icon

Panická porucha a jiní strašáci v těhotenství

t.kosticka
26. lis 2009

Ahoj těhulky, je tady někdo s těmito problémy?! 😉

Strana
z8
urtica
23. říj 2018

@eilatanzez Ahoj, já jsem tedy k vysazení AD byla donucena okolnostmi - začaly mi odcházet játra. Jedny jsem vysadila ze dne na den, druhé jsem vysazovala asi tři měsíce. Když nebylo zbytí, tak to celkem šlo, ale s čím strašně zápasím, tj. spánek. Momentálně jsem v 6. měsíci a spím cca 3-4 hodiny denně, když mám dobrý den tak 6 hodin ale velmi rozkouskovaně, už se to na mně začíná podepisovat - i na psychice samozřejmě. Fakt je, že se neléčím s panickou poruchou, ale mám úzkostně-depresivní syndromem, u atak je to asi náročnější vysadit. Klasické léky brát nemůžu, mám kontraindikaci, ale přiznám se, že beru melatonin, i když se v těhu nedoporučuje - bez toho bych nespala ani ty 4 hodiny - a jen se modlím, aby se to na mimču nepodepsalo...

urtica
23. říj 2018

@eilatanzez Jinak jsou léky, které se v těhu brát dají, neřešily jste s dr., že byste to něčím nahradili?

eilatanzez
23. říj 2018

@urtica teda tak to věřím, že jste musela přestat brát AD. Já jsem je vysadila v šílené euforii že můžu mít mimčo. Protože mám vadu srdce, a lékaři mi to zakazovali, až teď v létě po 5 letech, mi primář 'povolil' si udělat mimi. Tak jsem vysadila HA i AD a za pár dní to byl horor. Tedka mi to lítá jak na horské dráze. Jiné než rivotril nejsou takové že by pomohli. To jsem se ptala hned. Mám jít v prosinci na terapii, tak snad to bude k něčemu. Vy jste nezkoušela terapie?

urtica
23. říj 2018

@eilatanzez No, ony ve výsledku mi ty AD ty moje stavy začaly zhoršovat - dr. si myslela, že se mi zhoršují deprese, takže navýšila dávkování, což stav jater ještě zhoršilo, měla jsem rozhozený i krevní obraz - v nemocnici si mysleli, že jde o něco zhoubného, nikdo nechtěl věřit, že to dělají léky...až kdy jsem je vysadila, začalo se to "zázračně" rovnat a ulevilo se mi i psychicky..takže s čím mi léky na začátku pomohly, to mi na konci vlastně paradoxně zhoršovaly. Na terapii docházím od začátku, pomohla mi hodně, ale s tím spaním problémy přetrvávají - respektive je to spíš horší, protože jsem si zvykla na triticco a po vysazením už nemám vůbec žádný spánkový režim. Peru se s tím od dvaceti (teď je mi 35). Ještě mě napadá, jestli by nepomohlo snižovat ten rivotril postupněji...? Ale chápu, že se nechce moc čekat...ona i ta kombinace s vysazením HA mohla asi udělat svoje.

werumka
23. říj 2018

@eilatanzez Člověče, Rivotril ale nejsou AD. Jsou to anxiolytika - totéž co neurol. Uklidní momentální špatný stav. Neměly by se brát dlouhodobe, jsou silné a návykové. Proste jen na nutne vykryti skutečných AD. Pokud bys chtěla AD, tak ty se v těhotenství normálně můžou (citalopram, escitalipram...). Chodis na psychiatrii nebo Ti léky pise jiný lékař?

werumka
23. říj 2018

@urtica Tyyjo, co jsi brala za léky? To je šílený. Je pravda, ze v těhotenství asi jatra můžou reagovat různě.

urtica
23. říj 2018

@werumka Ten bordel dělalo triticco, jinak jsem brala ještě sertralin. Jj, já si ani o žádné další AD dr. neříkala, ten stav, co jsem po nich měla na konci byl šílený.

werumka
23. říj 2018

@urtica Jo tak trittico chapu... O nem mi doktorka říkala, že je na játra trochu ras. Resp. říkala, ze brát jen malo a krátkodobě. Fuj, to muselo byt hrozný.

urtica
23. říj 2018

@werumka Tak to je osvícená lékařka, já ho brala dva roky a moje dr. říkala, že můžu klidně dvě tablety denně - při váze 47 kg to bylo asi fatální...naštěstí se na to přišlo dřív než došlo k nějakým nevratným změnám.

eilatanzez
23. říj 2018

@werumka beru i elicea. Rivotril beru cca 3roky. Můj psychiatr říkal že je to bludný kruh, ta panicka úzkost. Beru celkem malou dávku. Dle jeho slov..vim že eliceu si po dobu těhotenství nechat můžu, ale ten rivotril ne. Tak co s ním, když jsem po vysazení HA na tom hůř. A prisuzovala jsem to i vysazení toho rivotrilu.

werumka
23. říj 2018

@urtica No me rikala tehdy 14 dni az mesic a pak zas vysazovat... Ale třeba v těhotenství me hrozně podržela, protože mi skvěle rozepsala AD, vcetne vysazování pred porodem a pak zase nasazeni po porodu. A to jeste v dobe, kdy se gynekologove na AD v těhotenství moc netvarili. Nynejsi primář Vinohradske porodnice mi tehdy jeste v Motole rekl, ze az po cipralexu potratim, tak at se nedivim. Strasne me tím tehdy rozhodil.

werumka
23. říj 2018

@eilatanzez Věřím tomu, že vysazováni Rivotrilu umí udělat dost šílený stavy. Navíc pokud jsi ještě vysadila HA, tak celý hormonální systém funguje jinak a tím pádem to má vliv i na psychiku. Tu eliceu bereš v jakém množství? Já měla vždycky jen Rivotril kapky. Po deseti patnácti letech s úzkostmi už je mám v kabelce jen jako sichrovku. Reálně je využiju třeba jednou, dvakrát do měsíce - tři kapky. v těhotenství jsem kapky neměla, ale pro nouzi nejvyšší jsem měla na jednorázové vykrytí Lexaurin.

eilatanzez
23. říj 2018

@werumka je fakt že na gyndu jsem se ještě nebyla poradit, jak to vidí oni, nebo jestli mají zkušenosti. Zatím jen na psychiatrii. A vy máte taky panickou poruchu? Jsem z toho zoufalá, myslela jsem si, že to bude snazší..

werumka
23. říj 2018

@eilatanzez Jojo, taky. Já jsem paniky řešila s psychiatričkou. Běžně se starala o těhotné, takže jsem v ní měla důvěru. Ale teď už je to jiné. Tyhle názory tady byly deset let zpátky. Teď už se i v příbalových letácích píše o těhotenství a dávkování.

eilatanzez
23. říj 2018

@werumka eliceu mám brát 1-1-0 že je to minimum. Ale to jsem se dozvěděla minulý týden. Snažila jsem se brát jen ráno, i ten rivotril (půl prášku) a pak už nic přes den. Teď beru rivotril půl ráno a půl večer.

eilatanzez
23. říj 2018

@werumka já jsem začala AD brát až když měla malá 2 roky. I když ty stavy už byly dlouhé roky předtím. Tak jsem první těhu měla úplně napohodu, naštěstí. Teď nechci brát léky aby to miminko nebylo tímto dopovano :(

urtica
23. říj 2018

@werumka Páni, ta je supr, nebere nové pacienty ? Teď nechodím, ale po porodu může být zase všechno jinak...

eilatanzez
23. říj 2018

@urtica taky bych to brala. Akorát jsem pochopila že jste obě z Prahy? Byla bych i klidnější. Ale můj dr se s tím ještě nesetkal, takže nova věc pro oba dva :-/

werumka
23. říj 2018

@eilatanzez Ta elicea v těhotenství opravdu vůbec nevadí, s tou bych si hlavu nelámala. Spíš bych se naopak zkusila domluvit, jestli nezvýšit eliceu a pak postupně vysazovat Rivotril - případně přejít jen na ty kapky (je to o dost menší dávka) - a vezmeš je nárazově v akutním případě. Dost rychle zaúčinkují (moje zkušenost je 5 minut). A vykryje to opravdu jen ten moment, kdy je nutně potřebuješ.

werumka
23. říj 2018

@urtica Bohužel, už jde do důchodu... a nová paní doktorka, která teď přebírá její pacienty a jde v jejích stopách, má teď pro nové stop stav ☹ Ale spolu s nimi je tam ještě jedna psychiatrička a ta je taky fajn a nové myslím bere. Ale osobní zkušenost nemám.

urtica
23. říj 2018

@werumka Aha, jj, oni mají většinou plno - alespoň ti dobří---a jak se jmenuje ta nová?

werumka
23. říj 2018

@urtica Napíšu IP 🙂

fatal_error
25. říj 2018

@eilatanzez to je zvlastni, ja mam itakem, coz je totez co elicea a v tehotenstvi mi to dr. snizila na 5mg denne, cili pul tablety rano a slus. ted uz mam zase zpet 10mg.

veronikao87
10. čer 2019

@bbvcelka ahoj,ty si brala v tehu elicei? A když si ji zacinala brát,měla si nějaké vedlejší ucinky,kdy si pocítila ulevu? Dekuji

luckaasamuel
1. lis 2019

Obnovují holky diskuzi. .....jsem 30tt těhotenství a už dva měsíce mě bolí zada a já mám pocit že to mám z úzkosti a strachu. ...beru cipralex ale přijde mi ze nezabira už ho beru asi čtyři roky ale teď podle mě nezabírá 🤔🤔záda čím dál horší ale podle mě to jw od sresu😣

melodygirl
2. lis 2019

@luckaasamuel s cipralexem mám dobré letité zkušenosti, ale i s bolestmi zad, obzvlášt v těhotenství a spíš to bude opravdu od zad, v průběhu tehu se mění poměry svalového napětí ve všech oblastech zad, povolují vazy, dochází k růst plodu potažmo zvětšování dělohy a břicha, takže příčina je podle mě spíš opravdu svalová

luckaasamuel
3. lis 2019

@melodygirl no já už nevim bojím se všeho hele....mam už dva měsíce křečovite bolesti v tech zádech mezi a okolo lopatek. ....ani narovnat se nemuzu byla jsem už u třech fyzio a stejně to nepomohlo. ....takže podle mě od úzkosti 🙂

melodygirl
3. lis 2019

@luckaasamuel no pokud je to v oblasti mezi lopatkama, tak je to možný, stresem se stahuje trapéz. Je možný že se ti ta porucha hormonálně ještě zhoršuje, já vysadila cipralex první 3 měsíce těhotenství a pak zas musela nasadit zpět, bylo mi dost špatně,, ale jakmile naběhl účinek, všechno se dalo do pořádku. Teď kromě něj stejně nemůžeš nic jiného užívat, takže jedině neustále nahřívat, protahovat svaly i když to jde v těhotenství dost blbě. A pak uvidíš co ti udělají hormony po porodu, u mě v pohodě, žádný propad, ale s cipralexem jsem i kojila

charlotte30
5. led 2020

Ahoj holky, můžu si nárazové vzít 5kapek rivotrilu? Jsem 18tt.a mívám úzkosti. Dr. Říkal, že v těhu to nelze a napsal mi jen Zoloft, jenže s toho je mi zle, takže ho neberu. 🙀

usoplesk1
5. led 2020

@charlotte30 já měla v těhotenství tablety rivotrilu jako doplněk k Elicee, nevím jak je to se sílou, už je to déle. Mohla jsem až 3 ks denně, ale já ho vzala fakt párkrát výjimečně, protože než začal účinkovat většinou mi panika trochu ustoupila a pak jsem byla akorát otupělá.

Strana
z8