icon

Rh faktor negativní, 1. těhotenství. Mám se strachovat?

lucininuska
19. únor 2013

Ahojda minulý týden jsem se dozvěděla jak to se mnou je, ale problém je že nic moc o tom nevím, nevím jestli se strachovat nebo něco. Doktor mi jen řekl, že moje krvinky můžou napodnout mimčo a že si mám další týden dojít na očkování, krev manžela není důležitá, tak nevím mám něco hledat a starchovat se a nebo to nemám řešit a věřit lékaři? Moooc děkuji za informace.

l.u.c.i.e
19. únor 2013

Já jsem rh faktor negativní a první těhu v pohodě. Po porodu se dá akorát nějaká injekce. Problém může nastat až u dalšího těhotenství. Mám totiž pořád protilátky po porodu a budou to akorát více sledovat. Pokud se jim krev nebude stát, tak dostanu nějakou injekci.

llluckaaa
19. únor 2013

Ahoj, určitě se nestrachuj 😉 Já mám taky Rh- a obě děti Rh+. Měli by ti zjistit, jestli se ti dělají pro krvi mimča protilátky a pak ti případně dát injekci. Jinak dostaneš tu injekci po porodu, protože více tvůj negativní rh faktor ohrožuje dítě v dalším těhotenství.

maruja
19. únor 2013

@lucininuska Ahoj, tak krev manžela je důležitá v to smyslu, že kdyby i on byl negativní, tak se nic neděje. Pokud je pozitivní, tak i mimi může být popzitivní a pak by sis vytvářela protilátky proti němu, ale první těhu je relativně v pohodě, další těhotenství se stupňují protilátky. Tak bych s mm šla na krev a zeptala se někoho kdo tomu rozumí lépenež tvůj gyndr 😉

lucininuska
autor
19. únor 2013

no já jsem se ho ptala jestli si mám zjistit krev manžela a řekl, že nemusím přišlo mi to od něj jako jo je to problém,ale v dnešní době brnkačka stačí jen očkovat. No právě že mi krev teď nebrali jen na cukrovku 6.2., no uvidím co mě čeká dál.

lucininuska
autor
19. únor 2013

@maruja kam by ses šla zeptat?

l.u.c.i.e
19. únor 2013

@lucininuska, manželovi taky nebrali krev. Nevíme do teď jakou má krevní skupinu. Jen už víme, že je rh faktor +. Po porodu totiž hned malému vzali krev a je +. Tudíž i on dostal injekci, protože jsme si předali oba protilátky. Vše ok. Za 4 dny po porodu jsme šli domů. Pak mi brali krev půl roku po porodu a mám stále v těle protilátky. Z transfúzky mi poslali kartičku, kde mám napsáno jaký protilátky mám a tu mám vždy ukazovat, když půjdu na nějaký zákrok či budu zase těhotná. budou to akorát více sledovat. Nic víc se neděje. První těhu je v pohodě.

maruja
19. únor 2013

@lucininuska asi na porodnici kde budeš rodit 😉

alyssa.anna
19. únor 2013

Ahoj. Já jsem RH+, manžel také a stejně mám při prvním těhotenství protilátky v krvi, ale moje dr. to nijak neřeší, jen mi dělá každé 2 měsíce nové odběry na ty protilátky kde se stále objevují a prostě neřeší. Když se zeptám, řekne že se nic neděje že se to jen má hlídat.

sabisek
19. únor 2013

Take mam RH- a manzel RH+, take jsem se bala... Ale u prvniho miminka to nemusis resit. Pouze to v 28-30 tydnu pichnou imjekci s protilaktama (to je tedka nejaka novinka) a pak jeste jednu po porodu (ta se davala i predtim a ta je ta hodne dulezita). Takze neboj, jde o to, aby ti ji dali po porodu, jinak muze nastat problem u dalsiho tehu.

misicka455
19. únor 2013

V prvním těhu se nic nestane protilátky se začnou tvořit až se smíchá tvá krev s mimčem takže až po porodu . Tak si jen pohlídej aby jsi po porodu dostala injekci ať máš další těhu v klídku a né jak já ☹()

Manželovu krev doopravdy kolikrát nechcou i když se mamina dušuje tak otec je prý vždy nejistý 🙂))

aneta0707
19. únor 2013

ano, v prvnim tehu se nic neresi, ale nikdy nemas 100% jistotu, ze si v minulosti samovolne nepotratila. rika se, ze az polovina zen o tom ani nevi... takze si to pohlidej. jestli ti uz delal test na protilatky a nic tam nebylo, tak je to v pohode. ja sem -, manzel + a vubec sem nikdy ani neslysela, ze je neco takovyho mozny. rekla mi to az v tehu moje doktorka a delala mi vic testu na protilatky i kdyz prvni test byl negativni. manzelovi brala krev taky. nakonec mame malou taky + a po porodu mi zapomneli dat v porodnici injekci na protilatky, takze ted mi testy delaj casto, ale vsechno je nastesti v poradku

sabisek
19. únor 2013

@aneta0707 Souhlasim. Nekde jsem nasla, ze potrat do 9 tydne nevadi. A to si myslim, ze vetsina vi (tedy doufam), ze byli tehu...

llluckaaa
19. únor 2013

@lucininuska Ono je nezajímá, jakou krev má manžel. Protože otec je vždycky nejistý 😅 Aspoň pro doktory 😉

aneta0707
19. únor 2013

@sabisek jestli to nevadi, to nevim. me teda hlidala a ted jeste vic. ale v 9. tydnu to snad uz vi kazda (i kdyz vyjimky potvrzuji pravidlo, ze? 😀 naprosto necekany porod a tak ...)

llluckaaa
19. únor 2013

@sabisek @aneta0707 Jj, u potratu do ukončeného 8. týdne se bere, že krev matky a plodu spolu nepřišla do styku (vím to bohužel z vlastní zkušenosti, potratila jsem v 8tt a řešilo se, jestli mám nebo nemám dostat injekci na protilátky). Později by to už vadilo a matka by měla dostat injekci.

aneta0707
19. únor 2013

@llluckaaa tak to sem nevedela. mozna me hlidala vic protoze sem mela velky problemy s ms a kolikrat sem ji ani nedostala (byla sem hrozne hubena), tak si nemohla byt jista tim potratem do 8.tydne ☹ kdyz nad tim tak premyslim (ted) tak vlastne ten, kdo ma takovy problemy nemusi vedet o potratu 😒

llluckaaa
19. únor 2013

@aneta0707 Tak to já o něm věděla ☹ Počítali mi právě, jak staré bylo těhotenství a nakonec rozhodli, že injekce není potřeba. Takže při tom dalším mě ani nijak zvlášť nehlídali, jen přišla injekce ještě v porodnici, půl roku po porodu test na protilátky (negativní) a v třetím těhotenství několik testů na protilátky (vyšly všechny negativně), v porodnici opět injekce a po půl roce další test (negativní).

aneta0707
19. únor 2013

@llluckaaa to je hrozny. je mi vzdycky hrozne kdyz nekdo mluvi o potratu ☹ takovou dobu sem cekala na druhy mimi a byl to hroznej pocit kazdy mestic, natoz tohle jeste zvladnout ☹

llluckaaa
19. únor 2013

@aneta0707 Já když o tom ještě teď někdy mluvím, tak mám co dělat, aby se nerozbrečela, a to je to už 6 let zpátky, co se mi to stalo ☹

jennyska
25. lis 2013

@lucininuska
AHoj @llluckaaa @aneta0707 @sabisek @misicka455 @alyssa.anna @maruja @l.u.c.i.e @lucininuska a ostatní maminky 🙂

mohly byste, prosím, vložit svou zkušenost s Rh faktorem do naší knihovničky Modrého koníka, kterou si tady s maminkami tvoříme?
Své případné zkušenosti můžete vložit zde: https://www.modrykonik.cz/rh-faktor/

Tím, že popíšete průběh této diagnózy u Vás, jak vše probíhalo před porodem a po porodu, pomůžete ostatním těhulkám, které si právě prochází tím stejným a hledají na MK radu, tip, podporu.

Děkuji Vám a přeji fajn den 🙂
Janča