil a můžu se dočíst, že v tom nejsem sama... První těhotenství mi bylo zle, někdy jsem zvracela až do večera, třeba 12 krát, ale nějak jsem to ustála bez nemocnice i prášků, dokonce jsem chodila i do práce. Blbě mi začalo být kolem 10.tt a trvalo to do 16.tt, pak jsem si těhotenství užívala a rychle zapomněla na to, jak mi bylo. Doma mám dvouletou holčičku a nyní to prožívám znovu, ale má to o dost horší průběh. Zle mi tentokrát začalo být už v 7.tt, další týden jsem začala zvracet (cca 20 krát denně) a další týden jsem skončila na 4 dny na kapackach. Domů jsem si odnesla Torecan v praskach, nechápu, že ho přestali vyrábět v cipkach... Sice jsem po něm už tolik nezvracela, ale zle mi bylo furt, i v noci, nemůžu spát, budím se z toho, jak je mi zle. Minulý týden mi obvodak dal zase kapacku, po tom co mě viděl, tentokrát s Deganem, který mi napsal i domů. Dnes jsem začala 12.tt a modlím se, aby už to skončilo. Celý den ležím jak mrcha, nemůžu se věnovat dceři, vše je na ostatních. Naštěstí rodina moc pomáhá. Lék Zofran, o kterém se tu píše mi zatím nikdo nenabídl, jen obvodní se zmínil o lécích pro onko pacienty, ty že mi dát ale nemůže. S tím Deganem to docela jde, i když je mi pořád dost zle. Pocity, že už nechci, že jsem neměla být už těhotná, mám taky, na miminko se moc těším, ale pořád ho prosím, ať už mě netrápí...
@ladama och to je mi luto ze s tym aj ty bojujes ja vsade na amerických fórach čítam o mariuhane ale bojím sa toho hlavne pre je psychoaktivne účinky ale tie ženy si to tam chvália že jedine to zabralo a mohli ako tak fungovať a hg? Na slovensku je tráva úplne zakázaná...vy ste nad tým nepremýšľali?a som až teraz v nejakom 7+5tt môj lekar predtým to zle určil takže peklo potrvá dlhšie :(
@sylvusska
@ladama Zofran mi taky nikdo nenabídl, ten jsem vydupala u Gynekoložky. Poprvé mi gynekolog ho předepsat nechtěl, ale když viděl zprávu z nemocnice že mne ho stejně dávali v kapačkách, tak mi ho předepsal
@stanulena To pisi jen v letaku, ze 5 dni, ale beru ho uz mesic v kuse :( nikdo se nad tim nezarazil a mam ho vzdy na ty 3 tydny, predepsany druhy baleni, jedno od nemocnice, druhy od sve obvodni lekarky. Rekla mi taky,at ho beru 2x denne a zkusim ty nevolnosti takto preckat. Tak prezivam no, ted jsem 11+6. Doufam, ze to nekdy ustane.
@ladama taky jsem na tom jak ty, ted 12.tt, doufam, ze to brzy ustane, ten Degan mi prijde, ze mi zabira lip. Zkouseli mi v kapackach i Torecan, Degan, po Deganu mi bylo hned lip. Ale vim, jak ti je, bylo mi stejne. Ted posledni tyden se to uz zlepsilo, ze aspon rano mi je dobre a muzu do obeda fungovat bez nevolnosti.
@ladama pokud i tak zvracis, mas ten zaludek podrazdeny uz moc. To mam zkusenost, ze jedine ty kapacky zas, ze te dostatecne zavodni a pomuze ti to hned. Ja stravila 2 vikendy po sobe na kapackach na 3 dny. Drzim palecky.
Me na to zklidneni zaludku pomahal rehydratacni roztok Kulisek forte, po lzickach. Ale pokud zvracis vse i po deganu, resila bych to hospitalizaci. Ukevi se ti hned.
@sylvusska tak dnes zatím držím (v pět ráno jsem si vzala Torecan), Kulíška mám, tak ho popíjím, zatím mám v sobě jogurt a čaj, takže do nemocnice se mi nechce. Ležím ale jak mrcha, ještě že má můj taťka odpolední a dopoledne se stará o dceru. Přeju všem, ať nás tohle brzy opustí a můžeme se vrátit do normálního života, tohle je fakt děs (kdo nezažil nepochopí).. ☹
Holky držte se všechny....přeji Vám hodně sil a hlavně ať vás to brzy přejde.Mam 14 dní po porodu a prošla jsem si tí také....a opravdu kdo nezažije nepochopí co to jsou za stavy....Vyzkoušela jsem kde co,pomohl mi jen degan,po kterém mi bylo sice pořad zle,ale už jsem v sobě dokázala něco udržet...citelné zlepšení přišlo až cca v 16 týdnu,ale i když jsem potom už nezvracela a normálně fungovala,žaludek se mi do úplné pohody vrátil až po porodu.Degan jsem brala taky dlouhodobě,kolem 13 týdne jsem ho začala postupně vysazovat...V letáku je sice uvedeno max.5 dní,ale i v nemocnici i můj gynekolog mi ho psali nepřetržitě.Vím,že každy den je pro Vás utrpení,ale jednou to skončí a stojí to za to....Já měla ještě pech,že když už mi bylo aspoň trošku lépe,výšla mi špatně genetika a zbytek těhotenství jsem měla obavy,aby bylo vše v pořádku.Ondru mám teď za odměnu,je neskutečně hodný a ačkoli už to všechno přebolelo,vím,že bych už do toho znovu nešla..Smekám před vámi kdo si tím prošel a znovu se rozhodnul do toho jít...Já už bych na to i vzhledem k věku fakt neměla sílu....
Držte se!!!!
Hokky, chci se ještě zeptat, máte někdo taky tak strašné bílý, až žlutý jazyk? Já mám pořád šílenou pachuť v ústech a jazyk s velkým povlakem, nejde to vyčistit, nepomáhá ani ústní voda, říkám si, aby příčina, že mi je tak zle nebyla ještě někde jinde... I když před tehu jsem žádný problém neměla...
Ahoj, tak mě to taky potkalo, od 5+4 je mi zle. Týden jsem chodila do práce, pak jsem to vzdala a šla na neschopenku. Doktor mi předepsal pyridoxin (vitamín B6), jako asi to trochu pomáhá, ale žádný zázrak. Už to trvá skoro 4 týdny, zhubla jsem 5 kg a zoufalství střídá ještě větší zoufalství. Dnes jsem byla na kontrole u gyndaře, dítě vzkvétá. Když viděl mě, chtěl mě poslat na hospitalizaci. To jsem se zděsila, protože s pobyty v nemocnici mám hrozné zkušenosti. Napsal mi Torecan, v lékarně mi řekli, že čípky se už od února nevyrábí a tablety nejsou pro těhotné vhodné. Tak jsem se vrátila k doktorovi a ten mi řekl, že nic jiného mi nemůže napsat a že mám jít do nemocnice, to jsem řekla že zatím nechci. Snažím se do sebe dostat aspoň 0,3 dl pití, dobřemi dělají pomeranče, mandarinky, grepy, naštěstí mají hodně vody v sobě. Stejně je mi na umření. Nejhůř mi dělá jakýkoliv pohyb. Dokud ležím/sedím, tak se to dá, ale jakmile mám dojít jen 5 metrů na wc, tak se mi udělá zle. Ještě si zítra zkusím koupit Kulíška na zavodnění a nutridrink, abych do sebe dostala trochu živin. Obdivuju ty z vás, kteří jsou u toho schopný se starat o další dítě nebo ještě uklízet. Takhle jsem si to těhotenství teda úplně nepředstavovala, většina lidí kolem mě byla naprosto v pohodě :(
Jinak jsem odjakživa byla poblión v autě a autobusech, ale s antikoncepcí jsem problém neměla a menses jsem měla bolestivý první den.

@handulkak mužů se zeptat na název léku které jsi dostávala?