Jak zvládnout ulcérozní kolitidu během těhotenství?
Ahoj, asi dva měsíce se léčím s ulcérozní kolitidou, beru Cortiment a Pentasu. Nedávno mi zjistili těhotenství, teď jsem v 7tt (jedná se o mé první těhotenství). Začala mi dělat strašné problémy jízda autem nebo busem, krátkou trasu zvládám, tak nějak. Křeče do břicha, ukrutná bolest zad že se ani nehnu, bolest spodku. Když mě to chytlo prvně, zjistili mi zánět v moči a dostala jsem antb. po kontrole už vše dobré. Měla jste některá stejné problémy? Četla jsem že těhotenství může v prvním trimestru nemoc horšit.
Ulcerozní kolitidu mi zjistili před 11 lety a 3 roky nazpátek se mi narodil syn. Co si pamatuju, tak na začátku těhotenství se mi zánět trochu zhoršil, ani jsem nebyla schopná poznat, jestli mě bolí střeva nebo děloha. Ale po třetím měsíci se to uklidnilo a dá se říct, že jsem si zbytek těhotenství užívala. Brala jsem celých devět měsíců Asacol800 1tabletu. Hlavně nevynechávejte léky, pokud vám je doktor doporučí. Já se bála, aby to miminku nějak neublížilo, ale je to zdravej, čilej, chytrej kluk. To zvládnete, držím vám palce ❤
@kristenhd23 snad to též odezní do druhého trimestru, neumím si totiž představit mít to celé těhotenství. Též jsem se s tím Cortimentem bála, ale byla jsem ujištěna, že bezpečný je, tak beru dál. Děkuji za podporu, snad i mé těhotenství proběhne v pořádku ❤️
@kristenhd23 snad to též odezní do druhého trimestru, neumím si totiž představit mít to celé těhotenství. Též jsem se s tím Cortimentem bála, ale byla jsem ujištěna, že bezpečný je, tak beru dál. Děkuji za podporu, snad i mé těhotenství proběhne v pořádku ❤️
@stephany13 me diagnostikovali UC v 25 a první těhotenství bylo v 33. Musím říct, že tehdy jsem už byla xx let v remisi a brala jen salofalk. Po poradě s dr jsem ho vysadila a v pohodě. Spis mě to trochu začalo zlobit po porodu, stejné to bylo i při druhém těhotenství. Teď je mi 40, bohužel jsem od ledna v relapsu a na gastro mám termín až v květnu, takže trpím i netěhotná (nejsem v ČR a doposud jsem tady gastro prostě neřešila, protože jsem prostě až na velmi občasné a krátké obtíže byla furt v remisi:()

Nemám UC, ale moje nejlepší kamarádka je gynekoložka, která se profesně specializuje na těhotné s UC. Jmenuje se Hokerová a dělá v gennetu na letné a mimo to je to hrozně milá holka