icon

Interrupce v Brně

sabinkamichalek
17. únor 2018

Dobrý den Holky čeká mě potrat máme 2 děti a 3 už by bylo moc jsem v 9tt dr řekla že žádná injekce ani pilulka neexistuje už. Teď otázka je lepší potratim sama nebo opravdu jít? Popřípadě obilny trh nebo u sv. Anny? Další věc Sv. Anny pouští ještě ten den jak je to na obilnaku? Nikdy sem nešla na potrat v pondělí se budu objednávat :/

Strana
z4
ilonne
18. únor 2018

@1lenuska1 No tak to by ti mohla vypravet moje tchyne, ktera je adoptovana, pripadne muj manzel, jaka byla "babicka".....

1lenuska1
18. únor 2018

@ilonne To nezpochybnuju, ale system nahradni rodinne pece se dost posunul... k lepsimu! 😉

vendelinka08
18. únor 2018

Znám případ s okolí, mají adoptované dvě děti.... určitě si prošli vším možným... a teď se jim rodina rozpadá... chci tím říct, že jsou to jen a jen lidé..... nejsou svatí.... každý se mění, můžou být skvělí ale.... tím nezpochybňuji to a ani nezlehčuji, čím si musí projít... to bych nedělala, musí to být šílené psycho. Ale to neznamená, že Vždy zajistí to nej pro dítě, to ukáže vždy čas....

1lenuska1
18. únor 2018

@vendelinka08 To urcite, ale takovy osud muze potkat jakoukoli rodinu. At puvodni, tak adoptivni. Netreba to pak uz rozlisovat. Samozrejme je rodina adoptivni v mnohem specificka. Ale ne horsi a ne lepsi... svaty neni nikdo.

drlik
18. únor 2018

@codal
@vendelinka08
Spatni lide by se nikdy do toho sileneho procesu co priprava predstavuje nepustili a navic by neprosli testy.

ariadna12
19. únor 2018

@vendelinka08 ja osobne to beru tak, ze nechat dite zit a treba dat k adopci je sance pro to dite, nikdy nevime, jak to dopadne, v jakekoli rodine. Podle mne je to sance zit svuj zivot.

sabinkamichalek
autor
19. únor 2018

Nezlobte se na mě Holky ale nedokázala bych ho nosit 9mesicu a pak ho dát pryč

editah222
19. únor 2018

@1lenuska1 u tvé odpovědi jsem se pobavila. Maminka mého muže byla adoptovana a ty hrůzy které si zažila bych nepřála nikomu. Ano, v dnešní době je prověření rodičů lepší, ale nevěřím tomu, že ti kteří adaptují jsou lepší lidé, obecně, než ostatní.

helenka88
19. únor 2018

Proč nechceš dát dítě raději k adopci?☹Proto ho raději zabijes?To mi nepřijde jako lepší varianta. Teď ti to nepřijde, ale zkazis si potratem celý zivot. Zkus Hnutí pro život. PROSÍM!!!

hribek
19. únor 2018

@1lenuska1
@drlik sorac ale takovyhle tvrzeni je uplne mimo misu. zadna kontrola ze socialky nemuze zjistit jak se bude clovek chovat ve vypjate situaci. Nehlede na to ze socialni pracovnice maji na starosti x rodin a za tu chvilicku kdy ji navstivi, nemuzou v 90% zjistit jestli je nejakej problem. A kdyz se podivame na dokument treba o americke adopcni peci tak mi pak nemuze nikdo tvrdit ze adoptivni rodice jsou vzdy jen hodni lide a nemuzou nikomu ublizit.
Videly ste treba film Smradi? Predlohu napsala Tereza Bouckova, ktera si k jednomu sinovi vzala 2 kluky, (romaky, ale to je ted jedno), ikdyz se chovali stejne ke vsem trem klukum, meli ti dva jinou naturu a rodina pak mela diky tomu problemy, a teprve pak se ukaze jak to ti adoptivni rodice zvladnou...
@helenka88 nevim proc by si mela nicit celej zivot, ano potrat neni nic lehkyho a prijemnyho, ale nevim proc by to melo znicit zivot.

viki999
19. únor 2018

@helenka88 Máte dojem, že na tohle se tazatelka ptala???? Vůbec se ji divím, že do té diskuze vůbec ještě kouká, natož přispívá..

helenka88
19. únor 2018

@hribek protože je to matka a je to totéž jakoby zabila své narozené děti. Četla jsem spoustu příběhů zen, které po potratu šílené trpí. Mají výčitky svědomí. Spousta z vás to bere jako návštěvu zubare. Ale bavíme se tady o živém člověku. Dále nebudu odpovídat...Čekám také 3.dítě a je mi z toho tady smutno

helenka88
19. únor 2018

@viki999 Nevidim nic špatného na tom, chtít někomu zabránit v potratu, naopak. Pokud si to pisatelka rozmysli, zachrání jeden bezbranny život! Sve vlastni dite, pocate z lásky.

viki999
19. únor 2018

@helenka88 Já zas nevidím nic špatného, když si člověk rozmyslí svoji situaci a dojde k nějakému závěru, naopak vidím něco špatného na té neustále snáze ji vnucovat jiný názor.
Jak jsem psala výše - to, že čekáte 3. dítě je Vaše volba, Vaše volba si ho nechat, zakladatelka si ho nechat nechce a absolutně to není Váš problém a nic Vám nedává právo ji tu osocovat ze "zabiti"!! Takže prosím, ano, už nereagujte..

codal
19. únor 2018

@sabinkamichalek holky,co mluví o adopci to sice myslí dobře,ale v tvém případě je to opravdu nesmysl. Pokud jsi rozhodnutá,tak přestan číst tuhle diskuzi a udělej to,co ty chceš! Je mi jasné,že je to nejtěžší rozhodnutí v tvem zivote a myslím,že ty odsuzující komentáře ti v tom rozhodne nepomůžou... Jako mít doma 6m miminko a být těhotná, do toho ještě jedno sviště, je prostě mazec... Ja mám doma jen jedno 16m a je mi pořád špatně a někdy je to vážně šílený a to mám maximalni podporu rodiny...takže tě chápu,že tě to děsí a to nejen současný stav,ale i to co by bylo po porodu a že by to bylo náročný,to by bylo... je to jen tvůj život,nikdo jiný ho za tebe žít nebude!!! Máš možnost volby a ty ses rozhodla, nemáš se zač komu zpovídat!

hribek
19. únor 2018

@helenka88 zubare??? to vazne??? ja mam za sebou 5 zamlklych tehotenstvi, myslis ze to beru jako navstevu zubare???? pokazdy co se mi to stalo jsem byla psychicky na dne. ale manzel a dcera me drzely nad vodou, ale nikdy v zivote by me nenapadlo nekoho osocovat nebo urazet ze se rozhodnul pro potrat. Nevis jak to v zivote ma, nemas pravo soudit! Je lepsi byt plnohodnotnou matkou 3 deti, nez padat na hubu a nevenovat se ani jednomu poradne.

kkarolinka
19. únor 2018

@sabinkamichalek ještě se prosím rozmysli, mám také 3 děti a je to skvělé, první rok fofr, ale jinak super,jsou parta a jednou za to budeš mooc ráda.Jinak mám hodně známých ve svém okolí, které podstoupili interupci a nic moc, zanecháto šrámy na duši.Jedna kamarádka dokonce vzpomíná kolik už by miminku bylo a zdají se jí i sny, vyčítá si to :((, je to zásah na.celý život, jak tvůj, tak i té malé živé dušičky, která Tě už teď miluje.

bera28
19. únor 2018

@helenka88 potrat jsem podstoupila po důkladném zvážení situace i zdravotního stavu a žádné výčitky nemám. To mohou mít možná tak ženy, které si svým rozhodnutím nebyly 100% jisté. Každopádně vůbec nemá smysl se zabírat minulostí, to nikomu nepomáhá, naopak.

1lenuska1
19. únor 2018

@editah222 to jsem rada, ze jsi se pobavila, je to velika legrace. Jen ja jsem nikde nepsala o tom, ze adoptivni rodice jsou lepsi nez puvodni. Chyby delaji vsichni, problemy muzou mit vsichni, selhat taky muzou vsichni.

@hribek Je to uplne jine tema, ale nejsme to my, kdo je mimo misu. Priprava na adopci trva bezmala rok, je tak intenzivni a narocna ze se ti o tom ani nezda a o jedne navsteve socialni pracovnice to fakt neni. Jde o velky tym psychologu, socialnich pracovniku, psychoterapeutu, ktery zadatele testuje, zkouma, zpovida. Neni to jen teorie, ale prakticke zkusenosti, studie, vyzkumy, modelove situace, konzultace s pestouny a adoptivnimi rodici, je to uplne sundani ruzovych bryli. A Amerika sem nepatri, to je uplne jiny system NRP. Smrady jsem videla. Krasny film. Vypovida hodne o lidech s predsudky, ze?

Nepresvedcuju zakladtelku k adopci. Vubec ne. Jen jsem to napsala jako variantu. A pochopila jsem, ze nad timto neuvazuje ani nahodou. Ok, je to jeji volba.

ariadna12
19. únor 2018

@hribek mozna to s tim zubarem myslela jakoze u cilenych interupci, kdy mas vse v poradku, zdravy vitalni plod. Nektere diskuterky radi, ze to nezvladne a bude mit vycitky, jine, at je neposloucha a ze to v podstate v pohode zvladne a je to jeji zivot. Tak jsem to pochopila ja. Samozrejme, zamlkle tehotenstvi u tebe, navic opakovane, musi byt hrozna zkusenost.

ariadna12
19. únor 2018

@editah222 muj stryc s tetou adoptovali 2 deti, sourozence. Sami mit deti nemohli. Deti byly nejdriv zamlkle, koukaly jen po okoli, po case obe roztaly a mely krasne detstvi. Jeden z nich ted studuje vysokou, za nima stale jezdi, rozumi si, druhy byl rad, ze ma maturitu, odstehoval se po ni hned kamsi do Prahy a vubec se nestykaji (byl trochu jiny uz pri prichodu, takovy chytlavy na lumparny, kaslal na skolu, hledal potom furt puvodni rodinu). Nikdy nevis, jak adopce dopadne a ci to bude "vina"😊. Adopce nekdy nedopadne idealne, nekdy ale ano. Neni to absolutne pro vsechny horor.

vineta
19. únor 2018

@sabinkamichalek Pořádně to promysli, ať jsi sama se svým rozhodnutím smířená, rozhodně to nedělej jen kvůli muži. Je to tvé tělo, tvé právo, tvoje rozhodnutí.
A k tomu, co se tu zase strhlo- bože, jsem ráda, že žijeme ve svobodný zemi, kde si o sobě mohou ženy rozhodovat samy. Není to jednoduchý rozhodování, ale věřím, že většina žen k tomu dojde po zralé úvaze.
Sama jsem nedávno spontánně potratila vytoužené dítě a je mi úzko z toho, že to někdo udělá dobrovolně, ale necítím se na to to jakkoliv soudit. Každý má jiné zázemí, možnosti, vztahy v rodině, sny a touhy.

klaraslavickova
19. únor 2018

@sabinkamichalek tak hlavně ze jít na potrat dokážeš no

saoirse
19. únor 2018

@vineta Čtu to tu a mám z toho rozporuplný dojmy. Dokavad bude mít autorka legální právo jít na interrupcí, můžeme být šťastní, že žijeme ve svobodné zemi, kde nám nikdo neprikazuje, jak máme zacházet se svým tělem a životem. To, že tohle téma vyvolává bouřlivou diskusi, je myslím taky hodně dobře, prostě potrat není něco, za co se ve veřejným prostoru má plácat po zádech. A jo, co je právně možné, nemusí být taky morální. A tu hranici má, jak je vidět, kazdej nastavenou někde jinde. Pro někoho je to nepřijatelný, někdo to z různých vážných důvodů podstoupi a pak se tím trápí celej život, někdo si tohle řešení zvolí kvůli svému pohodlí a bere to jako to "trhání zubů ". Až potrat v nikom nevyvolá emoce, budeme nemocná společnost....

vineta
19. únor 2018

@saoirse To naprosto souhlasím, napsala jsi to výstižně. A myslím, že je dobře, že se tu holky snaží nabídnout jiný pohled. Nemůžu souhlasit jen s přímým odsuzováním, protože nikdo není v její kůži a neví, co prožívá. Ale chápu, že to k tomu taky patří. A ráda bych dodala, že s tou svobodou volby je spojené i přijetí odpovědnosti za své rozhodnutí- tedy zde zejména sama před sebou.

drlik
19. únor 2018

@hribek
No, Amerikou bych se zrovna neohanela, myslim, ze v jejich pripade je hodne veci nahlavu postavene a samozrejme sklizeji ococe viz nedavna strelba. Mas pravdu, ze s

margie
19. únor 2018

@sabinkamichalek milá zakladatelko, nedá mi to nenapsat, jestli teda to vůbec ještě čteš, po tom všem osočování. Pokud chceš jít z jakéhokoliv osobního důvodu na potrat jdi. Jen ty sama nejlépe víš jak to cítíš. Já sama jsem 4x potratila samovolně ve 2.trimestru a jednou v prvním. Vím co je to za bolest a o to ti mnohem víc držím palce, nedat se tady zvyklat. Ať už jsou tvé důvody pro jiné nepochopitelné, ty víš co chceš.
Neodsuzuji a ani nesoudím, jen ti držím palce.

drlik
19. únor 2018

@hribek
Mas pravdu, ze se rodina muze zmenit prichodem deti a nemas sanci se na nektere situace pripravit a moc dobre vim o cem mluvim, mam dve deti z adopce. Taky smekam pred lidmi co si berou romske deti, je to uplne neco jineho, ale na to jsou vsichni cekatele upozorneni, takze vi, do ceho jdou. Ale presto asi nebude moc blbych rodicu co si berou deti do adopce, o to dite opravdu stoji ikdyz je cizi.
Naprosto souhlasim s Helenkou88 jekepak potrat neprijemne, o cem tady mluvite. Rozhodujete o zivote lidske bytosti. Vzdyt je uplne jedno jestli jestli meri par mm nebo cm po porodu, ale to uz byste nezabili a mezitim je rozdil jen par mesicu a cm a vy se tady

drlik
19. únor 2018

@hribek
A vy tady mluvite o potratu jak o vyplachu zaludku, ze je to neprijemne a za chvili to prejde.Doma ma ta maminka taky dve deti, ktre by nezabila, ale jaky je v tom rozdil!!!?
Opravdu zkazeny cely zivot, z hlavy a ze svedomi to uz nedostane.
Tady uz nejde jen o ni a jeji svobodne rozhodnuti.

drlik
19. únor 2018

@viki999
A jak jinak byste potrat nazvala?

Strana
z4