icon

Poradíte, co pomáhá na zácpu?

ajina10
16. čer 2015

Ahojky děvčátka, uz 4 den si nemuzu dojit na velkou. Nikdy jsem na to netrpěla. Ale uz jsem přestala užívat femibion po to jsem zase lítala. Prosím poradite co mi pomůže? Uz nemuzu pořádně ani spát.. Jsem jak balón 🎈

papandulina
16. čer 2015

zkus laktulózu sirup, dávám ho na zácpu babičce a pomáhá

evulina77
16. čer 2015

kup si sušené švestky a 6 jich večer zalej převařenou horkou vodou, ráno je sněz a vodu vypij, starý ale alespoň u mě funkční recept, dělej to pravideně a zácpa nebude. Já trpívám zácpami po porodech a zabírá to do max dvou dnů...

ludul
16. čer 2015

u mě hooodně melounu nebo lněné semínko 🙂 do čaje si nasypu 1 - 2 malé lžičky, nechám čaj vychladnout a vypít i s lněným semínkem 🙂

ladyhacek
16. čer 2015

mě zabírá 100% džus ráno na lačno, jinak jak tu padlo laktoza, vláknina, lněné semínko

melis7
16. čer 2015

@ajina10 Dala bych si treba tresne nebo ananas.
Jinak ta laktuloza nebo glycerinovy cipek,muzes si dat klidne dva naraz,ale to jen akutne,kdyz uz to fakt potrebujes,kdyz by se davaly pravidelne,jsou navykove.

gepe
16. čer 2015

@ajina10 v tehotenstvi jsem vyzkousela kde co a nakonec mi vzdy pomohly zminovane glycerinove cipky. Avsak ne nikdy 2 naraz 🙂 a ne kazdy den.

profiss
16. čer 2015

Já jsem přestala jíst bílé pečivo, jím celozrný žitný a nebo celozrný slunečnicový chléb. A každé ráno....super 😉

ewelinkaaa
16. čer 2015

Za mě švestkovou šťávu z DMka (hnědá litrová sklenice, stojí myslím 69,-) ráno nalačno a ještě i večer. Potom Laktobacily a hodně pít. Mám i drcené lněné semínko (líp se tráví), občas ho hodím třeba do polívky, jako čaj si to moc nedokážu představit. Na meloun bacha, hodně nadýmá. Ještě chci vyzkoušet Hylak Forte (kapky s bakteriemi běžnými pro střeva) , protože stále nejsem s "výsledkem" úplně spokojená. ☹

mahan
16. čer 2015

lzicka lneneho seminka do jogurtu denne a je po problemech 🙂

ludul
16. čer 2015

@ewelinkaaa ano, meloun nadýmá, když jej jíš se semínky - ty já nebaštím - před konzumací semínka vždy vydlabu 🙂)))

llluckaaa
16. čer 2015

Nejdůležitější je hodně tekutin. Pak bych doporučila dostatečný pohyb. K tomu by to chtělo vhodnou stravu - ovoce, které změkčuje stolici (až na vyjímky jako zralý banán nebo kaki), no a pak doplnit potravinami, které urychlují průchod tráveniny střevem - z ovoce třeba švestky, hrušky, hrozny, semínka, ořechy, zrníčka, zelenina se slupkami a semínky, celozrnné obilniny. Vyvarovat se kakaa a výrobků z něj.
Co třeba si upéct tento výborný koláč? U nás funguje na zácpu výborně 🙂 https://www.modrykonik.cz/blog/llluckaaa/album/...

ewelinkaaa
16. čer 2015

@ludul Když jsem měla zánět močových cest a neudržela jsem v sobě ani vodu bez toho, abych vše vyzvracela, tam jsem zvládla pouze meloun a doktorka mi řekla, že není úplně ideální, že nadýmá. Jako meloun dobře zavodňuje a určitě může vyřešit zácpu způsobenou nedostatkem tekutiny. Ty semínka bych naopak viděla jako pomoc v pročištění střeva, takže bych je nevybírala. Já nevím, ale vždycky, když si dám meloun, tak mám břicho jako balon a zrovna před dvěma dny jsem měla poměrně bezpeckový meloun a opět celá nafouklá a že bych měla po tom běhavou, tak to rozhodně nee, spíše naopak. Já hlavně vypiji s přehledem 4 litry vody, takže u mě nějaké zavodnění nepomůže. Ale třeba těm, které mají problém vypít za den víc než litr vody by to pomohlo...

ludul
16. čer 2015

@ewelinkaaa já se na to ptala dvou doktorů nezávisle na sobě a nenadýmá, jen máš pocit plnosti - obsahuje 90% vody, takže proto - ale sám o sobě nadýmavej meloun není - potvrzeno na dietologii a diabetologii 🙂

blanka.k
16. čer 2015

@ajina10 Já jsem dlouhodobě jedla toto (mám chron.problémy se střevy, takže je to fakt šetrné) https://www.modrykonik.cz/blog/blanka.k/album/n...

evulina77
16. čer 2015

@ludul no nevím ono spíš jak koho, já po melounu prdím jak zběsilá. Ale já takhle reaguju na všechno sladké ovoce, respektive zeleninu 😀

verena
16. čer 2015

jedině otruby, třeba do jogurtu, nebo actimelu, či kefíru. Je to i docela dobré, taková oříšková chuť. Zachránilo mě to v minulém těhotenství a potvrdily to i kamarádky.

ewelinkaaa
16. čer 2015

Našla jsem na stránkách http://www.mamhemeroidy.cz/ zajímavý článek o zácpě, jinak jsou tam rady i o hemeroidech, na které jsou celé stránky zaměřené.

Zácpa a její léčba

Zácpa patří mezi nepříjemné zdravotní problémy, které občas trápí takřka každého z pacientů. K zácpě jsou všeobecně náchylnější ženy, protože mají pevnější stahovače, a které často zácpa trápí v období těhotenství nebo při změně prostředí. Protože zácpa patří mezi příčiny hemeroidů (křečových žil v oblasti konečníku), má její léčba význam také v souvislosti s prevencí tohoto onemocnění.
Příčiny zácpy
Zácpa je nejčastěji důsledkem nezdravého životního stylu, zejména pak nedostatku pohybu, nedodržování pitného režimu a nevhodného složení jídelníčku. V těhotenství má zácpu na svědomí změna hormonů. Stejně tak se vlivem hormonálních změn vyskytuje zácpa jako součást premenstruačního syndromu. Někteří pacienti, především ženy, mohou trpět zácpou v důsledku změny prostředí. U kojenců je častou příčinou zácpy přechod na tuhou stravu.
Zácpa a hemeroidy
U pacientů, kteří trpí zácpou dlouhodobě, může dojít k rozšíření křečových žil v oblasti konečníku – ke vzniku hemeroidů, které pak činí vyprazdňování ještě obtížnější. Hemeroidy se projevují nepříjemným svěděním a pálením, zejména při a po stolici, a může dojít také k jejich krvácení. Hemeroidy vyžadují léčbu, v méně závažných případech postačí aplikace mastí proti hemeroidům, v pozdějších stadiích onemocnění si stav často vyžádá lékařský zákrok.
Léčba zácpy
K léčbě zácpy se používají laxativa, nejčastěji ve formě tablet, kapek nebo čípků. Užívání většiny z nich se však doporučuje spíše jednorázové, nikoli dlouhodobé, protože dlouhodobé užívání laxativ vede spíše ke zhoršení stavu. Situaci také obecně zhoršuje dlouhé vysedávání na toaletě, například s novinami nebo s notebookem, kdy se člověk soustředí na jinou činnost, než je vyprazdňování. Místo laxativ z lékárny proto doporučujeme raději vyzkoušet sušené švestky, fíky nebo lněná semínka namočená přes noc ve vodě. V lékárnách a prodejnách zdravé výživy jsou k dostání také semena indického jitrocele, která se prodávají pod obchodním názvem Psyllium nebo Psyllicol. Stav zácpy dále zlepšíme pitím minerální vody s projímavými účinky. Ideálním a trvalým způsobem léčby zácpy je dodržování zdravého životního stylu, který zácpě pomáhá předcházet.
Význam vlákniny
Mezi nejdůležitější součásti prevence zácpy patří konzumace stravy bohaté na vlákninu, protože vláknina příznivě ovlivňuje fungování střev a tím i proces vyprazdňování. Protože vláknina rovněž pomáhá zbavovat tělo odpadních látek, je zároveň účinnou prevencí celé řady civilizačních onemocnění, mezi nimi i karcinomu tlustého střeva. Výbornými zdroji vlákniny jsou ovoce (velmi dobrými pomocníky proti zácpě jsou jablka, hrušky a švestky), zelenina, celozrnné pečivo, luštěniny, ovesné vločky, otruby, ale také oříšky, popkorn a další potraviny.
Prevence zácpy
Zácpě můžeme předcházet i dodržováním pitného režimu, což v praxi znamená vypít každý den alespoň 2 litry neperlivé vody nebo minerálky denně. Přitom bychom měli omezit konzumaci nápojů s obsahem alkoholu a kofeinu, které organismus dehydrují. Významnou roli hraje také pohybová aktivita, pro správnou funkci střev je důležité se pravidelně hýbat. Ideálním sportem je například plavání nebo jízda na koni. Neméně vhodné jsou svižné procházky, anebo cvičení cviků proti zácpě, jako je třeba svíčka nebo kočičí hřbety. U některých pacientů může být zácpa spojena s psychickými problémy, v tomto případě mohou pomoci relaxační techniky nebo psychoterapie. Preventivně proti zácpě působí také masáž konečníku, která je buď funkcí moderních bidetů, anebo si ji mohou pacienti provádět s použitím rostlinných olejíčků.
Babské rady na zácpu
Na zácpu zabírají i některé babské rady. Například když vypijete každý den ráno nalačno sklenici teplé vody, a pak se projdete, nebo si zaplavete, měli byste se do hodiny vyprázdnit. Jiná babská rada doporučuje proti zácpě pravidelný sex. Dále se doporučuje chodit na toaletu vždy ve stejnou dobu, pokud je to možné. Tuto radu dávají pacientům také lékaři. Proti zácpě můžete pít také čaj z listů seny, jíst syrovou červenou řepu před spaním nebo nezralé banány.

ajina10
autor
16. čer 2015

Dekuju holky 🙂 jste zlaté .. Dala jsem si tresne a zapila jsem pořádně vodou a doufám ze se z nich po** :D laktobacily mam tak si vezmu taky 🙂

nerreidda
16. čer 2015

mně vždycky zabral švestkový kompot 🙂

beruunka7
25. srp 2015

Doporučuji glycerinové čípky, hodně mi pomohly. Urychlí a změkčí stolici a jsou volně prodejné v lékárně. Každopádně je nejlepší bojovat se zácpou přirozeně - pravidelný pohyb, hodně pít neslazené nápoje bez bublinek, konzumovat hodně ovoce a zeleniny a jíst mléčné produkty. Švestkový kompot nebo sušené švestky také pomáhají a doporučuje se je jíst po porodu kvůli bezproblémovému vyprázdnéní.