Zdravíčko,
mám krevní skupinu B Rh+, zjistili mi zvýšené protilátky anti-K.
Byla jste na tom některá podobně? Jak dopadlo/probíhá Vaše těhotenství?
Co už vím (z netu):
Kromě protilátky anti-D (typické pro matky Rh- s plodem Rh+ což je dobře prozkoumaná problematika s řešením - preventivní podání imunoglobulinu na snížení protilátek anti-D) existují i poměrně vzácné protilátky (www.wikiskripta.eu/index.php/Krevní_skupiny).
Průběh těhotenství a vývoj mimča můžou ovlivnit anti-E, anti-c a anti-K. Tyto protilátky jsou spojovány s hemolytickým (hem=krev, lyze=rozklad) onemocněním plodu/novorozence a můžou způsobit úbytek krvinek mimča a následné potíže v růstu a po porodu silnou novorozeneckou žloutenku. Jelikož se jedná o poměrně málo prozkoumanou problematiku, prevence zatím neexistuje. Hlídají se hladiny protilátek, kontroluje se častěji vývoj pod UZ, lze určit krevní skupinu mimča a tedy i rozhodnout zda je ohrožené, při výrazných potížích mimča lze od 20.tt provést nitroděložní transfúzi, po porodu je při žloutence možné "solárko" a při výrazných potížích lze provést u mimča také transfúzi...
Je to moje 3. těhotenství a jsem v 13.týdnu. Předchozí těhotenství byly bez komplikací.
Další odběr krve mám příští týden, poradnu za 2 týdny.
Zajímá mě, jaké s tím máte zkušenosti a jak těhotenství dopadlo/probíhá.
Díky za odpověď
Kamila
@saurian děkuji za podporu. Jsem vděčná za každý týden, kdy je mimčo zdravé a v bříšku.
Od začátku těhotenství se o svoje mimčo bojím. Zezačátku mě hodně bolelo břicho. Pak to přešlo a zjistili mi protilátky. Když jsem si našla k tomu informace, tak jsem to obrečela (že do 20.tt se s tím nic nedá dělat a pokud se protilátky zvednou v tomto období, tak můžu o mimčo i přijít). Teď se obávám možné anémie mimča a s tím souvisejících komplikací (zaostávání v růstu, předčasné ukončení těhotenství...).
Jsem ale ráda, že to vím a že nás kontrolují. Dřív se maminkám Rh+ vůbec protilátky nehlídaly (ani se nevědělo, že i u nich se můžou tvořit).
Doufám, že to zvládnem a donosím a porodím zdravou holčičku.
@kamste moc na vas myslim, ani neviem preco...
tu na SK ked som bola tehotna, tak protilatky zistovali ale len Rh negat matkam. a prave nam sa stalo ze prislo k Rh izoimun., hoci som Rh+ a zistilo sa to az po narodeni.
Neboj bude dobre ked o tom vedia, sleduju ta, takto vedia pomoct aj vo vyssom stadiu tehotenstva, ak by to bolo potrebne. nie som sice odbornik, ale z toho co som nacitala este v obdobi ked som sa o to vela zaujimala, ako aj o moznych nasledkoch a pod, tak je velmi zriedkave ze stav sa vyvija tak, ze problemy pridu uz v tehotenstve. drzte sa 😉
28.tt poradna pro rizikové těhotenství - kontrola UZ (měření průtoku v cévách hlavičky, kontrola orgánů: srdce, játra, slezina...)
vše OK
další kontrola za 14 dní
základní princip imunitní reakce:
1) mimčo má na krvinkách "látku" (+), která se v těle maminky nevyskytuje (-)
(může to být Rh faktor nebo různé antigeny C, E, K.....) - odkud má tuto "látku"? Zdědilo ji od tatínka.
2) během těhotenství se krvinky mimča dostávají do těla matky a matka začíná tvořit protilátky (nejvíc krvinek mimča se do těla matky dostane při porodu, potratu... - tam je pak imunitní odezva výrazně silnější)
3) protilátky v těle matky likvidují krvinky mimča s matce cizorodou "látkou" - to je normální funkce imunitního systému
bohužel tyto protilátky prochází placentou a likvidují i krvinky mimča v jeho těle - a to už je problém => miminko se stává anemické
jak plod reaguje na rozvíjející se anemii:
když začne mimčo přicházet o krvinky, tak se snaží dohnat správné zásobení kyslíkem zvýšením krevního oběhu (proto se měří průtok krve v cévě na hlavičce) => což při dlouhodobé zátěži vede ke zvětšení srdce
také se snaží rychleji obnovovat krvinky a odbourávat ty krvinky označené protilátkou => to po určité době vede ke zvětšení sleziny a jater
vše závisí na stupni anemie (mírná až střední anemie se u miminka neprojeví změnou orgánů; změny nastávají až při těžké anemii)
závažnost anemie se odvíjí od množství protilátek v těle matky a od doby působení (čím dříve dojde ke zvýšení hladiny protilátek, tím těžší může být průběh)
bohužel vím o jednom smutným případu - u dadelie - píše o tom zde https://www.modrykonik.cz/forum/o-tehotenstvi/pozitivni-protilatky-v-krvi-jsem-rh/
/?page=4
@kamste 🙂 za mna este co mozem poradit, ale to predpokladam ze aj sama tak rozmyslas, rodit chod tam, kde maju najlepsie vybavenu detsku nemocnicu v okoli. castymi komplikaciami/dosledkami protilatok byva aj silna zltacka (nemusi sa u vas stat ale moze) - cim lepsie vybavena nemocnica tym kvalitnejsie tie fialove lampy maju a v pripade rychleho vzostupu bilirubinu lepsie znizuju hladinu bilirubinu a mensie riziko ze by muselo prist k vymennej transfuzii a tiez ze mensi cas bude dieta vystavene vyssej hladine bilirubinu (tu je riziko nielen hodnoty bi, ale aj cas po ktory su vysoke).
dalej dobra nemocnica kvoli moznej hemolytickej chorobe novorodenca - zasa plati cim lepsia nemocnica, tym lepsi hematolog, lepsi/rychlejsi pristup ku krvi ak bude treba (tu sa davaju zasa "bezne" transfuzie dietatku). nestrasim, len doporucujem - nemusi k tomu dojst, ale to riziko tam je.
30.tt poradna pro rizikové těhotenství - kontrola UZ
vše OK
protilátky (oděr ve 28.tt) KLESLY na 1:2 - to mě velmi mile přakvapilo
další kontrola za 14 dní
jediná komplikace - těhotenská cukrovka (jako u předchozích 2 těh.)
32.tt poradna pro rizikové těhotenství - kontrola UZ - vše OK
odběr krve na protilátky
"velký ultrazvuk" - OK - jen mimčo větší (jako o 2 týdny)
cukrovka na dietě
další kontrola za 14 dní
34.tt poradna pro rizikové těhotenství:
protilátky titr 1:4
kontrola UZ - vše OK
cukrovka na dietě
další kontrola za 14 dní
36.tt poradna pro rizikové těhotenství:
vše OK
další kontrola za týden
dalsi kontroly stabilni
planovany porod po ukonceni 39. tydne
vcera se nam narodila dcera Kristynka (po vyvolavanem porodu)
protilatky nemely vliv na jeji zdravotni stav
tehotenska cukrovka vliv mela (mimco 4 340g)
ale vse je jiz OK
dekuji za podporu behem tehotenstvi a preju vsem mnoho zdravi
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda někdo nevíte co to znamená zkratka protilátky ET na 3 kříže? Mám tak zapsanou protilátku v těh. průkazce. Děkuji za odpověď
Máte někdo zkušenosti s vysokým titrem anti D a C? Co můžeme očekávat? Je to moje třetí těhotenství, jsem na začátku 14tt. Včera jsem byla na I.sreeningu, dle dr. vše v pořádku. Jen z krve v 9tt mám vysoký titr anti D a dostala jsem žádanku na vyšetření do rizikové poradny a na genetiku. U prvního dítěte celkem žádný problém nebyl. U druhého už ano, ale později. V rizikové pořádně jsem byla od poloviny těhotenství, kdy byly sledované průtoky. Ve 38tt vyvolaný porod a malej se narodil s HON. Za 6 hodin po porodu už mu měnili krev a 5 dní intenzivně na něj svítili. Postupné zlepšení a 12 den propoštěni domů. Teď jsou ty protilátky už moc vysoké. Potřebuji, uklidnit, že vše dobře dopadne. Děkuji
@l.u.c.i.e dobrý den, dopadlo vše ok? Bohužel mám už také v 9.tt zjištěny protilátky... Čekám teď na výsledky jake
@monika12353, záleží jestli je to první či druhé těhotenství a jak jsou velké protilátky. Většinou se jen sledují a kolem 28tt se dá injekce. Pokud jsou už vysoké jsou časté ultrazvuky a sleduje se vývoj miminka a prutoky. I druhé moje dítě muselo po porodu na transfúzi krve, ale i malá to zvládla výborně a je v pořádku. Vše mám popsané v albech. Držím palce, ať je všev pořádku.
@l.u.c.i.e jsem v 10.tt a těhotenství mám třetí. Zvláštní je že jsem. RH plus. Prý to mívají jen RH minus ženy... Mám protilátky anti D
@monika12353, i tohle se může stát. Určitě si tě pohlidaji i miminko. I když je mi jasne, že je to stres. Vědí co dělat. Držím palce
@l.u.c.i.e děkuji za podporu... Právě že vůbec nikde jsem nenašla, že by se tento případ mohl stát... Je to strašný stres
@monika12353, hodně jsem se stresovala a hledala informace na netu. Pak jsem přišla k doktorovi, který byl báječný a hlídal malou každý týden na ultrazvuku... dotáhla jsem to až do 38tt a malá se narodila přirozeně i když pořád hrozil císař. Vše dopadlo v pořádku díky lékařům. Věř jim a užívej si těhotenství. I na JIRPu u malé byli úžasný. Výměna krve proběhla bez komplikací a mohla jsem si malou 9 den po porodu odvézt domů. Drž se a uvidíš, že vše bude v pořádku 😉 Zvládla to dokonce lépe než její starší bratr před 8 lety.
@l.u.c.i.e tak mám vysoké anti D....
@monika12353, to já taky i na anti C u druhého a třetího těhotenství. Stačila výměna krve u obou a mám zdravé děti. Samozřejmě to u tebe být nemusí. Doktoři vědí co dělat 😉
@l.u.c.i.e výměna krve? Po porodu nebo ještě v tehu?
Hrozilo nám už v těhotenství, ale naštěstí pod dozorem jsme úspěšně došli do konce těhotenství, takže až po porodu.
@l.u.c.i.e moc díky za zprávy. Dočetla jsem se, že hrozí i postižení orgánů atd.. Samé hrůzy.. A k dr až za týden...
@monika12353, nečti to. Stejně to neovlivníš a věř miminku jako já. Doktoři tě pohlidaji. Neboj. Vše dobře dopadne.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
@kamste to je super, budem vam drzat palce nech je vsetko ok 😉