78marcela
20. únor 2022
2973 

Aby ovozel v zimě nezruinovala peněženku...

Potraviny skokově zdražují a často tu čtu, že je to pro mnohé rodiny neúnosné, snažit se jíst relativně zdravě a dopřát dítěti zeleninu a ovoce, protože je přece prospěšná...

Ano, je.

Ale na čerstvé zelenině v lednu dovážené přes půl světa a pěstované v bůhvíjakých podmínkách dle mého názoru není prospěšného vůbec nic. Nebo jen naprosté minimum. Takže přináším pár tipů, jak ušetřit a nestrádat:

1/ "My jíme zeleninu a ovoce na kila.." 

Není potřeba jíst na kila. Doporučené množství ovoce a zeleniny denně pro dospělého je cca 400-500 gramů, pro malé dítě polovina, v poměru 2:1 pro zeleninu.

Často tu čtu, že "můj syn miluje čerstvé okurky, sní klidně dvě na posezení, přece mu ji neodepřu, je to zdravý.." Tak teda já mu ji klidně odepřu. Sníst dvě okurky za pade na posezení mi přijde moc. Navíc mám dvě děti, a když chce jedno, chce obvykle i druhé a dát denně stovku za okurky, to vážně ne. Když už ji občas v nějaké akci koupím, tak ji nakrájím na plátky k nějakému jídlu a podělíme se všichni tři. Okurek na kila se může klidně přejíst v jejich sezóně. A to platí o všem, nejen o okurkách.

2/ Preferujte sezónní ovozel. 

V zimě jsou to třeba celer, mrkev, petržel, různé druhy ředkví, zelí, pastinák, křen, červená řepa, růžičková kapusta, jablka a hrušky, či zahraniční sezonní mandarinky, pomeranče a banány. Z těchto druhů se dají vymyslet zázraky. Není potřeba mít k masu na talíři vždy nakrájenou čerstvou zeleninu, úplně stačí z té zeleniny vařit. Omáčka z kořenové zeleniny, celerová nebo dýňová polévka, zapečená červená řepa s balkánským sýrem splní denní normy, báječně chutnají a v zimě krásně zahřejí. A nestojí majlant.

3/ kvašená zelenina "pickles". Metoda našich babiček a prababiček. Nejzdravější. Přiznávám, že sem jsem zatím nedospěla, ale určitě se tomu blížím, stále více mě láká to zkusit.

4/ mražená zelenina není jedovatá!

Občas mám v některých diskuzích pocit, že mražená zelenina je považována za podřadnou. Nechápu proč. Tato zelenina se sklízí a zamrazuje v sezóně, kdy má nejvíce vitamínů a ty se uchovávají i v procesu mražení. Je tedy zdravější než jakási pseudočerstvá rajčata v lednu sklízená nezralá a dozrávaná uměle kdovíjak. A finanční úspora není zanedbatelná.

5/ Zavařování, domácí nakládaná zelenina, leča, domácí passata, marmelády, kečupy...proč ne? V této oblasti mám zatím mezery, které mi zaplňuje mamka s babičkou, zvyklé zavařovat ve velkém. Časem se k tomu určitě také dopracuji. Pro letošek plánuji navýšit pěstování vlastních rajčat, pak je s paprikou a cibulí zpracovat na základ pod maso, pro rajskou, na lečo apod.

6/ "My naštěstí šetřit nemusíme, tak se nás to zdražování nijak netýká..."

Omyl. Každého se týká, každý prostě vydá víc. Je na každém, co si zvolí za prioritu ve svých výdajích. Taky se mám teď zrovna celkem dobře a mohla bych si dovolit dát za jídlo mnohem víc. Ale jaksi v tom nevidím smysl. Bohatý člověk není bohatý pouze díky svým příjmům, ale také díky svým výdajům, které neutratí. Mně osobně by se příčilo utratit měsíčně dvacku za jídlo, když se můžeme celkem dobře najíst za sedmičku. Roční úspora je pak cca 150 tisíc, které můžu utratit úplně jinde. Ale to je už každého věc. Někdo šetřit nechce a je to jeho volba. Tento článek budiž tedy inspirací pro ty, kteří omezit své výdaje chtějí nebo potřebují.

Krásně napsáno 👍👍👍

20. únor 2022

Mluvis mi z duse s tim dopravanim - ja tedy taky nedopravam - proste k obedu nakrajim 5 kolecek okurky, prihodim par prouzku papriky, to same na veceri, k odpoledni svacince maji treba pulku jabka, pulku bananu a k tomu prihodim treba 2 jahody nebo par hroznu - maji ovocny talirek. Totez treba s mlecnym vyrobkem - staci prece jeden jogurt, ne? Syn neji syrovou zeleninu - tak delam huste zeleninove polevky (mixovane, aby ta zelenina v tom nebyla citit). Holkam proste nakrajim hrst, my si taky dame trochu. A jime 5 porci denne - ne ze maji mezi svacinky jeste dobani v podobe zeleniny a ovoce. Deti jsou (tuk tuk) zdrave, propsivaji, nejsou obezni. A i usetrime - co sni jako maso je k smichu - ale proste vic nechteji, my dospeli taky nejsme zvykli jist obri porce. Stale mame 8 na mesic (5 clenu- deti, 10,8,5).

20. únor 2022

@drzticka81 já utratim tak 6 tis za jídlo pro nás tři. My jsme trochu zrouti 😃

20. únor 2022

hezký článek! díky za něj!

20. únor 2022

. prectu pozdeji, zajima me to.

20. únor 2022

Perfektní uchopení! Měla jsem podobné dojmy z diskuze u @ivakalinova, kdy a kde vznikl názor, že je nehorázné, že je v únoru drahá zelenina? Protože ona není, v obchodě jsou kvanta levné, jen teď nemusím mít maliny, cukety a okurky, té kořenové zeleniny jsou tam kvanta 🙂 Dnes jsem v Kauflandu viděla velký krásný květák za 28 Kč, tak si ho koupím teď a ne až bude stát 80 Kč 🙂 Jsme velká rodina a děti jsou zvyklé sníst tolik, kolik jim dám, nemusí mít každý svoji vaničku rajčátek apod.

20. únor 2022

Amen 🙏🏻

20. únor 2022

@antoinet přesně tak. Měla jsem tam taky bod ve smyslu, že děti jsou zvyklé jíst to a to...děti jsou zvyklé jíst to, co jim dáme my dospělí.

20. únor 2022

Já jsem bohužel ta, která nesouhlasí. To vše, co jsi napsala, je pravda, ovšem platná jen pro ideální svět, kde všichni jedí všechno. No, jenže ono to tak v realitě není. Sama zde často píšeš, že ti děti něco hodily na hlavu a šly si pro balenou buchtu do spíže. To není nic divného, neber to, prosím, jako kritiku. Ano, je možné narvat teď lednici růžičkovou kapustou. No a snědí to děti? Budeš to opravdu denně a poctivě vařit? Postavíš na těchto vyjmenovaných sezónních zeleninách opravdu reálně celý denní ovozel příjem? Já tedy ne a to jsem, při vší skromnosti, už opravdu zkušená kuchařka a vaření je můj velký koníček.
Proto za sebe a ze své reálné zkušenosti nedoporučuji až tak moc spekulovat a škudlit. Jak jsi sama napsala, je to o prioritách. Nevím, proč by žena, která si objedná nové auto, neměla dítěti nechat sežrat celou okurku. To ti to fakt nepřijde divné? Mně třeba ano a velmi.
Ovoce a zeleninu bych dětem omezovala až jako poslední. Kupuji to, co jim chutná a ano, věř nebo ne, opravdu dodržíme den doporučený limit, o kterém všichni ví, všichni jej doržují, akorát mají doma plnou spíž balených buchet a v lednici jeden shnilej a levnej pastiňák 😉 (vtip).
Máme děti odmalička vedené ke zdravé a sezónní stravě, ano, jí i kapustu, opravdu jo. Dokonce i rukolu. Přesto utrácíme za maliny a borůvky, za grepy a bio banány. Za papriky a i ty, hrůzo hrůz, předražené okurky 🙂. Protože je to o prioritách. A proto ten bájný limit fakt nemáme problém doržet.

20. únor 2022
Autor komentář smazal

A budu muset najít nějakého speciálního dodavatele, protože třeba rajčata nebo paprikyze supermarketu se dováží pořád že stejné země (žádné v létě český dodavatel, v zimě cizina) a stojí v létě i v zimě stejně. Takže tam nevidím rozdíl kupovat jen sezónní.
A když vlezu do klasické zeleniny, kde by měl být dodavatel z Čech, třeba rajčata stojí 2x tolik 🤷

20. únor 2022

@orchidis Naprosto souhlasim.
Ja rada varim z kvalitni mrazene zeleniny, ale "sezonni zeleninu" bych doma jedla jen ja. Nevim jak bych mela detem pripravit celer ci petrzel, aby ji jedly, krome polivek. A ty mi, diky nasi polivkove Barunce, lezou uz krkem.
Mandarinky a pomerance, to je jako utracet za zajice v pytli 🤷
Takze u nas je k obedu okurkovy salat ze tri okurek. Kdyz koupim cherry, boruvky atd je to do dvou minut fuc. Ty kupuji jen v akci teda.
Ovoce u nas jedou hlavne jablka a manzel banany, ale cerstva zelenina je ke kazdemu jidlu.
A ruzickova kapusta je podle me tajna biologicka zbran 😆

20. únor 2022

@gracinka7 v tomhle možná máme my na jihu Moravy výhodu, že přes léto tohle všechno nakupuju u místních zemědělců za pakatel. Proto není problém nakoupit bednu ovozel za pár korun

20. únor 2022

Tak ono použít do diskuze zrovna růžičkovou kapustu je trochu podpásovka 😀 Já radši argumentuju mrkví, ze které se dá udělat salát, polévka, pomazánka, buchta...naše děcka si ji dají vařenou i k chlebu s máslem 🙂
Chápu, že pro nejedlíky (neznám) je problém nakupovat, ale na druhou stranu lze opravdu být vynalézavější, než kupovat pořád jen okurky a rajčata. A jsou lidi, co nemají na výběr (třeba samoživitelky bez alimentů), i ty můžou vyjít s financemi a zároveň splnit příjem ovozelu a nemusí se trápit, že nemají teď na jahody, leda by šly ke dvanácti měsíčkům...

20. únor 2022

Když vím že malý mi sní jeden druh ovoce přece mu nekoupím něco co neji jen proto, že je sezónní .... Raději mu koupím ty dvě okurky než třeba ředkve které nesní. Zrovna u dítěte na ovoce a zelenině nešetřím. Koupím mu to co má rád, jednou za čas i to co si sám vybere třeba minulý týden meloun a jak byl spokojený, a o to přeci jde ne? Koupím mu ten meloun za 80kc než nějaké buchty, brumiky kinder vajíčka... Každý má priority jinde...

20. únor 2022

@orchidis děti si zvyknou na všechno. Někdy to trvá déle. Ale kupovanou buchtu už jsem nekoupila opravdu hodně dlouho, jedí moje pečené buchty, jedi červenou řepu, jedí mrkev, syrovou i vařenou, jedí moje jídlo, jedí omáčky a polévky z kořenové zeleniny. A jedno z jejich top jídel je špenát, ten můžou každý týden. A opravdu nekupuji nic moc jiného, než uvádím výš. To je naprosto výjimkou, když koupím něco jiného.
A to, že si koupím nový auto, je právě ten důsledek. Buď ty peníze projime, nebo je můžu použít právě na to nový auto. A ne, divné mi to nepřijde. Fakt nemám pocit, že by děti byly škodný, když jim nekoupím v zimě maliny.

20. únor 2022

@flabelina čím si protiřečim? Teď nechápu.

20. únor 2022

@nijij však mu kup co chceš. Každého volba, za co svý peníze vydava. Já jsem toho názoru, že děti si zvyknou na všechno, co jim dáváme my dospělí. Viz poslední odstavec.

20. únor 2022

@78marcela Marcelko taky jsem z Jihomoravského kraje a ne ve všech koutech jižní Moravy jde koupit bedna ovozel jak píšeš za pár korun. Ale je fakt že já odmítám jezdit na Znojemsko a Břeclavsko pro levnější ovozel. Naštěstí dost sezónního ovoce a zeleniny máme z vlastních zdrojů.

20. únor 2022

@linusha ano, myslela jsem naší oblast. Tady je spousta drobných zemědělců. V sezóně beru ten samý květák za 15,- co se pak prodává v Lidlu za 60. A taky mám přes léto něco málo svýho. Ale čím jsem starší, tím víc mě to baví a chtěla bych i větší zahrádku, abych mohla víc pěstovat.

20. únor 2022

@78marcela jako klobouk dolů, že vyjdes s tak málo penězi. já vařím denne, někdy i dvakrát a tvůj měsícni limit mám s bidou na týden.

20. únor 2022

Mam jedno dite, ktere neji ZADNOU syrovou zeleninu ani ovoce. Fakt zadnou. Varenou jen nekterou ve skolce. Druhe dite ji tak nejak prostredne a treti ma ovoce i zeleninu rado. Omezuju buchty, cerealie k snidani, mliko, aby se tim neprepijeli, ale ovoce a zeleninu nebudu omezovat nikdy, dokud to deti budou chtit dobrovolne jist. Tim, ze mam zkusenost s tim jednim, do ktereho nic z toho nedostanu, bych nedokazala tem druhym dvema rict, ze zdraveho uz stacilo. Repu, mrkev i papriku mame radi, ale bohuzel pro nas nejsem asketa a opravdu nevydrzim celou zimu jen na tom. Na utratu koukam, ale ne za kazdou cenu.

20. únor 2022

@felixfelicis proč omezujes cereálie a mléko k snídani?

20. únor 2022

@78marcela tak slazené cerealie s mlíkem jsou trochu jako pervitin. Nejlepší cesta jak vyřadit mozek do pár hodin z práce. Rychlá energie, která se vybije.

20. únor 2022

Ty jo ovozel se u nás opravdu na kila jí a nevidím důvod, proč to omezovat. Určitě na svačinu nedám pečenou řepu nebo omáčku z kořenové zeleniny.
@orchidis
@jane46 Souhlasím s vámi holky

20. únor 2022

@78marcela protoze oni by si klidne dali tech lupinku tri misky. Nebo by je jedli jen tak nasucho z hrsti. Koukam na slozeni a na mnozstvi cukru, ale i tak je to na me uz moc prazdnych kalorii. Takze je zarazim. Mleka mame spotrebu dve lahve denne (deti a manzel, ja jen do kafe). Pili by mliko a nejedli hlavni jidlo. Takze v urcitem okamziku uz jim taky nabidnu neco jineho.

20. únor 2022

@ee.liska ale tady nejsou dva tábory, kdy jedni s někým souhlasí nebo nesouhlasí. Ten článek má být pro ty, co mají omezený rozpočet a přitom chtějí zachovat ovoce a zeleninu i v zimě. Ne pro ty, co nechtějí a nemusí. Kup si, co chceš a přečti si znovu poslední odstavec.

20. únor 2022

@felixfelicis jo takhle. Ondra je snídá rád. Ale je fakt, že mu dávám trochu, protože za chvilku svačí ve školce.

20. únor 2022

Ja tiez apatrim k tym, ktory zeleninu a ovoce neobmedzuju 🙂 som rada, ze mam doma decko, ktore mi zje prakticky vsetko ovocie a zeleninu, ale jest cele dni len mrkvy a jabka, by ho asi skoro omrzelo a to nechcem. Takze my kupujeme vsetko - aj boruvky, aj melon, aj drahu papriku.. jedine co teda nechapem asi je jak moze niekto zjest na posedenie 2 uhorky lebo uhorky v zime su fakt hnusne 😁😁🤭 to my radsej si dame tie nakladane a tie zjem so synom kludne naozaj na to posedenie cele 😁 ale teda my sa na jedle neobmedzujeme vobec.. tym, ze nevarim uz absolutne vobec nic, tak ci stoji uhorka 15 korun alebo 40 mi je jedno, lebo aj tak je to zanedbatelne oproti restauracnej strave 🤷🏻‍♀️ A ked viem, ze si kazdy den doprajem kafe z kaviarne za 60-100 korun, tak mozem decku dopriat boruvky, ked ich chce… Osobne ale nedovolim teda zjest decku kilo nicoho, ale to je uz na kazdom uvazeni 😁 takze ma vanicku boruvek, druhy den hrusku.. proste pestru stravu. Kazdy den s mrkvou by ma hnal po tyzdni 🤭

20. únor 2022

Snažím se kupovat sezónní věci. Celou zimu máme v lednici zelný salát. Pravidelně jíme řepu a růžičkovou kapustu. Děti milují jablka. Naštěstí nemusím kupovat v krámě-máme svého sadaře.
Dřív jsme se divila tchýni, která zpracuje všechno co vypěstuje. Už jsem se to naučila taky. Takže zamrazujeme, sterilujeme, naklládáme, sušíme. V zimě jako když najdu 😉
V loni jsme dokonce i borůvky nasbírali a zamrazili teď se hodí.
Když to tak vezmu tak ovoce tipu banány, mandarinky kupují jen když je v akci.

20. únor 2022

Mimochodem - boží diskuze 😀 Všichni se cpeme kvantama zeleniny, jen někdo kupuje drahou a někdo levnou 😀 Kde jsou staré dobré diskuze o Brumících? 😀

Ono je to i hodně o zvyku, mně třeba vyhovuje určitá míra rutiny ve stravování, nejíme tisíc různých jídel, na snídani je typicky ovesná kaše ve třech obměnách. Pokud jsme v neděli doma, pečeme kuře 🙂 Jednou týdně luštěniny atd. A kdo je zvyklý sníst třeba k večeři každý den mističku kvašené zeleniny, nepřijde mu to divné a a ani dětem ne.

20. únor 2022

@orchidis ještě se vrátím k tomu bájnému limitu, jak píšeš. Mně právě nepřijde zas tak bájný nebo nedosažitelný. Spíš mám pocit, že to množství se často překračuje. Což určitě není špatně, ale špatné je to brát to jako dogma v tom, že kdo to nedělá, dělá něco špatně a to dítě šidí. Prostě úplně stačí pro splnění denní dávky u malého dítěte 100 gramů ovoce, což je např. jedno jablko a 200 gramů zeleniny, což je třeba rajče a mrkev. Takže toho není tolik a nevidím důvod to přehánět. Od jara do podzimu je opravdu neomezuju, mají toho všude dost a jedí plnými hrstmi. V zimě to omezuji. Pokud vím, že mi sni misku špenátu, a v polévce celou vařenou mrkev, nemám důvod do nich cpat další věci. A i v zimě to může být docela pestré, zelný salát se dá na mnoho způsobů, děti vyloženě miluji ředkvičkovy salát, jedí coleslaw a to ve velkým...fakt to není jen o kapustě.

20. únor 2022

@kevi1 k těm okurkám, také jsem si myslela, co ty, ale teď jsem koupila bio okurku v Albertu, ano za 36 kč jednu, a vynikající, jako letní, velmi chutná, takže i okurka lze... stejně tak rajčata, česká, ale musí se natrefit a kvalita je proměnlivá

20. únor 2022

Holky, mám dotaz: existují nějaké weby, kde by byly uvedení sadaři nebo zelináři a já si pak podle lokality našla někoho blízko? Třeba zmiňovaná jablka dřív stála 29 a teď 64 🤦

20. únor 2022

@78marcela máš zkušenosti i s mraženým ovocem? Dvakrát jsem zkusila jahody do knedlíků a pokaždé chutnaly jako shnilé. Nějak nemám odvahu zkoušet to znovu.

20. únor 2022

@gracinka7 já jsem brala mražené ovoce v globusu a bylo dobré. Byly to lesní plody. Na zmrzlinu a do knedlíků. Bylo to z jejich volného pultu.

20. únor 2022

@antoinet takhle to delam kvuli detem, protoze maji omezeny repertoar toho, co snedi. Ale me strasne ubiji tocit pet jidel porad dokola, nebavi me to nakupovat, varit ani potom jist 🙂 Docela se mi ulevilo, kdyz jsem mohla odlifrovat nejedlika do skolky a trochu se kucharsky uvolnit. Rada ctu kucharske blogy a zkousim nove veci.

20. únor 2022

K bájnému limitu 0,5 kg ovozel denně bych jen doplnila, ze se do toho někteří počítají i brambory, takže to fakt není taková hrůza dosáhnout. Vím, vim, ze je to okopanina, ale… 😉 A prosím nehanit ranní cereálie - oni záleží, co si pod nimi predstavite 😉 Jestli preslazene kuličky, kroužky, polštářky atd nebo ty, co si delam já - mám tam vločky, semínka, ořechy i trochu tuku a sladidla a s jogurtem mi to přijde dokonale na ranní rozjezd.
Jinak pickles určitě doporučuji vyzkoušet.

20. únor 2022

@tuamoti my taky a to jsme uz jen 2 s manzelem.A nijak si nevyskakujem.

20. únor 2022

@gracinka7 zkoušelas do knedlíků mražené meruňky? Ty by měly jít. Nebo borůvky dáváme. Jahody mražené mám, ale dělám z nich zmrzlinu. V Thermomixu ještě mražené posekám, přidám trošku třtinového cukru a bílý jogurt a mají relativně zdravou a dobrou zmrzlinu.

20. únor 2022

@llluckaaa jo, vlocky si udelam pro sebe, stejne tak lusteniny, nakladanou zeleninu nebo tu kapustu. U deti je to s levnym repertoarem horsi 🙂

20. únor 2022

@78marcela Dan právě radši jahody. Mícháme že samosběru, ale nějak došly. Ale tip na mražené meruňky beru, na ty jsem zatím ještě nenarazila

20. únor 2022

@gracinka7 ty já vlastně nevím,.máme svoje.

20. únor 2022

Ovoce v zime, co kupuju: banany, jabka, cerveny grep, obcas vino, kiwi a pomelo (kdyz byly za rozumnou cenu!) Moc nekupuju pomerance a mandarinky kvuli mizerne kvalite, asi to neumim koupit...
Kazdy rok si rikam, ze musim nasbirat vic boruvek a zamrazit, ale kdyz me to tak strasne nebavi sbirat... ale letos, letos uz urcite!!!

Zelenina: ruzne salaty ( v Kaufu maji celorocne dobry hlavkovy, az se divim), rajcata (to je slabsi), okurku vyjimecne pro muze a dceru, mrkev, cibule, cesnek. Cuketu mam svoji v mrazaku.
Kupuju i mrazenou, delam z toho treba cinu.
Kysany zeli, i kdyz mene casto, nez bych mela.
K te nakladane jsem se uplne nepropracovala. Ted mi mama dala takovou smes na testoviny, co delala, a dobry. Ale tu kvasenou asi nedam...

Na zahrade v Jiz. horach ve vysce 520 m.n.m. v udoli horskeho potoka pod lesem mi neroste ani rakytnik sibirsky. Zije, ale nepribyva, natoz aby plodil. Takze tam akorat manzela sere, ze prekazi pri sekani 😂 Mam 3500 metru zahradu a roste tam akorat tak trava. Ta teda vydatne. A dala jsem tam medvedi cesnek, ale mam ho zatim malo. Par malin a boruvek a hnusny jabka po byvalych majitelich. Jizni Morava to zkratka neni...
Vypestuju cuketu a nejake ty bylinky. Nemame jeste plot, takze to musim taky branit pred utoky srnek a zajicu, tak mam jen pidi zahonek obehnany pletivem. Az se tam nastehujem natrvalo, tak leda sklenik. A plot, at neresim ty lesni bestie.

20. únor 2022

@felixfelicis Jj, taky mám doma frfni, kdy každý nerad něco jiného 😀 Aspoň ze mrkev a jabka jedí všichni.

20. únor 2022

@antoinet já mám za to, že zelenina je v zimě drahá každý rok.
Já to mám tak, že okurku koupím, protože jí miluje. Ona zase nechce žádný bonbóny, čokolády, sušenky atd. Raději si dá okurku, papriku, mrkev, ledový salát, čínské zelí, jablíčko, hroznové víno, mandarinky mi jí na kila, v mrazáku mám borůvky atd. Vím, že to sní, tak to koupím, i když za cena je někdy hrozná.
Ale kaňour nějak nechce jíst teplou zeleninu. Prý jí chutná ta čerstvá tvrdá a ne za tepla měkká 🤦🙏

20. únor 2022

tak osobne si myslim, ze do bodu 6 u ostatnich lidi ti nic neni. Jako rikat nekomu, ze se ho to dotkne, i kdyz se ho to nedotkne, probuh proc? A co se tyka bodu 1, tak to mi prijde smutne. Jime ovoce a zeleninu na kila je urcite obrazne receno. A nedat diteti celou okurku, protoze stoji 50? Tak se zamyslim a usetrim jinde. Snad kazdeho vec. Bud rada, ze mas v lete moznost si nakoupit u farmaru levne, ver mi, ze v Praze to nejde, ze za zeleninu a ovoce opravdu utratim hodne, ale je to moje vec.. Zdrazovani se me taky dotkne, ale me dite to na jidle nepociti, ani na te zelenine a ovoci v zime. Pises, jak malo utratis za jidlo, ano obdivuji, ale kdyz jsem tady cca dva roky zpet videla, jake jogurty kupujes detem, tak radeji si priplatim a koupim neco, co nema tolik ecek.. Proste mam v jidle jine preference, nez ty. Ale nebudu nikomu rikat, co ma,nema svym detem davat..

20. únor 2022

@gracinka7 google mi nasel v Makru.

20. únor 2022

@gracinka7 jahody bych mrazila bud svoje, coz nemam, nebo proste v lete koupene a zkontrolovane. Ty zamrazene v kramu nekupuju. Ale kupuju v Kauflandu mrazenou Lesni smes, jsou tam maliny, cerny rybiz (neroste v lese, vim, ale je tam 😅 ), kanadsky boruvky a mozna par jahod. POuzivam to rozehraty na vafle nebo do zmrzlinovych poharu a je to dobry. Ovsem taky drahy, pytel asi za 70 Kc.
Mrazila bych i merunky, ale tady na severu jsou drahe i v lete. Pravda, na trh se dostanu jen v sobotu,a v sobotu odmitam kvuli ovozelu vstavat v 6, abych byla v 7 na trhu 😝

20. únor 2022

@evaviki asi chyba v porozumění textu, ne?

Zdražování se týká každého. Každý utratí víc. Někomu to nevadí, někomu jo. Ale každý nakupuje za vyšší ceny, tudíž se to každého týká. A nikomu neříkám, co má dělat. Píšu tam jasně, že je to každého volba.

20. únor 2022

@78marcela nemyslim si.. Ale je fakt, ze jsem na jidlo a debaty o nem asi celkem citliva, proste nechapu, jak nekdo detem muze odepirat ovoce a zeleninu a vseobecne kvalitni jidlo (pokud to opravdu neni pripad, ze na to fakt nema, ale i tak se da varit a jist zdraveji). Protoze vidim pak zdravotni dusledky v dospivani, dospelosti..

20. únor 2022
20. únor 2022

@jasekd chápu, mě borůvky taky nebaví sbírat. Koupila jsem pár keříků kanadských borůvek, loni už byly pěkně obsypaný, než přišlo tornádo. Tak snad letos to klapne.

20. únor 2022

Clanek jsem pochopila jako radu nekomu, kdo nemuze nebo neni ochoten utracet v zime za logicky drazsi ovoce a zeleninu. Neni to dogma pro vsechny, kdo muze a je ochoten utratit mesicne 20 tisic za jidlo nebo vubec nevari, tohle resit nebude.
@evaviki beres si to mozna dost osobne? Marcela prece nerika, ze nedavat vubec, jen ze je moznost v jine forme a neni to nutne horsi.

20. únor 2022

@jasekd díky, pochopila jsi to přesně tak, jak to bylo myšleno.

20. únor 2022

@78marcela mne ty kanadske tak nechutnaji. Detem a muzi ano, tak mozna na zahradu poridim, az teda bude ten plot. ZAtim chodi k tchyni. Pro me jediny boruvky jsou ty lesni. Coz u nas neni problem, mame boruvky a vys na horach mista, kde jsou uplny more brusinek... Ale ja radeji na vylet, no... a kdyz uz sbiram, jsem jedina, kdo sbira do misky, ostatni se jen cpou. Sbiram bez hrebenu, jde mi to pomalu a rozhodne to nepokryje spotrebu na cely rok, spis to hned snime... Ale letos urcite. Boruvky potrebuju pro sebe, mam neprijemny onemocneni sliznic dutiny ustni a boruvky jsou na to super, decka zas maji problem s mocovymi cestami, takze brusinky jsou jasny... A je to zadarmo a v super kvalite.

20. únor 2022

No já jsem onehdy (cca konec ledna) koupila v Kadani v Kauflandu Naše rajčata 🤔👍
https://www.idnes.cz/usti/zpravy/rajcata-skleni...

20. únor 2022

Marcelko dobré téma,
přikláním se k těm šetřivým, když byly děti malé, měly každý den ovocnou misku, to co bylo, banány, jablka, hrušky, víno, pomeranč...
hodně jsem vařila polévky, v mrazáku vždy spoustu zeleniny do polévky.
Nikdy jsem nekoupila nic předraženýho jen proto, že na to mám a že na to mám zrovna chuť a tím myslím všeobecně nejen ovozel.
V létě koupím borůvky na trhu a dám do mrazáku, v zimě na kynuté knedlíky jako když najdu. Marmelády, kompoty už méně.
já sama jedu v banánech - denně, nikdy se mě nepřejí, mám nemocný žaludek a dopoledne mi nic jiného (rohlík s máslem) nevezme, je to i vláknina, energie, teď už pomalu přidávám víno, jablka, mandarinky.
Když jsem s dětmi jezdila do lázní a měly k obědu strouhanou mrkev, všude zůstavala a moje děti si chodily x krát přidávat.

20. únor 2022

Díky za článek. Jsem na tom prakticky úplně stejně jako ty a tento svůj postoj zaujímám tak nějak intuitivně už dlouho. Zeleninu a ovoce jíme celý rok, rozhodně ne na kila ale dost. Ke každé večeři si dávám pozor, abychom všichni měli pár nakrájených kousků zeleniny. V létě především námi vypěstované, v zimě aspoň něco... mimochodem, minulý týden jsme vyryli čerstvé mrkve ze zahrady a ještě tam pár máme! Často nakupujeme hrušky a jablka v Louckém klášteře, když už nemáme svoje. Jinak s tou úsporou peněz: někdy to člověk takto musí vidět/slyšet, aby si uvědomil, že když ušetří pár tisíc měsíčně, ročně už je to slušná suma... já osobně celkově ráda žiju tak nějak minimalisticky, prostě nemusím mít všeho mraky...

20. únor 2022

@jasekd k nam loni na Znojemsko přijel chlap z jižních Čech a prodával borůvky za slušnou cenu. Vzala jsem asi šest litrů a ještě je mám. Miluju i normální i kanadský.

20. únor 2022

@jasekd no, jenomze ja v tom vidim vic.. Ale rozepisovat to tady nebudu, nedokazu to popsat tak, abych Marcelu nechtene neurazila, coz bych fakt nerada. A ne, nekoho se to nedotkne, proste to tak je.. Me ano, ono cely tenhle rok bude dost narocny, ale presto diteti neodepru ani okurku, ani dovazene ovoce, atd.. 🙂

20. únor 2022

@celaskon87 taky k tomu minimalistickému pojetí inklinuju, i když teda ne striktně a ve všem. Ale čím jsem starší, tím víc mě to tam táhne. Já si ráda vše převádím na roční sumu, protože ono se řekne měsíčně tolik, ale ročně už je to slušná částka. Proto nechápu, když tu někdo vytáhl, že když mám nový auto, proč nekoupím okurek za 30...ale právě proto mám to auto. Příjmy nemám vyšší než běžná rodina.. Mám nižší vydaje. O tom to je.

20. únor 2022

@evaviki ja jim teda klidne i odepru. Proste celou okurku si neda. Nakonec, akorat by ji bylo blbe 😅 Udelam okurkovy salat s jogurtem ala tzatziki (snad to pisu dobre?) a naji se lip nez kdyby sezvejkala jen tu okurku. Ono se to tu ted toci jen kolem te inkriminovane okurky, ale je to obecne ve vsem. Koupim jim skoro vsechno, co chteji, ale i v tom jidle limity mam. A taky souhlasim, ze maliny v zime jist nemusej, kdyz jim vyrostou v lete na zahrade nebo za plotem v lese zadarmo. Jasne, ze jim je obcas koupim, ale ne pokazdy, kdyz chteji. Ale oni mi jedi skoro vsechno. Teda kluk rika, ze zrovna ta okurka je nejodpornejsi jidlo na svete. Ale jinak to s nima jde.

Co se tyka utraty za jidlo. Jsme 4 a utratime 10 - 12 tisic. trochu se obavam, ze ty mesice s nizsi utratou jsem zapomnela neco zapsat 😅 Ale myslim, ze do 14 tisic se vejdem pokazdy. Jestli ma Marcela 7 tisic na mesic a nekdo to ma na tyden, kolik vas je? To bysme projedli za mesic 30 tisic a to teda nedam ani nahodou...

20. únor 2022

@jasekd tak ja treba okurku nenavidim, je to jedno z jidel,ktere nejsem schopna snist, aniz bych se pozvracela. Ale synovi ji koupim, tzatziky si da leda manzel, syn vseobecne kasovite, omackovite, jogurtoidne veci nema rad. Maliny nemam zadarmo ani v lete. Utratim hodne za jidlo, mam mpotravinove intolerance, ono jen litr "mleka" pro me stoji kolem 60 Kc. Takze ve 3 se urcite dostaneme pres 20 tis. Ono ta okurka je jen priklad samozrejme. Ja to beru vseobecne, kvalitni jidlo je zaklad.

20. únor 2022
Autor komentář smazal

@evaviki my taky nejime nejake sracky. Spis jime hodne jednoduse. Intoleranci ani alergii nastesti nemame, jen synovi, kdyz byl maly, jsem varila bezmlecnou dietu. Manzel ma jaterni dietu, uz ne striktne, ale tak nejak se tim vetsinou ridime. A pri te kolikrat spis usetris 🙂

20. únor 2022

Dekuji za clanek. Souhlasim. My mame treba zahradu a nyni na ni rozhodne nejsou zryte zahony. Mam tam kapustu, ruzickovou kapustu, kaderavek, zeli, mrkev, brokolici, porek a cernou redkev. Letos byla zatim mirna zima a vse krasne vydrzelo. Takze mame vse krasne cerstve. Ve sklepe mam cervenou repu, brambory, cibuli, cesnek, dyne a jablka. A samozrejme hodne zavarenin. Kdyz jsou v lete a na podzim prebytky, tak zavarum ruzne calamady a pak je jen ohreji na spagety. Nebo si zavarim rajcata na polevku ci omacku (staci je ve sklenici zalit vodou a 20min zavarit-rychle a levne). Taky setrit nemusime, ale jak pise Marcelka, proc zbytecne utracet.
Vim, ze kazdy tu moznost nema, ale mnoho lidi kolem domu jen seka travu. Myslim, ze cim dal vice lidi bude zahradnicit.

20. únor 2022

@gracinka7 Mrkni na scuk, ten bývá v celkem dostupné vzdálenosti. Jablka 22 - 30 Kč za kg ta nejlevnější česká.

20. únor 2022

Zrovna tuhle jsem na IG narazila na paní, co si stěžovala, že utratí měsíčně skoro 20000 za jídlo pro tříčlennou rodinu. No, když jsem se podívala na nějaké její další příspěvky o jídle, nebylo divu - na všech fotkách cukety, rajčata, okurky, jahody... (vše kupované). Sezónní zelenina mimo sezónu bude samozřejmě vždycky drahá (a/nebo nekvalitní) a překvapuje mě, že to někoho překvapuje 😁. Tak buď chci jíst luxusně a za to zaplatím (a jo, považuji čerstvé jahody v únoru za luxus) nebo chci šetřit a jím, co je. A jak se někdy argumentuje vitamíny - lednová okurka jich určitě bude plná, co?

Já si myslím, že ta sezónnost má hodně do sebe, nejen kvůli finanční úspoře, ale i ze zdravotního a ekologického hlediska. (Zrovna včera jsem na dyndání syna koupila okurku a to je teda hnus) Občas v zimě koupím třeba banány, malej je má rád, ale jinak jedem uskladněná jablka, mrkev, brambory, kysané zelí, kompoty, zavařeniny (hl. řepa a rajčata) a mraženou zeleninu z léta.

Ano, věnuji tomu v létě hodně času (zahrádkaření, zpracovávání), ale zase ušetříme tolik, že můžeme bez problémů žít jen s jedním průměrným příjmem a ještě uspořit. To si musí každý bilancovat sám, jak investovat čas a peníze. A přijde mi, že spousta lidí nad tím moc nepřemýšlí. Je fajn, že se o tom mluví.

21. únor 2022

Tak slavna okurka v penny v akci ode dneska ...haha...

21. únor 2022

@mapita díky. Mně překvapuje, že nad tím lidi opravdu nepřemýšlí, že lednová okurka nebo rajče mít extra vitamínů nebude. Prostě se bere automaticky, že je to ovoce a zelenina, tak dobrý. Ale zrovna jsem narazila na nějakou harwardskou studií, podle které zkoumali, jestli má vyšší příjem ovozel vliv na zvýšení obranyschopnosti organismu. A nemá. Co se sní navíc, je prostě navíc. Stačí 400-450gramu ovozel denně. A v zimě je tepelně upravená tělu prospěšnější než pseudocerstva. Takže i nadále budu za tu krkavčí matku, která ubohým dětem nekoupi v lednu maliny a ony chudáci strádají 😃

21. únor 2022

@marketka_m tak hurá na nákup!!! 😃

21. únor 2022

@marketka_m už včera za 25,- byla hnusná 😁

21. únor 2022

@78marcela s těma malinama... já jim je občas koupím... protože u nás je to místo bonbonů, oplatek nebo lízátka. Jde o to to mít nějak nastavené a každý to má jinak pravda

21. únor 2022

@78marcela neboj bude nas vice...to nase taky maliny nedostalo...boruvky lesni v mrazaku dosly...haha...takze ma smulu...sikana ditete v primem prenosu a jeste se priznam 🙂

21. únor 2022

Taky nechapu to, ze kdyz nekdo da za nakup mensi penize, hned z toho vyplyva, ze ji jen sracky. My zadne sracky nekupujeme - kupujeme zakladni potraviny a z tech varim. Ja do toho zas investuju svuj cas - proste pecu buchty, varim pro nas s muzem kazdy den obedy, delam detem do skoly svacinky - (chodim do prace a kazdy den mi to zabere kolem 1.5 meho casu). Pijeme vodu, syn s muzem mleko, ja nepiju kafe ani alkohol. Nekupujeme zadne pribinacky - jen bily jogurt apod. Hlavne jime skrome - to zn. se neprejidame a necpeme cely den do sebe furt neco. Jednou tydne koupi muz i jahody - holky to maji na tri dny - nesni to na posez, ja si jednu dala dneska do kase. Pred nakupem ji uz jabka a hrusky. V mrazaku mam jeste dost zmrazeneho ovoce, takze budu davat do buchet. Pres leto je zahrada, ale zase ten clovek do toho investuje svuj cas - u nas muj muz - ho to bavi, me ne.

21. únor 2022

@hojda koukala jsem a zdá se mi dost drahý. A když už to má přijatelnou cenu, je to farma z druhého konce republiky.

21. únor 2022

@gracinka7 Tak záleží, co máš v okolí (někde se prostě moc jablka nepěstují) a jaké máš skladovací možnosti, protože jezdit x-km pro 2 kg jablek levných jablek se moc nevyplatí.

21. únor 2022

já mám pocit, že se tu jede z extrému do extrému.. Někdo kdo nedá dítěti maliny (chválím posun z okurek :D ) je škrt a kdo dá, tak ho rozmazluje? Ale no tak. Vždyť je to jedno. Článek má své opodstatnění, byť s ním nesouzním 100%, ale to taky přeci nemusím. U Ivy jsem se podivovala, když se někdo divil ceně zeleniny a ano, té proklínané okurky. Přitom loni a rok předtím a rok předtím se tu v únoru řešilo úplně to samé. Já třeba zdražování nepociťuji. Schválně si píšu útraty každý měsíc a utrácíme +- stále stejně. Podezřívala jsem se, že na nějaké výdaje zapomínám, ale vše sedí. A ne, nejíme srajdy a ani nevypláznu za jídlo 20tis. Sice šetřit nemusím, ale zbytečně nerozhazuji. Byť ty okurky jím a občas koupím i borůvky.

21. únor 2022

Stejne je to neuveritelny, jaky halo se dokaze spustit kvuli ovoci a zelenine😂

21. únor 2022

@celaskon87 na maliny za slušnou cenu jsem ještě nenarazila, ale kanadské borůvky občas v akci koupím, když to vychází do 200/kilo. Jednou jsem koupila i jahody, ale poprvé a naposled. Sladkosti taky nekupuji, dostávají všude možně, u babicek taky, tak nevidím důvod to ještě kupovat.

21. únor 2022

@drzticka81 přesně tak. Taky nemám pocit, že jíme špatně. Jíme tak nějak normálně. Jednoduše a skromněji možná. Ale ne nezdravě. Na občasném jogurtu Florian nevidím nic špatného, když vím, že stejně tak jíme bílé jogurty s něčím, domácí lipanky nebo termíny. Peču svoje pečivo, dělám svůj sýr, svoje bujonky, domácí jogurty. Nekupuju žádné polotovary, žádné balené vody, nekouřím, nepiju...

21. únor 2022

@felixfelicis ano..trochu jsem doufala, že bude článek nápomocný těm, co chtějí šetřit nebo co musí šetřit a nečekala jsem takové haló, co se tu strhlo.

21. únor 2022

@drzticka81
@78marcela holky, kupujete ryby? Ty jsou šíleně drahé teď ☹ Ale snažím se dělat každý týden rybu, Emča jí má ráda Amy s mužem taky. Na Emči oslavu jsem byla pro maso na tatarák. Malinko přes kilo a přes čtyři stovky. Hrůza!

21. únor 2022

Ono je to relativní, každý jak si to zařídí. Díky za článek 🙂
My to s manželem taky vedeme podobně. Já miluju maliny, borůvky, jahody, takže si je sem tam koupím. Okurky a rajčata z rohlíku, české. Mnohem chutnější než supermarketové.

Moje děti hází vidle do jakékoli zeleniny a ovoce a úplně nejvíc a s rozběhem do vařené. Maximálně mrkev v polévce.
Z čerstvé, ať je úplně nepomluvím, tak jablko, banán, hrozny a mrkev, kedlub a ředkvičku. Od malička jedeme v ovo-zel, jakékoli. Ne, mé děti náš vzor nepřevzaly, nezvykly si ... prostě ani náhodou. Postupně se člověk snažit přestane, protože ho ty žabo-myší války přestanou bavit. Stále mají možnost, stále nabízím ...
Ad útrata - no nevím úplně přesně, nepočítám to na halíř. Jako cítím, že je dráž, ale nijak zásadně. Plus mínus 10k měsíčně za všechno, nejen potraviny.

@gracinka7 Na Scuku mívají napsané dodavatele. Dají se oslovit přímo nebo mívají prodeje ze dvora a levnější než Scuk 🙂
Já beru zeleninu kousek od nás (vozí jen okolí) a od farmarske-bedynky . Zkus mrknout, jestli pán nejezdí i kolem vás. Má v záběru skoro celou republiku.

@ivakalinova My ryboví moc nejsme, tak to nějak nepociťuji. A když, tak vezmu "zahraň" z rohlíku 🙂
Horší byla roštěná na rodinnou oslavu. Skoro 900,- 🙈 pro 7 lidí.

21. únor 2022

@ivakalinova já beru, miluju lososa, beru od velkododavatele do 300 za kilo. Někdy chlazené, někdy mražené, jak zrovna má. A aljašskou tresku. Víc nic.

21. únor 2022

@78marcela jojo, losos u nás jede ve velkým. Jenže muž sní fakt velký kus 😁

21. únor 2022

@ivakalinova kupuji hlavně lososa, občas tresku a kapra. Rybu máme rádi, máme ji 1-2x do týdne

21. únor 2022

@ivakalinova já taky. Fakt ho miluju.

21. únor 2022

@ivakalinova To priznavam, ze nekupujeme. Ja na rybu nejsem zvykla z domu (varil tatka a tomu jednou v detstvi zaskocila kost a mel blok, takze to nevaril ani nam). Ja na tu chut nejsem zvykla -nepochutnam si, a jelikoz doma varim prevazne ja, tak je jasne , ze si to neuvarim 🙂) Jinak manzel byl rybar, takze bychom meli sem tam rybu odtud. Z ryb jim jen tunakovou pomazanku, rybickovou pomazanku a ocka na jednohubkach haha 🙂) Tam verim, ze je to drahota. Ale zase my jime ty male porce a asi by to pro nas taky nebyl problem to koupit, stejne jako okurka za 30 - mame 3 okurky na tyden v kombinaci s dalsi zeleninou, takze nas to nepolozi, stejne jednou tydne krabicka jahod 🙂)

21. únor 2022

A oslavy to je jina - to je fakt draha zalezitost - pohostit druhe lidi, leze to do penez. Nastesti nase deti maji narozky v rozmezi 1.5 mesice, takze oslavu s babickami a dedou, strejdou maji spolecnou (takze tolik neutratime, navic prarodice uz toho ani moc nepoji, bracha s mamkou nepijou -toz to je oslava levna haha). Jine oslavy moc neporadame, mozna bude chtit dcera se spoluzkami - ale to zas stat majlant nebude, ze?

21. únor 2022

@drzticka81 jojo, vy jste ti s dvěma stehnama kuřete, viď? Nebo tak nějak jsi to psalae, že?

21. únor 2022

@drzticka81 no, oslavy, to je dražší sranda. My třeba i zveme přátelé večer posedět. A to je víno, pivo, tatarák, nějaký obložený talíř, zobání. Ale zase, o čem by ten život byl, kdyby člověk jen a jen šetřil, že?

21. únor 2022

@ivakalinova To jo, ale ja nejsem moc sedici a slavici s prateli. Mame jedny, pozvali jsme je o van. svatcich, jinak mame vedle sebe zahradku a jednou grilujeme u nich, podruhe u nas - pokazde nekdo neco prinese. Jinak si chodim radeji sednout s kamoskami ven. Ale kazdy to ma jinak, ty rada uklizis, ja to beru tak, ze jsem praci a uklid nevymyslela, haha 🙂

21. únor 2022

@ivakalinova JJ, presne to jsme my 🙂) My toho moc nesnime 🙂) Deti jsou skoro vegetariani 🙂) Takze ty dve stehna je az moc haha

21. únor 2022

@saralinda my mame v zime na zahrade metr snehu 😂

21. únor 2022

@jasekd My máme záhony taky pod sněhem. Ale tak 20cm. Mrkev a pórek vytahuji vždy když je obleva 🙂

21. únor 2022

@gracinka7 Leni jedině mražené ovoce z vlastní zahrady nebo od farmářů jiné jsou děs běs.

21. únor 2022

Komentáře o malinach a okurkach mi připomínají dětství. Mas hroznou chuť v zimě na pomeranč, ale mama ho nekoupí, protože táta říkal, ze je přece sklep plny jablek. Jenže tobě už jabka lezou ušima, takže si nedáš nic. Pak dostaneš vynadano, ze ta jabka nejis. Jdeš si pro jablko, vyberes si to nejlepší a dostaneš vynadano, ze se přece nejdřív mají sníst ta horší. Tak většina zhnije 🤣 Moje kamarádka vyprávěla historku, jak mama koupila v zimě rajčata. Táta se hrozne rozčilovat, proč kupuje rajčata, když je mají v létě na zahradě. Pak je ve vzteku hodil na zem a rozslapal 😅

21. únor 2022

@ivakalinova snažím se rybu kupovat 1* týdně teď v sobotu jsme zrovna měli halibuta. Jinak u nás frčí tuňák, kapr, losos, treska, pražma, pstruh kupuju když jsou v akci ale pouze čerstvé.

@gracinka7 Leni co se ovoce týče zkus buď nějaké sady poblíž Vás nebo ten scuk. Když by jste měli na podzim cestu na Moravu tak se můžete pro jablka stavit u nás, můžeme nabídnout jablka z našeho sadu ,ale vím že jsme pro vás daleko.

21. únor 2022

Deti jedi jenom lososa a to je precejenom drazsi obed, mame ho tak jednou za tri tydny. Lucka to vystihla presne s tim pomerancem a jablkama😀

21. únor 2022

@llluckaaa To je strašný, ale celkem reálný a je mi z toho fakt smutno. Chtěla jsem jim dát zejtra na svačinu křen, protože je sezónní a levný, ale asi se nad nima slituju a zase jim narvu krabičku vším možným 😂.
A ano, přesně takhle to funguje, vystihla jsi to dokonale. Ve výsledku to dítě nebude jíst ovozel vůbec. Bude na buchtách a cereáliích s mlíkem a s obezitou, inzulinovou rezistencí, poškozeným mikrobiomem a hyperaktivitou si budeme od zejtřka tykat 😔.

21. únor 2022

@orchidis ale prosim te, proc to zenes do extremu... Marcela uz nekolikrat psala, jak to myslela, kdyz to mas jinak, neres to, ne? Podsouvas veci, co tam vubec nejsou.

@llluckaaa tohle zazila asi vetsina z nas, co jim neni 20 ani 30 😅 Kdyz mame jabka od nasich ze zahrady, pristihnu se pri tomtez... Ale pak si reknu, ze vezmu ty lepsi, premuzu se 😅 Ale nahnily a plesnivy jsme poctive vyhazovali, nevykrajovali. I tak se to nedalo stihnout snist to mnozstvi.

21. únor 2022

@orchidis tohle byl trapný příspěvek, tebe nehodný. Můj článek byl úplně o něčem jiným, než z toho teď děláš.

21. únor 2022

@78marcela
@orchidis souhlasim, neni to vtipne, je to trapne. A to jsem hodne casto ironicka a nekorektni. Tady to bylo zbytecne. I kdyz... kdyz si predstavim, jak zvejkaj ten kren... ale ne, nedam jim ho... otevrelas nam oci, diky! 👍

21. únor 2022

@jasekd
@78marcela
Holky, do jakého extrému? Já reaguju na to, co psala
@llluckaaa, protože přesně takto to podle mě funguje. To chce klid 😉.
Hezký večer a křenu zdar!

21. únor 2022

To je fakt pod uroven nektere komentare....vite co by tu meli admini @admin nastavit aby se proste mohl autor rozhodnout ze vypne komentare .protoze tohle je hnus.
@78marcela neco sdilela v dobre vire..na zaklade diskusi (bylo jich nekolik na MK) a takova spoust... Je mi z toho fakt smutno...v realnem svete by vetsina drzela pusu...ale tady kazda chytra.klasika...pardon za vylev @78marcela

21. únor 2022

@orchidis uráží mě tvůj postoj. Můj článek byl pro všechny (a myslím si, že jich není málo), co se potýkají s ekonomickými následky pandemie a to v současnosti vážně řeší velká část rodin, notabene s inflací a všudypřítomným zdražováním.
Tvůj postoj a to, že jste tu ze mě udělali v podstatě matku, co šidí svý děti tím, že jim nedá najíst, odbývá je cereáliemi a nekvalitní stravou, je vážně trapný. Já se snažila pomoct těm, co chtějí zachovat kvalitu i za snížení výdajů.
Pokud ty nic takového řešit nemusíš, gratulujeme, vyhravas klíčenku.

21. únor 2022

@78marcela inteligent to pochopil..nekteri se inteligentne vyjadrili ze to delaji jinak,vporadku...zbytek ignoruj.dotkla ses jich...a kopou kolem sebe...a ted bych byt tebou promazala vsechny komentare ..at se i bodnou...

21. únor 2022

@78marcela marcel, ja sa s clankom nestotoznujem na 100% ale nic si z toho nerob, co tu niektore pisu.. kazdy normalny na konikovi vie, ze robis pre deti prve a posledne. Kokso ci maju deti na svacinu v zime jabko alebo maliny, to je fakt najpodstatnejsia vec na svete.. 🤦🏻‍♀️

21. únor 2022

@llluckaaa mně to taky připomnělo dětství. Ano, vyrostla jsem na jablkách a bramborách, ano, mám problémy s obezitou.
Ano, byla na nás mamka sama, snažila se, jak to šlo, ale z jednoho platu dělnice zázraky neuděláš, zvlášť, když byly alimenty 1300 na dvě stredoskolacky. Prázdniny na poli, na okurkách, na merunkach na brigádách, abych si mohla koupit kolo a kazeťák. Žádný moře nikdy. Žádná dovolená. Jedny kalhoty, jedny boty. Až se rozbily, teprve pak další. Večer přeprat a ráno jít do školy. To byla realita mého dospívání.
Uff.. nechci, aby tohle moje děti zažívaly, ačkoliv jsem na ně taky sama. Proto si jídla vážím, vážím si peněz a hledám cestu, jak zachovat přiměřenou kvalitu stravy a za normální peníze. Prostě by mi bylo líto ty peníze jen tak prožrat.
A snažím se jim předat tento postoj, protože si myslím, že je to pro život to nejlepší, co jim můžu dát. Nevypadá, že přichází doba prosperity a blahobytu. Abychom nakonec nebyly rády, že vůbec můžem dát dětem aspoň tu kapustu.

21. únor 2022

@kevi1 ti moji chudáci nebozí nedostali dnes ani to jablko. Svůj příděl ovozel dostali v mrkvovo-cockove polévce a v pomerančovo-citronovem džusu. Kupodivu to bez keců snědli. Asi byli rádi, že dostali něco jiného než křen..
Bože, fakt toto..Tobě díky. Je nás tu tisíce, každá s jiným přístupem, s jinými zkušenostmi. Pokud něco není pro mě, nevyjadřuju se. Škoda, že to mnohé neumí.

21. únor 2022

@78marcela prosím te, to vůbec nebylo myšlene proti tobě, mne se líbí, jaký návod jsi dala a víceméně s tebou souhlasím. Ono se hodi naučit děti skromnosti, vystačit s malem, ikdyz mám na hodně. Ten můj příspěvek o jabkach a pomerancich byl o te absurdní situaci, kdy na pomeranče sice mas a ani nestojí moc, ale musíš jist z principu jabka. Jinak jabka ani zeleninu ze zahrady zhnusene nemám, to spis tu samotnou zahradu, kdy jsem tam musela o víkendech jezdit, ryt, plit a sbirat shnila jabka pod stromy, kdyz jde si třeba chtěla v klidu číst doma.

21. únor 2022

@llluckaaa já vím. To já už jsem byla tak vytočena celkově, že jsem prostě psala a bylo mi jedno komu a na co odpovídám 😃
My jsme kdysi měli malé hospodářství, kuřata, kačeny, krutý, prasata, kozy.. a když otec odešel, tak to zbylo na mamku, na nas. Od jara do zimy po polích, po zahradách, po vinohradech. Nesnášela jsem to a svůj pozemek na dům jsem vybírala s tím, že mi stačí malý akorát na prostor na bazén. Teď nějak měním priority a chci zahradu na pěstování. Baví mě to.

21. únor 2022

@78marcela jsem na tom podobne, jen já nemusela tak makat, teď si pomalinku hledám cestu k pěstování - začínám bylinkami, přes maliny, rybíz, angrest, ostruziny, vloni už jsem zkoušela par rajčat a okurky, ale jen takové množství na ujidani. Jinak chápu tvé rozhořčení, mě třeba jednu dobu vytáčelo, když jsem slyšela, ze lidi nemůžou jist zdrave, protože je to drahé. Jenže je to jako se vším - kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá výmluvy. Chtěla jsem tu i udělat album zdravých low cost receptu, ale nějak jsem vyhořela a nedošlo na to. Radši se teď věnuji něčemu jinému, bych to tu asi pekne schytala 😀

21. únor 2022

@llluckaaa já ho i začala. Často slyším to samý, jak je možný, že jíme celkem zdravě a levně. Tak jsem tu dávala pár ukázkových jídelníčku, ale pak mě to přestalo bavit.

21. únor 2022

Marcel, já jsem rozmlsaná a Dany není. Danečku, maliny....dal bych si mrkev. Danečku, mango....dal bych si mrkev. Danečku, jahůdky....dal bych si mrkev. Danečku, melounek....dal bych si mrkev. Má hlava to nebere 🙂

21. únor 2022

@chci_miminko není králík? 😃
Moje děcka takhle miluji papriku. Ale vlastně i tu mrkev.
Jim je to celkem jedno, ani vesměs všechno. Akorát Ondra nechce ovoce v ovocných knedlích, ji je samotný. Když jim do jogurtu nebo do vánočky přidám rozinky, tak je vydloube, že ty me-uňky jíst nebude. Vše, co nechce, jsou me-uňky.

21. únor 2022

@78marcela Já myslím, že jsi tu pro mnohé velkou inspirací 😉

21. únor 2022

@llluckaaa teď jsem na ty jídelníčky koukala a možná to sem hodím, mám je myslím hotový, akorát nevím, ve kterým notasu..

21. únor 2022

@78marcela někdo holt má a někdo ne....
Někdo má plnou ledničku všeho možného i nemožného, ale neřeší bydlení, auto atd... A své příjmy "prožere".
Někdo má v lednici mrkev, celer, petržel a samodomo mňamky a taky má krásný dům, nové auto, ... My jsme si k tomu ještě udělali radost kávovarem. Vždy mám radost, když ulovím něco levně a třeba udělám z jednoho plecka x druhů obědů. Nebo mě moc baví koupit 1 kuře a z toho vymyslet co nejvíc jídel 🙈.
Každý má to, co chce 😉

21. únor 2022
21. únor 2022

@mtiyn
Pokud je to drahota,
jsem pořád stejná lakota.
Ani žádnou okurku,
leda suchou chleba kůrku.

21. únor 2022

@78marcela Jej, tak to posílám aspoň ovozeláka.

21. únor 2022

@kafr ano, přesně tak. Proto jsem psala, že je to každého volba, čemu dá prioritu. Já mám prioritu jíst rozumně, šetrně a peníze použít jinde. Někdo má jinou prioritu. Já mu do toho nekecám, pokud se mě na to někdo vyloženě neptá. Proto mě uráží řeči typu, že děcko nenechám sníst okurku, ale hlavně že mám auto.

21. únor 2022

@mtiyn ten je ale krásnej 👍🏻

21. únor 2022

@78marcela nějaké jídelníčky tu máš v albu.

21. únor 2022

Každý to má nastavené jinak a každý to myslí dobře. Ať si tak každý dělá tak, jak mu nejlépe vyhovuje. Sama kopu v týmu, kde dětem příjem zeleniny/ovoce nikdy neredukuju bez ohledu na roční dobu. Ušetřím jinde. Na zelenině děti vyrostly, pokud jedí doma, je zelenina vždy základem každého obědu a čerstvé zeleniny jim dám, kolik chtějí. Nepočítám jim denní porce, nelpím na 4- 5 porcích za den, je mi jedno, kolikrát si za den vezmou. Přesto u nás po kilech mizí. Sezónní zelenina je jasná, ale rajčata jim nebudu odpírat, i když stojí 200/kg. Budu za kacíře, ale u dětí jsem citlivá na původ a kvalitu a i v zimě jim vařím z bio zeleniny. Bio celer je za pakatel a obědy z něj parádní, stejně tak bio řepa, špenát, mrkev. Cenový rozdíl žádný oproti konvenční zelenině. Stejně tak dám klidně stovku za nádherný bio květák, vím, že placiček z něj bude dobře na 4 - 6 obědů. Neredukuju v zimě příjem rajčat a týdně padnou i 2 kila dobrých českých cherry , i když dám stovku za půl kila. Mrkve a kedlubny dětem ani nepočítám, ovoce hlavně sezónní, ale nejen. Není to určitě levná záležitost. V reále ale za ovoce a zeleninu včetně bio kvality neutratím o moc víc, než bych dala za běžnou. V krámech vídám 250g vaničku podivných rajčat z Maroka za cenu téměř totožnou, kilo českých bio jablek od farmáře stojí méně, než 4 stálobarevná jablka na plastovém tácku v Albertu. Borůvky, maliny apod. koupím, ale dám maximálně ráno do kaše, čili vydrží x dní. Ke svačině dám každému určitě jogurt s bio banánem, ne vaničku (navíc umělých) borůvek za drahé peníze. Výdaje v téhle sféře máme určitě vyšší, celkově se nám to ale samo vykompenzuje, nekupujem pribináčky,/lakrumáčky/tlapkové jogurty apod., místo nich frčí bílé jogurty v kilových kbelících s bio banánem. Nekupujem sladkosti, chipsy, ani žádné jiné pochutiny, kdo ví co ještě, neznám, co je to scéna u regálu se sladkostmi a podobně, polotovary, nepotřebujem salámy, taveňáky, alkohol, sladká pití a podobné nesmysly, 100 g šunky u nás vydrží na x večeří. Jsem si vědoma, že celkově náš výdaj za ovoce/zeleninu není úplně low-cost, máme spotřebu velikou. Ale tím, že neutratíme za jiné pitominy a oblečení nám všem (i dětem) vydrží roky, nám to rozpočet nijak horentně nenavyšuje a to, co za zeleninu/ovoce dám, beru jako rutinní investici do dětí. Zároveň si však uvědomuju tu relativitu pojmů a jsem vděčná za to, že jsme na to dva a máme práci, tudíž tuto investici (ač vykompenzovanou jinde) můžu považovat za běžnou a šetřit na věcech, na kterých mi zas tak nezáleží.

21. únor 2022

@78marcela meruňky jsou letní náhrada zimní mrkve. Chci pestrost. On ne. Takže mu řeknu, jestli sníš mandarinku, půjdeme spolu číst pohádky. Vím, neetické, ale nějak to do něj dostat musím. A rozpočet neřeším. Jen ten přísun vitamínu.

22. únor 2022

@clementina jake mate naklady na jidlo ze zvedavosti

22. únor 2022

@marketka_m
@clementina
To mě taky zajímá.Jíme podobně, neuprednostňujeme ale potraviny v BIO kvalitě. Nevyhýbám se jim ale. Okurek dopřeje kdykoliv i sobě, protože mi chutná. Přesto bych ráda rozpočet za jídlo dokázala líp korigovat, nakupuju příliš "živelně",nejsem dobrý plánovač a u ostatních tu disciplínu obdivuju...

22. únor 2022

@clementina já bych se také ráda zeptala, jaký máte rozpočet. Máme to doma stejně, ale nekupuji bio, jen občas. Tak by mě zajímalo, jaký je rozdíl v ceně nebo jestli to vážně na ceně nebude vidět. Případně kam na bio chodíte, že vás to vyjde cenově stejně?

22. únor 2022

@clementina určitě je to každého věc. Každý má svoje priority. Ale ohradit jsem se musela vůči výše zmíněné nepatřičné kritice.

22. únor 2022

Já si myslím, že rozdíl v bio/ nebio ceně je. My nakupujeme převážně v Tesco a Kaufland, nekoukám po cedulkach bio, ale po cenách a vzhledu produktu. Bio ovozel mi v košíku obvykle nepřistane, hádám že právě z důvodu ceny.

22. únor 2022

@kafr souhlas. bio stojí zásadně víc než nebio a nikdy nikde jsem neviděla že by to tak nebylo. a rozdíl v chuti? tak ten já vidím pouze u srovnání česká produkce/zahraničí např při porovnání rajčat, jahod atd.
Pro mě osobně je teda bio pouze to, co si sama vypěstuji, nebo vypěstují moji rodiče. To je totiž jediná záruka, že tam není žádná chemie. Dnes tak oblíbené BIO totiž chemii taky obsahuje, jen se aplikuje trochu jinak než klasická a stojí víc....

@78marcela nestačím se divit kam se tady zvrhnul tvůj v podstatě neškodný příspěvek. Jak jsem psala už na začátku, obdivuji tě, že dokážeš tak šetřit, protože já za jídlo utratím tří až čtyřnásobek co ty. A přesto si nemyslím, že můj nebo tvůj přístup je správnýn/špatný. Každá to máme nastavené jinak a každá taky máme jiné finanční možnosti. Tak se tady z toho nenech příliš otrávit 😉

22. únor 2022

@tuamoti To mi připomnělo ten vtip, jaký je rozdíl mezi bio a nebio produkcí? Nebio se hnojí ve dne a bio v noci🙂.

22. únor 2022

@hojda to je vtipný 😀

22. únor 2022

@hojda no já se tohoto vtipu držím.. 😅

22. únor 2022

S omezováním ovozel dětem teda taky zásadně nesouhlasím a je mi i celkem jedno, co říkají studie. Ovozel je prostě průmyslově nezpracovaná potravina, takže "nic lepšího není". Neříkám, že nekoukám na cenu. Ale jeden týden koupím pomeranče, jablka a kiwi a další jahody, banány a víno. To samé se zeleninou. Prostě podle toho, co je zrovna v akci. Ale chorobně šetřit, protože někde psali, že dětem stačí 200 g i když na to mám peníze, tak to za mě ne....

22. únor 2022

@tuamoti mně ani nepřijde, že šetřím. Prostě mám v hlavě nějak nastavené ceny, nad který nejdu. Šetřit umí moje babičky, ne já. Já nám občas dopřávám. A nechci úplně na úkor zdravé stravy. I když moje babičky rozhodně co děti strádaly, narodily se před válkou, rostly během ní..celý život žijí úsporně a velmi skromně, o tom, že by si splnily nějakou doporučenou dávku ovozel, to ani náhodou. Ale každý ráno k snídani čaj s citronem, občas ujídají sklenku kysaného zelí, z ovoce jen jabka. Je jím 87 a 88, jedna ještě donedávna jezdila na kole, už dvakrát porazila rakovinu. Druhá si zryje zahradu sama, její dvoumetrový čtyřicetiletý soused ji nestíhá. Pomáhá mi s dětmi a covid teď porazila jen s paralenem a čajem s citronem. Přestože ji škvarky a pečený bůček, tak má cholesterol nejlepší z vesnice. Cukrovka nula. Takže ono to není jen o zelenině a zdravé stravě.

22. únor 2022

@zaludova průmyslově nezpracovaná potravina? Teď v lednu? No když myslíš.
A co je chorobné šetření?

22. únor 2022
22. únor 2022

Borůvky se pěstují i v ČR a asi to žádná sranda nebude. https://www.ekonews.cz/nevim-jestli-bych-se-do-...

22. únor 2022

@78marcela že ty si nedáš pokoj s těmahle diskuzema 🙂

22. únor 2022

@78marcela článek by byl pěkný, kdyby nebyl tak agresivní. Píšeš, že každého věc, co jí, ale z toho článku z nějakého důvodu čiší strašná naštvanost a bojovnost. Mně je třeba upřímně jedno, co kdo jí a kolik za co utrácí, osobně razím v tomhle jinou filosofii než ty, ale co, proč se neobohatit jiným pohledem na věc. Akorát, že z tohohle pohledu na věc mám silný pocit opovrhování těmi, co to dělají jinak. Nemyslím si, že v tom je úmysl, hlavně psaný text často vyzní jinak, než člověk zamýšlí (můj dost často) - jen když se divíš, proč na tebe má tolik lidí potřebu nasr. reagovat, tak já bych řekla, že v tomhle je zakopaný pes...

22. únor 2022

@suzanna123 znovu jsem si článek.precetla a bojovnost nebo agresivitu v něm nevidím. Nezměnila bych na něm jediné slovo.
Bojovná jsem začala být pak v komentářích, to jo.

22. únor 2022

@78marcela chorobný šetření je za mě to, kdy se člověk nesmyslně žene za nějakými svými cíli a nehledí napravo ani nalevo...mám takhle známou, koupili barák, uškudlili na jeden byt, na druhý byt...ale děti chodí v oblečení jak z útulku a chlap si nemůže koupit pořádnou zubní pastu. Hlavně uškudlit na nemovitosti, ale za jakou cenu...

22. únor 2022

@78marcela doporucuju mrknout na wiki co jsou prumyslove zpracovane potraviny

22. únor 2022

@suzanna123 vidím to úplně stejně

22. únor 2022

@suzanna123 ja jsem mela podobny pocit, hlavne v navaznosti na tu puvodni diskusi. Nechtela bych se kvuli okurkam citit provinile 🙂 Kdysi jsem mela "hubene obdobi" a obedvala samotnou ryzi ochucenou bujonovou kostkou, protoze jsem nemela co si do te ryze dat. A ted kdyz muzu, rada si delam radost, i tim jidlem. Ale neni to prece tak, ze svuj prijem "prozereme" - neni to na ukor neceho jineho.

22. únor 2022

@suzanna123 mám z toho úplně stejný pocit

22. únor 2022

@zaludova ok, měla jsem tedy říct chemicky zpracované nebo upravené.

22. únor 2022

skvele shrnuto! Lip bych to nenapasala!

22. únor 2022

Pěkně napsané. Já se držím toho, co je v krámě v akci, nesezónní ovoce prostě nekoupím. Proč v lednu brát jahody, co prošly x postřiky a procestovaly x kilometrů, když se jich přecpeme v létě. Co jde zavařit, zamrazit, tak zpracuju. Pomeranče, banány a mandarinky mají právě v zimě myslím sezónu, každopádně bývají v akcích za slušnou cenu. Teď je v Penny kilo kiwi, okurka, tak po dlouhé době udělám okurkový salát s jogurtem. Nemyslím, že děti nějak strádají, ale je fakt, že v receptech na zimně sezónní zeleninu mám velké mezery.
Každopádně díky za čtení k zamyšlení.

22. únor 2022

Ja teda Mrcelu obdivuji, ze je jako matka samozivitelka schopna postavit barak, mit uz ho skoro zaplaceny, ze si je schopna usetrit na auto - namisto toho, aby pobirala davky, tak maka za dva, dle me se o sve deti stara - kupuje jim pekne veci - a umi setrit.
Jako nas je 5, za jidlo dame mesicne 8 tis. - kdo proji 20 tis. - tak mame rozdil 12 litru - za to muzu platit hypo na dalsi byt pro jedno z nasich deti. Mimochodem 8 tis. projime z toho duvodu, ze jsme schopni vyjit s malem - proste vic nepotrebujeme - okurku koupime - klidne i tri, ale jime je vsichni cely tyden. Deti chodi v novem, platime jim drahe skolne i krouzky - takze zadne skudleni na ukor jidla 🙂) I na dovolenou si bereme vlastni jidlo, neni nam zatezko si to predem pripravit a tam jen udelat prilohu - zadna prace - akorat tim usetrime denne litr za obed - za to muzeme jit prozit a poznat neco noveho, protoze ty zazitky stoji majlant. Moje bohatsi kamoska byla dojata, kdyz jsem ji rikala, ze moje deti rikaly o oslave vysvedceni (navsteva aquace a mekace, draciku), ze je to ten nej den - oni maji z mekace jednou tydne veceri - je jim to vsedni - nam ne 🙂) Takze za me jsou ty Marceliny rady fajn pro ty, co to potrebuji.

22. únor 2022

@drzticka81 Za mě by měla mít Marcela kurzy hospodaření🙂.

22. únor 2022

@drzticka81 dík moc
@hojda 😀

22. únor 2022

Za me? Pohoda. Hele, prpc zrovna ta okurka leti vsem tak na srdci? Ja loni dostala vynadano za to, ze jsem rekla,ze v zime je okurka hnus bez chuti a vitaminu ( obcas ji dětem koupim, chteji ji. A sni ji celou - jsou dva. Ale ja ji nepozru. Proste ta letni ze zahrady je chutove jinde). Jime take vice sezonne, mandarinky v lete nekoupím, je mnoho jiného. Na mrazaku se mi stale vali mraky michane zeleniny do polevek a zapecenych jidel ( vlastne bio, z me zahrady. Bio v krámě? Neverim. ), mam na mrazaku ovoce vseho druhu od boruvrk,nalin , ostruzin, jahod, po merunky, svestky, uzasne visne. Mnam. Takze peceni je vyreseno. Ma zavareniny v konore, od marmelad a jablek treba na strudl, po michanou zeleninu, kecup, mam bylinky, delam masticky a tinktury, mam domaci ,,podravku,, a pod. Jo, mam zahradu, stoji me to trosku casu a sil, ale mam z toho strasnou radost. A ta chut je nenahraditelna. Byl to duvod, proc jsme prodali byt, skudlili a postavili dum na vesnici. A jsem ptesvedcena, ze jeste pred par lety do toho sameho mohl jit temer kazdy. Jen chtit. Nesnáším reci typu, no jo, vam se to keca, vy mate barak, zahradu a pod. Jo, ale bylo to neco za neco. A je stale. Take setrime. Jsem schopna ja, ale i muj manzel, sehnat kde co levněji, nez je bezna cena. Staci jen chtit, koukat kolem. My si třeba ruzne vypomahame se znamyma - muj jim vezme slevu na sebe v praci, oni zase u nich pro nas. Veci se daji sehnat ruzne. Prave jsem koupila od super milych lidi sudy po 250, v obchodech ty same stoji 1200 ( nove, to jo. Ale temto vubec nic neni a ostudu mi delat nebudou- uskladnim v nich zrni pro zviratka, pripadne vyuziju na vodu ze strechy).
Jinak ja detem koupim kde co ( z jidla), ale zase jsem krkoun, protože jim jen tak z pleziru nekupuji hracky behem roku. A presto maji hernu a plno hracek. Jsem lakomec, protoze me deti nenosi kousky adidas a dalsi, ale vetsinu obleceni siju ( z mnoha duvodu). Na druhou stranu si dopřáváme vylety, deti maji hriste, bazen a dalsi. Take je mi jaksi proti srsti projist celou vyplatu, radeji dopreji detem mnoho jinych veci. Ale na ty by nebylo, kdybychom vyhazovali jidlo oknem, kdybychom vse meli kupovat. Pres leto at mi deti klidně zblajznou ctyri okurky denne, kdyz si je utrhneme primo na zahrade, v zimě holt maji jen jednu dohromady.

22. únor 2022

@78marcela v pohodě - já po tobě nechci, abys něco měnila, jen jsem ti chtěla vysvětlit podstatu toho shitstormu tady 🙂
Jinak tohle je určitě užitečný článek pro ty, kdo bojují s financemi, jinak si myslím, že každý nějakým způsobem ty výdaje balancuje. A není to tak, že kdo utrácí za okurky mimo sezónu, je trouba, co neumí hospodařit, ale o tom, jak má kdo ty priority nastavené. Já mám dojem, že u tebe je (nebo bylo) obecně jídlo na druhé koleji, pro mě je vaření a jídlo obecně velký koníček, takže si užívám utrácení za něj. Sice hodně nakupuju podle toho, co je v akci, ale určitě bych se nechtěla omezovat tím, že si stanovím na jídlo nějaký pidi rozpočet, do kterého se budu snažit nacpat. A určitě bych si nechtěla odtrhávat od pusy, abych mohla koupit nové auto - naopak tam bych viděla možnost bezbolestné úspory koupením ojetiny. Pro tebe dává smysl šetřit na jídle, aby bylo na auto, pro mě, kdyby bylo buď anebo, budu šetřit na autě, abych měla komfort a volnost v běžném utrácení. A je spousta těch, co by si ťukali na čelo jak nad mými výdaji za jídlo, tak nad tebou, že bouchneš tolik peněz za auto 🙂

22. únor 2022

@felixfelicis jé, to jsem dělala, když jsem začala pracovat v Anglii a čekala jsem na první výplatu. Teda já to kombinovala s nudlovými polévkami - ty nejlevnější stály pár pencí a udělala jsem si dvoje nudle s jedním sáčkem prášku a ten druhý si nechala na rýži 🙂
Teď jsem naopak tak hogo fogo, že okurku kupujeme i morčatům, kteří ze sezónní zeleniny žerou jen mrkev 😀 (ale od jara budou na trávě, tak se to vybalancuje - aby tady někomu nepraskla žilka)

22. únor 2022

@suzanna123 já teď nechci být hnusná a někoho znevažovat. Ale Hyundai (ač velmi krásné) tak je veeeelmi levné auta a naprosto chápu proč do něj @78marcela šla. Takže zvuk komentář je, pardon, naprosto mimo. Kdyby za auto dala tři míče tak možná chápu tvůj komentář, ale když si koupí jedno s nejlevnějších aut na trhu??? Spíš klobouk dolů před tím, že ho dokáže ufinancovat a nevyhazuje peníze za nějakou ojetinu

22. únor 2022

@tuamoti No já bych s cenou auta polemizovala 😃 Soused má přesně tuhle Hjůndaj, v jiné barvě a dal za ni 650k 😎 Já mám 5 let starou ojetinu za polovic. To raději to jídlo 😃

Ale smysl a myšlenku článku chápu. A Marcelu obdivuji už dlouho.

22. únor 2022

@kayty já jezdím se čtyřnásobně drahým autem 😎 a nestydím se za to. Když na to umíme vydělat a vidíme v tom smysl tak proč ne? ale o tom přeci tenhle článek neni.
Mě, už delší dobu, naprosto irituje jak na téhle platformě každý, kdo se snaží předat jakoukoliv užitečnou myšlenku, je považovan za odpad společnosti a je třeba ho maximálně pranýřovat.
Pro mě třeba zpráva od @78marcela byla velmi inspirativní, byť (za mě naštěstí) nemusím řešit rozpočet za jídlo jako ona.

22. únor 2022

@suzanna123 a přesně tohle jsem psala taky, v posledním odstavci, že každý má svoje priority a svou volbu a můj článek je určený pro ty, kteří chtějí zachovat určitou úroveň ovozel a přitom mají omezený rozpočet.
A jídlo u mě není vyloženě na druhé koleji. Ano, před pár lety jsem byla finančně dost omezená a hledala jsem cestu, jak jíst kvalitně a levně. Nejsem žádný vystudovaný výživový poradce, ale něco o tom vím. Jako ředitelka školy chodím i na školení pro vedoucí pracovníky v oblasti stravování, znám výživové hodnoty, normy pro děti, znám spotřební koš. Jsme v programu Skutečně zdravá škola, účastníme se jejich konferencí, spolupracujeme se znojemskou Naturelou, která proskoluje ohledně zdravého stravování nejen naše zaměstnance, ale míváme i školení pro rodiče, protože vidím z první ruky, co s dítětem udělá na svačinu dvoulitrovka koly a pytel bramburek. A proto mě vytocilo, že mi někdo napíše, že moje děti budou obézní, hyperaktivní, budou mít cukrovku a podobně, protože je odbyvam buchtama a cerealiema. To jako pardon, ano, to jsem pak bojovná.

22. únor 2022

@kayty A nemela nahodou ojetinu pred tim a nakonec se ji rozpadla? a pred tim do ni nacpala penize za opravy? to uz bych si taky radeji koupila nove s urcitou jistotou, ze se mi brzy nepokazi.....

22. únor 2022

@tuamoti ale mně je úplně jedno, kolik za něj utratila. Jednak i u nejlevnějšího auta ušetříš, když koupíš ojeté (nebo za stejné peníze koupíš kvalitnější ojeté), za druhé mi je u zadku, za co se kdo rozhodne utrácet svoje peníze. Pointa byla, že pro ni má tu hodnotu auto, pro mě jídlo a neškudlení.

22. únor 2022

@suzanna123 a ještě dodám, že nové auto jsem neměla nikdy, vždy ojeté a od té doby, co jsem u ojeteho zjistila, že tam byl vyměněny motor za motor z vrakace, který byl totálně po smrti, tak se bojím investovat do něčeho, protože tomu houby rozumím a sama si to nespravim. Chci auto takové, co u něj budu mít jistotu, že se do roka nerozsype, chci auto bezpečné, protože v něm jezdíme denně všichni, a chci právě auto spolehlive, abychom si mohli vyjet bez obav i někam dál na výlety. Proto nové auto střední kategorie. Proto šetřím - abychom si mohli dopřát.

22. únor 2022

@78marcela za nové auto se vůbec neomlouvej. To je podle mě, v dnešní době, pro rodinu s dětmi samozřejmost. My bysme do obětiny bez historie nikdy nesedli a už vůbec bych do toho neprosadila děti. Tady z některých prostě čiší ticha zavist 😉😎

22. únor 2022

@suzanna123 ano, každý má svůj názor, svoji prioritu, svoji volbu. Ty to máš jinak, ale komunikuješ věcně a v klidu. A to je v pořádku. Ale jak já nikomu nekecám do toho, za co utrácí peníze, tak mě uráží, když někdo píše o tom, jak kvůli autu chorobné šetřím na svých dětech. Proto jsem to v článku zmínila - každý má svoje priority a ten článek je pro ty, co mají potřebu šetřit a chtějí zachovat kvalitní stravu.

22. únor 2022

@suzanna123 ja ti rozumim, co chces rict - aspon nekdo 🙂

22. únor 2022

@kayty a dneska přijel kamarád mi ukázat svoje nový auto. Dál za něj skoro to co já a má.pet let starý. Ceny i starších aut stoupají šíleně.

22. únor 2022

Holky, to uz si ale delate srandu?! Lustrovat tady, kdo si koupil jake auto.
Mam pocit, ze mate problem s porozumenim psanemu textu. Naprosto mi to nevyzniva agresivne, nikomu to nic nevnucuje. Je to navod jak to delat mozna trochu jinak, levneji.
To neni o skudleni, ale o jinem pristupu.
Proberte se.

22. únor 2022

@78marcela to jsem nečetla. Já jsem reagovala na ten článek a ani ten jsem fakticky nerozporovala, jen si myslím, že kdyby byl napsaný jiným způsobem, tak nebudou mít někteří pocit, že je napadáš a nebudou mít potřebu napadat tebe. A k tomu jídlu, já tě tolik nesleduju, ale vím, že jsi často psala, že vaření není úplně to, v čem by ses úplně vyžívala a žíly ti to úplně netrhalo. O tom, co ty a tvé děti jedí, nevím nic a určitě by mě nenapadlo to hodnotit.
A znova, mně fakt nikdo nemusí vysvětlovat nebo nedejbože ospravedlňovat, proč si za svoje peníze koupil nové auto nebo cokoliv. I kdybys na závěr tohohle článku napsala, že sis za ušetřené peníze koupila hodinky s vodotryskem - tvoje věc. Co jsem psala je, že já si radši dopřeju na jídle a ušetřím na autě. Ty jsi spokojená, já jsem spokojená - a o tom to je. Problém má ten, kdo utratí všechno za jídlo (nebo za auto) a je frustrovaný, že nemá na nic jiného...

22. únor 2022

Za sebe klidne napisu, ze pro me jidlo neni stredobod vesmiru. A klidne reknu, ze mi kolikrat i lezou na nervy lidi, co porad resi jidlo. Mam jine priority, vyznavam v jidle jednoduchost. Nikoho doma nesidim, jidlo a vareni jsme museli hodne resit, kdyz byl manzel vazne nemocny a klidne reknu, ze krome prvotni pece v nemocnici jsem to pak byla hlavne ja, kdo ho z toho pruseru dostal. Ale dvacku za jidlo proste nedame.

22. únor 2022

@jasekd
@tuamoti díky díky..

22. únor 2022

@felixfelicis díky 🙏 Já vím, proč se do těchhle diskuzí nepouštím - hodina v řiti a ve výsledku závidím auto 🙄 Poslala bych fotku toho, v čem jezdím já a přidala fotku morčat jak žerou okurku a zakusují to ledovým salátem, ale jednak bych si tím asi nepomohla, za druhé bych nikomu jeho peníze a to, jak je utrácí, nevyčítala a nezáviděla, ani kdybych byla furt na čínských nudlích a rýži. Ale to holt někteří nepochopí.
A mizím 😀

22. únor 2022

@suzanna123 nikdo ti nenapsal, že závidíš auto😀
A jinak máš pravdu, já vaření nemusela, opravdu ne. Do 10.1.2021 jsem vařila nerada. Pak se to totálně změnilo a jime velmi dobře, zdravě a levně.

22. únor 2022

@78marcela to jsem taky zaznamenala 🙂 A o tom, co jíte a jedli jste vím kulový, nic mi do toho není a rozhodně to nehodlám hodnotit. Co jsem měla na mysli je to, že já si vaření užívám a je to vyloženě koníček, takže hádám, že jsem i ochotnější v téhle oblasti víc utrácet. Asi jako když někdo aktivně chodí na túry, tak za vybavení a výpravy je ochotný utratit podstatně víc než já.
A diskuzi jsem jen prolítla a zaregistrovala, že jsi zbytečně nasr. spousty normálních holek - podle mě jen tím tónem. Určitě se nezastávám někoho, kdo se vyžívá v urážení a psaní nejapností a šel se ukojit i sem.
A už fakt jdu 😀

22. únor 2022

@suzanna123 myslím, ze spousty ne. Spousta se vyjádřila i kladně..vážně v článku nic agresivního nevidím. V diskuzi pak jo..ale ne bez důvodu. Tak dobrou.

22. únor 2022

@jasekd jak prosím mrazíte cuketu? Všude jsem četla cukety max do směsí a čalamád.
@78marcela s článkem víceméně souhlasím. Jen když jsou ve slevě maliny nebo jahody tak je koupím. I když doufám, že příští rok se toho vyvaruju a zahrádka urodí tolik, abych jich zamrazila víc jak vloni a nedošly nám domácí. Borůvky jsem měla z trhu jak kanadské tak lesní. Příští rok se vypravíme sbírat 💪. Na zahradě máme zasazené vloni a předloni keříky borůvek tak už snad budou plodit také více a bude na zamražení. Jinak jsem nevycítila nějakou agresi nebo tak něco. Spíš bych já osobně ocenila nějaké osvědčené recepty ze zeleniny z původního článku. 😉💪 nejsem až taková kuchařka a i když je internet plný receptů, jsem v tomhle konzerva a stejně mám radši ověřené recepty 😂🙈
@marketa11112 sleduji vás u několik let, sem tam nahlédnu a musím říct, že vás obdivuji. Máme malou zahrádku a je to fakt časové náročné i když to stojí za to. Vaše pomalu bych nazvala “hospodářství” musí zabrat strašného času. Mate to moc pěkný 😉💪

22. únor 2022

@halasovci007 já to dělám tak, že cuketu zbavím slupky a semínek a nakrájím na kostky a to pak zamrazim. A v zimě z toho vařím třeba polévku

23. únor 2022

@78marcela tomuhle už říkám hnutí 🙂 Navrhuju nové kontroverzní témata, ať to tady rozpumpuješ :
1) Obědy zdarma ve školách a školkách
2) Nákupy přes Itesco/Košík/Rohlík
3) Mít nebo nemít paní na úklid
4) Kdo drží doma kasu, muž nebo žena
5) Jak drahou aktovku do školy kupujete
6) Od kdy dáváte dětem kapesné
7) Obálková metoda

Pojď, bude sranda po ránu u kávy 🙂 Mě to fascinuje to číst 🙂 🙂

23. únor 2022

@halasovci007 nejaky cas to zabere. Pres zimu se jen krmi, 15 minut rano a dvacet vecer? Stridame se s muzem. Zahrada pres leto? Tak pul hodky denne. Ale ono je to v lete jine, člověku se chce, je krásne, deti si kolem hraji, pes lita...ted treba dodelame ktytou volieru a druhou chceme zabezpecit tak, aby tam nic nevlezlo,ke kralikum pridam seniky, napajecky. Nebude pak problem odjet i na par dnu bez spolehani se na kohokoli, ze nam nakrmi či zviratka zavre. Deti si vymyslely, ze chteji jezdit na ryby. Manzel bude rad.

23. únor 2022

@78marcela Myslim, zes to napsala dobre. Zadny ton v tom nevidim. Asi se to nekoho mirne dotklo, tak v tom cte neco vic, nevim. My teda projime dost, na druhou stranu, muz vydela, tak at si klidne da, co chce a kolik toho chce. Okurky 😆 ted taky kupujeme, syn po delsi nemoci prestal dobre jist a tak jsem rada za kazde jidlo, ktere je rozumne a ma ho rad, takze kdyz chce, ma. Jahody jsem ted koupila pres zimu zatim dvakrat, byly krasne, tak jsem je vzala. Za to nadseni deti mi to stalo. Na druhou stranu se u nas pije jen voda a caje. Nekupujem nic baleneho, zadne mineralky, dzusy. Tak setrime zas tady trochu. Ucitelka se ted syna ptala, co pije nejradeji. Kdyz rekl studenou vodu, nejak to nemohla pochopit, doted si mysli, ze neporozumel otazce 😆

23. únor 2022

@tuamoti dekuji za tip. ❤️

23. únor 2022

@marketa11112 manžel pravé chce slepice a udělat to automatické zavíráni kurniku a dávkování jídla a piti aby mohl člověk odjet. Jediné co ještě vymysleli je sbírání vajíček 😂🙏půl hodinky denně jen? To není tak strasne. U nás do svahu to asi trochu náročnější a koukám ze zmizela nektera alba o budování zahradky. Sledovala jsem a obdivovala vás. 😉🍀 taky už máme tak nějak vybudováno, ale rozhodne ne tolik. Do toho svahu to jde pomaleji a to zpevňování svahu to jsou taky šílené peníze 🥺🙈

23. únor 2022

@halasovci007 na tenke nudlicky do ciny. Na platky, kdyz delam pecenou zeleninu (mrkev, cuk., brambory, paprika, lilek...). Nastrouhanou jako primes do bramboraku. Na rozdil od okurky mi zamrazena cuketa neprijde nejak hnusna, v pohode to vyuzijem. Ja ty omacky a calamady neumim delat, nezavaruju apod. Pro je mrazeni nejjednodussi.

23. únor 2022

@jasekd Kdysi jsme mrazili domácí okurky a v zimě z nich dělali salát v kombinaci s čínským zelím. Samotné jsou takové divné☹.

23. únor 2022

Holky a jak úsporné je mražení? Mě totiž přijde, že náklady na velký mrazák a jeho provoz jsou v řádu, kdy už se o úsporu nejedná. My velký mrazák nemáme, ale tchánovci jedou ve velkém, každý rok mají tak 100-150 l zmražených moštů, mraky bobulovin i masa, ze zabijačky, ale mě přijde, že z hlediska peněz se nic neuspoří (o kvalitě nemluvím, tam mít zmražené domácí maliny je supr).

23. únor 2022

@hojda okurku bych nemrazila.
@terulin ja mam jen mrazak, co je soucasti lednicky. Velky ne. Nejsem zadny pestitel, na zahrade mi vyroste akorat par cuket, jinak nic, jsme vysoko, jetu zima a jeste tam nebydlime a nemame plot. Ale jinak bych to nevidela jako usporne opatreni, ale ze mam proste svoje lepsi potraviny. Spotrebu el. vubec neumim odhadnout, natoz to prepocitat na penize.

23. únor 2022

@jasekd Já to vidím podobně, ale z místní diskuze jsem nabyla dojmu, že někteří lidé mrazí hodně a právě kvůli zásobám a úsporám. To by mi přijde jako lichá cesta. Vrazit něco do "lednicového" mrazáku, je jiná věc, to chápu a dělám taky...

23. únor 2022

@jasekd Byla nadúroda domácích a vyhazovat se nám je nechtělo, takže se s pomocí vakuovačky zamrazily a s tím zelím to bylo dobré.

23. únor 2022

@terulin kdyz jsem vybírala mrazák před dvěma lety, roční provoz byl cca 500,- ročně. Teď, co se zvedly energie, to bude třeba 550-600. Mám vysoký asi 180cm, sestisuplikovy Electrolux.
Za mě to úsporné je. Beru maso jednou za pár měsíců od velkododavatele, oproti cenám v obchodě jsou ty jejich poloviční. Nehledě na to, že nemusím nikam jezdit do města na nákupy. Máme svoje rajčata, jahody, maliny, celer apod. V létě nakoupím u místních zemědělců za pár korun kvalitní zeleninu, nasekam ji nadrobno a dávám třeba při pečení pod maso. Zatím nezavaruju, ale do mrazáku dávám hodně.

23. únor 2022

@78marcela souhlas, mrazák A+++ nebo A++ je úsporný okolo 500 korun za rok.

23. únor 2022

@78marcela
@chci_miminko tak to bych do toho urcite sla, kdybych mela na mrazak misto.

23. únor 2022

@jasekd já mám taky mrazák 170 cm vysoký.

23. únor 2022

@halasovci007 nektera alba jsem radeji vymazala. Bohuzel byla vyuzita v jedne diskusi proti me. ☹
Take mame svah. Tedy uz skoro ne. Ted uz spis hirni a dolni zahradu oddelenou opernou zdi. Na casti mam jeste skalku, ale uvazujeme, ze tu zed postavime i tam.
Sbirani vajicek je zabava a na te peci to nejhezci. 🙂. Ale libila by se mi snaskova hnizda se zasobnikem. 🙂.

23. únor 2022

@78marcela my kupovali novy loni a ma tusim kolem dvou metru. Neumim si bez nej predstavit zivot. Ale hazim tam i kraliky, krepelky, kuratka , nase, domaci. A mraky zeleniny a ovoce, domaci zmrzku a tak. Vse nakupuji ve velkem, tak je to kam dat.
Navic mame nove ftv, takze minimalne od jara do podzima nas nestoji prakticky nic.

23. únor 2022

@marketa11112 u vás si to bez mrazáku neumím představit. Já mám vestavnou lednici cca 180cm, jen čistě lednice s minimrazackem, pak mam stejně vysoký mrazák samostatný a ještě mám v pracovně kombinaci volně stojící, tři šuplíky mrazák a zbytek lednička. A je to všechno často plné, no.. chci přistavět garáž časem, tak pak půjde kombinovana chladnička do garáže, kde chci mít i další zavařeniny apod..
O FTV začínám pomalu taky uvažovat.

23. únor 2022

@78marcela FTV a šedá voda jsou velmi smyslu plnou úsporou. Oboje sníží náklady na bydlení výrazně, to pak budeš místo mrkve kupovat ústřice 🤣

23. únor 2022

@terulin žádný ústřice, žádná mrkev. Druhý auto bude! 😂

24. únor 2022

@78marcela jasně, kdo to má v jednom s dětma vydržet… moje řeč 😂😂😂

24. únor 2022

@78marcela uvazujeme take jeste o jedne lednicce s mrazakem. Zapinala by se treba jen prechodne. Jinak mame ten velky mrazak a ameriku. Nastesti mame zadni zadveri.
@terulin my resime jeste, zda jit do tepelka ci ne. Porad nevime. Stalo by nas pri odecteni dotace 240000. Navratnost z meho pohledu je asi dlouha ( dle cen elektriny 6-10 let). Vadi mi ta ,,kratka,, zivotnost ( take 10 let? , Uvadi se az 17). Jenze cena elektriny stoupa a ja jsem bezradna...

24. únor 2022

@marketa11112 My máme ftv, čerpadlo vzduch-voda a čističku šedé vody a náklady na dům jsou hodně nízko. S návratností čerpadla uvidíme, ale my to řešili přes dotace, takže by to mělo být dobrý.

24. únor 2022

@terulin dotaci bychom meli 110000. Takze kompletni cena 350 t. My bychom zaplatili 240 t. Zda se mi to dost.

24. únor 2022

@marketa11112 Zeptej se mě za 10 let, jak nám to vyšlo 😀

24. únor 2022

@terulin hmm, ja to potrebuji vedet ted. 🙂. Ale vzhledem k tomu, jak to vypada s dodavkama plynu, tim potazmo s cenou elektriny, tak do toho zrejme pujdeme.

24. únor 2022

@terulin my máme možnost domácího hovězího a taky mrazime ovoce a zeleninu ze zahradky 💪😉

24. únor 2022

@marketa11112 tak to mě mrzi, dneska jsou lidi fakt zlý a závistivý. Pravé jsem vás sledovala ji budujete, ale te to někdo použije proti vám, to mě mrzi, to by mě nenapadlo😓

24. únor 2022

@halasovci007 lide casto nevidi to usili, praci, odpirani si. Vidi jen vysledek. Je to trosku videt napric diskusema. I tady.

Verim, ze treba Marcelka odepre mnoho veci sobe, ale jeji deti maji kde co. Vidim to u nas. Detem dopreju hodne, s muzem setrime spis na sobe, celkove premyslime u nakupu a to jak u potravin ( take nekoupim granko do mleka pro deti za 100, ale v akci za 50, trvanlivost ma dlouhou), ale i u veci do zahrady, domu, pro zvirata apod. Ale treba na vyletech si vyhazujeme z kopytka a uzivame si.
Nove auto bych take brala. Prodat ta, co mame, mohli bychom mít jedno nove. Ale potrebujeme alespon dve. Misto toho mame 3. 🙂)). Jsme proste desna rodina. Kdyby se jedno rozbilo, odjedeme druhym. S muzem jezdime oba do prace, vozime deti. Proste bez dvou aut jsme v haji. A tretim autem jsme si udelali radost. Ja jezdim dodavkou, pohodlne je to pro me i deti,manzel kombikem ( ma vsude naradi a vozi material) , no a radost nam ted nove dela auto do poradneho terénu. Koupili jsme starsi, protoze 2,5 milionu na auto fakt nemame. Ale manzel si splnil sen. Pro nas to bylo reseni. Ale co si budeme povidat,nove auto vydrzi dele,clovek nemusi resit kde jakou opravu , nenecha cloveka nikde viset, mene zere apod. Vubec bych tohle nezatracovala. Naopak. Take bych radeji nová auta,ale my si vymyslme s prostorem, mame radi velka auta. Tim pak stoupa cena a s nasema prijmama bychom setrili do smrti.
Marcele je pres ctyricet, nikdy nové auto nemela, dopreje si ho ted. Alespon budou deti v aute v bezpeci. Je to zodpovedne rozhodnuti. Par let bude mit navic klid a nebude resit opravy. Marcelka si vybrala svou prioritu. Nekdo holt nemá takove auto, ale je trikrat za rok na dovolene, nekdo ty penize zase holt proji. A me by to bylo take lito. U nas se ji hodne, mlsame, ale snazime se mit hodně domaciho , kupuji ve velkem v akcích, doma vyrabim, pecu, smazim.....jsem rada, ze se i pri stoupajicich cenách vlezeme s jidlem ve skolce a skole do desitky, mozna jsem to i prehnala. 20 t je pro me nepredstavitelne. To bychom doma museli jist humry a chobotnice, abychom tolik projedli.

24. únor 2022

@marketa11112 taky si myslim, ze bezpečnost pro děti je priorita. Můj manžel je má to celkem pes kort v autě. Je to určitě nejhorší investice kde cena klesá vlastně při převzetí vozu, ale děti jsou v bezpečí. Taky nakupuji v akcích. Buď projdu leták a jedeme do obchodu kde mají nejvíc položek v akci, které dochází a nebo má běžném nákupu kdyz jedeme FO města probehnu krám a vidím, ze je něco za dobou cenu, tak hned beru do zasob. Jen mám na to bohužel omezené prostory, máme malou kuchyn a jen potravinovou skříň, takže nemám ani spiz a sklep je vlhký tam dávat nemůžu takže toho nemůžu zase nakoupit moc no. 🥺 možná až bude letní kuchyně tak tam to bude fajn úložný prostor. Také investujeme pravé do zahrady a zážitku a raději usetrim pravé kupovanim v akcích. Kdyz byla nase princezna malá vzala jsem kočár a cely dopo litala po krame a koupila kde co bylo v akci. Teď kdyz chodí tak tak daleko se nedostaneme tak pak autem kdyz je cesta do města 🤣😊😅 ale pravé máme sdíleny nákup s manželem a já mu pak třeba kdyz jde z práce i výpisu seznam u letáku i s cenami 😂💪 on dřív taky nakupoval co se mi líbilo , tak jsem ho to “preucila” a nakupuje taky v akcích. Samozřejmě kdyz to nejde tak se holt koupi pokud není zbyti nebo se udělá změna a vaří se něco jiného třeba. Pravé si myslím ze i domácí vajicka jsou super. Máme velkou spotřebu, manžel je ji snad denně takže bysme to určitě využili .

24. únor 2022

@marketa11112 a ještě lepší je, když dětem do mléka zavaris klasické kakao. Stačí lžička a přejít varem. Není to tak sladké, prisladim pak lžičkou cukru, ale je to takové víc do čokoládova, hutnější a levnější.

24. únor 2022

@marketa11112 jste dobří, že se vleze do desítky a jste čtyři. Já bych se asi vešla i do menu, mám tak šest a dva tisíce do kolky a školy.

24. únor 2022

@78marcela jojo, vim. Obcas delam. Holandské kakao je doma porad. Ale rano honime cas. Ohrivam jen na takovou teplotu, aby se dalo mleko/ kakao hned pit. A deti radeji granko, no. Chteji ho i na kasi, cukr uz pak nedavame. Beru to tak, ze sem tam to nevadi.
Holandske kakao beru za max. 20 v akci. Pouzivam bezne na peceni.
Mame hodně ze zahrady,no. Holt je v tom ta prace a nejaky cas. Ovsem cas, ktery jsem i s detma. Proste nemame tolik hlídání, v druzine syn byt nemuze, pred tim ve skolce take nemohl spat, potrebuji byt co nejvic se synem. Kdybych mohla víc pracovat a vydelavat penize, resili bychom asi nektere veci jinak. Jenze ja naopak potrebuji byt co nejvic doma. Kdyz jsem byla se synem v laznich zjistila jsem, ze skoro zadna maminka techto deti nepracuje. Me se divili, ze delam na 0,6 uvazku. Jak to prý stiham. To by asi koukaly, kdyby videly, ze teď mam dokonce plný. Ale priznavam, ze je to masakr a vyhlizim pomalu prazdniny. 🙂. Jeste, kdyz delam skolu. A ja blazen se prihlasila do dalsi. Moc doufam, ze od zari najdu jen trictvrte uvazek, bylo by lepe.

24. únor 2022

@78marcela jezis, divily.....promin. kdyz pisu rychle, nekontroluji se...

24. únor 2022

@marketa11112 a do jaké další školy ses přihlásila? Já teď končím s kvalifikačním ředitelském studiem a dám si pauzu

24. únor 2022

@78marcela marcelko, stredni mam ekonomku. Sla jsem i na vejsku a ja blbec se na to v pulce vybodla. Tata me tenkrát malem zabil. Dnes si trham hlavu. Neprislo mi to tezke, jen me to nebavilo. Udelala jsem na UJEPU pedagogické minimum pro vychovatele. Takze pro deti od 6 let. S tim mohu do decaku, druziny , do volnočasových aktivit. Pak jsem si udelala kurz socialni pece a kurz asistenta pedagoga. Ted delam specialni pedagogiku pro pedagogicke pracovniky ( jen 2 semestry). S tim mohu do vychovnaku, delat vychovatelku ve specialni skole a pod. Chci si dodelat ucitelstvi pro materinky - tam mam danou prihlasku. Pak se uvidi.....tata se me ptal, zda nechci jit ucit. Nooo, kdo vi. Ceka me jeste skoro tricet let prace, takze mam i cas na dalsi studium.
Mamka ucila petadvacet let a take si dodelavala skolu, stavarnu. Mela puvodne keramicku a pedagogické minimum pro ucitele. Tenkrat to slo, ucit mohla i jen s maturou. Pak prisla novela ,tak sla s ostatnima kolegynema do školy, ikdyz uz nemusela ( byla nad povinnou vekovou hranici). Zaci ji zdravi i po mnoha letech, byla oblibena.

24. únor 2022

@78marcela jinak ty mas stredni pajdak a vejsku ucitelstvi pro prvni stupen? Reditelstvi je na rok?

24. únor 2022

@78marcela když už jsme u kakaa, u nás do mléka frčí rozšlehat hořká čokoláda 🙂

24. únor 2022

@marketa11112
@78marcela aaa holky z oboru 🙂 Ja mam predskolni amimoskolni cinnost, ucitelství pro 1. st, Zs a pak jeste specialni pedagogiku 🙂 O reditelstvi uvazuju 10 let, ale nejak nemam koule se rozhoupat :D v Usti to bylo dalkove na 3 roky....coz si s trema malejma detma nejak nedokazu predstavit....

24. únor 2022

@marketa11112 já mám nejdříve vychovatelství na Masarycce, pak jsem dělala dva roky učitelství pro 1.stupen, to jsem nedodělala a šla jsem na němčinu pro základní a jazykové školy. Pak jsem si dodělala první stupeň v Budějovicích a teď dělám to ředitelské, už podruhé. Poprvé jsem nestihla odevzdat praxi a vyřadili mě, takže repete. Prostě se neustále vzdělávám.
@rmarci teď to je na rok, dělám to pod NPI ČR ale je víc vzdělávacich center, co to nabízí. Předtím jsem to dělala pod Olomouci, teď to dělám pod Brnem a Brno doporučuji, jsou fajn.

24. únor 2022

@marketa11112 speciální pedagogika jen dva semestry? Kde?

24. únor 2022

@78marcela ja jsem az z Melnika takze pro me strasne z ruky...

24. únor 2022

@78marcela jde o specialni pedagogiku pro pedagogicke pracovniky. Je to na ujepu pod celozivotnim vzdelavanim. A je to strasne fajn. Hodne se me to dotyka ( syn) a zase se dozvidam nove veci. Pri jedne z přednášek jsem brecela, bohužel to vidim jako matka i z te druhe strany a bytostne se me to dotyka. Jedna z přednášek me zase vratila do meho detstvi a docvaklo mi diky ni mnoho veci.... Jinak ze me nebude specialni pedagog. To bych musela studovat opravdu delsi dobu. Ale ziskam takto dalsi moznosti zamestnani. Ja se zatim hledám, otukavam moznosti, ja fakt nevim, co sama se sebou. Navic neustale resim cas a to, jak zkloubit deti, domacnost, zvirectvo, praci i tu mou skolu. Hlavni je, najit spravny smer. Snad se mi to povede.

24. únor 2022

@rmarci jasně. Ale NPI má pobočky v každém krajském městě.

24. únor 2022

@marketa11112 pořád tě vidím jako asistentku ve školství. Mírně nad půl úvazku, prázdniny a pracovní doba ideální k dětem.

24. únor 2022

@rmarci
@78marcela ucitelstvi 1. stupne mi prijde strasne narocne. Nevim, zda i primo skola, ucivo a pod. , ale spis ta prace s prvnackama. Bala bych se, ze neco pokazim a nepovedu je tak, jak by si zaslouzili. Prijde mi to v ucitelstvi snad nejnarocnejsi. Me hodně laka skolka. Ted tam jsem jako asistentka( delam kde co, porad chybi ucitelky) a ti prckove prtavi me bavi. Synovi je cerstve sedm, dcerce je 4,5. Mozna se bojim, ze mi moc rychle vyrostou a bude mi tohle obdobi chybet.

24. únor 2022

@marketa11112 jo, proč ne, to je taky fajn práce. I když náročnější než asistentstvi a s horší pracovní dobou

24. únor 2022

@78marcela mrknu diky

24. únor 2022

@78marcela zjišťuji, ze mi dost vadi pristup starsich ucitelek. Jsou proti inkluzi, nechteji ji prijmout za svou, maji problem přijmout nektere deti, delaji obrovske rozdily. Zrovna ty dva semestry specky , bych jim naordinovala povinne. Je pravda, ze ja s detma soucitim, casto vzpominam na sve detstvi, na sve obavy, prani a tak podobne. Hlavne se snazim, aby se ty ,,jine,, deti citily dobre, zapadly. Porad nechapu, proc jim ta jinakost musi byt predhazovana ( zrovna ted bylo halo v jedne tride, kdyz se nam rozplakalo dite kvuli nadvaze- nekdy si dospeli fakt nevidi do pusy a nevi, kdy je toho dost).
Mas pravdu v tom, ze ted je pro me jednodussi byt jen asistentkou pedagoga. Jenze pri plnem uvazku jsem v praci ve skolce vic, nez ucitelky. ☹. To a ten pristup nekterych, me asi dohnalo k te prihlasce na materinku. Ted vim i o jednom zkracenem uvazku. Jinak hraju na piano, sporty zvladnu lepe, nez vsechny ucitelky ve skolce dohromady, obstojne maluji ( coz uz zjistili, takze jsem vyuzita a tvorim ruznou vyzdobu na okna, do trid + pracuji s detma). Na pohadky ode me se deti tesi a ono to tesi me, kdyz to vim. 🙂. Stihli zjistit, ze jsem manualne zrucna, takze ruzne opravy jsou na me, siti kravinek a pod. Ted to bylo neco s karantenama. Byla jsem jedina, kdo byl schopnej vyplnit normalne ten formular. Fakt nestesti. Lepsi je, nic nechtit.

24. únor 2022

@78marcela mam byt v práci kazdy den od 7 do 15:30. Učitelky si prostridavaji ranni od sesti ci sedmi do max. jedne, odpolku od deseti do trech ci ctyrech ( jednou za 6 sichet). Neprimou cinnost v praci defakto netravi. Nejvic hodin jsem tu ja ( casto jim delam pripravu na praci s detma, protoze se pri hlidani spicich deti nechci nudit). Ikdyz uznavam, ze mam super vedouci a domluvit se da na vsem moznem.

24. únor 2022

@marketa11112 no ale to co děláš, není práce asistentky. pokud teď máš plný úvazek, tak je jasné, že jsi tam déle protože asistenti mají zpravidla plný úvazek 32-36 hodin, zbytek nepřímá. Přípravy jsou jejich práce, ne tvoje. Naše asistentky chodí do práce od 7.30 do 12.00 na úvazek 0.6a věnují se těm dětem.
Ohledně inkluze...tady cítím potřebu se starších učitelek trochu zastat. Nemluvím o školce, ale o škole. Já nemám nic proti integraci nebo inkluzi tělesne postižených dětí, děti s ŠVP, ale s normálním intelektem. Nikdy jsem nechtěla učit na zvláštní škole, nemám na to vzdělání a nevím, co s těmito dětmi mám dělat. Vadí mi inkluze v naší české podobě. Vadí mi to i z toho důvodu, že těm dětem to stejně k ničemu nebude, jim by mnohem více prospěla pravidelná práce se speciálním pedagogem, možnost být mezi svými, aby nevznikaly u nich poruchy chování a psychické poruchy, a aby měly svůj vzdělávací program zaměřený na praktické činnosti, sebeobsluhu a podobně. A vadí mi to taky proto, že kvůli těmto dětem, který by měly být ve třídě max po osmi, tak jsou v běžných třídách po 25-30 dětech a učitel pak nemá možnost a čas se věnovat normálním chytrým dětem.

24. únor 2022

@78marcela vim, ze tohle ucitele vidi dost, no, rozdilne, rozporuplne. Vlastne to i chapu. Ale zase vim, jak to funguje v jinych zemich a je jasne, ze bychom neměli byt vyjimkou. Spis by se mel postupne prizpusobit cely system tak, aby fungoval a mohl pomoci vsem. Ja to vidim i jako mama kluka, ktery nema mentalni retardaci, pritom potrebuje vice pece vzhledem k celkovemu stavu. Na jednu stranu vim, ze by mu na specce bylo lepe, na druhou tam proste nepatri a nechci ho zazdit mezi detmi s mentalni retardaci, autismem ci problemama chovani. Jako ideal beru specialni třídu na bezne základní skole. Jenze, kde ji vzit a nekrast. Tady proste nejsou. Stejne tak je pruser se specialnima pedagogama. Ze skol to leze, ale nikde to neni. Zahada. .

24. únor 2022

@78marcela jeste jedna vec - dite s ,,normálním intelektem,, , ale jinym postizenim, je vzdy pomalejsi jak v celkovem vyvoji, tak v jinych oblastech chapani. Ono ma iq klidně v poradku, ale urcite defekty mu proste brani ucit se stejne rychle. Latku se nauci, jen mu to trva dele. To samozřejmě muze byt take problem. ☹ klidně bych to pak videla na specialni tridy s tim, ze zakladka by nebyla na 9 let, ale klidne na deset, jedenact. A dite by vyslo s beznou zakladkou, beznym srovnatelnym vzdelanim , nikoli z dnesni specky. Tohle by moc pomohlo. Ale tyhle moznosti tu nejsou.

24. únor 2022

@78marcela asistent musi ci nemusi travit neprimou na pracovisti?
S pripravou jim pomaham proto, ze se v dobe, kdy deti spinkaji, nudim. Ale pomaham i v jiny cas, to je fakt. A ano, není to ma prace, ale jejich. A pravda je, ze pak by to mely delat ony v te sve neprime, ale tu si travi v poklidku jinde.
Pravda je, ze kvuli vlastnim detem, bych od zari mela radeji kratsi uvazek. A kvuli skole. Takhle je zase vice penez, no. Ale kdo ví, co bude. Zari je daleko.

24. únor 2022

@78marcela já vím že tady je to o jiném tématu, ale super jsi popsala inkluzi. My ses ní potkáme ve školce - rodiče tam stůj co stůj chtějí mít dítě s těžkým autismem, kterému by bylo mnohem lépe ve speciální školce. A výsledek? Otrávené učitelky, otrávené děti a jen ti rodiče spokojeni. Protože chlapeček je i asistentkou těžko zvladatelný a denne se řeší které dítě napadl, koho škrtil, kdo zase kvůli němu nechce jít do školky. Sakra proč tohle musí řešit čtyř, pěti létě děti??? A obrana proti tomu není :(

25. únor 2022

@marketa11112 ljenze v jiných zemích jsou na to lépe připraveni, mají na to speciální pedagogy, mají ve školách psychology, mají pomůcky, speciální třídy, mají promyšlený koncept...u nás se jednoho dne rozhodli, že zruší zvláštní skoly a učitelé si s tím nějak poradí..a hotovo. A to je vše o podfinancovanem školství.

25. únor 2022

@tuamoti no a to ještě nejsou peníze na asistenty, protože je poradny prostě nenapíšou, nebo jen velmi omezeně a pak si s tímto budou muset poradit učitelky bez asistentů..

25. únor 2022

@78marcela v tomhle mas pravdu. System neni pripraveny. Dej se vule bozi...

25. únor 2022
3. bře 2022

Jen pro zajímavost, jak to máte po roce a velkém zdražení s ovozel teď? Stále stejně, jako jste psaly před rokem?

9. únor 2023

@hojda to by mě také zajímalo 🙂

9. únor 2023

Začni psát komentář...

Odešli