Kokosový olej

6 zkušeností

Kokosový olej je rostlinný olej1 získáváný z dužniny plodu kokosovníku, neboli kokosového ořechu3. Je jedním z historicky nejdéle získávaných rostlinných olejů a tvoří přibližně 2,5% světové produkce rostlinných olejů. Za studena lisovaný kokosový olej má jemnou kokosovou chuť a vůni, při pokojových teplotách je měkký až polotekutý a bělavý, v létě, při teplotě lidského těla je úplně kapalný a bezbarvý, v lednici tuhne.

Kokosový olej

Kokosový ořech je vlastně ovoce s tvrdou skořápkou a je jedním z největších semen na světě. Během zrání kokosového ořechu postupně zaniká vnější zelený měkký obal skořápky a uvnitř skořápky se snižuje podíl kokosové vody (tato voda ale není kokosové mléko) a zvyšuje se podíl bílé dužniny. Zralý kokosový ořech je hnědý, hnědá skořápka je pokryta hrubými hnědými vlákny, uvnitř skořápky je silná vrstva bílé dužniny a minimální množství tekutiny - kokosové vody. Z dužniny se vyrábí sušený strouhaný kokos, kokosové mléko a smetana, kokosová mouka a také kokosový olej.

Historie konzumace kokosů

Kokosová palma (neboli kokosovník ořechoplodý) se vyskytuje v celé oblasti tropů a subtropů na březích velkých řek, moří a oceánů, tam, kde je píšcitá až hlinitopísčitá půda. Původní oblast jejich výskytu není známa, protože zralý kokosový ořech může díky své dutině plavat i několik měsíců na hladině oceánu, některé zdroje uvádějí jako pravděpodobně původní oblast dnešní Malajsie a Indonésie. Cíleně jsou kokosovníky pěstovány již asi 3000 let a v oblasti mezi obratníkem Raka a obratníkem Kozoroha tvoří značný podíl potravy lidí.

Od poloviny 19. století se začali kokosy dovážet i do Evropy, kde se brzy staly poměrně populárními. Vzhledem k jejich kazivosti se dužnina strouhala a sušila, později se dovážela již sušená. V současnosti lze kromě sušené dužniny sehnat i konzervované kokosové mléko, kokosovou smetanu, ve skle balený za studena lisovaný kokosový olej a také různé nápoje na bázi kokosové vody (v tetrapaku, plechovkách, PET lahvích).

Využití kokosového oleje

Zdravý pro konzumaci je pouze kokosový olej panenský, tedy za studena lisovaný. Kokosový olej je tradiční součástí kuchyní v oblasti tropů a subtropů, oblíbený je především v jihovýchodní Asii, prakticky jsou kokosy v různých formách jedním ze základních kamenů tamější stravy. Za studena lisovaný kokosový olej je vhodný pro teplou i studenou kuchyni, dokonce i na smažení moučníků, masa i zeleniny. Lze s ním omastit kaši22, mazat na pečivo nebo používat do těst jako alternativu másla. Často se používá ve vitariánské kuchyni na výrobu vynikajících tepelně neupravených, tzv. živých (raw), dezertů a dortů.

Kokosový olej je vhodný pro lidi trpící alergií bílkoviny živočišného mléka15 nebo intolerancí laktózy2. Dále je alternativou i pro lidi, kteří živočišné tuky2 nechtějí konzumovat z filozofických, náboženských či etických důvodů (např. pro vegany). Ale i lidé, kteří běžně používají na vaření jiné tuky, mohou ocenit jinou chuť za studena lisovaného kokosového oleje, ozvláštnit si jím jídelníček a ocenit jeho pozitivní efekty na zdraví. Je vhodné ho vnitřně užívat při přemnožení kvasinek4 v organismu.

Za studena lisovaný kokosový olej je možné podávat i malým dětem od 4 až 6 měsíců, používat jej při vaření maso-zeleninových nebo ovocných příkrmů10 a nebo do kaší22. Jeho tuky jsou podobné těm přítomným v mateřském mléce7 a přidává se i do umělého mléka49.

Za studena lisovaný kokosový olej je i vynikající kosmetickou surovinou. Lze ho používat samostatně do vlasů či k mazání vlhké pokožky, ale nemusí vyhovovat všem, kůži některých lidí dráždí či vysušuje, především u kojenců je třeba nejdříve opatrně na kousku kůže vyzkoušet, jestli ho bude tolerovat. Kokosový olej lze do určité míry používat jako sluneční ochrannou kosmetiku, zachytí asi 20% UV záření. Používá se také pro průmyslovou a domácí výrobu krémů, mastí, tělových mlék, balzámů na rty, vlasové kosmetiky, holicích krémů, odličovačů, mýdel, deodorantů, repelentů či zubních past.

Kokosový olej nalézá využítí i v průmyslu, tam obvykle levný rafinovaný a nebo i ztužený, a to k výrobě paliv, mazadel, herbicidů a povrchově aktivních látek (mýdel).

Výroba a skladování kokosového oleje

Za studena lisovaný kokosový olej

Vyrábí se lisováním čerstvé nebo šetrně (na slunci nebo zahříváním na maximálně 40°C) usušené nastrouhané kokosové dužniny a vylisovaný olej se poté čistí pomocí usazování. Za studena lisovaný kokosový olej se může uchovávat v průhledných skleněných nádobách při pokojové teplotě poměrně dlouhou dobu, až po dva roky, protože díky svému složení nežlukne.

Rafinovaný kokosový olej

Získává se mokrými nebo suchými postupy z horkem sušené kokosové dužniny, tzv. kopry, někdy i z čerstvé kokosové dužniny. Při suchém procesu se kopra lisuje za horka nebo se z ní olej extrahuje pomocí rozpouštědla, obvykle hexanu, získaný olej se poté čistí, rafinuje. Procesy za mokra zahrnují rozemletí kopry nebo čerstvé kokosové dužniny s horkou vodou, aby se vytvořila emulze oleje s vodou, která se poté musí rozdělit. Tradičním, ale dražším způsobem je dlouhý var směsi, až se olej zbaví vody, novějším postupem je odstřeďování. Procesy rafinace jsou různé, využívají např. teplo, chlad, kyseliny, soli, enzymy či elektrolýzu.

Složení kokosového oleje a jeho vliv na zdraví

Studie, které prokázaly negativní účinky kokosového tuku na zdraví, byly prováděny s částečně hydrogenovaným (ztuženým) a rafinovaným kokosovým olejem, jejich závěry tedy nelze vztahovat na kokosové mléko a za studena lisovaný kokosový olej.

Za studena lisovaný kokosový olej neobsahuje transmastné kyseliny. Přibližně 50% mastných kyselin panenského kokosového oleje tvoří kyselina laurová (C12), 20% kyselina myristová (C14), 8% kyselina kaprylová (C8), 7% kyselina kaprinová (C10), 7% kyselina palmitová (C16), 6% omega-9 mastné kyseliny a 2% omega-6 mastné kyseliny.

Převážnou částí tuků za studena lisovaného kokosového oleje jsou tedy sice nasycené tuky2 (87 až 92% mastných kyselin kokosového oleje je nasycených), ale většinu z nich tvoří triacylyceridy, tedy sloučeniny (estery) glycerolu a tří mastných kyselin, se středně dlouhými řetězci. Tyto mastné kyseliny se středně dlouhými řetězci obsahují 8 až 14 atomů uhlíku (C8 - C14), k jejich trávení není potřeba žluč, jsou tedy velmi dobře stravitelné, vstřebávají se v tenkém střevě přímo do krve bez nutnosti štěpení a reesterifikace. V játrech jsou snadno oxidovány a slouží jako zdroj energie, neukládají se do tukové tkáně, nezvyšují hladinu LD cholesterolu. Nezpůsobují kardiovaskulární onemocnění, nemají negativní účinky na zdraví, dokonce jsou zdraví prospěšné, mají vyšší sytivost než jiné tuky (mohou pomáhat při hubnutí). Jsou podobné tukům mateřského mléka7.

Za studena lisovaný kokosový olej má protizánětlivé účinky a komplexně podporuje správnou funkci imunitního systému, působí i proti nádorům. Polovinu mastných kyselin kokosového oleje tvoří kyselina laurová, ta má baktericidní a antivirotické účinky (např. proti Helicobacter pylori, Vibrio cholerae, Salmonella typhi, Shigella sonnei a Escherichia coli), působí i proti zubnímu kazu3. Za studena lisovaný kokosový olej díky účinkům kyseliny kaprylové, kyseliny kaprinové a kyseliny laurové vhodné užívat vnitřně při přemnožení kvasinek4 v organismu, při moučnivce12. Za studena lisovaný kokosový olej také obsahuje polyfenoly a antioxidanty, zvyšuje vstřebatelnost vápníku a hořčíku.

Související články

Více o kokosovém oleji na modrykonik.cz

Použité zdroje

  1. http://cs.wikipedia.org/wiki/Kokosový_olej
  2. http://www.margit.cz/encyklopedie/tuky-a-oleje/
  3. Hanka Zemanová - Bioabecedář
  4. http://www.home-made.cz
  5. http://www.rawsuperfood.cz/rawsuperfood/5-RAW-recepty
  6. http://en.wikipedia.org/wiki/Coconut_oil
  7. https://web.archive.org/web/20120413092436/http://www.fao.org/inpho_archive/content/documents/vli...
  8. https://web.archive.org/web/20110723083541/http://www.sljol.info/index.php/CMJ/article/download/1...
  9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3650498/
  10. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3263051/
  11. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23257726
Pomohl ti tento článek?
 / Ne

Zkušenosti s kokosovým olejem

Máš zkušenost s kokosovým olejem?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost
kasim886
10. únor 2017

:)

Kokosový olej je naprosto perfektní pomocník. :) Používám olej purecoco a jsem spokojená. :) Je super na dietku. :)
0 poděkování
sarkakubi
8. únor 2017

Super!

Super! Bez něj už si to nedokážu představit! Ani v koupelně ani v kuchyni. :)
0 poděkování
therenka
6. zář 2016

Je perfektní

Nic jiného na mazání už téměř nepoužíváme, dětem s ním i "geluji" po koupání vlasy. :) Nejmladší ho s oblibou při mazání ujídá, jinak je kokosák super i při bolesti v krku, nechat kousek rozpustit v ústech, zatím nám to vždy pomohlo.
0 poděkování
gabriella85871316
6. zář 2016

Kokosový olej

Syn má atopický ekzém a kokosový olej nám pomohl, nelepší je z DM cena kolem 200,- - já si ním mažu suché nohy a jsem spokojená, dokonce jsem ho zkusila i v kuchyni a při pečení štrůdlu jsem vymazala plech a štrůdl kokosem potřela a spokojenost.
0 poděkování
terezakub
6. zář 2016

Kokosový olej

Využívám a jsem max. spokojená. :-)
0 poděkování
miklea
8. lis 2015

Kokosový olej na tělo

Ahoj, já sama osobně mám s mazáním těla kokosovým olejem dobrou zkušenost, voním jako kokoska ;-) , ale zajímalo by mě, zda jím některá mažete i novorozence? Děkuji.
0 poděkování