Zvýšené riziko preeklampsie - Vaše skúsenosti

monilee
4. lis 2016

Ahoj holky, na 1. screeningu mi vypočítali zvýšené riziko rozvoja preeklampsie a doporučili užívať Anopyrin. Už som raz predčasne porodila, ale z úplne iného dovodu a predčasný porod nechcem už nikdy v živote zažiť. Na druhej strane sa mi nechce užívať v tehotenstve zbytočné lieky. Zaujímalo by ma, ktorá s tým máte skúsenosti - či ste ten Anopyrin užívali a či sa u Vás preeklampsia naozaj prejavila. Ďakujem za odpovede

karlajasmine
4. lis 2016

@monilee Ahoj, taky mi na 1.screeningu vysla tato diagnoza a Anopyrin jsem neuzivala. Preeklampsii jsem nemela. Dlouho jsem nad tim Anopyrinem premyslela a rozhodla se, ze nevim, proc bych mela mit preeklampsii (mam nizky krevni tlak, v rodine preeklampsie neni, atd), tak jsem se rozhodla ze si nemyslim ze jsem rizikova skupina a nechapala jsem jak na to prisli. Ale tim nechci rict, ze ho uzivat nemas, to se musis rozhodnout sama.

lolam10
4. lis 2016

Ja uzivala aspirin 100mg skoro cele tehotenstvi (od 12.tydne) a uz jsem v 36.tydnu a preeklampsie se neprojevila.davka je nizka,nizsi nez beres pri chripce a vzhledem k tomu ze jedina lecba na rozvinutou preeklampsii je vyvolani predcasneho porod tak bych si nedovolila neposlechnout doktory.myslim ze tehotnym nikdo nedava leky zbytecne.a i tim ze jsem mela pri prvnim screeningu pozitivni preeklampsii chodila jsem casteji na ultrazvuk a vic me hlidali takze s peci i lecbou jsem byla moc spokojena...

monilee
autor
4. lis 2016

@lolam10 Ďakujem za názor. Ja mám samozrejme strach z predčasného porodu a preto by som do užívania išla, ale zase pri prvom tehotenstve som celé tehotenstvo prekrvácala a bojím sa, že Anopyrin to zase vyvolá.

monilee
autor
4. lis 2016

@karlajasmine No práve, chýbajú mi tie informácie, ako na to prišli... Pani doktorka na screeningu nebola moc príjemná a nič nám k tomu nepovedala.

karlajasmine
4. lis 2016

@monilee No prave, ja trpim krome nizkeho tlaku na horsi srazlivost krve, a tohle jsem proste riskovat nechtela.. a u prvniho tehotenstvi jsi preeklampsii mela? Protoze pokud ano, tak je vysoke riziko, ze se projevi znova, naopak pokud ne (a pokud je otec ditete stejny), tak je riziko hodne nizke.

karlajasmine
4. lis 2016

@monilee ''Rizikove faktory pro vznik preeklampsie:

Rizikové faktory pro vznik preeklampsie
preeklampsie v osobní nebo rodinné anamnéze,
první těhotenství,
věk pod 20 let nebo nad 40 let,
obezita,
vícečetné těhotenství,
těhotenská cukrovka,
některá onemocnění před těhotenstvím – vysoký krevní tlak, cukrovka, migrény, revmatoidní artritida, onemocnění ledvin a jiné.''

Krome ''prvniho tehotenstvi'' nemam z toho vubec nic.. tak proste nevim kde to cislo vzali a nikdo mi to nebyl schopny vysvetlit, ani muj gynekolog.

monilee
autor
5. lis 2016

@karlajasmine Tak ja z toho nemám nič, okrem nábehu na tehotenskú cukrovku, ale to sa zatiaľ nepotvrdilo, na kontrolný odber idem až v piatok. A hlavne o tom pri screeningu ani nevedeli, takže nechápem ako to počítajú. Myslím si, že hodne zavážilo, že som mala prvý porod predčasne, lenže to práve súviselo s krvácaním nie s preeklampsiou.

matysikovad
5. lis 2016

Mne teda nikde nezjistili zadne riziko,do 38 tt to bylo v pohode, pak mi vyskocil tlak,bilkovina v moci,natekla jsem od hlavy k pate a pekne me v nemocnici nahaneli,hrozili preeklampsii,zatim to mam stale otevrene,zadna konecna diagnoza... Cekam ale druhe, v rodine vysoky tlak i diabetes a ja mam bohuzel revmatoidni artritidu... Asi bych ten anopyrinek brala 🙂 uz se docela bojim,mna na ti dali 6 tbl magnezka... Coz si teda v terminu moc nelibuji

anitttaa
5. lis 2016

Anopyrin sníží riziko rozvoje tezke formy preeclamsie o 50 procent, musi se ale nasadit před 16. g.t. Riziko se počítá z anamnezy, prutoku v uterinni arterii a hodnoty placentarniho rustov.faktoru. vysazuje se po 34.g.t. Tedy pokud 10 zen ma dostat tezkou preeclamsii, a budou brat anopyrin, 5 by se ji melo vyhnout.

anitttaa
5. lis 2016

Skrining preeclamsie je nova věc, to nase mamky ještě k dispozici vubec neměly...urcite si ho necham udelat, pokud se mi nekdy povede otěhotnět 😉

olga_
5. lis 2016

Riziko mi vyšlo také, doporučen Anopyrin. U svého lékaře jsem byla tehdy první, kdo mu s tím ze screeningu přišel (před dvěma lety). Docela jsem se o to zajímala a na základě všech info jsem Anopyrin užívat odmítla. Porodila jsem 14 dní před termínem, takže v normě, zcela zdravé mimčo.

Tady info, které mě vedlo k odmítnutí léku:
- ve zprávě z Apolináře se psalo, že Anopyrin "může" být prospěšný, je to prevence něčeho, co může, ale nemusí nastat.
- v příbalovém letáku Anopyrinu, který jsem si nechala předepsat, se výslovně psalo, že se nesmí užívat dlouhodobě v těhotenství. Takže v případě komplikací, které by mohl způsobit (riziko krvácení apod.), bych se u výrobce ničeho nedomohla.
- Lékař nechával rozhodnutí zcela na mě a nijak se nevyjadřoval ani pro jednu variantu. Moje odmítnutí nakonec schválil slovy, že by se takto sám rozhodl také.
- Moje obvodní lékařka řekla, že by Anopyrin v těhotenství nespolka ani za boha, že by o tom klidně lhala a důrazně mi to nedoporučila. Jednu dobu pracovala i v oboru gyn.
- Dula, která má zkušenosti s ženami, které užívaly Anopyrin, mi sdělila, že mají častější komplikace při konci těhotenství.

Důsledně jsem si měřila každý den tlak, měla jsem ho v těhotenství zvýšený, týden jsem ke konci ležela na vyloučení preeklampsie kvůli hodně zvýšeným hodnotám tlaku, ale byla vyloučena (min. její nejhorší formy). Znovu bych se rozhodla stejně. Řešila jsem to fakt hodně.

karlajasmine
5. lis 2016

@olga_ naprosto souhlasím!! Můj lékař rozhodnutí nechal zcela na mě,taky mi to nijak necpal.

karlajasmine
5. lis 2016

@anitttaa ten test na průtok není prý nijak zásadně přesný, je to hodně orientační odhad..

anitttaa
5. lis 2016

Bohuzel z hodne blizkeho okoli vim co je tezka preeclampsie ve 28.g.t. a vítám jakoukoliv sanci ovlivnit to. PLGF je hudba budoucnosti, v Německu na tom jedou..

monilee
autor
6. lis 2016

@anitttaa Neviem, či je to lepšie, že my tento test k dispozícii máme (narozdiel od našich mám). Ich nikto nestrašil pravdepodobnosťou (konkrétne u mňa riziko 1:175, čo je menej než 1%), že práve u nich vznikne a nepodsúval im lieky, ktoré možu sposobiť ďalšie komplikácie. Tehotná žena má byť v psychickej a fyzickej pohode, nie stresovaná... A 50% účinnosť lieku mi pripadá dosť mizivá.
Rozhodnutá o tom, či to budem užívať stále nie som, ale to je vlastne zámer farma firiem...k smrti človeka vystrašiť nejakou chorobou, aby si ten liek radšej užil. Samozrejme, že som teraz vystresovaná možnosťou preeklampsie, pretože viem, čo obnáša predčasný porod a hlavne čo nasleduje po ňom.

monilee
autor
6. lis 2016

@olga_ Ďakujem za príspevok, dosť motivujúci 🙂
Mám trochu obavu, že moja gynekologička ma bude o výhodách Anopyrinu presviedčať. Každopádne, rozhodnutá vobec nie som, mám fakt strach z predčasného porodu.
Mohla by si mi prosím poradiť nejaký spoľahlivý tlakomer?

monilee
autor
6. lis 2016

@karlajasmine
@olga_ Holky a spomínate si, aké veľké riziko vám spočítali?

westie
6. lis 2016

@monilee Při 1. screeningu mi také identifikovali zvýšené riziko preeklampsie a doporučili užívat Aspirin 1x denně. Můj gynekolog s tím naprosto souhlasil, ani jeden z nás jsme to neviděli jako nadměrné užívání léků - není to dávkování jako při chřipce, ale je to mnohem menší dávkování pro zlepšení průtoků krve. Doma jsem si poctivě měřila tlak a na každé kontrole mi kontrolovali bílkovinu v moči. Tlak mám spíš nižší, ale to vůbec nic neznamená - laicky jsem pochopila, že preeklampsie může přijít z ničeho nic v pozdějším stádiu a je úplně jedno, jak Ti do té doby bylo. Vzhledem k možným následkům a možnému rychlému průběhu jsem si netroufla lék nebrat a brát to na lehkou váhu. Vím, že mám rozumného gynekologa, který léky v těhotenství hodně šetří a snaží se nechat vše běžet přirozeně, takže v tomto měl mou plnou důvěru. Nyní jsem v 36. týdnu, zatím se preeklampsie neprojevila, ale jsem vděčná za to, že jsem byla hlídaná - vyhovuje mi mít spíš víc informací a podle toho se zařídit, než si říkat, že i naše mámy to bez testů a screeningů taky přežily. Držím pěsti, ať je vše v pořádku, ať už se rozhodneš jakkoliv!

westie
6. lis 2016

@monilee Ještě doplním, že můj úhel pohledu ovlivňuje asi i způsob početí, protože jsem podstoupila umělé oplodnění, brala jsem první trimestr anopyrin a několik dalších léků - nadšená jsem z toho nebyla, ale bohužel to k IVF patří. Na samotném screeningu, kde mě na zvýšené riziko upozornili, mi řekli, že působení aspirinu není 100%, ale prokázáno, že může riziko snížit, nikoliv, že nutně snižuje. Já s tím do toho šla, i když jsem věděla, že to nemusí být 100% snížení rizika. Ale určitě je dobré nebrat výsledky testů v těhotenství tak, že se z toho člověk hroutí a je z toho vynervovaný - pokud Tě víc stresuje, že bereš nějaké léky v těhotenství, pak bych to nebrala; mě by víc mrzelo v případě problému, že jsem o něm věděla a mohla jsem mu alespoň trochu předejít - to je na každé z nás. A pokud o riziku preeklampsie víš, je dobré se v pozdějším stádiu sledovat - otoky, motání hlavy, zvýšený tlak atd. - těch příznaků je víc.

karlajasmine
6. lis 2016

@monilee Ahoj, od 36tt jsem tam mela myslim rizko 1:36, .. predtim nejak 1:100 a 1:430 nebo tak nejak... po 40tt jsem tam mela nejaky jeste vetsi riziko ale presna cisla bohuzel fakt nevim. Proste jsem uvazovala stejne jako Olga a proto ten Anopyrin nebrala no. Nezavidim ti to rozhodnuti. Jinak ja jsem to udelala tak ze jsem si koupila takove ty prouzky na moc (prodavaji se v lekarne) a jednou za tyden si kontrolovala moc doma, a merila si tak obden/1 za 3 dny tlak.. (manzel ma tlakomer..).

plea
6. lis 2016

Ahoj, neporadím s tým, či brať, alebo nebrať, ale musím napísať, že som si preeklampsiou a následným predčasným pôrodom v 31.tt prešla a ak by som bola dostala možnosť sa jej akokoľvek vyhnúť, spätne viem, že by som to spravila (aj keď výsledok nie je 100%). Mne na preeklampsiu prišli až 5 dní pred pôrodom, malo to strašne rýchly spád a bolo to najhoršie obdobie môjho života - totálne fyzicky v háji plus strach o deti... Nie som fanúšikom dlhodobého bratia liekov, to vôbec nie. Ale ak by som ešte niekedy bola tehotná a doporučili by mi to, čo Tebe, idem do toho...

78marcela
7. lis 2016

Taky jsem mela zvysene riziko po prvnim screenu. Ve vsem jsem poslechla doktory,brala jsem ho, pak jsem presla na clexan, na injekce, mela jsem jeste dalsi komplikace,spatnou srazlivost krve,tehu cukrovku..nikdo mi moc sanci nedaval,ze to dam dyl jak do 30.tydne. Ale nakonec jsem rodila az v 38.tydnu, verim, ze se to povedlo udrzet jen diky lekum a memu doktorovi.

hope09
7. lis 2016

Mně taky vyšlo riziko preeklampsie, doktor mi doporučil Anopyrin nebo Aspirin. Prý to výrazně a prokazatelně snižuje riziko. Vzhledem k tomu, že mi vyšel i pozitivní screening, tak jsem neváhala a začala Aspirin brát. Jeden denně a zatím se prcek vyvíjí podle tabulek. Asi bych neriskovala ho nebrat, když to je drobnost a můžu tím riziko snížit .

olga_
7. lis 2016

@monilee Nedaří se mi najít tu zprávu ze screeningu 😠. Mám ale pocit, že to nejdříve bylo nějak 1:35, pak snad dokonce 1:5. Tehdy mi v ordinaci před screeningem měřili také tlak (nově, dřív to nedělali a bylo to nejspíše právě kvůli preeklampsii). Měla jsem ho lehce vyšší (a pak jsem měla prostě těhotenstvím zvýšený tlak obecně). Mám podezdření, že mi tam právě tato jedna hodnota tlaku s výsledky zamávala. Jenže sestra mi ho měřila krátce po tom, co jsem se "přiřítila" do čekárny.

Ad tlakoměr - měla jsem půjčený, moc jsem to nezkoumala, takže bohužel neporadím...

karlajasmine
7. lis 2016

@olga_ Jo tak presne totez se stalo me... byla jsem uplne silene nervozni z toho screening (nevim proc, proste jsem se bala vyvojovych vad), tak jsem mela tlak nejakych 140 na 80, pritom cely zbytek tehotenstvi jsem mela 105/60...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru