icon

Rh- matky a Rh+ otce

maarkkeetaa
6. čer 2017

Dobrý den, ráda bych znala názor či zkušenosti Vás, co jste na tom podobně. Jsem Rh negativní, partner samozřejmě pozitivní, plus neslučitelné krevní skupiny, už spolu máme dvě děti a obě se teda narodily s velkou žloutenkou a strávili jsme v porodnici kolem 10 dnů vždycky, než se to normalizovalo a pustili nás. Nyní doufám čekáme třetí. A moje mamka se úplně náhodně dotkla tohohle tématu, protože ona je také Rh- a povídala, že to je taky ten důvod, proč neměli s taťkou třetí dítě, že jí to doktoři už nedoporučovali, že by to bylo ještě horší apod. Čili mě celkem vyděsila, mně nikdo nic takového neříkal, tak jen doufám, že to není tím, že by zapomněli, ale doba pokročili a poradí si s tím. Prosím o zkušenosti.

Strana
z3
alca666
6. čer 2017

@normalnimatka
Ohledně dedičnosti krevních skupin/Rh faktorů je to shrnuto například zde:
http://www.wikiskripta.eu/index.php/Dědičnost_k...
je to dáno tím, že Rh+ je dominantní a Rh- recesivní a tím, že máme každý dvě sady genů. Jak jsem psala výše, člověk s Rh+ může mít pro Rh+ jen jeden gen, druhý pro Rh- a zrovna ten může předat potomkovi. Pokud je na tom druhý rodič podobně, pak potomek může být Rh-. Já třeba určitě mám gen pro Rh- (mamka je Rh-) a manžel ho teoreticky může mít taky (jeho babička byla Rh-). Takže i dkyž jsme oba Rh+, dítě může být v klidu Rh-.......

@riakuk
Po císaři už injekci endostaneš? Vždyť protilátky může tělo vytvořit i díky tomu, že se smísí Tvoje krev s krví dítěte při porodu (a při sekci je to smíšení ještě pravděpodobnější než při vaginálním porodu)..... Právě proto mi to přijde logičtější dát tu injekci až po porodu. protože takhle se dá ve 28 tt a kdo zaručí, že si tělo nezačne dělat protilátky na konci těhotenství? Viz výše odkaz:
"První těhotenství většinou rizikové nebývá (díky placentární bariéře nedochází k mísení krve matky s krví plodu), krev novorozence se do matčina oběhu dostane až při samotném porodu."
Pokud plánuješ ještě další děti, pak bych to zkusila zkonzultovat jinde......

riakuk
6. čer 2017

@normalnimatka U nás tohle v nemocnici zařizují sestry, takže nebyl problém. Manžel by samozřejmě šel jinak k obvodnímu lékaři, tam by na zjištění krevní skupiny a faktoru měl snad nárok. Jinak vlastně ani nevím, jak se to řeší či platí.

riakuk
6. čer 2017

@alca666 O injekci po porodu mne zatím nikdo neinformoval. Díky za poučení, vše jsem si přečetla a ano, další dítě nechceme - 3 bohatě stačí, takže si nechám provést (velmi odsuzovanou) sterilizaci - z mnoha důvodů, ale to je na další diskusi.

alca666
6. čer 2017

@riakuk
Tak pokud plánuješ sterilizaci tak není co řešit, tam by byla aplikace anti-D po porodu bezpředmětná 🙂 Jinak já osobně proti tomu nic nemám - přijde mi to lepší, než dos ebe napříkald doživotně ládovat hormony 🙂

luciehutt
6. čer 2017

Ahoj, manžel taky rh+ a ja rh-. Syn byl tři dny pod modrým světlem a vše jinak ok. Dříve to bylo jinak, manželovo sestřenici dokonce měnili krev hned co se narodila.. Ale v dnešní době je vše pod kontrolou, vůbec bych se nabála 🙂

normalnimatka
6. čer 2017

@riakuk no právěže neměl, resp.. záleží na doktoroj, no. obvoďák se manželovi vysmál, i když mu muž vysvětloval, proč to potřebuje.
nakonec prostě šel darovat krev a tam se to zjistí automaticky. ale jako ta ochota doktorů, a ještě hůř jejich "přespéče" - jakože se s tebou vůbec nebavěj a prostě ti daj injekci, protože oni moc dobře věděj proč, a ty seš přece blbá a ničemu nerozumíš, tak za sebe nemáš co rozhodovat, to je prostě na zabití. moc se zdravonictví v ohledu toho přístupu od sociku nezměnilo. a to už bychom tady měli mít dávno tzv. partnerskej přístup místo paternalismu. realita je jiná, bohužel.

riakuk
6. čer 2017

@alca666 To je jeden z důvodů 😉

riakuk
6. čer 2017

@normalnimatka Aha. Stálo by za to, si tyhle informace zjistit na pojišťovně. Vždyť má člověk 1x za nějakou dobu nárok si nechat zjistit jaterní testy, hladinu cholsterolu či cukru, ... - to mi řekla má obvodní lákařka. Nevím. Pracuji ve školství a to mi stačí 😉
Jinak dneska musí být každý "trochu" drzý a chtít informace - přesné. To samé na jakémkoliv úřadě 😒

normalnimatka
6. čer 2017

@riakuk jj ale tak to je fakt nějaký vyšetření... zjištění krevní skupiny de fakto na nic moc nepotřebuješ..kromě pár případů, jako je třeba tenhle. a ještě vlastně nejde o toho muže, ale ženu.

andelka
6. čer 2017

Já jsem svou KS a Rh zjistila až v prvním těhotenství. Do té doby nebyl důvod a součástí žádných odběrů to nebylo. Ptala jsem se kdysi obvoďačky, když jsem byla na preventivce, a říkala,že to by se krve muselo vzít víc, a platí se to. Tak jsem to nechala tak.

smselektro
8. čer 2017

Jak jsme se bavily, že u mě nikdo nic neřeší, tak dnes v poradně mi doktor řekl, že se mám v pondělí stavit na injekci na protilátky.

normalnimatka
8. čer 2017

@smselektro nedoporučuju..

smselektro
8. čer 2017

@normalnimatka
A proč?

yene
8. čer 2017

@smselektro
Viz napriklad ty duvody,ktery rikal muj gynekolog - psala jsem vyse.

A co se tyka krevni skupiny, muze si kazdy nechat zjistit v bezne laboratori u polikliniky nebo nemocnice. Proste to maji v nabidce jako placenou sluzbu. U nas je to napr. laborka pri nemocnici,kam nosime i vzorky moci pri nemoci, delaji tam gluk.test tehotnym a kdeco dalsiho. Muz tam za krevni skupinu platil asi 150Kc.

smselektro
8. čer 2017

@yene
Mně to prostě bylo oznámeno jako hotová věc. Říkám si, že nějaký důvod k podání injekce před porodem ti gynekologové mají a asi to vyhrocovat nebudu. Manžel si skupinu kvůli tomu sám iniciativně zjišťoval a je RH+.

normalnimatka
8. čer 2017

@smselektro tak já nevim, není lepší si o tom něco zjistit, než si něco nechat naordinovat, aniž víš co? 😕 prostě to není dobrý, pokud máš první těhotenství, není to absolutně potřeba..problém nastává až teoreticky s druhým těhotenstvím, a to jen pokud je dítě pozitivní. a ani ne nutně, když porod proběhne normálně, většinou je to ok, ale dělá se to preventivně. po porodu to už chápu. nechat si napíchat v těhotenství něco, co není potřeba, to je fakt kikotina to se na mě nezlob. vždyť to všechno jde i do toho dítěte. nebyla bych tak naivní, abych věřila, že všecko, co mi nakáže doktor, je neškodný. tomu už snad nikdo nevěří...

dandaa
8. čer 2017

@normalnimatka taky jsem si rikala dokud mam v sobe dite tak si nenecham jen tak pichnout neco co doktori delaji preventivne....

yene
8. čer 2017

@smselektro
No ja si myslim,ze to je minimalne pro nekoho velmi dobry byznys ;) kdyz to prdnou vsem rodickam,tak proplati pojistovny vakcinu vickrat,nez kdyz se to da po porodu jen tem,kde je to potreba ;) zatim jsem nikde nevidela racionalni zduvodneni,proc je to lepsi,nez zabehnuta praxe. Krome toho ze se to musi a o nejistem otci, nizsi riziko,ze na to v porodce zapomenou atd ;) No mozna by vas doktor to zduvodneni mel? Mne v porodnici tvrdili,ze se to musi a muj gyn. zas pravy opak,takze info z dalsi strany by bylo fajn.

Na te krvi je zaludne to,ze vy mate geny dva (jeden od mamy a druhy od taty) - - a manzel ma bud ++ nebo +-. A to v laborce nezjistuji. Pokud by mel geny ++, mate 100% jistotu,ze dite bude mit geny +- a tudiz bude rh+. Nojo,ale v tom druhem pripade je to 50 na 50, muze podedit +- i --. Proste priroda a nahoda. Kdyz podedi minus od vas i otce, mate dite s krvi rh- a zadny problem k reseni. A pro me je tohle duvod,proc nechci vystavovat vyvijejici se oganismus nejakym imunizacnim procesum,kdyz nemam jistotu,ze to neni zbytecne. To si radeji pohlidam,aby mi vse spravne otestovali a vcas dali vakcinu jenom mne.

janawei
8. čer 2017

Jsem Rh -. Při prvním těhotenství mi paní doktorka řekla, že doporučení lékařské společnosti je, všechny Rh negativní těhotné očkovat. Zeptala jsem se na možné alternativy. Nechali jsme tedy zjistit Rh faktor manžela (také -), paní doktorka to zkonzultovala ještě s genetičkou, protože to mínus není absolutní mínus a seznala, že očkovat netřeba. Prcek má logicky také -, takže mi nic nepíchali ani po porodu. Při druhém těhotenství jsem samozřejmě zvolila stejný postup. O otci/neotci se paní doktorka také v žertu zmínila, ale pokud si není někdo otcem jistý, a že se to prý stává dost často, tak se prý raději očkovat nechá. Nebo může zvolit stejný postup jako my, akorát, že s oběma otci...

alca666
8. čer 2017

@normalnimatka
@yene
Já se při brouzdání zdroji dočetla, že existuje určité malé riziko, že se ženě začnou spontánně tvořit protilátky ve 3.trimestru těhotenství - to riziko je asi 1%. Aplikace anti-D ve 28tt toto riziko snížila na 0.02%. Takže určité benefity to má. Ale podle mého by se měla každá žena rozhodnout, jak velké je pro ní to riziko 1% a zda to vyvažuje riziko podání anti-D v těhotenství.....
http://www.lubusky.com/cc_59_prevence-rh-d-aloi...
http://www.lubusky.com/dc_114_spontanni-antepar...
Jinak dočetla sjem se i o tom,ž e by mělo být možné už v prvním trimestru detekovat DNA dítěte v krvi matky a určit tak jeho Rh faktor, ale nepředpokládám, že by to v čr bylo běžné....

smselektro
8. čer 2017

@yene

@normalnimatka
Děkuji moc za osvětu, mám nad čím přemýšlet, nasadily jste mi velkého brouka do hlavy. Říkám si, že bude klidně stačit to očkování po porodu do 72 hodin. Zítra si tam zavolám. Ono totiž můj gynekolog se mnou nic moc neřeší a tohle mi oznámil jako hotovou věc.🙂

alca666
8. čer 2017

@yene
Jinak mám ten pocit, že v porodnici by stejně měli anti-D aplikovat, protože ty protilátky mají polčoas rozpadu asi 24 dní, takže je otázka, kolik jich do porodu vydrží..... A třeba tady zmiňují jak profylaxi tak podání anti-D po porodu..... Nikde tam není psané,ž e by se po porodu dávalo jen pokud člověk endostane profylaxi.....
http://www.nhs.uk/Conditions/Rhesus-disease/Pag...
Jo a před podáním anti-D v těhotenství (tom 28 tt) by měl být proveden test na protilátky, zda už náhodou amtka senzibilovaná nebyl - v tom případě nemá cenu anti-D aplikovat....

peacev
8. čer 2017

Holky mě o tom taky informovali, že dostanu injekci 28tt cca, ale nechápu proč ji odmítat, byť je to jen preventivně?

alca666
8. čer 2017

@peacev
Vždy je tam určité riziko alergické reakce anebo infekce (anti-D je vyráběn z krevní plazmy od dárců), otázkou je, jak je velké. Někdo to třeba riskovat nechce, nechce do sebe nechávat preventivně něco píchnout - to riziko je pro něj větší než riziko vzniku protilátek. Já si stojím za tím, že by si to riziko měla zvážit každá žena sama a dle toho se rozhodnout (tzv. řízení rizik) a ne, že je jí prostě oznámeno, že ho dostane. Navíc je leckdy anti-D podáván ženám bez zjištění Rh faktoru krve otce dítěte, takže může být naprosto zbytečně podán i ženě s nulovým rizikem vzniku protilátek a tím vzniku problémů u dítěte (pokud má otec dítěte Rh faktor -, dítě bude 100% -)....

dandaa
8. čer 2017

@peacev preventivne do sebe neco nechat pichat?To fakt ne.

linee
8. čer 2017

Ja rh-,manzel rh+,v tehu zadna injekce,protilatky byly ok.Dostala jsem po porodu antiD,holka bez zloutenky,take ma rh-.

pincola
8. čer 2017

Ta injekce po porodu chrání další případné těhotenství. U prvního těhotenstvíjsou rizika minimální u každého dalšího stoupají. Proto se to dává. Já je dostala. jsem mínus obě mé děti plus. Nelajsla bych si to nedat.

normalnimatka
8. čer 2017

@alca666 taky jsem o tom slyšela, ale proto se ty protilátky zase hlídaj při každý kontrole.... takže já bych na to kašlala. stát se může cokoliv akdyž se něco má stát, stane se. nestálo by mi to za to;)

normalnimatka
8. čer 2017

@smselektro
mně to právě taky doktorka oznámila jako hotovou věc, jak jsem psala výše. ale příště jsem přišla, odmítla, že podle mě prostě by problém bejt v 1. těhotenství neměl, a ona to jen suše okomentovala, že se to v minulosti taky nedávalo a že se nestkala s problémem a že jako ok, ale ať jí to podepíšu. takže uvidíš, třeba ti s tím doktor vůbec nebude dělat problém. naopak! některý gyndaři to pacientkám vyloženě nedoporučej - čest jim.

normalnimatka
8. čer 2017

@peacev třeba proto, že očkování je sračka? třeba proto, že se to dostane do toho dítěte, který váží tolik, kolik váží? třeba proto, že nikdo neví, co to v těle těhotný a dítěte napáchá, a bůhví, kdy to někdo bude vůbec vědět?

Strana
z3