Pokud přestanu kouřit v 6. měsíci, ublížím miminku?

zuzanapoli
7. lis 2016

Dobrý večer všem maminkám..

Jdu za Vámi s obrovským dotazem, jsem v šestém měsíci a jsem kuřačka. Ano,vím, že se nejspíš na mě snese vlna rozbouřených a naštvaných maminek. Věřte, že i já na sebe naštvaná jsem. Měla jsem v minulosti problémy se závislostí a vím, že pokud člověk chce, tak to zvládne. Ač mi to nějakou dobu trvalo. Mám strašné výčitky z toho,že nedokážu přestat úplně kouřit. Kouřim ty nejlehčí slimky, ale i tak mě to štve. A teď k mé otázce.

Pokud přestanu v šestém měsíci, nemůže dojít k nějakému neštěstí miminka? Nejspíš už bude závislé, ale já i s touto závislostí bojovat chci! Jen potřebuji vědět, zda tím neublížím mimču. Mám okolo sebe kuřačky, které v těhotenství kouřily a vše je v pořádku.. Ale i tak bych ráda s tím něco udělala. Do teď mi to opravdu nešlo..

Předem děkuji za rady a hezký večer 🙂

hop_ita
7. lis 2016

@zuzanapoli Promluv si o tom se svým gynekologem. Já teda nekouřím (resp. musím se přiznat, že před otěhotněním jsem byla příležitostný kuřák, štvalo mě to, ale věděla jsem, že mám slabou vůli a tak jsem si předsevzala, že až budu čekat dítě, tak prostě přestanu i s tím občasným pokuřováním a naštěstí jsem to bez sebemenších potíží dodržela), ale četla jsem, že se v těhotenství přestávat nedoporučuje, že ty abstinenční příznaky, kterými by sis procházela, jsou pro mimčo horší, než samotné kouření :-/ ale radši bych to ještě probrala s doktorem, co si o tom myslí.

wildcat87
7. lis 2016

Rozhodně bych začala se snižováním než s tím praštit... miminku by ani tak neublížilo to že ze dne na den bude změna ale ty budeš víc nervóznější a vzteklejší a to není nic dobrého...
Kouření je každého věc ale ty teď v té pozici že musíš být zodpovědná i za toho drobečka...snad se ti to podari

kokina90
7. lis 2016

Taky sem kourila a hodne a prej kdykoliv ma smysl prestat, cetla sem o tom. Neni vubec pravda, jak se rika, ze to neni dobre pro telo hned a kecy v kleci..kazda cigareta navic, je spatne. Ja sem kourila do druheho mesice asi ctyri cigarety denne a to jeste svaluju na to, ze sem byla mezi kuraka.Pak sem docela cucela jak sem asi zodpovedna a i kdyz sem byla taky zavisla jak prase, tak sem prestala uz hned.Pak si clovek zvykne a neprijde mi, ze sem nekdy v zivote kourila uz ani.Ted kdyz vidim holku s cigaretou prijde mi to odporne:D🙂

andysebesta
7. lis 2016

Ahoj,já sice nekourim a nikdy jsem nekourila.Ale myslím si,ze tím rozhodne nemůžeš ublížit.Nepřestane s kouřit ze dne na den(aby to byl fakt sok),ale do porodu mas ještě relativně dost času popasovat se s tím ty i mimi.V porodnici jsem byla na pokoji s maminkou kurackou(chodila kouřit i tam,mezi kojením.bylo to fakt divný)a mala ji stále plakala.Když se ptala sestřičky co je s ni,ta jen utrousila at se nedivi,ze ma mala abstak a dokud to z ni nevyorcha,bude plakat a bude neklidná.to si ten mrnousek nezaslouží.řekla bych,ze v životě už větší motivaci pro koho přestat kouřit snad už mít ani nemůžeš.tak se do toho pust,kvůli miminku.půjde to,uvidí s.hlavně nepanikarit,když to nepůjde rychle.držím pesticky

barumat
7. lis 2016

Ber to tak, že až bys porodila, taky bys dítě vhodila rovnou do absťáku. Na druhou stranu si myslím, že to nebude tak zlé, protože třeba my jako malé děti jsme vyrůstaly v poměrně hodně prokouřeném prostředí (myslím děti obecně v osmdesátých, devadesátých letech), a taky jsme to přežily. Každopádně je lepší přestat čím dřív tím líp, protože nikotin snad snižuje průtok krve placentou, takže jde i o výživu a tak. Pro tvůj klid bych navrhovala snižovat to postupně jako plán, nevím, jak silná jsi kuřačka, ale třeba pokud kouříš krabičku denně, tak třeba každý týden ubrat denně dvě cigarety. Za deset týdnů budeš na nule, a plynule.

kokina90
7. lis 2016

Ja nasla tohle v clanku.Nevim no, takove nazory, ze to neni asi tak hrozne, me by slo spis o to... kdyby tomu diteti pak nahodou cokoliv bylo..tak teda to bych si neodpustila a taky je proste nechutne, ze ta hruza z cigar jde asi i k nemu...Jsem těhotná kuřačka a přítelkyně mi říkají, že je pro miminko lepší, když budu kouřit, než se stresovat, že si nemůžu zapálit.
Stresovaná matka samozřejmě není pro miminko ideální, ale rozhodně pořád méně nebezpečná, než vykouřená cigareta. Kouření v těhotenství prokazatelně způsobuje nižší porodní hmotnost dětí, vystavuje je vyššímu riziku vrozených vad a syndromu náhlého úmrtí. Pokud jste těhotná a nedokážete úplně přestat, snažte se alespoň množství vykouřených cigaret co nejvíce omezit.

zuzanapoli
autor
7. lis 2016

Moc vám všem děkuji za odpověď 🙂 Zítra jdu k doktorovi na kontrolu a tak seberu všechnu odvahu a musím mu to říct... Děkuji ještě jednou za slušné odpovědi a za názory 🙂

kokina90
7. lis 2016

A co myslis, ze ti doktor poradi?🙂)) kazdy ma na to stejne asi jiny nazor a mu to je ve finale stejne jedno..

gopina
7. lis 2016

@zuzanapoli to, že kouříš jako těhotná, to soudit nebudu, ač si o tom jako bývalá kuřáčka myslím své. Ale doporucim Ti jednu knihu - Jak přestat kouřit od Allena Carra, nevěřila jsem,ale velmi funguje! Stačí si přečíst recenze.. přeji hodně štěstí s přestáváním. A jak už tady někdo psal - vždy má smysl přestat ...
http://knihy.abz.cz/prodej/jak-prestat-kourit-1

konidana
7. lis 2016

Jestli chceš přestat , tak přestaň. Teď ! Jestli nechceš přestat, tak si dál můžeš hledat důvody a výmluvy proč ne dnes, ale až ... (přestat kouřit může miminku jedině prospět, ublížit sotva)

zuzanapoli
autor
7. lis 2016

@kokina90
Určitě mi řekne, abych přestala. Ale zajímá mě, zda je nějaké riziko když přestanu. Přeci jen už bude uzlík závislý.. I když jsem pevně rozhodnuta s tím opravdu něco udělat,kvůli uzlíčkovi co nosím v bříšku. Každopádně jsem ráda, za to,že jsem se odvážila napsat sem.. Když jsem četla diskuzi z roku 2012, kde byli maminky dost ostré..

zuzanapoli
autor
7. lis 2016

@gopina
Děkuji, seženu a přečtu 🙂

zuzanapoli
autor
7. lis 2016

@konidana
Myslíte tedy, že maličké závislé není a že nehrozí žádné riziko když přestanu ze dne na den? jak už jsem psala, dokázala jsem zacvičit s jinou závislosti, dokážu i s touto. Jediné co mě trápí je to, zda nehrozí nějaké riziko když přestanu ze dne na den.

konidana
7. lis 2016

@zuzanapoli nejsem žádný odborník, ale prostě si to takto myslím. Nějaká rizika jsou pořád (nejen po celé těhotenství) 😉 Záleží také kolik kouříte, ale nepředpokládám, že v těhotenství více než krabičku nebo spíš méně?

kamino
7. lis 2016

Jako bývalá hoodně silná kuřačka ti radím v tuto chvíli omez co nejvíc, ale nestresuj. Kuř jen půlku, když už bude obr chuť, , pořiď si paypo ( viz google ) , já jsem v těhotenství hojně používala elektronickou cigaretu. Ale pak po porodu doporučuji vyzkoušet přístroj Bicom 2000, opět google poradí, byla jsem na tom a opravdu jsem přestala a to jsem byla kuřačka cca 27 let při minimálně krabičce denně i víc. Jen tě upozornuji, že už rok nekouřím a jak jsem nikdy neměla žádné zdravotní problémy, tak co jsem přestala, tak jsem pořád nemocná, už dvakrát ATB ( před tím jsem je neměla asi 20 let ) přibrala jsem ( a to jím ještě méně ) a kouř mi smrdí ( takže bohužel posezení s kamarády, nebo při grilovačce už není tak příjemné, nehledě na to, že rodina kouuří a když jsem tam na návštěvě, tak mi to začalo hodně vadit. Je to prý normální proces, hodně kuřáků to tak má, i proto se u silných kuřáků nedoporučuje najednou přestávat.
Jen uporoenuji, že prcek se narodil naprosto zdravý, žádný absták, nic.. a do 4 let nebyl nemocný, teď měl tedy podruhé kašel a dvakrát měl rýmu.

zuzanapoli
autor
7. lis 2016

@konidana
Nebudu lhát vykouřím těch slimek deset. A co se týče rizik, máte pravdu. Jen ty rizika nechci zvyšovat..

konidana
7. lis 2016

@zuzanapoli To není tak strašné 🙂 A co myslíte, je větší riziko kouřit dál nebo přestat???

zuzanapoli
autor
7. lis 2016

@kamino
Bydlím s rodiči a jsou to oba silní kuřáci. Tudíž chápu, že i mě to bude až přestanu vadit a ze začátku hodně lákat. Hrozně moc vám děkuji za odpověď, vše co jste poradila na Googlu tak vygooglim. 🙂 Budu se snažit ze všech sil, se s tím poprat. I naši mají názor takový, to hoooodne omezit a poté se na to vykašlat. Postupně. Kouřim od 14let a je mi 23..

zuzanapoli
autor
7. lis 2016

@konidana
Já verim, že větší riziko je kouřit dál.. 🙂 vy jste tedy názoru, přestat ze dne na den? 🙂

kamino
7. lis 2016

@zuzanapoli Já kouřila od 13, ale šlukovat jsem uměla od 6 🙂 a máma kouřila i v těhotenství se mnou i sestrou.. 🙂 v klidu, rizika jsou , ale ty jsou u všeho. Omez a pak přestaň, Já mám výhodu, že u mě s přítelem doma nekouříme, pouze se kouřilo na balkoně, u mámy se bohužel kouří všude ☹ a nebudu ti lhát, první dva měsíce nebyly žádný med, ale vydržet se to dalo.

konidana
7. lis 2016

@zuzanapoli Ano. Ale nemám vlastní zkušenost a každému sedne něco jiného. Já nejsem kuřák, ale přestal takto můj muž. Prostě se sám rozhodl a ze dne na den přestal. Načaté krabičky pak časem vyházel. (kouřil několik krabiček denně od 16 do 40 let a už 7 let nekouří)

zuzanapoli
autor
7. lis 2016

@konidana
Ono se říká, že se má přestat ze dne na den.. Jinak bude člověk snižování porušovat a omlouvat, proč zrovna dnes to muselo být víc apod. Jediné co mě v tom brzdí je otázka zda se něco nestane miminku.

konidana
7. lis 2016

@zuzanapoli když budeš věřit, že nestane, že pro něj děláš to nejlepší , tak se mu nic nestane. Naopak. Pomůžeš mu.

zuzanapoli
autor
7. lis 2016

@kamino
Od 6ti let? No pěkný :D
Určitě jdu do toho, u nás se též nekouří, jen na zahradě což je pro mě také velké +! 🙂 moc děkuji za radu, jste hodná!! 🙂

kokina90
7. lis 2016

zuzanapoli@A co by se mu furt melo stat, to nejak nechapu..pise se nekde o tom, ze by se diteti neco stalo, pri prestani koureni v tehu..kdyt jasne vsude pisou, i sem posilala..prestat klidne hned..kor 10 slimek, neni nic sileneho jeste

zuzanapoli
autor
7. lis 2016

@konidana
Také jsem zastáncem takového přemýšlení. Prostě si nepřipouštět, že by ho to mohlo ohrozit a přestat 🙂 děkuji moc, jste moc hodná 🙂

kamino
7. lis 2016

@zuzanapoli záleží na tobě. Já po dohodě s lékařem jen omezovala, nechtěla jsem být sama ve stresu a tím bych to přenášela ještě na prcka. A když jsem byla " zralá " tak jsem šla na ten Bicom a i když jsem tomu nevěřila ( mí zákazníci mi ho poradili , sami díky němu přestali kouřit ) tak jsem ho zkusila, kousla se a vydržela.

izz76
7. lis 2016

@zuzanapoli Nehledej důvody proč přestat kouřit postupně,je to blbost. Přestaň hned,pro dítě je plus každá nevykouřená cigareta a každá vykouřená mu škodí víc,než nervozní matka. Nervozní nebudeš,naopak,spíš sokojená,že děláš pro dítě to nejlepší... Před pár dny jsem na emiminu četla v diskuzi výčitky jedné paní kuřačky,umřelo jí miminko na sids,krátce po narození,už navždy si bude vyčítat,že kouřila. Držím palce,ať to dáš...

zrzek88
8. lis 2016

@zuzanapoli Ahoj a tobě nepřipadá jako silná motivace proč přestat kouřit zdravé miminko?? Také jsem bývalá kuřačka, ale jakmile jsem objevila pozitivní test, tak jsem cigarety zahodila. Nevím, ale asi bych měla špatnej pocit, že miminko může mít náké následky a za vyčítání mi to nestojí. Nadruhou stranu moje máma semnou kouřila do porodu a jsem zdravá. Ale co když ty zrovna tohle štěstí mít nebudeš?? Stačí pár měsíců přeci vydržet, taky vím že si pak jednou zase zapálím, ale teď fakt ne, ikdyž občas chut by byla. Přestaň hned.

cukricek123
8. lis 2016

Já kouřila krabičku denně cca 5 let, a jakmile jsem viděla // tak jsem ze dne na den s kouřením sekla. motivace byla tak vysoká, že jsem ani neměla absťák. Přítel kouří, a strašně mi to vadí, smrdí. Jsem na sebe pyšná, že mimčo neohrožuju. Pokud budeš přestávat postupně, pochybuju, že skončíš. Když si dáš jednu denně, tak si řekneš, že můžeš dvě.. a tak to půjde znova a znova.. Takže pokud ti na mimču záleží, přestaň hned.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru