icon

Jak zvládat těhotenskou cukrovku bez léků? Zažívací potíže a sladkosti.

20. zář 2023

Dodržovaly jste braní léků a píchání do prstu při těhotenské cukrovce?
Respektive jdem mi o to.... V prvním těhotenství jsem neprošla v nemocnici takovým tím testem na cukrovku. Hodnoty měly být do 5,3 myslím... já měla 5,5, byla jsem poslána do diacentra, Dr mi řekl že to je prd cukrovka, že mám dodržovat nějakou dietu, necpat se koláčema atd...tehdy jsem si též měřila cukr 3x denně. Dítko se narodilo zdravé, mělo 3kg, já pak s cukrem problémy již neměla.
A teď... Čekáme druhé dítě, v nemocnici jsem opět neprošla neb jsem měla 5,6. Opět diacentrum, ale nová, mladá Dr která mi dala na týden měření z prstu 5x denně. Čísla v zápisníku stejný jak v právním těhotenství ,(porovnávala jsem). No při kontrole mi dala léky na noc. Jsou hnusný, kyselohořký a neskutečně z nich pálí žáha. Brala jsem je týden až do chvíle kdy jsem se z nich v noci brutálně 🤐🤮. Od té doby jsem je brala sem tam až jsem přestala. Dr jsem hlásila že jsou hnusný a zda to tak je. Řekla že jo. Takže asi tak... měření 5x denně z prstu?? Na to jsem se taky časem vykašlala protože mám prsty rudý jak prase. Neskutečně mě to štve... jeden doktor to neřeší a druhý z toho opět dělá problém. A já si tak říkám... jsem jediná, kdo k tomu takhle přistupuje? Trochu mě tíží svědomí ale na druhou stranu... každý večer mě tak pálí žáha a po těch lekách snad 10x víc, že ve spaní musím cucat Rennie na zklidnění 😶.
Mimochodem jde o léky glucophage xr. Neberu je už asi 14dni a na gynekologii jsme to ještě neřekla, mám strach co řekne Dr. Ale na druhou stranu budu muset, protože začala tvrdit něco v tom smyslu že když beru tedy léky že po porodu se musí nasadit insulin?! Je to pravda??

lis6
20. zář 2023

Po porodu by cukrovka měla odeznít, je-li to těhotenská. Pokud to je cukrovka 2.typu, tak si myslím, že na inzulín to nebude. Neřešit těhotenskou cukrovku mi přijde jako velký hazard se zdravím a životem miminka. Samozřejmě se nemusí nic stát. Já beru lék siofor při večeři, chutný není, ale s tím jídlem se to dá. Nic mi po něm není. Tak zkus doktorce říct, zda by nešlo lék vyměnit, nebo brát s jídlem nebo něco podobného, aby jsi ho lépe snášela. Případně si můžeš říct dle mého o inzulín, jestli ti bude příjemnější si ho píchat.
A k tomu píchání do prstu. Píchám 4x denně, střídám prostředníček až malíček na obou rukou, a prsty nijak zvlášť rozpíchané nemám. Jde upravit hloubka vpichu, nemáš to na moc vysoké číslo? Jako když něco šiju, většinou se píchnu tedy mnohem hůř...
A lačná 5,6 mi teda přijde, pokud jsi byla opravdu na lačno těch 10 hodin minimálně mi teda přijde dost. To opravdu těhotenskou cukrovku značí a to že předchozí doktorka měla laxní přístup mi jako dobrý argument moc nepřijde. Ale každej to má jinak. Já se o své miminko dost bojím.

agneska7
20. zář 2023

A opravdu ta hodnota nebyla větší? Já při zachytí ve cca 10tt měla 7 mmol a do konce těhotenství jsem byla pouze na dietě. Jinak je blbost aby si po porodu skončila na inzulínu pokud budou hodnoty ok tak není důvod

sarihy
20. zář 2023

Měla jsem těhotenskou cukrovku při druhém těhotenství a ano, vše jsem dodržovala - 5x denně píchání do prstu (z boku, ne do bříška, prsty jsem střídala, takže se to dalo vydržet), jídlo jsem hlídala, na kontroly jsem chodila...zdravé dítě pro mě byla priorita.

lentilkah
20. zář 2023

Mela jsem tehotenskou cukrovku dvakrat, vzdy jsem dodrzovala dietu a merila se jak jsem mela urcene z dia. Leky nebylo potreba brat, ale i bez nich me zaha palila neskutecne.
Prestan se litovat, da se to prezit a zdravi ditete za to stoji.

mama_mila
20. zář 2023

Cukrovku jsem měla, bylo to pro mě utrpení, protože jsem měla dost chutě a měla jsem pocit, že nic nesmím. Léky jsem tedy nebrala, hodnoty jsem s dietou měla ok, jen občas to vyskočilo po některém jídle. Nějak týden dva před porodem mi to vyskakovalo nějak častěji, Dr mi dala léky, to bylo asi 5 dní před porodem, nebrala jsem je. Ale kdybych je měla už dřív, tak bych je brala, několikrát jsem se u Dr ujišťovala, že nejsou potřeba ani léky, ani inzulín. A hodnota u OGTT není podstatná, cukrovku prostě máš. Já měla jen o jednu desetinu vyšší lacinou hodnotu, test jsem musela opakovat a bylo to stejné. Hned k Dr a dieta, měření glukometrem.
Jinak první tyden jsem měla měřit lačnou plus hodinu po každém jidle (snídaně, oběd, večeře), po týdnu už stačilo jen ráno a po jednom jídle, na střídačku zkoušet. Měřila jsem víc než jsem musela, byla jsem z toho nervózní. Syn měl 3400g a je zdravý.

mama_mila
20. zář 2023

A žáha mě pálila šíleně, od konce prvního trimestru až do konce, brala jsem 2. i 3. trimestr omeprazol. Zeptej se na gyndě, určitě ti poradí, dá se i napsat velké balení na tři měsíce, volně prodejné je jen balení na dva týdny. Mně to strašně pomohlo, Rennie mi moc nezabíralo.

pampeliska1313
20. zář 2023

Léky jsem brala, měřila se po každým jídle. Stejně jako jsem přestala kouřit, to bylo o hodně těžší.) proste jsem zatla zuby. Je to otravny, ale nechtěla jsem riskovat.

kakamila12
20. zář 2023

Být tebou, přečetla bych si na netu možné dopady při nekompenzovaném zvýšeném cukru na miminko a okamžitě bych mazala k doktorce to řešit. Dodržovala bych všechno, co by mi řekla. Zdravé dítě fakt stojí za víc, než jen za rozpíchané prsty.

beruska97
20. zář 2023

Neměřila jsem se každý den. 4x denně a jen jednou za tři dny. Ráno lačná a pak po snídani obědě a večeři. Jaké jsou ty hodnoty jen tak pro zajímavost? Že jsi dostala antidiabetika

mia_von_prag
20. zář 2023

Ano dodržovala jsem měření, dietu, léky, kontroly. Těch par týdnů to zkus vydržet, jde o zdraví miminka