Pomůže posunutí inzulínu na noc ke snížení cukrovky?
Zdravím vás děvčata, jdu za vámi pro radu. Od 28 týdne mám zjištěnou tehu cukrovku. Nyní jsem 33 TT a hodnoty na lačno mám stále vysoké. Zpravidla mívám 5,7 někdy i 6,0. Mám noční inzulín 8 jednotek pichat ve 20:00. Napadlo mě zkusit si ho píchnout až ve 22:00 , jak je i bazálního inzulínu zvykem. I přes všechny doporučení, rady atd, ranní hodnotu ne a ne snížit. Přes den mám hodnoty naprosto v pohodě,za celou dobu ani jeden glykemicky výkyv, jen ta lačná. Pomůže posunutí inzulínu až na 22:00? Děkuji za všechny rady!
@luna03 asi bych začla u spánku telo potřebuje ten inzulin vstřebat a když jdeš spát pomalu ráno a meris se v 5-6h ráno může tady bejt i chyba a ještě bych se změřila mezi tou 2-3h co jdeš spát taky to hodně řekne a večeři jakou máš ? Jinak můžeš vyzkoušet dát si inzulin 22h po dobu 3-5 dní abys vyděla jak to reaguje
@lencaa11 já bych se ani v těch 5 neměřila a měřila se až v těch 8 třeba co opravdu vstávám, ale takhle se změřím v 5, protože na tehu cukrovce zase píšou hned po probuzení, tak to tak dělám ale to vstávám jen že jdi na záchod 🙈 pak zase spát a spím do těch 8 kdy už nemám cukr třeba 5,7 ale i 7 , absolutně tomu nerozumim
@luna03 no ono jde taky o to že noční inzulín táhne nejakou dobu mi třeba máme denní inzulín který působí 6 hodin ale tu 6 hodinu už není tak aktivní tak že ten noční dáváme 19-19.30h působí až 3h po aplikaci taky je důležité kam se aplikuje zadek pomalejší ,noha rychlejší a ráno já vstanes tak tělo se aktivuje a pracuje proto ta hodnota dcera taky kolikrát přijde má pěkné číslo a šup premeri se a má vyšší číslo říkám že cukr se snad zvedá i ze vzduchu opravdu si myslím že hodnoty nejsou hrozne ono pochopit cukrovku je někdy úkol
@luna03 Jsem diabetik, mám dvě těhu za sebou. Hodně dělá, jak se tu psalo, spánek, skladba jídelníčku, lačnění apod... Co si dáváš k večeři? Jinak se měř, jak vstáváš, né jak jdeš na wc - to není klasické "vstávání". Určitě si to ani neposunuj čas na 22.hodinu - ono se totiž dlouhodobý inzulín upravuje několik dní - takže, když navýšíš hodnotu (navyšuje se max. o 2j), tak "kontrolní" měření se má dělat nejdříve za 2dny. Jinak ke konci těhotenství se začne spotřeba inzulínu snižovat. Pokud ti diabetolog nevysvětlil co a jak, tak je to špatně. Jinak dost dělá i stres - ono jsou teď i ty hodnoty přísnější, než byly kdysi a jsou vyšší nároky na nastávající maminky. Já jsem ke konci druhého těhotenství měla přes 40j nočního a k jídlům přes 25j a mám tady zdravého syna (a to jsem skoro celé těhotenství měla vysoké hodnoty, ale přitom glykovaný cukr byl extrémně nízký - no a zjistili jsme okolo 32tt, že můj starý glukometr nadhodnocoval a já měla stále hypoglykémie - doktorka mi dala na pojišťovnu čip do ruky na dva týdny - dostala jsem se do stavu, kdy mé glykémie padaly ke 2 a jsem šťastná, že tu mám zdravého syna).
@martulka88 takže když se kolem té 5 hodiny vzbudím a jdu na WC tak měřit nemám a prostě jít normálně spát a změřit se až v těch 8 kdy vstávám jakože už opravdu vstávám. Pichla jsem si normálně jak mám, zkusím to s ní zítra po telefonu vykomunikovat a říct ji vše.
Mám cukrovku 30 let a porodila jsem s ní 3 děti, trošku o tom vím. Jaký máte inzulin? Kolik pícháte jednotek? V kolik hodin pícháte? V kolik a co naposledy jíte a jaké množství? A jakou máte glykemii u toho nočního píchání? Jen bych ráda podotkla, že glykemie u těhotné s cukrovkou i na lačno 5,4 nebo 6 je naprosto v pořádku, není to zvýšená hodnota, naopak kdyby šla glykemie přes noc moc dolů, může to být větší průšvih, glykemie 6 prostě ještě není na řešení, mně v těhoteství dělaly třeba hormony takovou horskou dráhu, že jsem mívala hrozné hodnoty, vysoko nad 6 a děti naštěstí v pořádku - tím chci říct, ať se neznepokojujete a jste v klidu, že jste na tom dobře, a i pak mají miminka dost průbojnosti vše zvládnout. Hodně do toho kecají i ty hormony, pohyb, nálada a taky pitný režim.
Jinak kdyby ty hodnoty rostly, tak připíchávat inzulún nad ránem, ale nevím, jaký máte inzulín a jak často pícháte?
@luna03 aha, tak to je ončo, protože k tomu se dá přidat ještě jeden inzulín, která by se třeba připíchával nad ránem, aby srazil tu glykemii, ale u šesti to fakt není potřeba řešit. V kolik hodin jíte večer naposledy? Píchat ten inzulin až v deset si myslím, že je úplně jedno, měl by jet 24 hodin, jednou mi doktorka navrhla, ať zkusím ho píchat ráno půlku jednotek a večer taky půlku jednotek, ale to bylo úplně špatně, vůbec mi to nesedělo.
@luna03 Závisí od toho aký máš inzulín. Brala som nočný Lantus a ten sa pichal o 22h, ale teraz mi dr chce dať iný a tam nezáleží na čase večerného pichnutia. Inak hodnoty máš veľmi vysoké. Mala som rovnako u syna. Skončila som na 50j inzulínu a lačná bola stále okolo 6. Nakoniec bol aj malý veľký a robili mi sekciu. Lačná zostala vysoká aj po tehotenstve a nakoľko to bola jediná zlá hodnota,tak mi robili testy na cukrovku MODY 2. Niekedy nepomôže žiadna snaha len inzulín.
Děvčata, proč mám na jednom glukometru 5,9 a na druhém 5,5? To je lačná že stejné kapky krve...
@luna03 Glukometr je jen orientační. A ta kapka, jak píšeš - udělala jsi jednu velkou a nebo vytlačila, přiložila k jednomu a pak zase dovytlačila a přiložila ke druhému? Jinak co mne ještě napadlo, co zkresluje hodnoty, tak krém na ruce.
@martulka88 jednu velkou
Děvčata co jste byly v dia poradne, dostaly jste od diadr půjčený glukometr, nebo jste mohly používat svůj koupený? Chtěla bych používat svůj koupený, který používám jen já myslíte že pokud to svoji doktorce řeknu, bude to tolerovat a nechá mě používat můj osobní?

@luna03 aha. No já bych ale zvážila změnu toho doktora. Nebo aspoň aby jsi byla víc hlídaná. Protože ty hodnoty jsou opravdu vyšší a podle mě ten inzulín nemáš správně vydavkovany, když jsou lačné pořád vysoké.