Úprava času podání inzulínu při těhotenské cukrovce: Co funguje?
Ahoj, nedá mi to se nezeptá. Moje dia má do konce měsíce dovču, s inzulinem si mám hýbat sama ALE. Jsem teda v 16tt, mám po druhé tehotenskou cukrovku, k dietě a podobných věcech vím. Spíš jen jestli někdo nemá zkušenost s inzulinem , mám pichat 6j ve 20h, ale i tak mám ráno lacnou dost vysokou. Můžu posunout na 22h? Myslíte (ten kdo má ZKUSENOST) , že by to pomohlo? Přijde mi že od toho dlouhodobého inzulínu v tech 20h pak dlouho lacnim. Protože když si po inzulínu dám ještě třeba druhou večeři, tak to mám dost vysoke. No prostě chci vědět jenom jestli pomůže hýbat s časem podání inzulínu. Díky.
@werumka I v těhotenství jsem se měřila stejně. Ve stejný čas je blbost, jelikož někdy spíš do 6, jindy do 8. A ano, je jasný, že neměřit po hodině, ale nemusíš otevřít oči a hned měřit. A pokud tazatelka napsala, že po probuzení ma 7 a pak když 15 minut leží a má 5,2 tak je to hodně divný. A co se týče nastavení, tak jsem si potvrdila, že každý lékař to má jinak. Jeden mi řekl měřit 2 hodiny po jídle (to byla už seniorka), jiný hodinu (moje doktorka a i doktor v těhu). Spousta doktorů strašně maminky stresujou (tohle měla ségra v těhotenství a samozřejmě stres glykémii taky zvyšuje). Na maminky je velký tlak co se týče glykémie - stačí i to, že byla lačná hodnota 5,3 a před 3mi lety už 5,1. Tohle musí řešit se svým doktorem.
@martulka88 no, kdybych měla celé těhotenství kolem 6 až 7 po tom co měřím hned co otevřu oči, tak by mi snad ten inzulín ani nestačil ... To bych měla nevím kolik jednotek. Prostě ráno vstanu, dojdu si v klidu na záchod a pak se změřím. Určitě ta hodnota bude dobrá. To by jinak ten inzulín moc nefungoval. Dietu dodrzuju, přes den mám hodnoty dobré a ta lačná se mi prostě zda ráno taky v pohodě když měřím chvíli po probuzení....
@luna03 Určitě to bude dobré. Reagovala jsem na koment nademnou. Hlavně se nenervuj. Myslím si, že pokud se změříš po 10minutách od probuzení, bude glykémie v pořádku, byla bych v klidu ☺️
@martulka88 jasně, díky za uklidnění ❤️ ještě že tu jsou takový duše jako vy a werumka , který lidi uklidní ❤️ nebo bych snad ty děti rodit nemohla.😀😀
@luna03 Ty Welliony jsou trochu problematické, dost často nadměřují. Když jsou úplně nové, tak to ještě jde, ale s každým dalším rokem jde jejich spolehlivost...k šípku 😄 ptala jsem se pro to, ze pro tyhle glukometry bývaji tyhle nesmyslné skoky typické. Obecně z jedné skokove zvýšené lacne se nestřílí. Prostě další den potvrdíš nebo hodíš za hlavu.
Doporučuju ale pořídit kvalitní glukometr, protože máš před sebou ještě hodně týdnů měření. Mrkni po Accu chek. Proužky do toho Wellionu máš nové, nebo používáš starší?
@martulka88 Ono základem je mít diabetologa, ktery má zkušenost ideálně i s jiným typem diabetu než s klasickou dvojkou. V těhotenství často registrujici diabetolog odesílá na jiné pracoviště, kde se specializují na diabetes v těhotenství.
Ohledně těch limitu - limit pro domácí měření 5,3 platí od roku 2014. 5,1 je pro zachyt ze žilní krve.
U toho měření po jídle je to taky individuální. Obecně se měří hodinu, ale jdou ženy, kterým naopak glykemie stoupá až ke druhé hodině a pro ně je lepší měření v tuhle dobu.... ale s tím si zkušený diabetolog taky poradí.
Ti starší diabetologove, kteří řeší primárně DM2 jsou zvyklí právě na tenhle rozestup, protože u dvojkařů to bývá častější (vzestup po dvou hodinách). To se ale třeba taky vlivem těhotenství může měnit. Jiný stav no 😄
@luna03 Když byla ségra poprvè těhotná, byla úplně v háji z cukrovky. První těhotenství byla "na zabití". Než porodila, změřila mi jen tak cukr a měla jsem ho vysoký (Ikdyž jsem měla lačnou okolo 6,5 více jak půl roku, nikdo mne na to neupozornil a když mne ségra změřila po jídle - 2 hodiny, měla jsem skoro 15. Bohužel jsem byla po zánětech slinivky, které mi vyvolaly léky na crohna a čekalo se, kdy se objeví cukrovka 🙈). Když byla těhotná podruhé, už věděla co a jak a dobrý. Ale dost ji stresovali v diabetologii v nemocnici. Když jsem otěhotněla poprvé já, už jsem měla cukrovku. Děsila jsem se diabetologie v nemocnici. Naštěstí má dia si mne nechala (jelikož spolupracuje s nemocnicí, byla požádána, aby si nechávala své pacientky v těhotenství). Určitě to bude vše v pořádku ✊
@werumka Má diebatoložka je spolupracující s nemocnicí, takže když jsem otěhotněla, nikam mne neposílala (jelikož je těhu cukrovek hodně, nemají kapacity a tak byla požádána, aby si nechávala své pacientky). Když jsem šla do rizikovky (mám crohna a cukrovku), tak mi dr. (seniorka) říkala, že chce lačné max. do 5,3. Další rok jsem měla mladého a ten do 5,1 nejlépe. Ale ve druhém mi fixloval glukometr a ikdyž jsem měla měřené větší hodnoty, byla realita mnohem nižší. Když mi pak dr
dala čip, ukázalo se, jak mám za den minimálně 5 hypogpykémií. Do té doby mi nevěřila, že by mi glukometr nefungoval správně.
Jinak ta seniorka na první rizikovce chtěla měření po hodině i dvou. A nejlépe odbden 🙈 To jsem myslela, že mě raní mrtvice. Prsty jsem měla jak cedník 🙈 Ve druhém těhotenství jsem už chodila k jinému lékaři (rodil mě v prvním těhotenství a chtěl mne pod křídla v dalším. I teď dva roky po druhém porodu k němu jezdím na kontroly s placentou). A jak píšeš jiný stav - to mi stále říkala ta seniorka 🤣

@luna03
@martulka88 u těhotenské cukrovky je nutné měřit vždy ve stejný čas a hned po probuzení. Jinak ty hodnoty nejsou vypovídající a nedá se vysledovat trend.
U diabetiků celozivotnich je režim trochu jiný. Stejně tak nelze srovnávat glykemii z glukometru a odebranou že žíly u dr a vyhodnocenou v laborce.
ALE - u toho ranního měření je nutné umytí rukou. Tedy vstát, umýt ruce, změřit. Měření po hodině od probuzení a po ranním pohybu je pro potřeby sledování v těhotenství nevypovidajici.
Ještě pozor na rychlá měření po sobě. Glukometr může házet nepřesná čísla.
Jaký máš glukometr @luna03?