icon

Máte zkušenosti s preeklampsií během těhotenství?

bara1313
1. pro 2023

Krasny den, v utery mi byla diagnostikovana Preeklampsie a s vysokym tlakem, bolesti hlavy, otoky a spatnymi prutoky cev do delohy jsem byla hospitalizovana. Dve pani doktorky mi rekly, ze uz v nemocnici zustanu do doby, nez pujde mala (nejspise cisarem) ven, protoze se nehlida jen krevni tlak, ale i zhorsujici se stav miminka a me krve (ze doma si ty posledni 2 body neohlidam) a ze z praxe to byva tak, ze po nasazeni medikace se to na par dni i treba 2 tydny zlepsi, ale obecne se to driv nebo pozdeji rozjede (jsem dnes 32+1, takze do normalniho porodu jeste cca 8 tydnu) a mala bude muset ven, abychom nebyly ohrozene na zivote, protoze jinak nez porodem/cisarem se tato nemoc neda resit/lecit. Dnes jsem se dozvedela, ze se mi sice trochu zhorsil krevni stav, ale ne rapidne a diky lekum se mi snizil i tlak, takze v pondeli budu asi moci jit domu, kdyz mi do te doby zase nevyskoci. Tlak si doma ohlidam, ale zhorsujici se stav miminka nebo me krve ne. Jsem z toho celkem dost rozhozena, ze pisi i sem 🥺 Mate s Preeklampsii nejake zkusenosti vy?

rnika
•
1. pro 2023

@bara1313 Drž se, poslouchej lékaře a buď v nemocnici. Mám blízkou zkušenost a ne dobrou (nebudu víc rozepisovat, to číst nechceš). Druhá zkušenost je u známé, kdy to lékaři podcenili a dostala záchvat doma v noci-tam to nakonec dopadlo dobře, ale teda bylo to taktak.

bara1313
autor
•
1. pro 2023

@rnika Jenze kdyz mi v pondeli zase reknou, ze je zbytecne tam zustavat, at jdu domu a jezdim 2x tydne na kontrolu, tak s tim nic neudelam 🤷‍♀️🥺

rnika
•
1. pro 2023

@bara1313 Do pondělí daleko. Uvidíš. Je možné, že se ti to medikaci zlepší ☺️ Pokud budeš doma, tak hlavně kontrolovat ten tlak a kdyby se ti cokoli nezdálo, tak hned do nemocnice. Já mám prostě ty zkušenosti spíš horší než lepší. Snad tu někdo napíše dobrou zkušenost...

bara1313
autor
•
1. pro 2023

@rnika Moc dekuju za rady 😘

janule0123
•
1. pro 2023

@bara1313 tři moje kamarádky šli do nemocnice kvůli preeklampsii, hned je hnali na porod teda … všechny kolem 32.tydne, další dite nechce po tomhle zážitku ani jedna …nicméně, krom toho ze děti byly brané jako nedonošené, tak vse ok (mají teď 5-7let). Od te doby co je to součástí screeningu, tak stačila vsem okolo preventivní léčba a preeklampsie se nerozjela u nikoho …

bara1313
autor
•
1. pro 2023

@janule0123 Jeste ze je ta medicina dnes tak pokrocila ❤️

radecka1
•
1. pro 2023

@bara1313 brala jsem léky na tlak a pak začala chodit na krev. Dokud to šlo, tak jsem byla doma a pak už si mě nechali v porodnici, vždy ráno krev a snídat jsem mohla až po výsledcích. Celkem jsem vždy vydržela cca 3 týdny, z toho těch posledních 5 dní už v nemocnici. Ten poslední den mě vždy začalo bolet pod žebry vpravo.

bara1313
autor
•
1. pro 2023

@radecka1 Takze celkove mesic a z toho posledni dny v nemocnici? To je dlouha doba stresů a spatnych myslenek o tom co bude 😳

radecka1
•
1. pro 2023

@bara1313 spíš 3 týdny. A ještě tě ujistím, že 32tt, vlastně ty už jsi dokonce 33tt, je již moc pěkný týden. Miminko je sice malé a ten start je náročnější, ale už má všechno vyvinuté a často to je úplně bez problému. Držím palce, ať vydržíš co nejdéle. A věř doktorům, pokud se jim něco nebude zdát, tak tě nepustí a kdyby se tobě přitížilo, tak jim to nahlaš a nebo jeď hned do porodnice, pokud tam nebudeš.

bara1313
autor
•
1. pro 2023

@radecka1 Moc dekuju ❤️😘

galatea_a
•
1. pro 2023

@bara1313 Já jsem šla do porodnice kvůli preeklampsii, týden si mě tam nechali a pak vyvolávali porod (vaginálně). Dobře to dopadne. ❤

bara1313
autor
•
1. pro 2023

@galatea_a Vaginalne? paaaani 😳 v jakem jste byla tydnu?

galatea_a
•
1. pro 2023

@bara1313 Hospitalizovaná jsem byla v 35. rodila jsem v 36. 🙂

merope
•
1. pro 2023

@bara1313 Já se dostala poprvé do nemocnice kolem 30tt a byla jsem z toho všeho tak ve stresu, že mě ještě pustili domů. Několikrát denně jsem si měřila tlak a když spodní vyskočil nad 100, současně jsem i špatně cítíla pohyby, tak jsme hned jeli do porodnice. Tam že je vše ok, ale výsledky z rizikové poradny z týdne před tím už nebyly ideální, udělali nové náběry a šli mi dávat kortikoidy na dozrání plic, hospitalizace v pondělí odpoledne, ve čtvrtek ráno císař. Musela bych se podívat do papírů, ale tuším jsem byla 14 dní doma, než jsem teda nastoupila znovu a to už jsem tam zůstala. Měla jsem šílené otoky, takže jsem pila odvodňovací čaje, bylo dobré se pohybovat, ale zase ne moc, hlavně nesedět.

bara1313
autor
•
1. pro 2023

@merope Moc dekuju za zkusenost ❤️a sla z vas pak ta voda po cisari? Vsichni me strasi, ze to po cisari jde spatne narozdil od normalniho porodu

lis6
•
1. pro 2023

Mě se preeklampsie zhoršila rychle, úterý naměřený špatnej tlak, středa hospitalizace, čtvrtek porod vyvolávaný, nakonec císařem. Ale byla už jsem 35+6. Měla jsem ale pak bílkovinu v moči a bylo to fakt blbý. Zavodněná a oteklá jsem byla a do týdne od porodu ok.

bara1313
autor
•
1. pro 2023

@lis6 Takze i po cisari ta voda bez problemu odchazi? 😊

lis6
•
1. pro 2023

@bara1313 jj. Neměla jsem s císařem žádnej fyzickej problém, vše v pohodě i kojení i otoky. Jen jsem byla unavenější, taková slabší.

merope
•
3. pro 2023

@bara1313 V porodnici jsem "nechala" asi 20 kilo.

l_
•
3. pro 2023

@bara1313 ja jsem splaskla az doma.. taky cisar, po vyvolavani.. otoky, vysokej tlak, bilkovina v moci..
Po porodu me kvuli otokum nechteli pustit, vydupala jsem si to a do dvou dnu jsem byla v norme..
Nedes se, jsi hlidana, dodrzuj doporucene a nic nepodcen.. dobre to dopadne..

bara1313
autor
•
4. pro 2023

Moc moc holky dekuji za reakce a rady!!! ❤️