Pravděpodobnost nákazy toxoplazmózou z pískoviště

blaka83
13. čer 2018

Ahoj, jsem v 9 tt a s dvouletou dcerou si chodime cele jaro hrat k sousedum na pisek. Vcera jsem ale zjistila, ze v pisku jsou kocici vykaly! Myslela jsem, ze piskoviste zakryvaji plachtou, ale pry na co...ze jen na zimu nebo kdyz je hnusne😲 😤 V patek jdu na krev kvuli testu na toxoplazmozu. Chci se jen zeptat - myslite si, ze jsem se mohla nakazit, kdyz jsem sahala na veci, na ktere sahala dcera rukama od pisku (lahvicka s pitim, hracky,...), drzela ji za ruku a pak jsem jedla rukama tresne (a kdykoliv driv i neco jineho)? Doufam a modlim se, ze ta pravdepodobnost je mala...ale i tak se mi z toho chce brecet... A to jeste radeji budu resit i malou s pediatrou😔 Dekuji za vase nazory.

letadylkokane
13. čer 2018

@blaka83 nakaza toxoplazmou neni zas tak bezna, respektive casta, musi se sejit hodne faktoru dohronady. Manzel je zahradni architekt, casto dela i realizace, cele dny se vrta v hline a je toxo negativni. Ja s nim nejaky cas pracovala a taky jsem toxo negativni. Urcite stoji za to, pohlidat si to, ale nebala bych se.

babka
13. čer 2018

@blaka83 Já bych byla v klidu. Toxoplazmozu kocka vylucuje jen po velice kratkou dobu, to by byla nahoda. Ja jsem se kockam vzdycky vyhybala obloukem, v pisku jsem se nehrabala a presto jsem na VS prodelala akutni formu toxo. Paradoxne v dobe, kdy jsem se teoreticky nemela jak nakazit. Bohuzel se to da chytnout i ze spatne upraveneho masa nebo blbe umyte zeleniny. To by clovek musel mit strach ze vseho.

letadylkokane
13. čer 2018

@babka presne tak. Manzelova babicka je toxo pozitivni, melo to vliv i na dite, ktere se narodilo po konci valky hodne postizene a zemrelo po porodu. Ale nakazila se z masa. Ne od kocek, byla to mestanska rodina z vyssi tridy, s kockami, ani s hlinou ci piskem vubec neprisla do kontaktu.

emamaira
13. čer 2018

Pravdepodobnost je mala, mame asi 5 let bytovou kocku, takze ji denne cistim kockolit, sice lopatkou, ale jsem hodne blizko 🙂 a jsem negativni.

janapetrvalska
13. čer 2018

Kocky muzou toxo prenasem cca 3tydny po narozeni, coz v te dobe nechodi mimo /ven od matky...pak se stavaji automaticky imunni. Toxo se clovek spise nakazi z masa kralici skopove spatne tepelne upravene apod.

1lenuska1
13. čer 2018

@letadylkokane Nakaza toxoplasmosou je naopak velice casta, jen o ni drtiva vetsina lidi nevi, protoze se neprojevi. Anebo projevi, ale vypada to jako chripka nebo jine bezne onemocneni. Jen malemu procentu lidi se projevi tak, ze je parazit odhaleny.

newwi
13. čer 2018

Pracovala jsem v kocicim utulku... denne jsem prisla do styku s desitky kocek!Vcetne vykalu!Zdrava zvirata,divoka zvirata,zvirata nakazena ruznymi nemocemi... tisickrat poskrabana,pokousana... mam kocky i doma.V tehotenstvi jsem tuto skutecnost nahlasila doktorovi-samozrejme mi delali testy a NEGATIVNI!Hlavne budte v klidu-nakazit se neni zas tak snadne,jak si vsichni mysli 👍

denny27
13. čer 2018

Pokud jsi neolizovala prsty po tom, co jsi sahala do písku, tak je nákaza téměř nulová... víc se nakazis spíš z kuřecího masa..ten je tusim taky nositelem toxoplazmozy.. nebála bych se.. já jsem ve 20tt a kočky máme doma dvě...ale je fakt, ze hovňa jim vybírá chlap..

1lenuska1
13. čer 2018

Od kocky se vetsinou clovek nenakazi, od zvirete primo ne, ale staci korenova zelenina nebo spatne upravene kureci nebo kralici maso... atd. Mam letos za sebou lecbu treti recidivy toxoplasmosy. Samozrejme nejim rukama hlinu ani nic podobneho. A prosla jsem tolika ordinacemi a vsude rikaji to same - je to velmi casty parazit. Jen o nem málokdo vi. Tim nechci nijak zakladatelku strasit, to je jen osobni zkusenost.

pabka
13. čer 2018

Pískovište na všech hřištích navštěvují kočky, tato pískovište také napr v noci nejsou přikrytá. Sídliště, obecní hřiště atd. Také je navštěvuji těhotné matky starších deti. To by člověk nemohl nic...

blaka83
autor
14. čer 2018

@pabka Jojo, to je jasne...my zijem na vesnici a prave jedine obecni hriste se nastesti zakryva. Ale kdybych byla s malou na piskovisti, ktere se nezakryva, tak se pak necpu rukama🙂

blaka83
autor
14. čer 2018

Jinak fakt moc dekuju vsem za uklidneni! Rikala jsem si, ze v druhem tehotenstvi budu v klidu a nic me nerozhazi🙂) Ale clovek mini a hormony meni🙂)

kac_kac
14. čer 2018

Jsem počtvrté těhotná, žiji na vesnici, kočky tu prostě jsou, pískoviště nezakrýváme, vyhodnotili jsme občasný kočičinec jako menší riziko než plísně které se líhnou pod plachtou. Nikdy jsem neměla problém.
To je jen tak poznámka do statistiky.

ivankapri
14. čer 2018

můj gynekolog při výsledcích krve v těhu mi řekl, že můžu být v klidu a s kočkama se mazlit, protože už jsem toxu někdy prodělala, že našli protilátky v krvi či co, že drtivá žen ji dostane při přípravě syrového masa v domácnosti, dostávají ji prý nejčastěji ženy ve věku, kdy zakládají rodiny a začínají vařit.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru