Může špatně léčená těhotenská cukrovka ovlivnit dítě?
Dobrý den,maminky mám dotaz. Na prvním screeningu ve 12.týdnu mi vyšel cukr z krve 5,12, druhý odběr nebyl proveden. Byla jsem odeslána na dia. Dostala glukometr a měla jsem se měřit 3x týdně. Sama p.doktorka,řekla,že to nebudeme až tak řešit. OGTT mi nebyl proveden.
Nicméně já jsem jedla v podstatě normálně i to sladké jsem si dala 😔 (ano teď už vím,že po sladkém se má cukr měřit kdyžtak rychleji).
Mé měření glykemie doma bylo až na pár výjimek v pořádku.
Ale samozřejmě jsem se neměřila každý den po každém jídle.
Odběry na dia byly provedeny 3x ( v 19.tt, ve 28.tt a ve 37.tt) glykemie na lačno vždy v pořádku,totéž glykovaný hemoglobin.
Po porodu u dítěte vše v pořádku, váha v normě,s dýcháním ani srdcem problémy nebyly,žloutenka nejspíš v normě, 1x píchali do prstíku - glykemie byla v pořádku.
A já momentálně řeším, zda jsem nemohla dítěti nějak ublížit do budoucna? Když jsem si přečetla,že neléčena nebo špatně léčená cukrovka může způsobit mimo jiné o poruchy autistickeho spektra úplně jsem se vyděsila 😔😔
Tak nějak jsem si říkala, že když mám ty hodnoty i po normálním jídle v normě, že možná ten první odběr v tom 12 tt. nemusel ani cukrovku značit.
Ano vím,že jsem snad ta nejhorší matka na světě a naprosto nezodpovědná 🥺🥺
Úplně si to vyčítám a jen se tím trápím a ,,užírám"😔
Není zde třeba někdo s podobnou situaci,že i přesto si to sladké dal a jedl v podstatě normálně a dítě je i v budoucnu nadále v pořádku?
Snad tady nebudu úplně odsouzena😔 potřebovala bych možná nějak uklidnit a netrápit se tím už. Moc děkuji
Neninzde
v pohodě, Já měla podle lékařů také těhotenskou cukrovku a nikdy jsem si na diabetologii nenaměřila vyšší hodnoty. Podle mě došlo v labině k záměně výsledků. Dítě už má 15 let a kromě alergie o žádných problémech nevíme.
V klidu, o žádnou cukrovku pravděpodobně vůbec nešlo, hladina mohla být mírně vyšší vlivem stresu, nevyspání apod. Měla jsem velmi podobnou hodnotu a měřila se zprvu poctivě, zjistila jsem, že mám nejlepší hodnoty v rodině, ani hrozno a jiné zaručené zvedáky cukru mi výsledek nerozhodí, takže jsem jedla normálně dle chuti (včetně sladkého) a jen se hlídala glukometrem, jestli se něco nezačalo měnit.
V klidu, o žádnou cukrovku pravděpodobně vůbec nešlo, hladina mohla být mírně vyšší vlivem stresu, nevyspání apod. Měla jsem velmi podobnou hodnotu a měřila se zprvu poctivě, zjistila jsem, že mám nejlepší hodnoty v rodině, ani hrozno a jiné zaručené zvedáky cukru mi výsledek nerozhodí, takže jsem jedla normálně dle chuti (včetně sladkého) a jen se hlídala glukometrem, jestli se něco nezačalo měnit.
@lenerka1 hodnoty nalačno, měřené glukometrem, jsem měla až na pár výjimek kdy byly 5,2 v pořádku. Ani v pozdějším stupni těhotenství se nezhoršily. Večerní po jídle jsem měla sem tam hraniční možná o desetinku vyšší. Možná tak 3x jsem měla vyšší po nějakém jídle.
Ale jak říkám nemerila jsem se určitě každý den několikrát denně. A určitě ne vždy po sladkém. Ale říkám se,že po sladkem by se ta hladila asi zvýšila i zdravému ...
Na dia mě poprvé na kontrole kontrolovali glukometrem,kde jsem hlásila že jsem snědla před chvílí hrozno...hodnota byla 6,5...
Poté jejich odběry z krve nalačno hodnoty glykemie 4,6 ,4,15 a 4,61. Glykovany hemoglobin taktéž v normě. Tak nějak trochu doufám, že kdyby byla ta cukrovka špatně tak,že se to projeví i na těch odběrech.
Úplně si to vyčítám a jsem z toho úplně hotová 🥺🥺
v pohodě, Já měla podle lékařů také těhotenskou cukrovku a nikdy jsem si na diabetologii nenaměřila vyšší hodnoty. Podle mě došlo v labině k záměně výsledků. Dítě už má 15 let a kromě alergie o žádných problémech nevíme.
@smudlinky děkuji
Hele klid... O generaci zpět se těhotenská cukrovka ještě vůbec nezjišťovala a neřešila. Většina matek jedla úplně normálně a většina dětí se narodila úplně normální.
Moje gynekoložka třeba ten úvodní cukr nikdy neřešila - obě těhotenství byl mezi 5 a 5,5. V obou těhotenství jsme měla cukrovku diagnostikovanou až OGTT někdy ve 27tt a do té doby jedla úplně normálně (teda když jsme zrovna nezvracela). Takže pokud ses necpala sladkym 3x denně, tak je to vlastně úplně stejné, jako když třeba jde žena na ten OGTT, že? A to je dost koňská dávka tekutého cukru a považuje se to za zcela bezpečné pro plod. Takže pokud sis třeba jedno do týdne dala dortík nebo sladkej jogurt, tak to fakt neřeš. Kdybys celý těhotentví pila jen Cocacolu, je to o něčem jiném, ale to by t nevycházely normální hodnoty při měření.
@cilkat děkuji
Buďte v klidu 😊. Já měla hodnoty na lačno 5,5 a 5,4 a dcera je úplně normální. Měla jsem jen dietu, na dia mě hlídali ale nic šílenýho. Jedla jsem prostě tak nějak normálně, měřila jsem cukr a hodnoty byly ok. Šlo mi to jednou na 6,8 když jsem si dala chleba s avokádem, tak vysoko mi to nevystřelila ani ovesná kaše s ovocem a kostkou čokolády 😁. Vždycky se mi to drželo mezi 4,3-6,2 a úplně v klidu. Holce je 2,5r je chytrá až moc a zdravá jak rybka 😃. To jen já z ní už mám tik v oku 😂. Hlídaná jste byla, když by byl problém a něco se jim nezdálo řešili by to 😊. Problémy bývají u těch co těhu cukrovku mají, ale třeba odmítnou léčbu, nejdou na dia, cpou se sladkým atd,.. a ty hodnoty jim pak lítají
Buďte v klidu 😊. Já měla hodnoty na lačno 5,5 a 5,4 a dcera je úplně normální. Měla jsem jen dietu, na dia mě hlídali ale nic šílenýho. Jedla jsem prostě tak nějak normálně, měřila jsem cukr a hodnoty byly ok. Šlo mi to jednou na 6,8 když jsem si dala chleba s avokádem, tak vysoko mi to nevystřelila ani ovesná kaše s ovocem a kostkou čokolády 😁. Vždycky se mi to drželo mezi 4,3-6,2 a úplně v klidu. Holce je 2,5r je chytrá až moc a zdravá jak rybka 😃. To jen já z ní už mám tik v oku 😂. Hlídaná jste byla, když by byl problém a něco se jim nezdálo řešili by to 😊. Problémy bývají u těch co těhu cukrovku mají, ale třeba odmítnou léčbu, nejdou na dia, cpou se sladkým atd,.. a ty hodnoty jim pak lítají
@pucalka1501 děkuji
Já neříkám, že bych se úplně cpala sladkým ale jedla jsem ho 😔😔 večer jsem měla někdy hodinu a půl po jídle 6,9
Ale sestřička mi říkala,že do 7,6 má mít,ale neřekla mi že to je do 1 hodiny po jídle 🥺🥺připadám si fakt hrozně
Ale trošičku aspoň doufám, že by se odrazilo na těch odběrech a celkově bych to měla třeba asi skoro každé měření vyšší .
No jsem z toho špatná 🥺 tak jsem se snažila aby bylo v těhotenství vše v pořádku a byla jsem tak nezodpovědná 😔
Když by tam byl problém, tak by ho určitě při měření viděli, pokud měřili dlouhodobej cukr a ne jen klasicky glukometrem. Zároveň pokud mělo mimi cukr v pohodě a bylo v normě tak si myslím že dobrý 😊. Dceru mi po porodu taky kontrolovali, měřili jí glykémii a byla v pořádku. Jen teda větší, ale to jsou geny po taťkovi a už jí to zůstalo 😃. Zase to nebylo nic až tak hroznýho 😊. Prostě pak až bude starší akorát hlídat aby se mrňous necpal cukrem. Babičky jsou asi skoro všude stejný, myslí to dobře a mají pro děti vždycky něco na zub tak je potřeba je krotit taky. Já dceři dávám sladký jen po jídle a na příděl, babičky už jsem si taky vycepovala 🫣😁
Když by tam byl problém, tak by ho určitě při měření viděli, pokud měřili dlouhodobej cukr a ne jen klasicky glukometrem. Zároveň pokud mělo mimi cukr v pohodě a bylo v normě tak si myslím že dobrý 😊. Dceru mi po porodu taky kontrolovali, měřili jí glykémii a byla v pořádku. Jen teda větší, ale to jsou geny po taťkovi a už jí to zůstalo 😃. Zase to nebylo nic až tak hroznýho 😊. Prostě pak až bude starší akorát hlídat aby se mrňous necpal cukrem. Babičky jsou asi skoro všude stejný, myslí to dobře a mají pro děti vždycky něco na zub tak je potřeba je krotit taky. Já dceři dávám sladký jen po jídle a na příděl, babičky už jsem si taky vycepovala 🫣😁
@pucalka1501 ano glykovaný hemoglobin (dlouhodobý cukr) jsem měla vždy v normě byl brán v tom 19.tt, 28.tt a 37 tt.,takto byla brána i glykemie nalačno z krve z žíly a hodnoty byly jak jsem psala 4,6; 4,15; 4,61.
Doufám,že se opravdu stresuji zbytečně. Ale úplně mě vyděsilo, že špatně léčená nebo nelecena cukrovka může způsobit mimo jiné poruchy autistickeho spektra 😔

Hele klid... O generaci zpět se těhotenská cukrovka ještě vůbec nezjišťovala a neřešila. Většina matek jedla úplně normálně a většina dětí se narodila úplně normální.
Moje gynekoložka třeba ten úvodní cukr nikdy neřešila - obě těhotenství byl mezi 5 a 5,5. V obou těhotenství jsme měla cukrovku diagnostikovanou až OGTT někdy ve 27tt a do té doby jedla úplně normálně (teda když jsme zrovna nezvracela). Takže pokud ses necpala sladkym 3x denně, tak je to vlastně úplně stejné, jako když třeba jde žena na ten OGTT, že? A to je dost koňská dávka tekutého cukru a považuje se to za zcela bezpečné pro plod. Takže pokud sis třeba jedno do týdne dala dortík nebo sladkej jogurt, tak to fakt neřeš. Kdybys celý těhotentví pila jen Cocacolu, je to o něčem jiném, ale to by t nevycházely normální hodnoty při měření.