Jak vypadá krvácení u samovolného potratu?
Ahoj holky...tak už ztrácím naději v dobrý konec. Sice budu ještě čekat na výsledky hcg, ale už teď vím, že bude klesat....předevčírem jsem začala slabě růžově špinit. Vyhledala jsem doktora. Nejdřív svého, ten řekl, že velikostně odpovídá a že na srdce může být ještě brzy. Vyhledala jsem ještě jednoho doktora a ten mi sdělil, že jde o zamlklé těhu. Podle PM jsem měla být v 7+4tt, ale gestační váček se žloutkovým odpovídal 6+2tt. Nebyla srdeční akce. Hned mě chtěl objednat na kyretáž. Odmítla jsem s tím, že chci ještě počkat (utěšovala jsem se, že může jít jen o chybu ve výpočtu týdne těhotenství a že se srdíčko může objevit později - uváděno je do 8.tt). Druhý den jsem si zaplatila rozbor na hcg a výsledek 3019. To by bylo také v pořádku a odpovídalo by stáří dle utz. ALE....dnes jsem začala krvácet silněji a mám křeče v břiše jako při MS (dnes bych normálně měla dostat MS, kdybych neotěhotněla). Jdou ven krevní sraženiny a (sice to možná bude znít trochu nechutně, ale lépe to nepopíšu) dlouhé krvavé hleny, které musím oddělit až papírem, jinak "odtud" visí dolů. Já nevím, zda má ještě smysl doufat, že by to byla jen nějaká maličkost. Prosím která jste si tím prošla, jak vypadalo krvácení u potratu? V ideálním případě když jste pak nemusely na kyretáž a odešlo vše samo?
@teenyel nebola som na kyretazi, telo sa vycistilo samo a sli zo mna velke kusy sliznice, hlienu a krvi, sleduj intenzitu krvacania, do 24hodin uz by si mala len spinit, intenzivne krvacanie bolo tak prvych 10 hodin a ak by ti ostavalo zle alebo mdlo, chod na pohotovost
@teenyel vesměs nic...bohužel. Ona většina potratů v I. trimestru je z toho důvodu, že jde o špatně založené těhotenství, nemocné embryo a o tom je rozhodnuto už v prvních minutách, hodinách a dnech po oplození, někdy ještě před ním, když je poškozené vajíčko, tak i kdyby ho oplodnila sebelepší spermie, tak embryo je poškozené (nebo naopak samozřejmě, zdravé vajíčko oplozené vadnou spermií) a záleží na tom, jak moc špatně to je, někdy se neuchytí takové embryo vůbec, jindy ano a vyvíjí pár dnů nebo týdnů a pak to samo skončí (případně pokračuje dál a na vadu se přijde třeba až v polovině těhotenství nebo dokonce po porodu). Tohle se bohužel ovlivnit nijak nedá...pokud se potraty opakujou, tak se může vyšetřit genetika obou partnerů, jestli nenesou takovou kombinaci chromozomů, která způsobuje ve vysokém % vadu těch pohlavních buněk a tedy vyšší pravděpodobnost poškození embrya a následný opět potrat. Pokud se na něco tam přijde, tak to se léčit nedá, ale jsou i metody, jak snížit další riziko na minimum (IVF, vyšetření embryí před zavedením a transferovat jen ta, co jsou v pořádku).
spontánní potraty jako takové jsou někdy způsobeny taky nízkou hladinou progesteronu, tu prokáže kdyžtak jednoduchý krevní test...ale pokud jsem to správně pochopila, tak u Tebe k němu došlo až po nejprve neprosperujícím (zamlklém) těhotenství, kterého se tělo teď jen zbavuje, tak to spíš nebude ten případ. Nicméně samozřejmě můžete se příště s doktorem domluvit na nějakém Utrogestanu, což je umělý progesteron, který se dává pro udržení těhotenství. Ale opět-udrží jen to zdravé, embryo, které zdravé není, tak samozřejmě dřív či později umře tak jako tak.
@gepe to jo, za volant bych nesedla....
@senta_sofia presne jak rikas...intenzivni to bylo od kontroly v pul 8 tak to pul 3 do rana....ted uz je to takova bezna MS, ale pocitam, ze se jeste rozjede po te injekci, co mi znovu dali. Jeste je tam prazdny vacek, ale ze by mel odejit se sliznici. Za 14 dni kontrola.
@elana tak budu doufat, ze to byla jen nestastna nahoda a pristi vyjde....prijde mi strasne, ze testovat a resit pricinu zacnou az po 3 opakujicich se takovych situacich. To je strasne.
@teenyel máš pravdu, je to na nervy. Některý doktoři řeší "už" po druhém nezdaru, záleží na koho narazíš. Bohužel se to jednou stane prakticky každé, ono na vině je i ta extra časná detekce těhotenství, dřív prostě přišla menstruace, silnější a opožděná, ale za potrat to nikdo nepovažoval. Teď máme možnost vědět o těhotenství prakticky 10 dnů po oplození a pak to číslo hned hrozivě skáče nahoru 😒 Ale doufej, že máš vybráno, ono to opravdu v naprosté většině případů bývá spíš náhoda, lidí, co mají "špatnou genetiku" laicky řečeno je fakt málo, zkušenost napovídá (a i tady na téhle kratičké diskuzi máš plno příkladů, já jsem další), že po missed je další pokus už velmi často úspěšný.
@elana snad ano 🙂
Holky ještě se zeptám....máte některá zkušenosti s kontryhelem nebo šalvějí? Jak postupovat? Chtěla bych tělu dopřát brzkou regeneraci a všude píší, že kontryhel a šalvěj jsou k tomuto účelu ideální. Ještě není potrat kompletní, tak jsem si říkala, zda je kontryhel vhodný či mám raději zvolit šalvěj. Na druhou stranu - kdy přestat pít šalvěj, abych tím nezmařila šance na další snažení? Co by jste doporučily vy?
A ještě...která z vás má zkušenosti s těmi vyvolávacími injekcemi, které způsobí stahy dělohy k vypuzení - jsou v tom obsaženy nějaké hormony či látky, které tělo delší dobu potom vstřebává či delší dobu ze sebe vylučuje?
@gepe Ahoj, prosim te co je uz prilisne krvaceni u potratu? Vsude ctu strasne rozdily v tom, jak holky krvacely. Ted jsem od ctvrtka krvacela jen malicko, ale za posledni 3h mi natekla pulka menstruacniho kalisku, tak se trochu bojim... nevim, do jake intenzity to muze jit, pripadne jak dlouho ze silnejsiho nesilet. Moc diky
@rozzaarka ahoj, nepouzivam kalisek, ale vlozky. Tenkrat mi stacily, avsak v dobu odlucovani jsem musela menit i kazdou pul hodinu, i casteji.. spatne, mdlo apod mi nebylo, co byva z vetsi ztraty krve. To beru jako ukazatel obejemu ztraty krve. Co jsem ruzne cetla, tak ze musely mit rucniky v rozkroku apod. Silnejsi jsem to mela z nedele na pondeli, pak jen jak konec ms, ve stredu odpoledne to to prislo, to byla cca 3hod celkem ,nasledne do patku jak klasik ms, pak jen spineni. Bez teplot a extrem bolesti. Bolesti jsem mela akorat z te nedele na pondeli, jako kontrakce, no a v tu stredu uz dost to odpo. Pomohl Apo-ibuprofen. Avsak musim podotknout, ze mame Podoli kousek kdyby cokoliv. Doma 8 mesicni dite, citila jsem, ze to probehne dobre, kdyby cokoli valime do spitalu.
Spineni v tehotenstvi je ok jinak, pokud nekrvaci. Kdyz jsem cekala nasi malou, spinila jsem 14dni (stacila slipovka) cca od 7tt a vse v pohode. Pokud se Ti to nezda a opravdu se jedna o krev, mazejte na vysetreni. Lepsi jet zbytecne, nez nejet vubec 😉
@teenyel ted koukam, ze mi unikla otazka a taky... blahopreju! 🙂 asi uz vis, ze kontryhel je dobry na zenske veci, salvej mj na zanety. S temi injekcemi zkusenost nemam, vse odeslo samo, na teh. kontrole tenkrat jsem oznamila, ze jsem zrejme potratila a na utz byla jen jeste zvysena delozni sliznice, jinak nic 🙂
@gepe jo jo, kontryhel, salvej a malinik doporucim komukoliv a ráda. Mě to moc pomohlo. 5 dní trvalo krvácení a za další 2 týdny už byla ovulace 🙂 sice to nevyšlo hned ten měsíc, ale až po 1.MS, každopádně i to beru jako úspěch 🙂 a ty injekce to podle mne popohnaly, že to odkrvacelo rychleji 🙂 na malinik se chystam zase za pár týdnů, tentokrát ovšem z lepšího důvodu 🙂
@gepe díky. Já byla u dr, minulé pondělí a místo srdicka bylo mimco 2 týdny pozadu a ani nebylo mimco, jen váčky. Tento týden ma dovcu, tak tam jdu az příští pondělí. Brala mi hCG a špatný, ve ČT se mi začal otevírat čípek, pres víkend jsem tomu pomohla trochu bylinkama. Bolesti nemám žádné, pres noc už to krvácení bylo mnohem min, uvidíme, co dneska. Kdyby to bylo nějaký šílený, určité bych jela. Spis nechci plášti zbytečně, když je to asi fakt ještě OK. Na ručník to fakt není🙂 ted jen doufám, ze vše odešlo nebo odejde samo, abych nemusela na revizi.
@teenyel je hezké vredet, ze i po potratu to jde pak v pohodě. Mám z toho hrůzu. S Kubickem bylo vše OK, žádné problémy a ted napodruhé toto. Snad to příště vyjde. Ted me strašně drží ten můj Brouček, člověk nemá moc cas to řešit a přemýšlet, ale az budu znovu těhotná, budu nervpznejsi než při prvním trhu☹ každopádně moc gratuluju k miminku a přeji bezproblémový rychlý porod😉
@teenyel my se pak nepokouseli, male bylo 8 mesicu, tak jsme si ji uzivali az doted 🙂 zkusili jsme ted az dalsi a zrejme to vyslo 😀
@rozzaarka ono, pokud to prijde samo, tak to urcite poznas, i kdyz tedy nevim v kterem tydnu jsi. Ja byla v 11tt. Treba je to v poradku, opozdeny vyvoj o 2 tydny je sice hranice, ale nemusi to nutne znamenat potrat. 🙂 ja tenkrat byla s manzelem upozornena, ze se to muze stat, ale nedelala jsem nic cilene proto, aby se tak stalo. Ted jsem zrejme opet tehotna a strach, ze se neco stane nemam. Pokud se stane, zaridila to tak priroda, ja to neovlivnim. Tak jsem pristupovala i ke vsemu v tehotenstvi s malou a zbytecne se nenervovala a nestresovala.
@gepe mimco se zastavilo 6+6, takze driv nez ty. i hcg nebylo, zacala jsem krvacet sama. dneska uz je to zase slabe, mozna to vcera bylo nejake "grandiozni finale" a ted uz bude po vsem. dr mi rikala, ze cca 5 dni, coz tak nejak odpovida. ale zas co jsme cetla u holek, kazdy to ma jinak. tak drzim palce, at jste s mimcem v poradku
Ahoj holky, objevila jsem tuto diskusi trochu pozdě, ale tak aspoň přispěju svojí zkušeností... Potratila jsem letos v březnu v 7 tt. Už asi týden nebo 10 dní jsem slabě hnědě špinila, ale říkala jsem si že jak to není krev, je to normální. Jenže pak jsem začla slabě krvácet, bylo to pondělí ráno a musela jsem do práce. Nic mě nebolelo, tak jsem si řekla že to třeba přejde a shodou okolností jsem byla objednaná o dva dny později na první vyšetření u gynekologa, tak jsem se utěšovala že to třeba ještě nějak doklepu. Jenže v poledne se mi už udělalo zle, opravdu hodně, točila se mi hlava, bylo mi na omdlení a bolelo mě silně břicho a vůbec celý člověk. Takový pocit jsem ještě nezažila, bylo mi jak kdybych měla horečku nebo tak něco, fakt na spadnutí, viděla jsem jak v mlze. Zavřela jsem se v kanclu a hned po práci jsem mazala domů, kdybych si v trolejbuse nesedla, asi bych vážně zkolabovala. Šla jsem si hned lehnout ale už to jenom gradovalo, objevily se křeče a večer jsem začla krvácet doopravdy, to už se mi ale bolesti zmírnily a byla jsem schopná se aspoň posadit. Druhý den jsem se nacpala na tu gynekologii (vlastně o den dřív než jak jsem byla objednaná, naštěstí jsem je ukecala), ale doktor už jen konstatoval že v děloze nic není. Nejvíc mě překvapilo, že byla i nízká sliznice, nechtěl mi moc věřit že jsem opravdu byla těhotná, potvrdila to až krev - hcg 11000. Na revizi jsem nešla, krvácela jsem týden, přirovnala bych to intezitou k normální menstruaci, akorát bez postupného slábnutí, pak to naráz skončilo. Jo, a další ms jsem dostala přesně za 6 týdnů. A teď se zase snažíme 😀, oklepala jsem se z toho během šestinedělí
Ale musím konstatovat že nevím co bych dělala, kdyby se mi to stalo za jiných okolností (nemoct si jít lehnout domů, nebo pracovat někde kde si nesednu). Bylo mi vážně příšerně, asi bych někde spadla a skončila na pohotovosti.
Holky tak gratuluju všem co se jim povedlo, doufám že se vám brzo zařadím v bok a ostatním držím palce 🙂
@teenyel no mala som aj ja taky isty pripad s prvim dietatom ...treba ta sit lebo si otvorena to neni mens.... ale si otvorena no ked ta budu sit tak ostavas v nemocnici .mna ked sili pocas tehotenstva som musela byt v nemocnici...ked sa nedas sit tak ti hrizi potrat aj v 6 mesiaci moze byt potrat.nechod ku lekarom hned si radcej zavolaj sanitku ...pohotovost a uvidis ze tam ti pomozu...treba ta sit
@gepe Dobrý den, vím že je to dlouho, ale popisujete asi moji aktuální situaci. Můžu se zeptat jak jste poznala že odešel váček s plodem? Dekuji
Ahoj, obnovují diskusi, protože... protože vlastně ani nevím co a jak.
Desátého července se mi ukázal první pozitivní test. Na 8.8. jsem objednaná ke svému doktorovi, jenže 30.7. jsem začala slabě krvácet, tak jsem šla do nemocnice (můj doktor má dovolenou), vzali mi krev udělali vyšetření a objednali na 1.8.
Prvního jsem zase lehce krvácela, šla jsem na kontrolu, tam mi potvrdili těhotenství, 4tt a HCG přes 1500, s tím že krvácení postihuje kolem 30% těhotných a že vše je tak jak má být.
Jenže odpoledne jsem začala krvácet víc (jako počínající menstruace), teď přemýšlím zda se jedná o potrat, nebo co se děje...

@teenyel no ty kraso! 😠 bych taky pani doktorku zkropila a jeste napsala asi i stiznost.