Vcestná placenta. Jak to bylo u vás?

viperaberus
10. srp 2023

Ahoj, jdu s dotazem. Od kontroly v cca 16. týdnu mám nález vcestné placenty. Mám ji asi 0,8mm až 1cm od vnitřní branky. Pokud jde o omezení, tak byl zákaz sexu s tím, že další kontrolu uvidíme. Pak to doktorce přišlo lepší (trochu se vytáhla), ale teď jsem na tom zase stejně, jak na začátku. Co mě ale trápí, je to, že pokud se to nějak výrazněji nezlepší, tak budu rodit císařem. Teď je ten nález hraniční pro přirozený porod, ale bylo mi řečeno, že dost záleží i na tom, zda si na to porodník troufne. Zatím s tím nemám problém, nemám zákaz ničeho, nekrvácím, ani mě to nijak neomezuje v běžných činnostech.
A můj dotaz zní - máte některá zkušenost s vcestnou placentu? Jak je to/bylo u Vás? Já bych chtěla hrozně rodit přirozeně (první syn byl přirozeně), ale o víkendu jsem si četla možné komplikace u porodu a jsem na vážkách (i s ohledem na vyšší krevní ztrátu u prvního porodu). Hlavně i tím, jak se na to liší názory gynekologů (především u těch hraničních výsledků). Moje doktorka mi řekla, že rozhodující bude měření 28 dní před termínem, ale s ohledem na to, že už jsem 31. týden, tomu moc velké šance na výraznější zlepšení nedávám.
Tak by mě zajímalo, jak to řeší/řešil Váš doktor. A zda jste rodily přirozeně, případně jestli se vyskytly nějaké komplikace.

Moc díky za odpovědi.

palja
10. srp 2023

@viperaberus já jsem rodila přirozeně. Nález hraniční, placenta se trošku posunula ještě 35tt. Ale celý porod jsem strašně krvacela, byla jsem na kyslíku, byli připraveni na císař. Nerodila jsem dlouho, jen 5 hodin. Ale pořád ze mne tekla jasná krev. Transfuzi mi nedávali, jen železo v tabletách jsem pak brala. Po porodu placenty tu placentu dr přede mne rozprostrela jak játra a ukazovala že je celá a říkala něco ohledně krvácení. Já jsem věřila doktorům v porodnici.
Další těhotenství byla taky vcestna, ale porod byl prekotny, do 40 minut a placenta zase nešla porodit a prirostla si, takže ji pak po dvou hodinách jedna dr ze mne doslova "vytrhla". Žádné komplikace jsem neměla, na sál jsem nešla, ani na žádné čištění. Vytrhla ji celou.
Takže dle mě je to dost individuální, řídila bych se radami a doporučením lékařů.

uzivatelkapetra
10. srp 2023

Já ji měla zcela přes branku, začala se odlučovat ve 32tt a těhotenství se muselo akutně ukončit, tedy císař v celkové anestezii, měla jsem velké krvácení, několik transfuzí, malá strávila v nemocnici první měsíc a půl života...no prostě žádná prdel, ale už je to půl roku za námi a vše je v pořádku.
Každopádně já měla tu placentu úplně přes, tento scénář je pro tebe nepravděpodobný, takže se neobávej.
Taky jsem první rodila přirozeně a ten císař žádná výhra, ale za tu cenu to stojí.

lucisuska
10. srp 2023

@viperaberus Já měla úplně vcestnou - centralis, 3x masivní krvácení a akutní císař ve 32.tt. 3 týdny v porodnici před porodem a měsíc po něm. Držím palce 🙂

viperaberus
autor
11. srp 2023

Moc díky za Vaše odpovědi. Tak nějak díky nim cítím, že je ještě šance, ale nebudu se snažit o přirozený porod za každou cenu. Moc díky, dost jste mi pomohly.

petulisek16
25. zář 2023

@viperaberus nadeje umira posledni, placenta se muze s rostoucim briskem vytahnout - u syna se mi to stalo a rodila jsem prirozene

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru