Nízká váha matky i plodu ve 33tt, mohu to ovlivnit?

rita84
17. pro 2014

Pěkný den,
přemýšlela jsem, jestli tuto diskuzi založit, ale protože se situace nelepší, tak bych ráda poprosila o vaše zkušenosti. Jsem ve 34tt, minulý týden jsem byla na ultrazvuku, kde se zjistilo, že miminko je menší (jen 1500g). Po svátcích jdu zase na kontrolu. Je pravda, že jsem menší (159cm) a štíhlá (manžel je ale vysoký) a musela jsem trochu upravit jídelníček kvůli horšímu výsledku OGTT testu, ale jím celkem hodně (víc než jsem byla zvyklá) a pravidelně a ani já nepřibírám (necelá 3kg). Už fakt nevím co dělat nebo jíst ☹ . Od nástupu na mateřskou se už i míň hýbu a stále žádná změna. Máte s tím některá zkušenost? Mohu váhu hlavně miminka nějak ovlivnit? Jsem z toho už celkem nešťastná. Ještě mě napadlo, že mimčo se hodně hýbe, to hned jak jsem poprvé ucítila pohyby, tak byly vždy dost časté. Může to mít taky nějaký vliv?
Děkuji za odpovědi.

kackaj
17. pro 2014

Ahoj, a ty vážíš kolik, jestli se můžu zeptat? Já bych to tak neřešila a nehroutila se z toho. Na svou nízkou váhu musíš být zvyklá ne a když ty jsi drobná, logicky asi nebudeš mít 4kilového cvaldu....i když nikdy nevíš🙂 Můžu ti říct, že co by za to jiné matky daly, některé přiberou i 20 - 30 kg v těhotenství. Já myslím, že za těch dalších 6 týdnů může mimčo ještě klidně kilo i kilo a půl přibrat...jako nějaké 2,5kilové miminko není žádná rarita ani tragédie. Hlavu vzhůru, já myslím, že pokud je zdravotně všechno o.k., tak není proč si zoufat😉

zarucha
17. pro 2014

Hlavně klid, teď má miminko šest týdnů, aby se dopeklo, pokud jsi sama drobná, je jasné, že nebudeš mít čtyřkilového obříka (jako já🙂 Maminka nemusí nutně přibrat dvacet kilo, hlavní je, že mimi prospívá, nehledě na to, že utz měření je pouze odhad a mimík klidně může mít i o půl kila víc. příroda ví, co dělá....Já osobně jsem startovala naopak s vyšší váhou (75 kilo) a za celé těhotenství jsem k tomu přibrala spíš méně (necelých devět) - mimčo si na začátku hodně bralo ze mně, až na konci jsem přibírala přibližně kilo a půl za měsíc. A z porodnice jsem odcházela už zase se svojí váhou, dneska jsem díky kojení minus dalších šest. Doporučuju stravovat se normálně, jak jsi zvyklá, hodně bílkovin, zeleninu, ovoce, jogurty, tvaroh.....neboj, bude to dobré.

berynka
17. pro 2014

@rita84 podle mého bude důležitá kontrola, ale i měření na ultrazvuku je třeba brát s rezervou 😉 .
S manželem jsme taky oba drobnější, já mám 163cm a váha 53kg. V obou těhotenstvích jsem teda přibrala dost, kolem 15kg, zvlášť ve třetím trimestru to bylo snad i z vody 😅 . Ale u starší dcery mi před porodem na ultrazvuku říkali, že nebude mít ani tři kila (měla nakonec 3170gr) a u mladší vyšlo ve 30tt 1200gr a po porodu vážila 3150gr.
Je dost velká šance, že to dožene 🙂!

rita84
autor
17. pro 2014

Moc vám děkuji za povzbuzení. Snad na příští kontrole už to bude lepší, prý se nejvíc přibírá, tak snad to bude i náš případ, i když to zatím nevypadá. Já zatím přibrala z 48kg na 51kg. Neříkám, že závidím těm, co nabraly třeba 20kg, ale kdybych věděla, že je vše ok, tak i těch 20kg beru. Ale trochu jste mě uklidnily, díky 😉 .

zmrz_lina
17. pro 2014

@rita84 myslím, že to je v pohodě. Já jsem podobné postavy (159 cm a výchozí váha 49 kg). Nejprve jsem 6 kg zhubla, teď - na konci 27. týdne - mám 52 kg, tzn. nárůst 3 kg. Nepočítám s tím, že bych měla dítě nad 3 kg, manžel taky není ani vysoký, ani silnější postavy, takže nevím, kde by to naše dítě mělo vzít. Nestresovala bych se 😉

betelgeuzz
17. pro 2014

Jíš dost bílkovin, kdyžtak přidej.
Já mám teda trochu jinou zkušenost, nechci ale strašit. Taky mi dr někdy kolem 33. týdne řekl, že mimčo je malé, po týdnu žádný velký nárůst, takže do nemocniční ambulance, tam po týdnu kontrola, bohužel se to nelepšilo, tak jsem tam šla 10 dní ležet a dostávala kapačky glukozy. Po hospitalizaci byl nález lepší, ale na další kontrole už nepřibírala vůbec a musela ven. Já se taky pořád utěšovala tím, že jsem malá (156 cm, 45 kg), že UZV není přesný apod. nakonec byla porodní váha 2240 g a malá byla docela vychrtlina. Můj doktor mi doporučoval hodně cukru, doslaďovat glukopurem, ale pak jsem zjistila, že větší vliv mají bílkoviny, a když jsem si pak probrala svou stravu, tak jsme jim moc nedala. Ale jestli to bylo tím, už těžko říct.

veruska007
17. pro 2014

Moje nejmladší taky vývojově zaostávala, už od té kontroly ve 20.tt. Od 30.tt jsme chodili do Prenatalu po týdnu, ke své dr. skoro obden (tekla mi plodovka, mj. ☹ ), malá pořád zaostávala, jeden dr. doporučoval předčasný porod, druhá dr., že to necháme na přírodě... nakonec se malá narodila v termínu se 3 kg 🙂. Ke konci jsem se ji teda snažila vykrmit sladkým (zpočátku jsem v těhu dost zhubla, bylo mi špatně až cca do toho 30.tt), myslím, že to mělo efekt (ale když máš cukrovku, tak s tím nejspíš moc nenaděláš). Nicméně já měla porodní váhu v termínu 2,2kg a byla jsem naprosto normální, v inkubátoru jsem byla asi 2h 😉.

meggi10
17. pro 2014

Já si myslím, že tohle je daný hl.geneticky, pokud máte v rodině 3kilové miminka , budeš mít drobečka. Já měřím 173cm, vážím 55kg a oba kluky jsem měla 4kilové a to já i manžel jsme měli porodní váhy, 3,3 kg, jenže můj otec měl 5,5kg, proto já, leč drobná, jsem měla takový macky. V 31tt jsem měla odhad 1700g, takže se vůbec neboj, mimi se dopeče a tipuju krásné 3kila a hladký porod.. 🙂

lrg
17. pro 2014

Zhruba v tomhle týdnu u mě zjistili to samé, měli podezření na retardaci růstu a chodila jsem do rizikové poradny. Dceru mi kvůli tomu nakonec vyvolali na termín a měla 2 720 g a 48cm, úplně zdravá. Je malá a hodně drobná dodnes, ale já mám normálně 50 kg a manžel 63kg, takže nemáme po kom mít velké děti 🙂 Jinak mě doktorka doporučovala jíst hodně kvalitních mléčných výrobků a hovězího masa. Ale doktor v nemocnici říkal, že hlavní je, aby to tělíčko rostlo rovnoměrně a je jedno o kolik, že vážit plod je nesmysl, protože může mít malou hlavu a velký zadeček, takže se má měřit a ne vážit.

sedmiteckas
17. pro 2014

Zbytečně bych se nestresovala. Navíc váhové odhady jsou jenom orientační.

kvakuska
17. pro 2014

@rita84 vždyť 1500g je v tom týdnu normální váha, do této chvíle se hlavně vyvíjely všechny orgány, teď už jsou vyvinuté a miminko nemá na práci nic jiného než nabírat svalovou hmotu ... proto v posledním trimestru roste těhulkám bříško nejvíc ... za ty týdny co zbývají může mimi hravě nabrat třeba 2kg a ty 5kg ... zbytečně se nestresuj a užívej si vánoce s bříškem 🙂

petra_kuboskova
29. zář 2016

Dobrý den, bohužel se mě toto téma také týká. Jsem v 34+3 tt a malá váží cca 1670 g. Měřím 164 cm, cca 68 kg (přibrala jsem cca 7 kg), manžel 175 cm, tedy normální výška/váha. V cca 28 tt mi diagnostikovali, že se plod zpožďuje v růstu cca o 2 týdny (tuto dobu tolerují) ale chodíme od té doby na kontroly každých 7 -10 dnů. Bohužel malá za posledních 10 dnů přibrala jen necelých 100 g (zpoždění se biometricky zvýšilo na 31+1 tt) a tak nás posílají na další vyšetření do Brna Bohunice (klinika rizikového těhotenství), kde uvidíme co dál. V úvahu je i možnost předčasného porodu miminka, pokud se ukáže, že miminko není dostatečně vyživováno. Bohužel příčinu mi lékař neřekl a chce vyšetření na specializovaném pracovišti, kde se tímto zabývají. Doufám, že k tomu nedojde a budou pro nás mít dobré zprávy a budu se moci těšit z posledních pár týdnů těhotenství a přirozeného průběhu porodu (TP 9.11.2016). Stravu mám pestrou, užívám Mamavit s hořčíkem, Omega 3. Zařadím tedy více bílkovin a snad malá začne přibírat/růst a vče bude v pořádku. Doufám, že i pro vás budou mít lékaři dobré zprávy, držím pěsti a posílám hodně síly a pozitivní energie. Budu ráda za pozbuzující nové informace. My jedeme do brna 3.10., pak se o zprávy podělím.

lokomotiva11
12. říj 2016

@petra_kuboskova dobry den. Muzu se zeptat jak se drzite? Jsem v 33tydnu a rekli mi ze maly ma jen 1650g a mam malo plodove vody. Vubec nevim jak se postupuje v případe ze by mi nepribiral ☹ Na to aby uz sel ven je jeste malinky.. Jak jste na tom vy. Drzite se?

petra_kuboskova
14. říj 2016

Ahoj @lokomotaiva11 , 33tt je krásny týden aváha také, ještě může mnohé dohnat . Snažím se celou dobu neztrácet "víru", že vše je v pořádku, jak doktoři říkají a malá bude opravdu jen malá a v co nejlepší kondici, i když občas me přepadne úzkost. Dnes jsem 36+1 a malá má kolem 1750 g, rodíme 20.10. ve FN Brno. Váhové přírůstky nejsou takové, jaké bychom chtěli, ale prutoky jsou v pořádku a plodové vody mám dost, proto porod ve čtvrtek (konec 37tt), aby se dovivinulo vše co nejlépe ještě v bříšku. Každý případ (maminka) to má jiné, ale buďte pozitivní, odpočívejte a komunikujte s vašim miminkem, aby mu u vás v břísku bylo dobře a vy byla v pořádku. Možností, co mohou lékaři dělat je více a informovat se můžete u svého OL. Mě pomohlo si i přečíst pár příběhů, kde se maminkám narodila i mnohem menší miminka a vše zvládla. Držím vám pěstičky ať jste oba v pořádku, těšíte se na miminko a malý dále přibíral. Jsou to malé křehké poklady 🙂.

lokomotiva11
14. říj 2016

@petra_kuboskova dobry den. Taky jdu na kontrolu do Bohunic pristi tyden (34tyden) tak uvidíme co mi reknou. Snažím se ho trosku vykrmit ted 🙂 Proc budete rodit uz 37tyden kdyz vody mate dost a male zrejme nic nechybi, kromě te vahy. Ale jak pisete placenta je v poradku.. Bude to vyvolavany porod nebo cisarsky rez? Držte se a nebojte. Za chvíli malou uvidite. 🙂.Znama porodila v Bohunicich holcicku 1800g a za tyden byly obe doma. 🙂

petra_kuboskova
15. říj 2016

@lokomotiva11 . Mám nedostatčenou funkci placenty a proto nepřibíráme (více prý dožene venku). Malá stále není otočená, takže císař. Děkuju za pozitivní zprávu o kamarádce. Držte se.

lokomotiva11
15. říj 2016

@petra_kuboskova opravdu verim ze to bude dobre. Za par měsícu to ani nepoznate. 🙂 Setra me ted uklidňovala pribehem.. sestře jeji kamarádky se narodila holcicka. Ma 800g. Proti tomu jsou nasi maly obrici. 🙂 Vyvinute bude vse a kila se doberou. Nejde ani o vahu ale o to co už vse ma. A bude mit vse. Netrapte sr a teste se jak berusku uvidíte 🙂

petra_kuboskova
17. říj 2016

@lokomotiva11 🙂, v mnohém máte pravdu, je velmi důležité se na to dívat takto a těšit se, že vše je v pořádku. Zvládneme to. Držím nám pěsti.

lokomotiva11
17. říj 2016

@petra_kuboskova take drzim pesti 🙂

aiva01
20. říj 2016

@petra_kuboskova ctu toto tema protoze mi dnes mudr.rekla ze prcek ma 1230g a to odpovida o 2 tydny mene nez jsem nyni tak jdu zitra na genetiku. Ale osobne si myslim ze se nic nedeje ze proste kazde mimi nezapadne presne do jejich tabulek. Pokud pribira ok. Horsi pokud vibec ne nebo hrozne malo. Ale urcite lepsi kdyz je mamca hlidana. Doufam ze Vam to dnes dobre dopadlo a tesime se na skvele zpravy od Vas.

lokomotiva11
20. říj 2016

@aiva01 Dobrý den. Taky chodim na kontroly. Ted jsme pribrali za tyden jen 100g ☹ řekli mi ze do 37tydnu vydržíme a pak pujdeme ven.. Ze venku pribere více. Rozhodne je potřeba to hlidat.

lokomotiva11
22. říj 2016

@petra_kuboskova dobry den. Myslím na Vas kazdym dnem jak to zvládáte a co mala. Vypada to, ze jsem na tom uplne stejne jako vy. Ne probíráme a chteji počkat do 37tydne kdyz to pujde a pak ven. Jestli budete mit naladu budu rada, kdyz mi odepisete. Taky jsme KP. Mam milion otazek.. Jestli je mala v inkubátoru, zda se Vam podařilo rozjet kojení a jak. Moc Vam obema drzim palečky a preji hodně zdtavicka!!!

petra_kuboskova
5. pro 2016

ahoj, trochu delší odmlka, ale přece. Malá se narodila 20.10. s mírami 43 cm, 2080 g. První týden jsme byly v inkubátoru, problémy s dýcháním a termoregulací. Po týdnu jsme byly na na JIP na postýlce, ale pak jsme museli na 3 dny zpět do inkubátoru (občas stále zapomínala dýchat, tak se to muselo ještě podpořit, mimo jiné i léky). Pak byla na postýlce na JIP ještě pár dní a po cca týdnu jsem ji dostala k sobě na pokoj, kde jsme byly asi týden. Během celého pobytu v nemocnici až do propuštění jsem chodila odsávat (po 3 hod ve dne, po 4 hod v noci), aby se laktac erozjela. Malou jsem přikládala k prsu až po týdnu a max 1 x denně, jinak jedla ze stříkačky (nezvládala skoro nic vypít), ale stříkačkou dávali jí mé mléko. Zpočátku jsem skoro nic neodsávala, ale pak se bylo mléka čím dál více a stačilo pro potřeby Kristýnky. V nemocnici jsem pak ale ze stresu o mléko na 2 dny přišla a trvalo cca týden, než jsem bez obtíží opět zvládla odsát, kolik bylo třeba na další krmení. Domu nás propustili 4.12. s váhou 2240 g, stále krmení střkačkou, takže doma náročný kolotoč krmení, odsávání, uspávání,.... Naštěstí po 17 dnech se nám podařillo plně kojit a i když to s dávkou mléka byl občas na hraně a další krmení jsme musely krmit dříve a případně dokrmit, tak dnes už je mléka dostatek a mužeme kojit plně 🙂. Bylo to MEGA náročné a už mi z toho odsávání hrabalo, navíc únava a nálada braly za své, ale je duležité vydžet odsávat, přikládat miminko co nejčastěji )klidně jen na 5 min) a hlavně být v klidu (pozitivní nálada, štastna), pak se mléko rozjede, Kristýnka je zdravá, žádné komplikace s dýcháním už nemáme. Nyní si začínáme navykat na chlad 20 min pobyty ve vyvětrané místnosti a do týdne když bude věnku pěkně zkusíme jít na 20 min ven na sluníčko a postupně budeme více navykat, abychom do Vánoc mohly na alespˇoň 1 hod vycházku. A co vy? Už je miminko na světě a jak zvládáte.

lokomotiva11
14. pro 2016

@petra_kuboskova ahoj My uz mame Kubicka 🙂 Sel plánovaným cisarem 37+4. Odhad byl max 2300g. Taky jsem mela strach jak s dýcháním...nakonec nam to všem natrel. Mel 2860g a 48cm. BOREC. Byla jsem na nej hrozne pyšná. 🙂 Vse zvladal kojeni, dychani. Zadny inkubátor ani vyhřívaná postýlka. Je to bojovník. 🙂 Držím Vám palce a fandim Vam za to jak jste to zvladla. Kristynka bude sikulka po mamince. 🙂

shui_xian
23. pro 2016

Je fajn tu číst povzbudivé zkušenosti a příspěvky. 😉 Momentálně taky řeším podobného strašáka. Jsem na diabetické dietě, od přírody mám velmi štíhlou postavu a obtížně přibírám, a teď dohromady se to sečetlo... Miminko je menší, než by mělo být (v 33tt má 1822g, což je jako v 31tt). Dělá mi to docela starost, protože kvůli těh. cukrovce mi chtějí porod vyvolávat možná ještě před termínem - a je jasné, že tím se čas na "dopečení" miminka krátí. Upřímně doufám, že v těch posledních týdnech získá potřebnou váhu... Kdo ví, zrovna vánoční pohoda a válení se by mohly zabrat... 😉

monunkaaa
23. pro 2016

@rita84 ahojda,ja mam 158 cm,kdyz jsem otehotnela,moje vaha byla 45 kg (nikdyvjsem si jidelnicek nehlidala a i klidne o pulnoci zbastim co najdu) 😉
Prvni ctyri mesice jsem jen zvracela,takze vaha sla dolu,pak jsem pomalu zacala nabirat a ve finale jsem mela nahore necelych 12 kg.
Posledni tydny pribira maminka i miminko nejvic 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru