Histaminová intolerance
Histaminová intolerance a nebo také HIT je reakce podobná potravinové alergii6, která ale není pravou alergií, na rozdíl od ní reakce závisí na množství požité potraviny. V těle po konzumaci potravin bohatších na histamin nebo jiné budivé biogenní aminy, histaminoliberanty (látky budící vznik histaminu), dochází k hromadění histaminu a vzniku zdravotních problémů.
HIT je způsobena méně často nedostatečnou aktivitou enzymu HNMT (histamin-N-methyltransferázy) a více často nedostatečnou aktivitou enzymu DAO (diaminoxidázy) v důsledku poškození střevní sliznice (bezlepkovou dietou nekompenzovaná celiakie1, dále např. Crohnova nemoc, ulcerózní kolitida, rakovina tlustého střeva), užívání inhibitorů DAO nebo genetické poruchy (ta je poměrně málo častá, trpí jí asi 0,3% populace). Na histamin jsou poměrně citliví i kojenci a batolata2. HIT lze léčit nízkohistaminovou dietou a v určitých případech podáváním enzymu DAO.
Možné příznaky histaminové intolerance
- bolest hlavy5, migréna7
- kolika25, bolesti břicha4
- průjem1
- nevolnost8, zvracení3
- ekzém24
- kopřivka, vyrážka
- otoky sliznic
- závratě
- hypertenzní krize
- poruchy srdeční činnosti
- dlouhodobá rýma9
- astma3
- vysoká tělesná teplota
- poruchy menstruačního cyklu2
- neklid, úzkost, záchvat paniky, poruchy chování
- poruchy spánku, nespavost6
Potraviny obsahující zvýšené množství histaminu
- zrající, kvašené, fermentované, kysané, kvašené potraviny: zrající sýry (typu ementál, čedar, parmezán, rokfór, camembert, brie), zakysané mléčné výrobky (jogurt, zakysaná smetana, kefír, kysané podmáslí), fermentované sójové výrobky3 (tradiční sójová omáčka, miso, tempeh, natto, tofu), pivo, víno, kvasnice, kysané zelí a jiná mléčně kvašená zelenina
- konzervované potraviny: masové konzervy, ovocné přesnídávky, dětské příkrmy
- uzené potraviny (včetně šunky), sušené maso
- mořské ryby a mořské plody (obsah histaminu významně roste při jejich nevhodném skladování)
- rajčata, špenát, lilek, žampióny
- kakao, čokoláda2
Histaminoliberanty
- syrový vaječný bílek1
- alkohol
- káva, čaje
- kolové nápoje
- ocet
- ořechy4
- jahody, citrusy, ananas, papája
- některé druhy koření, např. lékořice, chilli, skořice, anýz, muškátový oříšek
- houby
- luštěniny3
- ostatní velmi zralé ovoce a zelenina
- některá potravinářská aditiva, např. tartrazin (E102), benzoáty (E210-219), siřičitany (E220-228), BHA (E320), BHT (E321)
Léky inhibující enzym DAO
Trpíte-li histaminovou intolerancí nebo máte-li na ni podezření, je třeba to oznámit lékaři, aby mohl vybrat vhodný lék. Je známo více než 90 různých sloučenin inhibujících enzym DAO, patří do různých skupin léků, jedná se např. o některá expektorancia, analgetika, antibiotika, bronchodilatancia, myorelaxancia, diuretika, narkotika, opiáty, antihypotenziva, antihypertenziva, antiarytmika, prokinetika, tuberkulostatika, cytostatika a antidepresiva.
- acetylcystein (ACC, Fluimucil, Mucobene)
- kyselina acetylsalicylová (Acylpyrin, Anopyrin, Aspirin)
- ambroxol (Ambrobene, Mucosolvan)
- diclofenac (Voltaren, Veral)
- ibuprofen (Brufen, Ibalgin, Nurofen)
- metamizol (Buscopan, Novalgin)
Více o histaminové intoleranci na modrykonik.cz
Použité zdroje
- MUDr. Martin Fuchs: Alergie číhá v jídle a pití
- http://www.tigis.cz/images/stories/Alergie/2011/03/14_fuchs_al_3-2011.pdf
- https://web.archive.org/web/20131106060149/http://www.imunita.sk/clanky/48-strasiak-s-nazvom-hist...
- http://histaminovakasulka.com/histaminova-intolerance-hit/co-je-histaminova-intolerance/
- http://www.netdoktor.at/therapie/histaminintoleranz-therapie-8715
Hodnocení a zkušenosti s histaminovou intolerancí
HIT
https://www.mastzellaktivierung.info/downloads/...
Popravdě se ani nedivím, že je dnes tolik problémů s HIT, protože se do všeho cpou konzervanty. Pár potravin (které se nesmí) mě ale překvapilo: citrusy, tavený sýr, vitamín B9, černý čaj, pohanka, jodizovaná sůl, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, rukola, špenát…
Ale jinak se zdá, že se s tím dá žít. Jen musí být vše čerstvé, nesmí být luštěniny, čokoláda jen bílá 😋, omezit pečivo a čaj nesmí být černý 😊. A u jídel, kde si člověk není jistý (obědy ve škole, v práci), toho sníst jen málo.
Ahoj hiťáci. :)
Tak všem držím palečky, ať se dieta daří a zdravotní potíže ať brzy zmizí. :) :* ♡
Zdravím všechny histamiňáčky...
Já jsem celiatička, mám intoleranci laktózy a i přes veškerou snahu a přísné dodržování diety mi nebylo zrovna dobře a spíše se vše zhoršovalo a zdravotní problémy narůstaly. Po neustálém pátrání došlo i na test histaminové intolerance, který jsem si nechala udělat po měsíčním dodržování hist. dietky a jak jinak, než ano. Takže již skoro rok držím ještě tuto dietku a musím konstatovat, že problémy se závratěmi, kvůli kterým jsem již nemohla existovat a jít téměř ani na procházku, na nákup atd. odezněly. Výrazně se zlepšil zdravotní stav po všech stránkách. Od nesnesitelných bolestí břicha, kostí a dále nebudu jmenovat.
Takže histamiňáčci vydržte, držím všem palečky a přeji hodně pevných nervů a nejvíc pevné zdravíčko a moooc chuti do života.
Stojí zato vydržet. ;-) :-N