Velikost plodu neodpovídá stáří těhotenství

petraw88
20. srp 2015

Dobrý den chtěla bych se zeptat, dnes jsem byla u své dr. (tj. 20.8.) dle MS jsem 8+2 velikost plodového váčku 10mm, žloutkového váčku 4,5 mm, embryo 3 mm srdeční akce přítomna, dle dr velikost neodpovídá stáří těhotenství a je nejspíš mladší, ale více mi k tomu neřekla. Na další kontrolu mám přijít za 14 dní. Jsem již po jednom zamlklém potratu a bojím se zda se plod vyvíjí jak má. Jinak na porovnání o týden dříve byl plodový váček 7mm a žloutkový 2,5mm velikost embrya mi neřekla a již byla patrná slabá srdeční akce. Máte taky některá podobnou zkušenost a dopadlo těhotenství dobře?

andrrriiik
21. srp 2015

Ahoj,já předpokládám,že kdyby bylo něco špatně,tak by ti to dr řekl,ne?Já zas měla dítko o dva týdny větší.Takže nestresuj,a užívej si těhotenství 😉

anniesfibis
21. srp 2015

@petraw88 to je bezne, terminy sedi malokomu. Mela jsi proste ovulaci pozdeji. Predpokladam, ze cykly mas delsi, jak 28 dnu.

linee
21. srp 2015

@petraw88 uvidíš za 14 dni. Za mne si myslim, ze ok, protoze to hezky roste, navíc tento tyden uz mas embryo, minule byl jenom vacek (embryo ještě podle mne ani nebylo, když ma ted 3mm). To, ze je mimi mladsi bych se nebala, mohla si mit opravdu později ovu. Dulezite je, ze roste a ma i srdicko. Jinak si to muzes spočítat, mělo by rust rychlosti 1-2mm denne.
A rozhodne se snaz nestresovat. Ted je tak male, ze jde opravdu tezko i zmerit, takze jsou tam i odchylky v mereni. Pokud roste, i když bude mladsi a je srdicko, tak se snaz nic neresit.

ty_na
21. srp 2015

Přesně jak píše @anniesfibis.
Nestresuj se, to mimču nepomáhá. Určitě je všechno v pořádku. Jen budeš mít zřejmě dva termíny porodu. Nejpřesnější je měření mezi 11.tt až 13.tt na screeningovém ultrazvuku, tam ti všechno řeknou 🙂
Hodně štěstí 🙂

karlajasmine
21. srp 2015

@petraw88 Stari plodu je podle ovulace, tak jsi mohla mit proste o 14 dni posunutou ovulaci 🙂 To nicemu nevadi.. proste se ti mimco narodi o 14dni pozdeji. Dulezity je ze od minule kontroly povyrostlo tak jak ma, tak se neboj 🙂 Urcite to bude ok.

petraw88
autor
21. srp 2015

Děkuju vám za odpovědi a za uklidnění jsem hroznej plašan je pravda že cyklus mám po 32-34 dnech. Jen mě to vyděsilo jelikož všude se píše že by mělo růst o 1 mm za den a u mě to tak není a do toho již týden špiním dle dr. je to z čípku a těhotenství to nijak neohrožuje a napsala mi Duphaston a Ascorutin. Tak snad to bude opravdu dobrý a za 14. dnů už dostanu průkazku a budu se moct naplno radovat 😉

verasvobod
21. srp 2015

Ahoj, ja to tak mela taky, furt me strasili s tim, ze je mimi mensi, tedy mladsi tak o tyden. Ze je tam furt jen zloutkovy vacek atd. pak na dalsi kontrole asi za tyden uz bylo embryo 3mm a srdecni akce a to jsem byla uz v 8tt, v 8 tydnu maji jine holky uz pomalu viditelne miminko a ja jen bublinku. Ted jsem v 15tt a snad je vse v poradku. Staci ze byla ovulace pozdeji nez podle tabulek a je to.. Bud v klidu, dobre to dopadne 🙂

mina_
21. srp 2015

@petraw88 jestli máš takový delší cyklus, tak je to ok, já měla něco podobného a na první kontrole, kde šlo o potvrzení těhu, mi dr. rovnou řekl, že buď za 14 dní vše ok a nebo vše v pr.... až tak na rovinu to řekl..... ale pak dodal, že pokud mám nepravidelné měsíčky, tak prostě ovulace nastala o týden později a tím pádem je zárodek na utz. o týden menší... Já myslím, že nejsme jediné, ty máš alespoň vidět váček, já ho v 7+5 vidět neměla vůbec a prcek vše dohnal a teď "jedeme" podle plánu.
Drž se a snaž se nestresovat, vím že je to těžké, ale pokus se. Čím víc v pohodě budeš, tím lépe se povede tobe i prďolovi.

sabatko
21. srp 2015

@petraw88 taky jsem měla takto delší cykly, dlouho jsem nemohla otěhotnět, takže jsem věděla, že mívám ovulaci cca o týden později, než je obvyklé. Syn byl proto na všech vyšetřeních o týden menší, můj lékař to nijak neřešil, ale když jej někdo zastupoval nebo na screeningu z toho občas byli zaskočeni. Bylo trochu nepříjemné, když lékař ultrazvukem stále dokola měřil a vracel se a mlčel, no naučila jsem se rovnou hlásit, že vím, že je mimi cca o týden menší 😉, že mám pozdější ovulaci. Vše proběhlo v pořádku, ani mi nakonec nedali dva termíny porodu, porodila jsem nakonec 14 dní před termínem dle MS. Mimochodem stejně jako dcerku, která kupodivu byla naprosto tabulková. Důležité je pozitivní myšlení, všechno bude v pořádku, nebojte se!

anniesfibis
21. srp 2015

ovulace je vzdy presne 14 dnů pres MS..takze dkyz ma nekdo dlouhy cyklus, ale vi jak zhruba dlouhy, pak se da lehce predpocitat (pokud neni cyklus treba 80 dnu -ty byvaji casteji bez ovulace).

linee
21. srp 2015

@anniesfibis tim si nejsem jista, ja ovulovala i 9DC...:(

ilonkaseda
21. srp 2015

@anniesfibis já ovulovala naopak třeba i 19 den a menstruace nepřišla zas tak přesně a 14 dní,bylo to různé

karlajasmine
21. srp 2015

@anniesfibis Neni presne 14 dni pred MS.. zalezi, jakou ma kdo lutealni fazi. Moje ovulace je vzdy presne 16dni pred MS..
Lutealni faze muze byt 12-16 dni, je taky ale mozne mit kratsi lutealni fazi pokud cloveku chybi nejake hormony . Delsi lutealni faze nez 16 dni je mozna jenom v pripade lutealni cysty.
Takze mas jakoby pravdu, ze tech 14dni je prumer a dobry odhad, ale presne to sedet taky nemusi..

heduska82
21. srp 2015

@anniesfibis Tak mě by strašně zajímalo, kde se tahle informace vzala...

linee
21. srp 2015

@heduska82 ono se to pise v ruznych clancich, ale je to opravdu uplne orientacni....

heduska82
21. srp 2015

@linee Těžce orientační, řekla bych... 😉

karlajasmine
21. srp 2015

@heduska82
@linee
To je proste kvuli ''prumerne lutealni fazi''.. 🙂 Nejdriv je menstruace, pak v podstate kdykoli ovulace (u nekoho treba 9DC, jak pisete, u nekoho treba az 28DC).. a pak za 12-16 dni dalsi menstruace. Takze kdyz si clovek vezme datum menstruace a odecte od toho v prumeru 14 dni, vyjde mu, kdy pravdepodobne probehla ovulace, +-2 dny.
Ale neni to proste uplne spolehlive, protoze kazda to ma trosku jinak, a nekdo muze mit treba i tu lutealni faxi 10dni .. nejlepsi je si dlouhodobe merit bazalni teplotu kazdy den ve stejnou dobu, tim se ovulace pozna docela spolehlive.

anniesfibis
21. srp 2015

Pokud vim, tak doba mezi ms a ovu muze byt ruzne dlouha i treba pres mesic, ale po ovu dochazi k dalsi ms presne po 14 dnech. Kde jsem tuto info vzala? Uplne presne nevim, ale zrejme v biologii rsp. Fyziologii a v metodach plamovani rodicovstvi dle cervikalniho hlenu-autora uz nevim.
Pokud ru nekdo uvadi, ze mel cyklus 9 dc, pravdepofobne nrmel ovulaci, stejne jako nebyva u cyklu dlouhych-obecne.

anniesfibis
21. srp 2015

@ilonkaseda a jsi si jista, ze jsi presbe vedela, kdy ovilaci mas a zda jdi ji vubec mela?

anniesfibis
21. srp 2015

@karlajasmine neni to spolehluve ptoste proto, ze nikdy nevis, jk dlouhy cyklus bude. Pokud ma nekdo pravidrlny byt po 36 dnech, pak ma pravidrlne i ovu- jen pozdeji. Jen jsem chtela autorce vysvetlit, proc je jeji mimco mladsi.

mmaajjaa
21. srp 2015

A nebo to může být tím, že to dr. špatně změřila, posune kurzorem o milimetr a hned to háže rozdíly o nějaký ten den (to mi ukozoval můj doktor, když jsem byla těhu já), nebo nemá zrovna nejmodernější ultrazvuk. Nemysli na to, buď v klidu a uvidíš za 14 dní. 😉

linee
22. srp 2015

@anniesfibis ten 9dc jsem psala ja,vim to presne a ovulaci jsem mela,protoze jsrm zrovna ten mesic otehotnela 🙂 jinak souhlasim s @karlajasmine. Tech 14 dni uvadi literatura jako orientacni.navic za predpokladu,ze ma zena cykly 28 dni,proto ovu ve 14 den.Pokud ma ale cykly kratsi/delsi a nebo nepravidelne,rozhodne to neplati...

anniesfibis
22. srp 2015

@linee nevim, jsk u kratsich-ty jsou pokud vim vzdy patologicke, ake u delsich to plati a z me zkusenosti presne. Mela jsem nekolik ket neprav.delsi cykly a vtdy to tsk sedelo a prave hsem to i cetla, ze dle toho se lze orientovat-ocejavat ms. Nestudovala jsem to kvuli otehotneni, ake abych znaka dve telo 😊

jamia
22. srp 2015

@petraw88 Já jsem na jedné kontrole u zastupující lékařky měla dle PM 11+2 a UTZ 10+4 a o tři týdny později byly oba termíny vyrovnané. Ptala jsem se doktora, jak to že embryo tak skokově poporostlo, a bylo mi řečeno, že se spíš v tom to stádiu jedná o odchylku v měření. Důležitá je srdeční akce, a tu máš, a za dva týdny uvidíš víc. Hodně štěstí 😉

petraw88
autor
22. srp 2015

Děvčata děkuji za uklidněni. Jelikož mám delší cyklus tak si také myslím že je těhu prostě jen mladší jen mne vyděsil ten negativní pohled lékařky a ještě navíc k tomu již dva týdny špiním občas jasná krev, ale jen při utření toaletním papírem dr. napsala do zprávy nepatrný krvavý hlen z hrdla i exocervixu a napsala mi Duphastone a Ascorutin, ale nic mi k tomu neřekla, již jednou jsem měla zamlklý potrat tak proto se tolik bojím.

linee
22. srp 2015

@petraw88 snaz se uklidnit.Vetsina lekaru,pokud nejsi tabulkova,se na vsechno pak diva negativne nebo jako problem.Podle toho,co jsi psala bych se nedivila,kdyby byla ovu 18-20dc,a tim padem babo o tyden mladai.Opravdu se nestresuj,to deti vetsinou behem prvniho trimestru dobehnou nebo budes mit rizdilny termin podle ms i utz.Hlavne aby rostlo a bylo srdicko,nic dalsiho neres🙂a rust roste a srdicko take bije,ver prdolovi!Vim,co prozivas,mela jsem to take tak a porad pak cetla a mela za sebou uz i zp a revizi.Pak jsem si rekla dost! Neovivnis to,prdola to musi vybojovat samo. Drzim palce!Lez,srtru se,nihy nahoru a ten ascorutin pomuze.Doporucuji i citrusy,je to vitamin c a brzdi krvaceni.Ale lez a setri se.Zbytek je na prdolovi.

sarriku
22. srp 2015

Ahoj, já měla také mladší těhotenství než bych měla mít a to proto, že mám cykly delší jak 28 dní dnech zhruba a k ovulaci u mě dochází zhruba 19.den, luteální fázi mám vždy! po 11 dnech. Doktorka plašila, hledala tam embryo a že by tam mohl být alespoň žloudkový váček atd. a nakonec teda našla, ale byla vyřízená a já s ní. Nakonec to dobře dopadlo;)
Takže cca o týden u mě bylo embryo mladší. Napřed se to řešilo ze začátku a pak na konci, kdy malej už tolik nerostl a váhově byl taky lehčí.
Určitě to dobře dopadne, musíš tomu věřit.;)

gepe
22. srp 2015

Opozdeny vyvoj 14dni je cca hranice jeste v norme, opozdeny o 3 tydny uz byva spatny.

terule85
15. zář 2015

Ahoooj děvčata🙂Já trošku odbočím,najde se tu mamina,která mě uklidní?🙂Jsem ve 30tt a v tomhle týdnu by měly mít děti kolem 1,3kg a náš Peťan má už teď 2,2kg.U nás v rodině žádnej cvalík nebyl 😅

shine2015
15. zář 2015

@terule85 zakliduj se, jednak nepoirovnavej podle tabulek a jednak ultrazvuk je pouze orientační odhad ;) já jsem 33tt a máme 2kg....a jsem naprosto v klidu....u předchozích děti mi dělali odhad a u první se spletli o půl kg....u druhé o 400g....

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru