Těhotenská cukrovka - Glucophage 750. Kdy začne učinkovat?

12. led 2021

Ahoj, už přes týden beru Glucophage 750 na tehu cukrovku, kvůli vyšším ranním hodnotám, ale nepřijde mi, že by se hodnoty nějak zásadně změnily.. Je mozne, že teprve začne účinkovat?

werumka
12. led 2021

Spíš se bude muset poladit dávka. Glucophage je na mírné zvýšení lačných glykémií. Na ty větší už nestačí. Jaké máš lačné?

autor
12. led 2021

@werumka nejvíc jsem měla 6,1,ale jinak se pohybuji od 5,4 do 5,8...dnes tedy 5,2...

werumka
12. led 2021

Tak 5,2 je super 🙂 To je v limitu. Glucophage se dává na hodnoty cca mezi 5,5 a 5,8. Které ještě nevyžadují nutně inzulín. Jakmile by to sahalo opakovaně k šesti a nad, tak tam už je potřeba inzulín.

lentilkah
12. led 2021

@werumka Muzu se vtirnout? Zatim se merim pujcenym glukomerem, na diabetologii teprve pujdu. Lacnou mam od 5,7 do 6. Pres den si zatim vystacim s dietou a do limitu se vejdu, i kdyz vidim, ze jsou ty hodnoty vyssi, nez kdyz jsem cekala syna- s tim jsem mela hodnoty v pohode. Na tu lacnou nejak nedokazu vyzrat, zkousela jsem vecer uz nejist, jist jen bilkoviny, zaradit trochu sacharidu a hodnoty jsou porad stejne. Netusis, co me ceka? Myslis, ze uz spis inzulin?

autor
12. led 2021

@werumka jj jsem za ty 5,2 taky ráda, ale obávám se, aby to nebyla zas na čas jen jediná dobrá hodnota. Právě, že jsem čekala, že po tom Glucophagi to klesne, ale tyden stále stejné hodnoty a až dnes teprve jedna z lepších, tak jsem chtěla vědět jestli je možné, že by začal účinkovat až teď...

agneska7
12. led 2021

Teda tak teď už tomu nerozumím vůbec , já mám v dia pořádně lačné 6, ,,6,3 ,,, jednou i 7 , doma na glukometru nikdy ani ne 5 , a neberu nic to jsem vůbec nevěděla že při takových hodnotách se berou prášky 🙀

werumka
12. led 2021

Možné to je. On nemá tak bezprostřední nástup jako inuzlín. Nevím, v jakém jsi týdnu. Ty glykémie mají v průběhu těhotenství peak kolem 35. týdne a pak se většinou stabilizují. Pokud se tyhle hodnoty ukazují až po 30. týdnu a směřují blíž k 35. tak se to většinou poadří vykrýt glucophagem. Pokud by ty krizové týdny byly teprve před tebou, tak pak je na uvážení, co dál.

autor
12. led 2021

Končím 32 týden, tak snad to bude dobré... Manžel mi říká, že už to mám i psychicky, že už se ráno před měřením strachuju kolik budu mít... Já bych to ani neřešila, ale doktorka na me v dia poradně kouká, jak kdybych ani nedodrzovala dietu... Přitom už jsem shodila na váhu před otěhotněním, tak snad musí vidět, že dietu asi dodrzuju...

werumka
12. led 2021

@lentilkah Prvni věc je, co je zač půjceny glukometr- jakou má přesnost, pripadne jak je starý. Jak ti vyšlo ogtt?
Každé těhotenství znamená pro metabolismus cukru vyšší nároky. Tím se nestresuj, že je to o něco horší, než v předchozím těhotenství. Sama za sebe bych vyzkoušela ráno změřit ketony v moci. Může to napovědět, jestli je problém v přebytku nebo v nedostatku sacharidů přes noc.

werumka
12. led 2021

Psychika je mocná. To bezpochyby. Zkus to brát tak, že nejde o tvé selhání. Pokud budou glykemie ráno vyšší, tak se nasadi inzulín. Nejedná se o žádnou tvoji chybu nebo špatné řízení. Nenech se do toho dotlačit. Dělej jen to, co je v Tvých silách. Zbytek hoď za hlavu 🙂
Měříš se hned po probuzení?

autor
12. led 2021

@werumka prosím a ty ketony zaměřím jak? Da se v lékárně koupit na to test?

autor
12. led 2021

@werumka Jj víceméně pouze sejdu z patra dolu, umyju ruce a jdu měřit

werumka
12. led 2021

@agneska7 Pokud máš u dr hodnotu kolem 6, tak předpokládám, že to je třeba hodinu a víc po probuzení, což může u nekterych lidí zvyšovat glykemii. Důležitý je trend, který dlouhodobě měříš na glukometru hned po probuzení.

werumka
12. led 2021

Tak to je dobré, to vy nemělo mít na pohyb lačně vliv 🙂 proužky na ketony se dají běžně koupit v lékárně nebo zdravotních potřebách. Jmenuji se ketophan nebo diaphan (ty navíc měří i cukr).

lentilkah
13. led 2021

@werumka Moc dekuju za odoved. Glukometr mam pujceny od tchyne, nejnovejsi neni, je pouzivany obcas.
Na OGTT byla lacna 5,7. Pak porad 5,7-6. Dneska se stal zazrak a lacnou mam 4,7. Je mozne, ze se zavedeni diety na te lacne projevi az takhle po par dnech?
Ty ketony otestovat zkusim, kdyz budou v moci pritomne, tak telo hladovi a to muze tu vyssi lacnou zpusobovat, ze ano?

agneska7
13. led 2021

@werumka takže těmi proužky diaphan by se dalo ověřit jestli glukometr ukazuje dobře ? Protože podle glukometru žádnou cukrovku nemám ,

werumka
13. led 2021

@agneska7 Proužky Ti tohle neřeknou. Tam jen můžeš odhadnout, jestli problém lačných není v tom, že tělo potřebuje trochu víc jídla. Nějaké malé množství ketonů je ok. Ale moje zkušenost je taková, že pokud jsou v moči ráno přítomné ketony ve velké míře, často to má vliv na lačnou glykémii u diabetiků.
Pokud máš hodinu po probuzení glykémii kolem šesti, tak to cukrovka je také. "Zdravý" organismus nenechá glykémii vystoupit nahoru. Je to signál, že slinivka dobře nezvládá nápor ranních hormonů.

werumka
13. led 2021

@lentilkah Nějaká hladina ketonů není nijak škodlivá. Ale jak jsem teď psala výš - u žen, které mají velké množství ketonů hned po probuzení, to bývá spojené s vyšší lačnou, na kterou pomůže upravit/přidat jídlo.

agneska7
13. led 2021

@werumka no právě že doma na glukometru za cca hodinu po probuzení na lačno ( vím že se má měřit hned po probuzení) mám třeba dnes 4,2 no a v té dia vždy aspoň 6 , ,,,,

agneska7
13. led 2021

@werumka pořád mi nejde do hlavy ten rozdíl doma vs laboratoř , protože jestli glukometr měří s takovým rozdílem pak nechápu na co se měřit

lentilkah
13. led 2021

@werumka Tak zkusim otestovat ty ketony a uvidim. A myslis, ze par dni na diete mohlo takhle upravit tu lacnou?

werumka
13. led 2021

@lentilkah Určitě mohlo, ono chvilku trvá, než si to "sedne". Ale když zjistíš, co pomáhá, tak to dokáže zafungovat dost rychle.

werumka
13. led 2021

@agneska7 Co máš za glukometr? A jak Ti vychází u dr hodnota glykovaného hemoglobinu?

agneska7
13. led 2021

@werumka onetouch verio flex , glykovany hemoglobin je dlouhodobý ? Ten mám 36

lentilkah
13. led 2021

@werumka No to prave nevim, co by mi tu lacnou takhle zazracne vylepsilo 🤷 Uvidime jak se to bude vyvijet dal. Jeste jednou dekuju.

michaela666
13. led 2021

@lentilkah Nepodařilo se ti vyladit druhou večeři? Mě se lačná zlepšila tím, že jsem vychytala jak dlouho před spaním a co si dám k jídlu.

werumka
13. led 2021

@lentilkah Tohle ti může napovědět, jestli třeba nepřidat jídlo před spaním a v jaké době. Tak uvidíš 🙂

werumka
13. led 2021

@agneska7 Jojo, ten dlouhodobý. 36 se blíží horní hranici normy, takže něco tam "lítat" musí. Otázka je proč a kde... A co by se dělo, kdybys nedodržovala dlouhodobě nějaká opatření v jídle. Jeden ústřel glykémie obvykle nezhorší. Ale dlouhodobé nehlídání může. Jinak ale je potřeba říct, že cukrovka v těhotenství má individuální vývoj. Jedna věc je diagnóza GDM. Druhá věc, jak se bude chovat v následujících týdnech. To je u každého trochu jiné. To, že se glykémie drží v normě, nezhoršují, je pozitivní. Ale nevyvrací to diagnózu cukrovky jako takové 🙂

janinasm
13. led 2021

Co mě říkala moje kamarádka diabetolozka, tak tyhle léky moc nezabírají, zejména pokud jsou dávky nižší. Sice je po nich glykie stabilnější než pry u inzulínu, ale že moc nezabírají. Já je tenkrát odmítla, ale držela jsrm hodně přísnou dietu, kterou jsem mít mohka protože jsem byla obézní. Jestli jsi štíhlá, tak prášky nebo inzulín asi muset mít budeš, protože bys neměla hubnout.

janinasm
13. led 2021

@agneska7 glukometr nikdy neukazuje dobře, toť muj názor. Jestli chceš mít jistotu, chod na odběry do laboratoře. Glukometr je pouze nástroj k domacimu měření, nic lepšího zatím asi nebylo vynalezeno. Já já se jen díky tomu, že jsem si vždycky tak dvakrát týdně zašla do laborky na odběry, vyhnula medikaci. A teda k tomu jsrm držela dietu, ale i tak mi doktor chtěl pořád nasazovat glucophage. Takže když jsem viděla, jak glukometry špatně fungují (měla jsrm doma tři!) tak jsem se placka přes kapsu a chodila na odběry jako samoplatce a to by ses divila jaký tam byly rozdíly!

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru