icon

Nárok na neschopenku v těhu

barunkapj
7. říj 2016

Holky mohu se vas zeptat, jak byste vy reagovaly? ve zkratce - moje švagrová je těhotna, je kolem 16tt,dela narocnou praci v superemarketu - ohledne chodu kas a penez, denne ve stresu,bude si denne pichat injekce proti tromboze a je po operaci srdecni vady v mládí,kdy chodi pravidelne na kontroly. A i pres to ji gynekolog odmitl dat neschopenku. Jasne pochopim,ze tehotenstvi neni nemoc, videla jsem i tehotne maminky co jezdily s hnojem v 8 mesici. Ale nemela by na to nahodou narok? Chtela bych tu situaci nejak porovnat vic ze siroka. Ja u obou deti zacla silne zvracet hned od zacatku a kvuli sve male postave jsem byla na neschopence ihned.

lucykal
7. říj 2016

Těžko říct jakou měla přímo operaci srdce a kdy a jak to lékaři posuzují. Myslím, že samotné píchaní LMWH není na neschopenku. A kvůli náročné práci bohužel asi také ne:( Já jsem byla na neschopence sice od 5tt píchala jsem si LMWH, ale měla jsem problémy spojené s těhotenstvím.

barunkapj
autor
7. říj 2016

Tak jen budu doufat, ze doktor vi co dela. Samozrejme ze mame s bratrem o ni strach,aby se prckovi a ji nic nestalo.

lv
7. říj 2016

@barunkapj co to zkusit tedy přes obvodního lékaře, nebo na kardiologii?

romanakrizova
7. říj 2016

Ja jsem servirka, a muj doktor mi dal neschopenku ihned s prukazkou. Moje povolani ma spoustu rizikovych faktoru, a myslim ze to co tu popisujete vy na neschopenku take je. Bylo mi u obvodni lekarky nabidnuto, ze pokud mi muj gynekolog neschopenku neda, at prijdu k ni ze ona jo. Myslim ze by to vyresilo i vas pripad

barunkapj
autor
7. říj 2016

Nevim jak to moc konkretne ma,prijde mi ze i s obvodni doktorkou se da domluvit - mame stejnou.ale od gynekologa mi to moc nestandartni neprijde. Jasne je to otazka,zda vsechna vysetreni jsou v poradku,ale i tak mi to vrta hlavou.

ladyhacek
7. říj 2016

můj gynekolog by jí podle mě neschopenku dal. nevím podle čeho se posuzuje. já pracuji (pracovala jsem ) ve fast foodu > denně stres, chaos, 8h na nohou, ´´smrad´´.. začala se mi točit hlava a týden na to jsem zvracela - sám od sebe mi dal neschopenku a to už v 6-7 týdnu.

helca242
9. říj 2016

@barunkapj zmenit gynekologa urcite. Me napsal hned od zacatku neschopenku hned se me ptal...

carmilla
9. říj 2016

Já myslím, že s takovou zdravotní indikací by jí gynekolog s klidným svědomím neschopenku napsal mohl a dokonce měl...Bohužel, tohle je asi doktor od doktora jiné...někdo dá neschopenku takřka na vyžádání, někdo jenom v nejkrajnějším případě...Ano, těhotenství není nemoc, ale srdeční vada a zvýšené riziko trombózy mi teda přijde jako zatraceně pádnej důvod pro rizikové těhotenství...Chápu, že se doktorovi nechce vypisovat neschopenka pro nějakou slečnu z kanclu, která jen trochu hůř snáší, že po ránu zvrací a jinak je naprosto ok...ale tohle...nechápu.

alilisi
9. říj 2016

Nejsem doktor ale podle toho jak jsi to popsala, je mi divné, že jí neschopenku nedal... Taky bych zkusila obvodní nebo kardiologii, ale pokud je obvodní rozumná, tak to napíše ;)

luj89
9. říj 2016

Zkusila bych to přes obvoďáka.
@carmilla Ona taková v práce v kanclu, která vyžaduje plné soustředění a zvládání stresu v kombinaci se zvracením asi není žádnej med...
@barunkapj To s tím zvracením v kombinace s malou postavou mě zajímá... Je to u malých lidí horší, nebo jakou to má souvislost?

carmilla
9. říj 2016

@luj89 To v žádném případě netvrdím, na druhou stranu si ani nemyslím, že by se to nedalo překonat...já se obávám, že právě kvůli těm, co mají tendenci tak trochu neschopenky zneužívat, se pak někteří doktoři zdráhají, protože už toho mají plné zuby...a právě kvůli takovým jedincům se pak mohou zdráhat i u těch, které by tu neschopenku OPRAVDU potřebovaly...

luj89
9. říj 2016

@carmilla Souhlasím s tím, že by se neschopenky neměly dávat pro nic za nic. Jen chci říct, že si spousta lidí myslí, že práce v kanclu je těžká pohoda... Asi by stálo za to si to někdy prohodit - kdo dělá manuální práci, měl by si zkusit zvládat ten stres, spěch, přesčasy v kanclu a kdo dělá nemanuální práci, měl by si ji taky zkusit. Ale to je asi ten věčný boj kancelář - dělníci.

carmilla
9. říj 2016

@luj89 Nejsem dělník, jsem učitel - myslím, že v mé profesi je také stresu až nad hlavu. 😉 A koneckonců, existuje vůbec zaměstnání, ve kterém by žádný stres nebyl? Žádné termíny, žádné přesčasy, žádní nepříjemní nadřízení nebo kolegové? Obávám se, že ne. Každá práce má svoje. Třeba ta moje je poměrně dost stresující, navíc je člověk prakticky neustále vystaven různým bacilům, střevním chřipkám apod. Ale přesto doufám, že pokud všechno půjde, jak má, nebudu muset neschopenku využít...Že bych si pro ni šla tak nějak "automaticky", to by mě ani nenapadlo...Ale nemyslím to zle, nechtěla jsem, aby to vyznělo tak, že chci dehonestovat lidi, co pracují v kanceláři, nedejbože je označovat za nějaké flákače, to ani náhodou...

luj89
9. říj 2016

@carmilla Tak to zakončíme tím, že se obě shodneme na tom, že neschopenka má mít opodstatněný zdravotní důvod a ne jen, že se lidem nechce pracovat nebo zaměstnavatelům nechce hledat jiná práce vhodná pro těhuli.

karlajasmine
9. říj 2016

Pokud ma zvysene riziko trombozy a je po operaci srdce tak bych to zkusila pres obvodniho lekare nebo na kardiologii.

karlajasmine
9. říj 2016

a nekteri gynekologove neschopenku fakt napsat nechteji... ja jsem sla nekdy ve 20tt za gynekologem, jestli mi nenapise na 1 tyden neschopenku, protoze na me padla naprosto neskutecna unava (chodila jsem do prace od zacatku tehotenstvi a kazdy den zvracela) a odmitl... tak mi vysel vstric zamestnavatel s dovolenou... je to asi fakt tim, ze toho kdekdo zneuziva. Jinak tehotenstvi neni nemoc a pokud jsme ok, tak si myslim, ze bychom do prace chodit mely.

lucykal
9. říj 2016

Protože byly časté neschopenky tak z neomezených vycházek jsou omezené já měla od 5tt 4 hodiny ze začátku po propuštění z nemocnice žádné, dlouho jsem nikam nechodila protože jsme musela jen ležet, ale později za 4 hod se nedalo nic zvládnout.

barunkapj
autor
10. říj 2016

@luj89 No ja mam 158 cm a vahu okolo 48-50 kg...dost zle jsem snasela nevolnosti.prakticky jsem zvracela porad a u druhé maličké jsem to uz malem vzdala.Behem chvilky jsem se prozvracela k 42kg a to clovek jen lezi a je rad ze zije. Takze kdyz jsem tohle s uspechem zvladla do 7 mesice,kdy uz mi bylo lip,tak to uz me do prace nepustila dr ani nahodou.
Je to spis konkretni pripad,kamaradky tehu zvladaly skvele,byly fit a v 8 mesici jeste skoro behaly a ja byla rada,kdyz jsem sla uspesne rodit 🙂

barunkapj
autor
10. říj 2016

@luj89 Kancelar versus manualni prace....mela jsem neco podobneho. v praci v supermarketu jsem zacla od píky jako prodavacka a casem jsem se dostala o jeden stupinek nahoru. Jo to vsichni dole brblaly,ze mam lepsi penize.Ale ze jsem treba zustala v praci o par hodin dele a ony sly vesele domu, to uz nevidely. Takze to znam trosinku z obou stran. Tudiz mezitim uz moc nedelam rozdil a rikam si,kdo vi co me jeste vsechno v zivote ceka,tak jsem rada ze jsem rada.

barunkapj
autor
10. říj 2016

@carmilla Myslim,ze v dnesni dobe je stres opravdu vsude.a je to spis na kazdem jednotlivci jak k tomu pristupuje. Rozhodne je ho mene na materske.Ale kdyz mate dve a vice deti,tak je to zase stres - stihnout navarit,zajit pro prvniho do skoly,ukoly,stihnout aktivity s druhym....Kdyz jsem mela jen prvniho synka,tak jsem si materskou doslova vychutnavala.ted s druhou dcerkou jsem moc stastna,ale probudim se v pondeli a jdu spat v patek vecer 😀