Redukce plodů, máte zkušenost?
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli tento zákrok některá z vás nebo někdo koho znáte podstoupil. Já v podstatě nemám jinou možnost, protože se moje snahy o početí na CAR maličko vymkly kontrole a já mám teď 5 plodů. Což je tak vysoké riziko, že určitě nejsem ochotná ho riskovat. Máte nějaké zkušenosti, jak to probíhá, kolik plodů je nejlepší nechat. Nějak o tom na netu nemůžu nic moc najít.
Díky za odpovědi
@maraida Kamarádka nereagovala na clostibegyt proto ji pak píchali menopur/ podobné gonalu/ pak měli domácí snažení ...takže tomuto se věřit dá ..
Po těchto preparátech se může tvořit velké množství vajíček,čehož se využívá hlavně při umělém oplodnění..Když si tyto preparáty píchají s cílem jít pak třeba na inseminaci,nebo mít jen domácí snažení,měly by mít menší dávky než holky při umělém oplodnění..tady se to tedy asi vymklo kontrole
@pazoozoo držím pěsti, ať se dočkáš zdravého dítěte/ dětí 🙂
Překvapuje mě, jak málo žen tu má špetku empatie, nicméně pár se jich tu najde 😖
Předhazovat dokument Paterčata mi nepřijde zrovna vhodné.
@maraida nic proti, píšeš, že bys to nechala na přírodě, přesto jsi absolvovala 5 IVF a ve svém věku toužíš ještě po 4.dítěti... to si trošku odporuje, ne? 😅
Já sice redukci plodů nezažila, ale přišla jsem o dítě na konci 6.m tt a nikomu bych to nepřála 😔
Tak hodně štěstí všem 😉
@bunny123 sleduji také a hlavně tu diskuzi, jak tam neustále některé "dobré duše" píší, že si měla zajít na redukci a blablabla ...Tak když na redukci nejdeš, je to špatně, a když se na ní rozhodneš jít, tak je to taky špatně...někde je něco špatně, řekla bych 😀 Zakladatelce přeju hodně štěstíčka, je to její rozhodnutí a přeji jí, aby všechno vyšlo, tak jak má...Být v její situaci, tak si nechám dvě a budu doufat v krásná, zdravá dvojčátka 🙂 (v životě ovšem, ne vždy jde všechno podle plánu, takže chápu snahu dát, co největší šanci jednomu...) Hodně štěstí 🙂
fascinuje mě ta diskuze o zabití,ale to, že se každý den vyrábí stovky embryí na umělé oplodnění, které se pak zničí nikomu nevadí....ano někdo rozhodnul, že když nejsou zahnízděné není to život a není to teda nic špatného, ale podle mne je to úplně to samé. Nikdo si nezaslouží žádné odsouzení, každý má právo se rozhodnout a to v jakékoli situaci
@pazoozoo zkušenost také nemám...určitě to má rizika, které doktoři určitě zmíní...tak jen přeju hodně síly a štěstí ať jsou ta miminka co zůstanou v pořádku a brzo se z něj nich těšíte. Já bych se jen přimlouvala za dvojčátka pokud doma ještě žádné mimi nemáte...jsem z dvojčat a je to skvělé a pro maminku určitě lepší než mít dvě děti za sebou blízko a dnes už je na dvojčata vše zařízené, když je jich tolik...náročnější je to pouze finančně to ano. Ještě jednou hodně štěstí a ještě víc zdraví všem.
@terinda p právě proto,že vím jaké to je čekat na dítě bych prostě na redukci asi nešla,nechala bych to na p přírodě,dítě,které by nemělo přežít by si prostě odstranila sama.A ano,toužím po dalším dítěti,n dítěti,nicméně už se ho asi nedočkám a dcerka bude sama.Je něco špatného na tom mít více dětí??? dětí???Navíc já na záčátku nenapsala,ať nechodí na redukci,to je každého věc,ale když chce pak pak ještě další dítě,tak ať si nechá aspoň 2.To tady napsalo více maminek,tak nevím proč ti tak v žaludku tak v žaludku ležím jen já.
Známá byla na redukci z trojčat na dvojčata. Naštěstí vše dopadlo dobře a děti jsou už dnes velké a v pořádku. Je to velký zákrok s nejistým výsledkem. Ale u paterčat je velice vysoké riziko nedonošení/samovolného potratu. Znám ve svém okolí i maminku trojčat a bez pomocnice v domácnosti by to asi nezvládla. Takže si myslím, že v tomto případě redukce na dvojčátka je "optimální", dá-li se v tomto případě něco optimálním nazvat
@maraida nedávno tu proběhlo, že jedna maminka má trojcata a všechna postižená.. Já bych si to nedala, to říkám na rovinu. Neriskovala bych... To že se narodila zdravá patercata, to je zázrak, také jich je asi 100 po celém světě. Redukce mnohonásobně zvyšuje šance zdravých děti, to je bez debat.
K celému tématu jen stručně. Nechci se nikoho dotknout, ale příroda od nás dostává pěkně na prdel. Chybí nám pokora. Nejsme schopni přijmout, že něco nejde, jak chceme. Vyrábíme a zabíjíme děti jak na běžícím páse. Občas se to vymkne kontrole. Takže vyrobíme, zredukujeme, případně odložíme, když se nám to nehodí.
@marketa233 Kazda vec ma dve strany mince, dle tveho pristupu bychom zili jeste v jeskynich, protoze i takovy penicilin je dle tveho pristupu proti prirode... Etiku si kazdy musi v sobe srovnat sam, ale dnesni doba nám lecos umoznuje tak je na kazdem jak to vyuzije. Myslim ze zakladatelka nesla do ivf jen tak ze srandy protoze by se zrovna nudila a necekala ze otehotni ve stimulaci. Kazdopadne dost drsne nasledky si ted nese sama a musi se taky rozhodnout sama. Ale takovehle cernobile hodnoceni tematu je myslim uplne zbytecne. Zkus se vzit do situace zakladatelky, to co pises je pouze kopnutí si do uz lezicicho...
@bendys To co píšu, je jen můj osobní názor založený na tom, že jsem podobnou situaci nemusela řešit, tudíž se mi lehce hodnotí a snadno se držím etických hodnot, kterým věřím. Chápu, že v situaci, ve které je zakladatelka a bohužel stále více žen, jsou pak tyto etické principy pod velkým tlakem. Prostě (jako vše relativizující společnost) otevíráme Pandořinu skříňku a nechceme nést následky.
Někteří chtěli poruč větru, dešti (stále častěji vidíme následky), jiní se snaží postavit do role stvořitele.
@marketa233 Přesně tohle mi běželo hlavou, když jsem diskuzi četla. Chápu, že pro jednoho konkrétního člověka je IVF jediná cesta ke štěstí, ale v globálu mě tenhle proces umělého oplodnění a umělého přerušení celkem děsí.
@marketa233
@lrg
Holky taky mě to napadlo. A taky mě napadlo, zda v CARu neudělali nějakou chybu... Jak často se něco takového stává ? 😕
Po pravdě já z CAR utekla, pro mě to nebylo.. Já bych se s tím psychicky asi těžko vyrovnala. Doktor byl klidně pro IVF. Otěhotněla jsem později přirozeně a druhé těhotenství jsem ani neplánovala, jak rychle přišlo. Nevím, ale mám pocit, že leckdy v CARu skončí i ten, kdo by nemusel. Gynekoložka mi moc možností řešení nenabídla, poslala mě rovnou tam, a v CARu doktory vůbec nezajímalo, kde je příčina a rovnou jsem mohla jít na IVF. Je jasné, že lidi, kterým tam pomohli k dítěti, jsou šťastní, ale je to především byznys a etika při tom jde stranou.
Pro zakladatelku je to nesmírně těžké rozhodnutí, vlastně ať se rozhodne, jak se rozhodne, je to vždy velké riziko. Osobně si myslím, že větší šanci na zdárný průběh mají přirozeně založená těhotenství. Tady se do přirozeného procesu zasáhlo stimulací. Ať se zakladatelka rozhodne jak se rozhodne, nikdo nemá právo jí jakkoliv kritizovat. Přeji jí, ať se dočká zdravého dítěte či dětí.
@pazoozoo Mam s redukci bohuzel take zkusenost.Z prirozene pocatych dvojcat se v 11ttbstaly trojcata.Jednovaj.dvojky plus jedno samostatne.Protoze jednovaj.dvojky jsou samy o sobe dost rizikove,radili lekari ze bude nejvetsi sance pokud se zredukuji dvojcata.Bohuzel uz v te dobe tam byly patrne rozdily v rustu.Navrozhodnuti jsem mela tyden.Nikomu to nepreji.Predstava tri nedononosenych deti,toho ze budou treba postizene,nebo to ze taky muzu prijit o vsechny...Dali jsme tedy max.sanci tomu jednomu.Vsechny plody byly nad cipkem,lekar mi rekl ze riziko potratu je prvni dva tydny po zakroku asi 25%.Zakrok probiha jako amniocenteza.Vice kdyztak do IP.Nas bojovnik vydrzel a dnes ma dva a ctvrt roku.Tehotenstvi bylo silene,ke konci zlobila placenta,mit tam deti tri a placenty dve,dopadlo by to zle.Kvuli ni nakonec akutni cisar pri vyvolavani.Nikde se o tom moc nedoctes.Citila jsem se hrozne a boli me to dodnes.Ale rozhodla bych se stejne.Clovek musi rozhodnout rozumem i kdyz srdce s tim nesouhlasi.
@bendys K tomu penicilinu. Je přeci rozdíl mezi přiměřenou snahou zachraňovat život a tím, co se mně osobně zdá za hranou etiky - tvořit nebo život brát. Hrát si na boha.
Holky, pořádně si do zakladatelky kopněte - moc to ve své situaci potřebuje 😖
A hlavně ty, které nezažily nikdy několikaletou marnou snahu o dítě a důvěřovaly nakonec lékařům 😝
Holky, s mnohymi argumenty o IVF souhlasim, ale nepatri to do tehle diskuze. Pro zakladatelku je to obtizne obdobi i bez toho filozofovani.
@nov777 Postav to opačně. Kdyby víc filozofovala (a nejen ona), nemusela by teď tohle vůbec řešit.
@xppx A co věřit přírodě? Ona si poradí. Třeba dvě, tři umřou, pak už ta péče o zbylé půjde zvládnout. Nebo budou všechny postižené. No a co?
Místo toho víc a víc holek uvažuje o nepřirozených zásazích, které ale stejně nic nezaručují. Naopak. Kolik dětí je zabito jen kvůli teoretické možnosti, že se tím něčemu pomůže? Počítání pravděpodobnosti, spekulace...
@marketa233 To si nemyslim. Reknu ti to takhle jeden den jsme s kamaradkou rozebiraly, ze jeji kolegyne jde uz podruhe na IVF a jak to musi byt drsne. Sama jsem rekla, ze nevim, jestli bych se predtim nezastavila a nesmirila se se situaci. Jeste ten stejny tyden se to tykalo me (brala jsem spermiogram jako formalitu). A zastavit se a smirit me nenapadlo ani vterinu. Chces bojovat, i kdyz si si vedoma rizika. Tohle pochopis, az se te to tyka osobne. I tak mam porad etiku nedoresenou, ale jsem moc rada, ze ta metoda existuje a prinesla mi stesti.
@marketa233 Podle tvych prispevku soudim, ze nemas zkusenost s potratem ani problem otehotnet. Mam pravdu?
@nov777 Hard cases make bad law. Nedávno to připomínal v DVTV Marek Vácha.
@nov777 Ano. Ani s drogami, alkoholem a dalšími nebezpečími, které odsuzuji. 🙂

@pazoozoo ty musíš hlavně vědět a zvážit vše pro a protiv - nikdo z diskuze ti nemůže poradit to, co ty máš udělat.......o redukci ti měl hlavně dr něco říct, případně na kolik by to redukoval.....u redukce jsou vždy rizika, postup redukce máš kdekoliv popsaný na internetu, znám pár lidí, kteří do toho šli, a přišli o mimčo či mimča, znám i také, co se jim redukce podařila a mají zdravá mimča
za sebe, mět paterčata jako první dítě, asi bych do toho šla, ale po zvážení všech rizik a taky finanční gramotnosti
ale toto ti nikdo pořádně neřekne, protože nikdo, krom Kiňové paterčata nečekal, takže by jsi asi měla svůj dotaz směřovat spíše na ní, ona si tím prošla....ono popravdě, o redukci ti asi málo kdo napíše koho se to týká