icon

Jaká hrozí rizika spojená s injekcemi po potratu?

vera1992
19. únor 2026

Dobrý den chtěla bych se s vámi poradit.
Po porodu mi vždy lékaři dávali inekci kvůli mé krvi stim aby se ve mě nevitvorilo nějaké buňky a neměla jsem špatnou krev.
Tato inekce se má dávat prej i po interrupci ale já měla tři potraty a nikdy mi ji nedávaly teď když jsem měla před necelými dva roky potrat pan doktorka mi o ní říkala že si ji musím dát píchnout. Kdybych náhodou chtěla v budoucnu mimi aby nebylo ohrožený. Jenže já měla v hlavě že už další děti nechci těžké jsem si ji nedala píchnout. Je mi divné když jsem měla za sebou dva potraty nikdy mi ji nenabízeli tuto inekci pak jsem otěhotněla s třetím synem a vše proběhlo v pořádku.
A teď jsme se rozhodly s přítelem že by jsme ještě jedno dítě chtěli. Ale bojím se jaká můžou bít rizika.
Má stim prosím někdo zkušenost.
Děkuji předem za odpověď.

klokanka31
19. únor 2026

@vera1992 To myslíš asi injekce na protilátky v těhotenství. A nedávali ti jí že bys o tom nevěděla? Mně ji píchli po operaci mimoděložního, a prý to už je navždycky...

malytlustyhroch
19. únor 2026

@vera1992 pri tehotenstvi/potratu/porodu existuje RIZIKO, ze v nekterych pripadech si muze telo matky vytvorit protilatky proti krevni skupine ditete, a ty pak muzou za nekterych okolnosti ohrozit dite v dalsim tehotenstvi. Pokud ta situace nastane, tak pak maji doktori jeste nejaky vychytavky, jak dopady na dite co nejvic snizit. Riziko neni jistota, jen riziko, musi se sejit nekoli spatnych "nahod." Pokud chces byt vic v klidu, porad se se svym gynekologem, nech si to vysvetlil, pripadne ho pozadej, aby ti pomohl vyplnit zadost o odber na protilatky proti tomu Rh faktoru, nebo co se to sleduje (predpokladam, ze odber a vyhodnoceni by sis asi musela zaplatit, ale nevim jiste).

vera1992
autor
19. únor 2026
@malytlustyhroch

@vera1992 pri tehotenstvi/potratu/porodu existuje RIZIKO, ze v nekterych pripadech si muze telo matky vytvorit protilatky proti krevni skupine ditete, a ty pak muzou za nekterych okolnosti ohrozit dite v dalsim tehotenstvi. Pokud ta situace nastane, tak pak maji doktori jeste nejaky vychytavky, jak dopady na dite co nejvic snizit. Riziko neni jistota, jen riziko, musi se sejit nekoli spatnych "nahod." Pokud chces byt vic v klidu, porad se se svym gynekologem, nech si to vysvetlil, pripadne ho pozadej, aby ti pomohl vyplnit zadost o odber na protilatky proti tomu Rh faktoru, nebo co se to sleduje (predpokladam, ze odber a vyhodnoceni by sis asi musela zaplatit, ale nevim jiste).

@malytlustyhroch děkuji za informaci četla jsem i na netu že tuto inekci dávají budoucím maminkám při těhotenství v 28 týdnů nevím co je na tom pravdy

vera1992
autor
19. únor 2026
@klokanka31

@vera1992 To myslíš asi injekce na protilátky v těhotenství. A nedávali ti jí že bys o tom nevěděla? Mně ji píchli po operaci mimoděložního, a prý to už je navždycky...

@klokanka31 ano tuto inekci myslím po každém porodu mi ji dávaly po potratu ne až teď když jsem měla poslední potrat tak mi paní sestřička řekla že bych si ji měla dát jinak si vytvořím protilátky...cena 1500 což jsem teda nechápala proč se musí platit kdy po porodu ji dávali za darmo

vera1992
autor
19. únor 2026
@klokanka31

@klokanka31 četla jsem tedy i na netu že ji maminkám dávají v 28 týdnů těhotenství.

hezz17
19. únor 2026

Po porodu se u rh nehativnich matek s rh pozitivnim ditetem dava. Ted se dava uz i po samovolnoch nebo chteneych potratech, ale neni to tak dlouho, co se to praktikuje. Driv to bylo az od nejakeho 10-12.tydne. Ted se to dava uz i u 4+.

anonym_d25fb3
19. únor 2026
@vera1992

@klokanka31 četla jsem tedy i na netu že ji maminkám dávají v 28 týdnů těhotenství.

@vera1992 Ano. Dávají se v posledních letech už v těhotenství matkám, které mají Rh-. Já mám též Rh-. Pred 15 lety se to řešilo až po porodu a obě dvě starší děti mají Rh- též, takže mi nic nedávali. Pak jsem potratila v 19 tt a to mi dali injekci preventivně, protože riziko by bylo v dalším těhotenství, nevěděli jaké Rh měl plod. V 2018 už mi v 28tt dali injekci a další po porodu, nejmladší dítě má Rh+. Po dvou letech jsem byla na interrupci v 6 tt a injekci mi měli dát taky, 1500, odmítla jsem, protože jsem si byla jistá, ze další nehodu nedopustím a rozhodně žádné další dítě mít nebudu. U těch potratů se kdysi říkalo, ze do určitého tt se to neřeší, protože krevní oběhy nejsou ještě moc propojené. Tak záleží v jakém týdnu jsi byla.

vera1992
autor
19. únor 2026
@anonym_d25fb3

@vera1992 Ano. Dávají se v posledních letech už v těhotenství matkám, které mají Rh-. Já mám též Rh-. Pred 15 lety se to řešilo až po porodu a obě dvě starší děti mají Rh- též, takže mi nic nedávali. Pak jsem potratila v 19 tt a to mi dali injekci preventivně, protože riziko by bylo v dalším těhotenství, nevěděli jaké Rh měl plod. V 2018 už mi v 28tt dali injekci a další po porodu, nejmladší dítě má Rh+. Po dvou letech jsem byla na interrupci v 6 tt a injekci mi měli dát taky, 1500, odmítla jsem, protože jsem si byla jistá, ze další nehodu nedopustím a rozhodně žádné další dítě mít nebudu. U těch potratů se kdysi říkalo, ze do určitého tt se to neřeší, protože krevní oběhy nejsou ještě moc propojené. Tak záleží v jakém týdnu jsi byla.

@anonym_d25fb3 děkuji za odpověď byla jsem v 5 TT ... Takže kdybych chtěla mít další Mimi a během těhotenství by zjistili jaké má dítě Rh a zjistili by tedy že má krev je špatná je možné tedy dát inekci v těhotenství v 28 týdnů.. a pak po porodu.

anonym_d25fb3
19. únor 2026
@vera1992

@anonym_d25fb3 děkuji za odpověď byla jsem v 5 TT ... Takže kdybych chtěla mít další Mimi a během těhotenství by zjistili jaké má dítě Rh a zjistili by tedy že má krev je špatná je možné tedy dát inekci v těhotenství v 28 týdnů.. a pak po porodu.

@vera1992 Tak to bude tím, 5 tt je strašně brzo.
Když budeš těhotná znovu, tak ti daji injekci ve 28 tt automaticky. Rh nenarozeného dítěte se nezjišťuje. Až po porodu. Potom, jak píšeš, buď dostaneš další nebo ne.

vera1992
autor
19. únor 2026
@anonym_d25fb3

@vera1992 Tak to bude tím, 5 tt je strašně brzo.
Když budeš těhotná znovu, tak ti daji injekci ve 28 tt automaticky. Rh nenarozeného dítěte se nezjišťuje. Až po porodu. Potom, jak píšeš, buď dostaneš další nebo ne.

@anonym_d25fb3 děkuji za odpověď .
Je tedy možné že miminko nemusí být ohroženo.

anonym_d25fb3
19. únor 2026
@vera1992

@anonym_d25fb3 děkuji za odpověď .
Je tedy možné že miminko nemusí být ohroženo.

@vera1992 určitě ne.