Preklamsie v těhotenství. Jaké máte příznaky?

sanyy22
9. čer 2021

Ahoj holky, je tu někdo komu byla zjištěna preklamsie v těhotenství? A jaké máte příznaky, jsem 34+5tt a cítím se dobře (zatím)Mě byla zjištěna na prvním screeningu kvůli vysokému tlaku měla jsem okolo 140/96, napsali mi anopyrin 1.5tabletek večer, a pravidelně u doktora mám okolo 130/90, bylo mi doporučeno si koupit tlakoměr a každý den 2x denně si měřit tlak doma nemám více jak 115/60. Tak se chci zeptat jestli má někdo nějakou zkušenost. Jestli je možné že mi ta nemoc mohla vyjít jen skrz toho vysokého tlaku na tom prvním screeningu. Hezký sluneční den 🤰❤️

merope
9. čer 2021

@sanyy22 Anopyrin se dává jako prevence preeklampsie, když se rozjede, tak už se to řešit moc nedá. Není to náhodou tak, že teď už jsi prostě v pohodě (možná právě kvůli tomu anopyrinu)?

olga_
9. čer 2021

@sanyy22 Na screeningu ti nebyla zjištěná preeklampsie, ale pouze nějaká pravděpodobnost jejího rozvinutí. Anopyrin se užívá jako prevence. Pokud se cítíš dobře, nemáš příznaky preeklampsie (což nemáš, podle toho, co píšeš), tak buď v pohodě a užívej těhotenství. Kdyby cokoli (otoky i bez předchozí zátěže, bílkovina v moči, problémy s viděním, vysoký tlak atd., tak okamžitě řešit).

gruyerre
9. čer 2021

@sanyy22 souhlasím s ostatními, ve 13 tt ti nemohla být zjištěna preeklampsie, ta se může rozvinout až mnohem později. Pokud máš zvýšené riziko a bereš preventivně léky, nic víc se nedá dělat, pouze v případě potíží rychle do nemocnice. Buď v klidu, pravděpodobně preeklapsii mít vůbec nebudeš.

pampeliska1313
9. čer 2021

Na preeklampsii je potřeba “splnit kritéria” - otoky (už od rána), vysoký tlak a bílkovina v moči. Pokud nesplňujete třeba jedno jediné kritérium není to preeklampsie, takže Vás nejspíš opravdu zamedikovali preventivně.🙂 Sama mám medikaci na tlak, preeklampsií mě straší (že by se mohla rozjíždět) ale stále mi kladou na srdce, že pokud nemám všechna kritéria (mám vyšší tlak, otoky od rána ale nemám bílkovinu v moči) , o preeklampsii nejde a řeší se pak individuálně třeba právě ten tlak apod.

kkacca
9. čer 2021

Měla jsem to jako ty, pravděpodobnost asi 1:100, brala jsem anopyrin a tehotenstvi bez problemu..

olga_
9. čer 2021

@sanyy22 Já ještě dodám, že jsem při prvním těhotenství zrovna trefila dobu, kdy se riziko preeklampsie začalo při prvním screeningu vůbec zjišťovat. Tehdy jsem byla u svého doktora první těhotná, u které se s tím setkal (rok 2014). Tehdy jsem anopyrin odmítla preventivně užívat. Nevím, jak teď, ale tehdy se měl nasadit asi do 16tt nejpozději a brát až snad do poloviny třetího trimestru. Doktor se na to tvářil všelijak, nechával to na mě (a pak mi řekl, že by se rozhodl stejně jako já a neužíval), v příbalovém letáku je stále uvedeno toto:
"V průběhu prvního a druhého trimestru (v prvním až šestém měsíci) těhotenství nesmí být přípravek podáván, pokud to není zcela nezbytné. Pokud je přípravek podáván ženám, které chtějí otěhotnět nebo jsou v prvním a druhém trimestru těhotenství, pak musí být podávaná dávka co nejnižší a doba léčby co nejkratší. V posledním trimestru (v sedmém až devátém měsíci) těhotenství se přípravek Anopyrin nesmí užívat, protože při jeho užívání by se zvýšilo riziko komplikací u matky i dítěte při porodu."
Pro moje rozhodování bylo důležité to, že je to jen moje rozhodnutí - ve zprávě ze screeningu to je pouze doporučení, lékař to nechával na mě, příbalový leták hovoří jasně a výrobce by byl při jakýchkoli potížích krytý, protože jeho mediakaci v těhotenství oficiálně nedoporučuje. I když praxe je asi taková, že si to teď nejspíš lupne každá druhá těhotná. U druhého těhotenství s dvojčaty jsem tomu byla díkybohu ušetřená, protože pro vícečetné těhotenství to neumí vypočítat.

sanyy22
autor
9. čer 2021

Holky děkuji moc za Vaše rady, koukala sem do lékařské zprávy , a tam je napsané riziko preklamsie 1:156 a léčba anopyrinem. Tak snad se mi vyhne 😊

luhana
10. čer 2021

@sanyy22
Take mi vyslo riziko preeklampsie 1:136. Divne je, ze tlak jsem mela vzdy spis nizsi. Ale az do 38tt jsem uzivala Stacyl a zadna preeklampsie se (nastesti) nekonala 😊Drzim pesti a at je miminko zdrave 🤗

merope
10. čer 2021

@luhana Já měla tlak taky vždy nižší (když jsem se měřila), v těhotenství mi pak doktoři začli tvrdit, že to není možné, že si myslí, že tam byl vyšší už dřív. Začíná to vypadat, že mi syndrom bílého pláště detekovali až v těhotenství 😀. U obvoďáka jsem měla tuším už i přes 200/120.

Ale tedy i doma mi to pak postupně lezlo dost nahoru - preeklampsie nebo něco velmi podobného se konalo.

dejvitka
11. čer 2021

@sanyy22 mela jsem v prvnim tehotenstvi. Od cca pulky trvale vyssi tlak, musela jsem merit denne doma a hlidat hranici 140/90, coz jsem cca mela az skoro do porodu. Trapila me kvuli tomu velka dusnost, velmi zrychleny tep. Jednou mi tlak vylitl pres 150/110, bilkovina v moci a uz jsem v nemocnici zustala, ale bylo to v terminu. Otoky jsem nemela nikdy. Preeklampsie potvrzena. Primar mi pak rikal, ze byla chyba, ze jsem neuzivala leky na tlak drive, nemusela jsem se tak trapit dusnosti a rychlym tepem, coz me obzvlast v zaveru strasne vycerpavalo. Tak je fajm, ze to u tebe resi.

nazka
12. čer 2021

@sanyy22 já v prvním těhotenství tenhle screening měla negativní na preeklampsii a měla jsem ji (od 37.tt)a ve druhém těhotenství jsem ho měla pozitivní, dostala anopyrin a preeklampsii jsem neměla. Držím palce. Preeklampsii nijak nepocitis, dokud to není vážné. Kontroluj otoky, kdybys přibrala moc za týden, je to špatně (nabrala bys vodu), bolesti hlavy, to jsou první příznaky vedle tlaku. Držím palce, ať se Ti to vyhne
Když už jsem tu preeklampsii měla, měla jsem tlak 180/120,bilkovinu v moči a šup na sál

marilynblack
12. čer 2021

@sanyy22 Ahoj, mě také hlídají kvůli možné preeklamsii, jsem ale zatím 17+3. Každopádně příznaky preeklamsie nejsou pouze vyšší tlak, ale vždy v kombinaci s bílkovinou v moči. Jinak Anopyrin beru rovněž a doma mám tlak taky vždycky dobrý a u doktora šílený. Mám prokázány syndrom bílého pláště. 😃 Mě se tlak zvedá jen se přiblížím ke zdravotnickému zařízení 😆

sanyy22
autor
12. čer 2021

Děvčátka jsem dneska 35+1tt, a od včera už neberu anopyrin tak jsem zvědavá jak to budu mít s tlakem, včera jsem si ho večer měřila a měla jsem 115/65, zatím se cítím dobře tak uvidíme jak to bude v následujících dnech. Jinak od začátku těhotenství mám "zatím" nahoře 10kg, jelikož mám těhotenskou cukrovku tak omezují cukry, a ještě k tomu tlaku, včera jsem byla na kontrole+ozvy a 3x jsem byla na záchodě než jsem tam došla, a jak jsem se blížila do ordinace tak jsem měla srdce až na obloze, a samozřejmě že jsem měla tlak 131/96 a pulz 130, chjoooo

petaov
12. čer 2021

Ahoj, měla jsem preeklamsii v obou těhotenstvích. Cítila jsem se vždy dobře. Nijak bych to na sobě nepoznala. Ani jsem nevěděla, že existuje nějaký lék jako prevence preeklamsie. Mi nikdy nic nedali. Dokud jsem měla jen vysoký tlak a mírné otoky, tak mě jen sledovali. Když se přidala i bílkovina v moči, tak jsem skončila v nemocnici. Dobře, že Tě sledují. Jinak Tvůj tlak se mi nezdá nijak vysoký.

nazka
12. čer 2021

@sanyy22 teď už existuje vyšetření z krve, které odhalí blížící se preeklampsii. Dokonce 3 týdny dopředu. Dělali mi to často při druhém těhotenství v nemocnici. Je to nové vyšetření asi 2 roky

teunka
12. čer 2021

Měla jsem screening riziko preeklampsie pozitivní 1:25 nebo tak nějak, brala jsem celé těhotenství Dopegyt na tlak, měřila si tlak několikrát denně, malá šla na termín ven císařem, už se ji ten 40tt nedařilo moc dobře - ozvičky a byla velká. Preeklampsie se nerozvinula, bez otoků, vše ok.

teunka
12. čer 2021

Jen jednou v 20tt při 160/95 jsem si pobyla 3 dny ve špitále

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru