icon

Vasa praevia (vcestné cévy), máte zkušenost?

svetlanalana
9. zář 2016

Ahojte. Jsem v 22tt. Dnesni ultrazvuk nedopadl dobre. Mimiko je zdrave, dari se mu pekne, ale byla mi objevene vcestne cevy, nebo jinak Vasa Praevia.... na internetu jsou o tom hruzy...vzacna patologie, v pripade neobjeveni do porodu a pak prirozeny porod, umrti ditete kvuli vykrvaceni. Jsem rada, ze to zistili, ale mam velky strach, jak to dopadne, jestli se to nerozjede drive nez podle planu... a bude to cisarsky rez. Holky, podelte se zkusenostmi, ktera to mela. prosim ☹

sarouseksally
29. zář 2016

Ahoj, odpověď ti bohužel nedám. Jsem 23tt a uz objevil úplně to samé. Jsem z toho taky vykolejená a jak píšeš, na internetu jsou o tom samé hrůzy. Holky taky prosím, podělte se.

svetlanalana
autor
30. zář 2016

@sarouseksally za týden jdu na konzultaci a kontrolu k pánovi doktoru Vlašinovi a napíšu pak, co mi řekl. Je to odborník a věřím mu a hrůzy z internetu si raději už nečtu.

sarouseksally
2. říj 2016

@svetlanalana Ahoj, tak potom dej prosím vědět, co jsi zjistila a jak jsi dopadla. Mě to zjistili na velkém UZ ve 20tt. Původní termín jsem měla 30.1.2017 dle UZ (dle PM 5.2.2017) a teď, jak o tom čtu, tak provádějí císaře cca ve 36t, což je u mě od 26. 12. 2016. Když už to musí být, chtěla bych je uprosit (jestli to půjde) na 30.12.2016 - manžel je David a má ten den svátek. Budeme mít Vojtu a Vojta má jmeniny, když má moje tchýně narozeniny. Musím si z té situace vzít jen to pozitivní 🙂 . Já už jsem byla na nezávislé konzultaci i u jiného dr. než chodím, oni z toho doktoři nic nedělají. Prostě se šetřete a hold půjdete na plánovaného císaře. Jako kdyby to bylo tak jednoduché. Nevím, jak u tebe, ale já se cítím hrozně. Docela jsme si na dítě počkali (mě je 34, manželovi 37), fakt jsem se na klasický porod hrozně těšila a na všechno, co s tím souvisí. Probrečela jsem toho už hodně. Manželovi už to ani neříkám, ten už by byl ze mě na prášky a hlavně on to bere zcela racionálně. Chlapeček je zdravý, daří se mu dobře a to nejdůležitější. Já to rozumově vím taky, ale duševně jsem se s tím ještě nějak nevyrovnala (asi hormony). Taky si říkám, že spousta maminek má cévy v pořádku, jen se jim miminko neotočí a taky musí na císaře. Ono jde asi hlavně o psychiku nás žen. Zažít si ty porodní bolesti, pak to miminko vytlačit na svět a když ti ho pak celé špinavé dají hned po porodu na tělo - to musí být super. Táta udělá pár fotek, které už nikdy nebudou...... Hlavně, takto ani nikdy nebudeš vědět, kolik by vážilo normálně. Takhle tě uspí a pak se zbudíš a máš čisté dítě v zavinovačce a rozřezané břicho. Ještě si musím zjistit, zda to dělají v celkové nebo částečné narkóze. V tom šoku jsem se ani nezeptala. Ta částečná prý děsně bolí - známá takto rodila dvojčata. Ale co, zase to mimiko vidíš. Jinak mi doktor do zprávy napsal, že mám vasa praevia 1 stupně a že se uvidí na UZ ve 30 tt a od toho se bude dál plánovat. Moc velké naděje tomu nedával. Prý kdyby to byla jen nízko položená placenta, tak ta by se pravděpodobně vytáhla, ale kombinace s cévama, je prý složitější. Jinak já mám celkem pohodové těhotenství, pár píchnutí tuhle a támhle neřeším, trošku záda bolí, ale celkově je to pohoda. Nijak zvlášť se nešetřím a doma dělám vše dle zvyklostí (dnes jsem plela zahrádku) - jako tak postupně, přeci jen si u toho mačkám břicho. Četla jsem, že holky u toho kolikrát špiní, nebo dokonce zakrvácí. To už asi není stupeň jedna, to už asi potom opravdu musí více méně ležet, protože předčasné prasknutí cév asi hrozí víc. Mě se doktor jen zeptá, zda chci chodit do práce a neschopenku mi necpe. Z toho také soudím, že těhotenství je v pohodě a rizikový je jen samotný porod a tomu předejdou právě tím císařem ve 36 tt. Doufám, že dopadneš dobře na kontrole, nějaké procento naděje tam pořád je🙂. Budu ráda, když se potom ozveš. Hlavu vzhůru, hlavně, že jsou miminka v pořádku - to si musíme stále opakovat. Jsou i horší věci na světě....... Šárka

svetlanalana
autor
2. říj 2016

@sarouseksally jsi zlatá! Moc děkuju za zprávu. Upadla mi aj slzička. Ve čtvrtek určitě napíšu. A taky se podělím o to, jak to prožívám. Jsem na tom moc podobně jak Ty. Ať se vám daří! Světlana

svetlanalana
autor
6. říj 2016

@sarouseksally Ahoj, Sarko! Byla jsem dnes na dlouho ocekavane kontrole, na kterou jsem se z jedne strany tesila, protoze u vyhlaseneho odbornika, ktereho budu mit tou cest poznat, zjistim co nejvic informaci, a z druhe strany jsem se bala.

Uvodem jenom reknu, ze jsem cizinka - Ukrajinka a mam pojisteni Maxima pro tehotne, ktere stalo 48 000 na rok, hradi porod a veskere planovane vysetreni v prubehu porodu. Byla to jedina moznost pro mne, jako cizinka mam omezenou volbu (tady jsem nikdy nepracovala, jen studovala) a taky dulezitym faktorem byla cena za pojisteni. Na tohle jsme si s manzelem vzali pujcku. Byla jeste jedna moznost, ale ta by stala cca o 20 000 vic, co bylo pro mne nemozne. Ted jsem byla nemocna a chodila jsem po doktorech, vsichni se ke mne chovali jako k cloveku jine horsi kvality a kroutili nosem na to me pojisteni, byli neochotni a pripadalo, jako kdyby je obtezuju...

A ted uz konkretne k tomuhle vysetreni. Vesla jsem do mistnosti, pozdravila doktora, ten mne neodvetil. Pak jsem si lehla a on jezdil po brisku tim pristrojem cca 15 minut bez jedineho slova, ja jsem se klepala strachy. Pak rekl:"uhu". Pak zase mlceni. Potom mi rekl, ze ano, diagnoza je potvrzena. Ja jsem se ho zeptala, jake to muze mit nasledky. On rekl:"Velice spatne (nebo fatalni). Asi Vam to pan doktor vysvetloval, ze pokud by se dite narodilo prirozene, pravdepodobne by umrelo na vykrvaceni". Ja jsem zacela plakat a jeste vic se klepat, on nerekl ani slovo. Pak povidal, ze mam stesti, ze se na to prislo, protoze casto se na to neprichazi a pak to konci spatne. pak rekl, jestli bude krvaceni nebo se to rozjede, mam letet do spitalu. Jsem se zeptala, kolik casu budu mit na zachranu ditete, rekl, ze do hodiny. Ze musi se jednat moc rychle. Pak rekl prijit na screening ve 30. tt. a ze cisar bude rychleji nez planovany porod na 14 dnu. A dodal nejakou hlasku o pojisteni, kterou jsem nepochopila, bud proto, ze rikal potichu, nebo proto, ze pouzil slovo, ktere neznam. Ja jsem se ho zeptala, co to znamena, on neochotne odpovedel, presne si nepamatuju, ale neco ve smyslu, ze si mam platit pojisteni, ze cisar bude nejakou korunku stat. ja jsem rekla,ze prece jsme platili 48 000, on se ironicky pousmal a rekl:"ja jsem nic nerikal, nashle". Nepodival se na mne, kdyz jsem odchazela, rekla jsem: "dekuju a nashledanou", neodvetil nic. V tom centru sedeli maminky na chodbach, cele natesene, plne ocekavani nebo radosti od novinek, ja ale jsem vychazela potlacena psychicky, vystrasena a znechucena. Smutek z toho, ze nebudu rodit prirozene, ale cisarem, se zmenil na strach o detatko. O cisar mi ted nejde, ale o to, aby dite zilo a neprislo drive a pokud prijde drive, aby se stihlo ho zachranit a aby me vubec prijeli s timhle debilnim pojistenim. Prosim, pokud budes mit nejake nove info, nebo jen tak si budes chtit pokecat, ozvi se. Citim se dost blbe a musim byt silna, abych nenapomohla spatnemu prubehu a vysledku tyhle situace. Mej se pekne a setri se. Svetlana

eillie
13. čer 2018

@svetlanalana
@sarouseksally
Holky mohla bych Vás poprosit o Vaše zkušenosti s příběhem těhotenství a porodem s diagnózou vasa preavia? Ve 22tt jsem kvůli krvácení skončila v nemocnici a diagnóza byla jasná :( mám myslím typ 2. Dvě placenty propojené cévami. Ta menší placenta/lalok zasahuje přes branku ...na nežije jeden jediný odborný článek ale žádné zkušenosti z praxe