1 / 1

    Zatím jsme se nějak moc v ničem neomezili.....ale asi nás to všechny čeká🙈 sušičku nemám, pračku a myčku se snažím pustit, když je nízký tarif, ne vždy to vyjde...méně svítíme, nebo teda nenecháváme svítit zbytečně světla v pokoji, kde nejsme.

    17. říj 2022

    Jestli jsem někdy o sušičce přemýšlela, tak jsem teď ráda, že ji nemám. Restaurace jsme teď omezili hodně. Výrazně jsem omezila dovoz z Rohlíku a jak důchodce sjíždím slevy mezi krámy v okolí a lítam jak trubka, dokud ještě jsem doma a mám na to čas. Přestala jsem si úplně kupovat pamlsky. V krámu nad každou druhou věcí přemýšlím, jestli ji opravdu potřebujem. A myslím, že v tomhle úsporném módu asi pojedeme i Vánoce, protože ty ceny v obchodech jsou neuvěřitelný. Letos si odpustím cukroví od paní, co jsem si poslední roky část kupovala a budu péct radši všechno sama. 850 za kilo, to už je fakt nářez, to nedám.

    17. říj 2022

    Já jsem v sušičce vždycky sušila jen přes zimu, takže dokud venku prádlo uschne během jednoho dne (nerada ho nechávám viset přes noc), tak ho dávám ven. Do restaurací jsme nikdy moc nechodili, takže 2x ročně tam zase klidně půjdu. Já když tak přemýšlím, tak asi omezit už úplně nemám co, snad jen na jídle..nebudu kupovat tolik pitchovin.

    17. říj 2022

    Susickuju deky, polstare, plysaky zbytek hazim na susak, stahla jsem trochu topeni z 21 na 20,5. Vic premyslim co koupit a co ne, ale za jidlo ted vlastne utracim, mam narizenou jaterni dietu, takze musim vic hlidat kvalitu toho co jim, casteji mame ryby.

    17. říj 2022

    Sušičku jsem neomezila a neomezim. To radši cely den nezapnu televizi. Myslim, ze ty 3 sušičky týdně nesezerou takovou horentni sumu. A jinak jsme presli z topení plynem na topení v klasickem kotli na tuha paliva. Z 2690 nam zalohy od listopadu zvedly na 5050 kc.

    17. říj 2022

    Pračka a sušička u nás teď jede denně, syn se ráno většinou vzbudí pročuraný včetně peřiny. Myčku, pračku a sušičku pouštím ze zvyku na nízký tarif (přitom i v tom vysokém je stejná cena, ale mám to tak zažité 🤷‍♀️). Myčku teda dávám na eko režim, to je asi jediná změna. Jinak jsme asi nic moc neomezili. Jednou týdně si k nákupu přihodím nějakou "hotovku", abych nemusela vařit (salát, ovocné knedlíky, apod.). Pokud by bylo potřeba se opravdu omezit, tak si manžel přestane objednávat v práci obědy a budeme vařit doma, tam je asi největší rezerva. No a letos se chystáme občas topit v krbových kamnech, vloni to z technických důvodů nešlo. Takže tam si myslím, že taky něco ušetříme. A od jara splachujeme užitkovou vodou, z toho mám asi největší radost 😄

    17. říj 2022

    Do susicky davam veci pres cely rok, zkousela jsem v lete dat jednou veci na susak a pradlo mi strasne vadilo 😀. Zatim se neomezujeme, ale uz ty ceny jsou dost znat, ze brzy s omezovanim zacneme take.

    17. říj 2022

    V sušičce suším ručníky celoročně a vše ostatní jen v zimě. Od jara do podzimu suším venku.Topení nastaveno na 20, tak doufám, že nedostanu infarkt, až přijde v létě vyúčtování.

    17. říj 2022

    Sušičku jsem neomezila a ani omezit nehodlám - pračka a sušička jedou stále. Myčku na nádobí nemám, to bych neměla kam dát a zatím jsme se v ničem neomezovali, topit jsme zatím nezačali a tu jednu zapnutou tv a synův notebook snad utáhneme i nadále - ale tento týden přijde vyúčtování, tak třeba nastavím úsporný režim co nevidět.

    17. říj 2022

    V ničem se zatím neomezujeme, ani v používání sušičky. 🙂 Pračka a sušička u nás jede skoro denně. Uvidíme co vyúčtování na jaře. 😐

    17. říj 2022

    V sušičce se neomezuji a ani nebudu (má to velký vliv na synům ekzém). Do restaurace jsme nikdy moc nechodili, jídlo objednáme příležitostně, takže tam se také není třeba omezovat. Zatím letos ještě netopíme, ale asi by sme ještě netopili ani tak, patříme mezi ty lidi co jim 18 stupňů doma stačí. 😃

    17. říj 2022

    Susicku nemame, do restauraci jsme chodili uz do ted jen vyjimecne max 2x za rok a dovazku jidla domu nevyuzivali vubec jelikoz k nam nikdo nic nedovazi... Ale omezili jsme uz co slo. Detem uz treba nejakou dobrutku ci zmrzlinu nekoupim tak casti jako driv, dobrou kavu sobe tak jedine jako darek k svatku/narozkam/Vanocum, manzel nejaky dobry treba fuet nebo tak stejne jako ja s kavou, s kamaradkou na kafe uz nezajdu co mesic ale tam max 1x za 3 mesice.... Nekouoim si jen tak pro radost treba novy lak na nehty, kupuju drogerii a kosmetiku uz opravdu jen co je potreba a ne pro radost, letos si s manzelem nekouoime advetni kalendare pro sebe protoze na to nejsou finance a spoustu dalsiho jsme museli omezit a i tak vyjdem na mesic tak tak....

    17. říj 2022

    Susicku používám jen minimálně (ručníky, povlečení, periny, bundy), myčka myje 1x denně.. teď přes pracovní týden nejsme doma skoro do tři hodin odpoledne, takže topeni jede na 21 a v případě potřeby večer pritopime. Jinak teda obden vařím, ale je to pořad levnější než chodit denně na menicka do restaurace, navíc domácí strava je proste domácí 🙂). Co se týká nákupu, tam se neomezujeme a zatím kupuju vše, co chci. Vánoční cukroví pece moje maminka, přispívám na suroviny a jsme spokojene obě. U nás chtějí za kilo 1250Kc, což je teda i na mě (která si dopřává) už příliš.

    17. říj 2022

    My se neomezujeme. Vyšlo to akorát, že se vracím po 6 letech nsplny úvazek do práce. Tak že nám to stačí a ještě ušetříme. Máme velké zálohy a zbplynu i elektriky nám budou vracet. Jsem tedy spokojená.

    17. říj 2022

    Omezila jsem nákupy v obchodě, na velký nákup - nebo jinak, do hypermarketu, chodím jen 1-2x měsíčně. Přes týden jen do malého obchodu, kde toho koupím min a nakupují dle aktuálního stavu domácnosti 😉 víc suším venku, děti nutime zhasínat a šetřit s oblečením ve smyslu - nebrat si denně čisté věci (kalhoty do školy, pyžama, domácí oblečení, atd.). Holky byly schopné i čistou věc ze skříně hodit do prádla...letos není čas na výlety, tak to ušetří taky dost. A máme v plánu vyměnit ledničku, naše dost ,, žere,,.

    17. říj 2022

    Susicku neomezuji, protože nemam kde sušit a hlavně, bych musela o to víc žehlit. Ze sušičky žehlim minimálně. Omezim pečení na vanoce- jen to co vim ze snime. Snazim se min vyhazovat jidla a vice spotřebovat. Rohlik kupujeme i nadale- maso, syry. Ale uz planujem i vetsi nakupy v klasickem obchode. Nekupuju do zasoby mouku, protoze mi tu poletuji moly, tak at nemusim vyhazovat. Na vanoce omezíme detem darky a sobe opet jen drobnost.

    17. říj 2022

    Susicku jsem omezila, naštěstí počasí přeje a dá se ještě sušit venku. Více zhasinam světla a trosku méně topime. Jinak zatím nic razantního. Restaurace, nákupy potravin, drogerie a oblečení zatím beze změn, ale myslím, ze přijde ještě horší čas.

    17. říj 2022

    Susicku neomezuji,nemam ani jak. Susak se mi domu nevejde a venku susim jen pres leto(vracim se domu vecer,takze venku se opravdu pres zimu susit neda). Pri nakupech zkoumam akce jak duchodce,ale jinak se nejak extra neomezujeme. Do prace si vsichni nechavame vozit obedy z restaurace kazdy den(ja mam tedy stesti,ze manzel dela v gastru a obed mam za personalku 60kc) a restaurace atd jsme omezili spis i z casovych duvodu,takze se otazkou ohledne setreni v restauracich z fin. duvodu nemusim trapit😃U elektriky mame zatim fix do listopadu 2023,plyn nemame a co to jde topime krbem po vecerech(to jsme delali i driv). Takze na nas horsi casy dolehnou teprve poradne. Zatim jsem jen pravidelne v soku z cen kazdy den, a to ne jen u potravin

    17. říj 2022

    Omezili jsme všechno, ale už tak rok zpátky. Hlavně restaurace a výlety. Skoro na nulu. Sušičku nemáme. Ještě bych potřebovala, aby omezili topení sousedi. Loni se v bytě pod námi netopilo, byl prázdný, a letos se tam asi topí naplno. Furt větrám průvanem a furt je doma moc vedro i když my topení nezapínáme.

    17. říj 2022

    My se zatim moc neomezujeme. V cem jsme se omezili je tedy rozvoz jidla (manzel pracuje z domu,tak to svadi) a v Rohliku. Po akcich jsem koukala tak nejak vzdy. Susicku neomezim,hoodne jsem si na ni zvykla. Pradli,co ususim na balkone,mi i po avivazi pripada tuhe,takze bych musela vic zehlit. Spis se snazim mene prat,takze opravdu cekam,az bude na plnou pracku a susicku a zacla jsem davat na eco program. Sice mi drasa nervy prat 3 hodiny,ale zkusim to. A mycku taky na eco. U mycky vim,ze s ni opravdu usetrim oproti myti v ruce.

    17. říj 2022

    Nemám sušičku. Omezujeme restaurace (jenže to se tak nepromítne, zase tolik jsme nechodili). Objednávám míň z Rohlíku (ale zase, pro mě časová úspora rovná se finanční, co bych strávila v obchodě, napracuju a vydělám si víc). Jinak my asi opravdu žili úsporně i předtím, nemám moc kam sahat.

    17. říj 2022

    Cetla jsem nekde zase desne chytry srovnani, kde co setrit.. u susicky tam byla rocni uspora asi 2000 za rok...coz mi po pravde nestoji za to, abych to vesela nedejboze zehlila(coz samozrejme sezere taky dost proudu) takze susicku neomezuju...co se zmenilo je, ze se omezilo poledni stravovani mimo a dusledne chlapovi varim...plus teda se budem snazit topit na min nez obvykle...ale zatim jen sem tam vecer pritopime krbem, takze topeni jako takovy jeste otestovany nemame🙂

    17. říj 2022

    Zatím jsme se moc nemuseli omezovat, ale je to tím, že třeba do restaurací nechodíme, nákupy některých věcí typu maso - nakupuji zásadně v akcích. Nicméně, i přes nárůst cen uvažuji o sušičce a to proto, že máme starý barák, kde je každá vlhkost znát a jak mi to prádlo schne dva dny, tak je to na prd.

    17. říj 2022

    @malenka3 co bereme od paní dorty, tak má letos cukroví 1350/kg. Během chvíle měla plno. To bych nedala ani za nic.
    Já letos budu péct méně. Vždycky rozdávám. Takže XY druhů, ale menší dávka🙂

    17. říj 2022

    @ivakalinova no tvl 🙈🙈🙈 taky udělám letos míň. A už jsem si sepsala, kolik čeho budu potřebovat a vyčkám na akce.

    17. říj 2022

    My šetříme tak nějak pořád. Ale myslím energii. Topení zapínám jen když susim boty, zbytečně nesvítíme, s vodou se také snažíme šetřit. Máme vyšší zálohy, takže máme každý rok slušnou vratku. Sušičku nemáme 😁. V jídle se moc neomezujeme.... Hodně jíme pizzy, když je teplo ještě jdeme na pivko na zahrádku... Tam prostě ušetřit nedokážeme.... To jídlo, to je peklo pro nás... 😁

    17. říj 2022

    Jediné v čem se omezíme, že nebudeme topit elektřinou, ale dřevem v krbu 👍 sušička žere celkově málo, to už o dost víc pračka.

    17. říj 2022

    Co jsem omezila je nakupovani, tedy spis jsem vymenila Kaufland za Lidl, Lidl ma mensi nabidku surovin, tudiz nekupuju kraviny a tim i usetrim 😅 Kupuji vice ve slevach. Kosmetiku, drogerii, pleny, presnidavky, prikrmy, nakupujem v Nemecku, kde to je o pulku levnejsi. Jinak susicku, pracku atd. pouzivam furt stejne.

    17. říj 2022

    Susicku máme a omezovat ji nehodlám, než mít doma susak zase dva dny než prádlo uschne tak radši do susicky 😊 zatím jen v obchodě víc koukám na ceny a nekupuji už tolik bez rozmyslu věci ale naplanuji si dopredu co budu další den vařit a podle toho nakupuji

    17. říj 2022

    Si pripadam, ze bych taky mela setrit, pak me zas popadne, ze bych nemela setrit, ale podporovat svoje oblibene firmy a zivnostniky... 🤯
    Snazime se solidarne setrit vecmi, kterych je malo, jako jsou treba energie, olej, cukr... v absolutnich cislech jsou to ale bezvyznamne polozky: zacala jsem vic pouzivat studenou vodou tam, kde jsem driv pouzivala teplou a manzel si vzal svetr a neremca, ze je tu zima atp. Ale treba na obedy do restauraci manzel dal chodi, nezrujnuje nas to nastesti, jeho to tesi, hospodam to prospeje... i kdyz ty ceny tam hodne vzrostly a racionalne vzato by se ty penize asi dali investovat lepe. Susicku nemame, ale jsme v baraku jediny exoti, co susi na balkone, tak si nekdy pripadam blbe, jestli neprekracuju nejaky novy tabu.

    17. říj 2022

    Sušičku nemám, ségra má a omezila. nežehlím roky, prádlo hezky pověsím a pak zrovna složím.

    17. říj 2022

    Ono omezit se v sušičce, bude se víc žehlit. V tomto se omezovat nebudeme, ale nekupovat zbytečnosti už jsme začali, to samé např.kava na benzině 🙈 no já bych měla radost, kdyby muž přestal kouřit, ale to se asi nestane 😥

    17. říj 2022

    @kristyn86
    Kdoste presli u pracek a mycek na eco programy, doporucuju v navodu zkontrolovat, jestli jsou to fakt programy s nejmensi spotrebou. Mam nutkani cist navody a koukala jsem jako puk, ze nase mycka (5 let stara Beco) na eco program spotrebuje vic elektriky i vody nez na 30 minutovy program, ktery pouzivam bezne. Tak abyste si s trihodinovym programem zbytecne nedrasaly nervy.

    17. říj 2022

    Nejvíc jsem asi omezila jízdu autem. Jakože odvoz dětí do školy a školky ano (máme to 2 km, ale fakt blbá cesta a navíc vypravit 4 děti)... ale když chci do centra města (4km), jdu pěšky s kočárkem. Celkově ale se snažím žít střídmě, tak zatím velké změny nemám...

    17. říj 2022

    @malytlustyhroch proč by mělo být sušení na balkoně out? Já to taky dělám 🤣
    Na to eco jsem teď koukala u myčky a pračky taky a je to pěknej podvod. Žere víc ele a vody než ten krátký program. To si radši těch sem tam pár kousků nádobí, co umyje blbě, domyju v ruce.

    17. říj 2022

    Suším pořád stejně, ono v našem bytě bez balkonu to moc nepořeším, jsem za sušičku šťastná, peru tak obden... Nežehlím už hodně let, myčka jede taky cca obden, jinak se umývá v ruce... Restaurace jsme omezili, když se narodila dcera, něco si občas nechám dovézt, míň než dřív, rohlík tak jednou týdně, dřív dvakrát, autem jezdí manžel zase do práce, je to kousek, jinak občas po městě, na nákup atd, ve 30tt mám nějaké problémy a nemůžu moc chodit, jednou měsíčně jedeme někam dál (k našim)... Zatím žádné větší změny nepociťuju, a vycházíme zatím celkem fajn, i když jsem na rodicaku a platíme nájem atd

    17. říj 2022

    @malenka3 my máme v paneláku sušárnu, když je hezky, suším na balkóně.

    17. říj 2022

    Jo a zatím jsme vůbec netopili, nebylo třeba 🙂 spíš furt větrám a večer si vezmu deku nebo svetr

    17. říj 2022

    @te_reza my taky, ale představa, že beru ten koš prádla a jdu s ním mimo byt, to neee 😁 navíc jsem zvyklá sundavat prádlo postupně, jak schne, což v sušárně nejde.

    17. říj 2022

    @malenka3 ze začátku jsem taky měla problém, že někde visí moje bombarďáky, ale to že to nepřekáží v bytě je nejvíc 😅

    17. říj 2022

    My jsme pořídili sušičku minulý rok. Když přišlo vyučování řekla jsem manželovi ať mi najde vyúčtování z doby kdy sušička nebyla. A rozdíl spotřeby je minimálním. Takže ji budu používat dál. Kromě léta. To jsem dávala věci ven. Co jsme výrazně snížili spotřebu je koupí kamen na dřevo. Ty jsme koupili také minulý září. Máme je v obýváku, krásně to dole vytopí. Ložnici a pokojíčky máme v patře, tam je podlahové topení. Dřevo máme z vlastního lesa.... Nakupuju v akci věci snad od jakživa. Když něco zrovna nebylo, tak to bylo další týden v letáku. Málokdy se stalo, že jsem brala za plnou cenu.

    17. říj 2022

    Já sušičku nemám a peru 1-2x týdně bez ohledu na věk dítěte. Sama pro sebe do práce většinou nevařim a kupuji si jídlo u nás v jídelně u masny. Zatím nějak nemáme potřebu šetřit a naopak bych sušičku do baráku brala, protože z prádla na sušáku jde šílená vlhkost. Budeme pořizovat akorát klukovi do pokoje nová El.kamna a další odvlhčovač.

    17. říj 2022

    Přes léto jsem více sušila venku, loni třeba ani jednou a jela sušička pořád. Chystáme se více topit v krbu, tím, že budu s miminem doma, tak tam to polínko vždycky lehce hodím, ale máme dřevo z vlastního lesa zadarmo tak na dalších pět zim minimálně. Na zálohách za elektřinu platíme cca o 1.000 Kč méně než loni, ale je to tím, že jsem zaměstnanec a přešla jsem na zaměstnaneckých tarif. Navíc jsem teď byla rok doma v podstatě zadarmo, pokud jsem nedělala na dohodu, nechala jsem si pár stovek RP a od listopadu budu na MD, takže vlastně jeden příjem navíc. Maso kupujeme ve velkém a pak se dělíme s mými rodiči. Stejně tak, když vidíme my nebo oni někde nějakou slevu, tak si voláme a nakupujeme vzájemně. A pořídili jsme skleník, tak doufám, že ušetříme více za zeleninu. Auto máme jedno, při hezkém počasí jezdí manžel do práce na kole, já chodím se synem do školky a ze školky pěšky, máme to 2 km do vedlejší vesnice. Když je hnusně, svezeme se autobusem. Myslím, že na tom budeme finančně stejně, možná lépe.

    17. říj 2022

    @ivakalinova 1350 Kč /kilo? Můžu se zeptat jaký kraj? My pečeme s mamkou X let, minulý rok jsme měli za kilo 450,letos jsme to zvedli na 650. Co jsem tak koukala na inzeráty tak se v Plzni pohybuje od 500-800 cukroví proto mě cena 1350 překvapila. Je fakt že během txdne jsme měli plno a píšou nám další a další lidi.

    17. říj 2022

    @mikeska2020 pro srovnání Pardubicko. Mam objednáno a známá chce 700 kc za kilo suchého a 800 kc za kilo kremoveho.

    17. říj 2022

    Já sušičku ještě ani nechtěla, takže nepoužívám. Když dostaneme chuť na pizzu jedem objednáme, když chcem na kofcu mrkvový dortík a tak, jdem... Šetřit se snažíme porad ne jen při krizích...

    17. říj 2022

    Susicku neomezim ani za nic, ta uspora casu je mi prednejsi. Jinak bychom tady zili s nonstop vytazenym susakem na pradlo a to opravdu nechci. To same Rohlik, uspora casu a energie vyhrava. To same cukrovi. Hodne ale premyslim nad tim, co jeste potrebuju, a co ne, a restaurace jsme taky omezili (ale porad chodime).

    17. říj 2022

    @mikeska2020 malá jihočeská obec 🙂

    17. říj 2022

    @konidana to máme stejný, topení jsem ještě nezapla, pořád větráme jinak tu je totální vedro, sousedi nad námi jedou jak vzteklí a z těch stoupacek jsem už na prášky 😅🤣

    Jinak jsme omezili dovoz jídla a rychlé občerstvení, koukáme na slevy a snažím se nesvitit zbytečně ale to děti bojkotují 🤦, pračka u nás jede nonstop, sušičku nemáme ale přemýšlím o myčce.. přeci jen 5 lidí je hromada nádobí a mýslím že spotřeba vody oproti spotřebě energie na myčku by se asi vyplatila 🤔 Výlety jsme omezili, kupování dobrot a oblečení a do restaurace už ani nechodíme.
    Včera jsme byli po dlouhé době cca 2r. v Zoo a pak v McDonald's a 1200,- v háji 🤦🤣 ale slavila jsem svátek a dostala od rodičů peníze, tak jsem to chtěla zužitkovat a užít si s dětmi, jinak bychom si to nemohli už ani dovolit 🙄

    17. říj 2022

    Sušičku nedám, i kdyby jsme kvůli tomu museli sedět ve tmě 😁. Máme ale byt, sušení na sušáku je šílenost (vlhko, plísně), na balkón nebo ven na dvůr sice možnost máme, ale když vidím, kolik prachu a špíny (ať žijou holubi) se nám usadí za relativně krátkou dobu na parapetech, prádlo bych do toho nikdy nedala. Snažím se alespoň víc dbát o naplnění sušičky, nenechávám tam protáčet pár věcí jako dřív.
    Jinak ze zdražování jsem nervózní, i když příjmy nemáme vůbec špatné, pořád jsem na RD a ten propad příjmů v kombinaci se zdražováním mi klid nepřidává. Ale já teda byla zvyklá si dost vyskakovat, teď omezuju hlavně nákupy pro sebe (kupovala jsem teda lokální nebo udržitelnou módu a bio kosmetiku, občas si něco koupím, ale snažím se víc žít z toho, co už mám), pak jsme taky hodně omezili stravování venku- už pro mě ceny obědů překračujou mojí psychologickou hranici, když i s obalem za oběd pro jednoho z vietnamského bistra dám 180 Kč, z toho prostě už nemám dobrej poci🙈. Víc teda vařím, ale ještě mám hodně velký rezervy v plánování jídel a nakupování, zbytečně utrácim na malejch nákupech, tam ještě chci ubrat…

    17. říj 2022

    Neomezila jsem zatim nic. Susicku mam od brezna a porizovala jsem ji hlavne kvuli zime, nemam moc misto na susak, muzu susit jen v obyvaku, ale pri te frekvenci bychom tam meli susak nonstop. Susicku tedy nedam. Mycku nemam, zatim... Doufam, ze bude do 14 dnu, takue tu po tech letech u drezu taky nedam. 😃 Objednanani jidla nebo restaurace... Do restaurace chodime vyjimecne, sem tam neco objedname, ale neninto porad, nekdy 2x tydne, pak zase treba mesic nic...

    17. říj 2022

    @malytlustyhroch Jj,navody jsem prozkoumala. Ja u pracky pouzivala automaticky program. Tam pisou,ze se mnozstvi vody a spotrebovane energie prizpusobi dle pradla,takze tam konkretni cifry uvedene nejsou 😔 Ta eco varianta vychazi asi nejlepe u plne pracky a spinaveho pradla. Mycku jsem jeste nezkoumala...

    17. říj 2022

    Omezila jsem ale je pravda že asi ne kvůli zdražování ale protože stavíme dům. Ale ceny potravin a všeho mě překvapují každý nákup.

    17. říj 2022

    Jedeme v rozumných mezích odjakživa, jediná změna je, že večer k tv si beru deku místo vína 😂

    17. říj 2022

    Sušičku nevlastním. Byla v plánu, ale bude nejspíš odsunuta. Pračku neomezuji, peru podle potřeby. Na sušák dávám tak, ať nemusím žehlit moc věcí.
    Topení už jede asi 3 týdny. Holt starý barák potřebuje minimálně temperovat. V koupelně jsme měli 15 st, což se fakt nedalo. Obývák si drží cca 20-21 st, což jde.
    Myčku máme, ale jede víceméně jen přes víkend. V týdnu, kdy se stravujeme v práci/ve škole, tak těch pár talířů a věcí od večeře sjedeme v ruce.

    V obchodech koukám na akce a plánuji jídelníček (to už dlouho). Akce jen v tom, kam chodím. Objíždět akce mě nehne. To mě dráž vyjde doprava a ve finále neušetřím. Rohlík jsem využívala málo, tak to poznat není. Zeleninu beru bedýnkovou. Tu si vzít nenechám 🙂
    Cukroví pečeme doma. Letos plánuji ještě menší dávky než loni. Moc se, krom lineckých, perníků a rohlíčků, stejně nejí.
    Rozvoz - podle nálady. Když chceme pizzu, tak si ji objednáme. Když kebab, tak si pro něj zajdu. Do restaurací stejně moc nechodíme.

    17. říj 2022

    U nás sušičku přes zimu musíme použivat ,máme malý byt a prádlo mi ve vnitř smrdělo ,snažím se prát a sušit přes levný proud ,po pečení otevřu troubu ať nám vytopí byt,v obchodech koukám na akce a teď jsme nakoupili v Polsku

    17. říj 2022

    @cuuza Já obojí.. vím, jsem holt rozežraná 😆

    17. říj 2022

    Omezila jsem zatím sušičku, ale spíš z ekologického hlediska než ekonomického, zatím máme zafixovanou dobrou cenu a příští rok budou solary... restaurace jsme celkem omezili, to je pravda

    17. říj 2022

    Sušičku máme, ale vždycky jsem ji používala spíš v zimě, krize nekrize. Když to krásně přes léto schne na balkoně, tak mi připadá jako zbytečný plýtvání energií, používat sušičku.. Hooodně jsem omezila žehlení. Víte, že žehlička je nejnáročnější spotřebič v celé domácnosti? A taky mě to především nebaví 😄 Co se týče jídla, jezdíme už jedině do Polska... To jsme dřív jezdili jenom výjimečně... A taky jsem začala doma pict chleba a dělat domácí jogurty. Ne, nouzí netrpíme, ale některé věci už nekupuju hlavně z principu. Hnusná, tuková Tesko houska za 6,-, chleba v pekárně 75,-, jogurt 20,-....? Tak to sorry🙈 Do restaurace si občas zajdeme, tak dvakrát do měsíce, tam se u nás nic nezměnilo... Cukroví pečeme odjakživa doma, ale ty naše čtyři druhy nás asi nevytrhnou, i kdyby stálo máslo stovku...

    17. říj 2022

    Neomezují, protože už není moc v čem. Sušičku v zimě používat musím, protože by se nám dělala po baráku plíseň. Ale jede tak 2 krát za týden, myčka ob den. Jediné, co mi nejede televize jako kulisa. V akcích nakupuju celý život, dětem a ani my dospeli nechodíme v predrazenych ve značkových hadrech.
    děti jsou zvyklé chodit více dní v jednom oblečení, pokud ho nějak neušpiní nebo více nepropoti. Nekupujeme jim z každé dovolené či akce nějakou kravinu. restaurace, chodíme naprosto minimálně, max na dovolené. A ne nejsme chudí, ale radši ty peníze damnpak více dovolených. Teď se možná budeme muset uskromnit , že omezíme počet dovolených, ale máme rádi i pěší turistikua ta se dá provozovat kdekoli, kolečkové brusle...
    Jinak nepoužíváme žádné feny, domácí pekárny, topime v krbu dřevem. Pouze ráno plynem. Používáme převážně šetřící žárovky.

    17. říj 2022

    Nemám sušičku a nežehlím. Ale nad sušičkou přemýšlím, hlavně přez zimu by byla fakt super 👍

    17. říj 2022

    Sušičku nemáme, nežehlím. Žijeme tak jak doposud. Prádlo věsím na zahradě nebo v obýváku u krbu. Co se nákupů týče, už x let jsem zvyklá nakupovat dle akcí a v tom pokračuji. Snažíme se méně svítit a ještě méně pouštět TV, doteď to bylo jen navečer, teď jsou dny, kdy ji nezapneme vůbec. 😊

    17. říj 2022

    Zatím jsme se nijak výrazně neuskrovnili. Sušičku máme, suším v ní pořád stejně, letos možná víc - přímo před barákem nám bourali a budou stavit most, takže kvůli prachu jsem přes léto téměř nic nesušila venku. Jídlo si zajdeme nebo necháme dovést možná méně, ale pak je zase třeba období, kdy se to sejde a protože časově nestíhám, tak si oběd koupíme klidně 2x týdnu, pak zase třeba 2-3 měsíce nic. Je pravda, že jsem začala více sledovat slevy a ceny celkově a snažím se nakupovat co nejvíce v akcích, ale jsme na malém městě, kde skoro nic není a je třeba všude dojíždět, takže ne vždy se to povede. Před 10 dny v Lidlu kuřecí prsa téměř 250Kč/kg, 0,5kg mletého mixu 100Kč. Řeznictví v pátek kuřecí prsa bez akce 160Kč/kg a český původ... Určitě plánuji péct méně cukroví a oproti plánu z loňských Vánoc nebudu asi ani rozšiřovat světelnou vánoční výzdobu. Od tohoto měsíce nám jen zálohy na plyn zvedli z 10 na 20k/měsíčně (před rokem jsme platili 4000Kč/měsíc). Uvidíme, jak to půjde, možná se budeme muset uskromnit více, ale naštěstí i naše příjmy se v poslední době zvýšily, takže to není pro nás až tak zásadně citelný rozdíl. Bohužel spousta lidí je na tom mnohem hůře. Bohužel u nás ve městě bude pravděpodobně fabrika propouštět větší množství lidí. Právě kvůli cenám energií, zejména plynu. Mnohdy tam pracují celé rodiny...

    17. říj 2022

    @malenka3 mám to naprosto stejně 👌

    17. říj 2022

    Zatím není potřeba. 🍀

    17. říj 2022

    A já se naopak rozšupuju. Co s penězma, jejichž hodnota letí dolu? Konečně jsem si koupila koberec, po kterým jsem toužila, spoustu sběratelských kousků, kde hodnota, když neporoste, tak se aspoň zachová. Nové povlečení a vybavení domácnosti, dětem jsem zaplatila kroužky, nad kterými bych jinak ani neuvažovala. Prostě si teď obecně užíváme, byli jsme na podzimní dovče, jezdíme na výlety,..

    17. říj 2022

    @petrufa86 my od tohoto měsíce z 10 080Kč na 19 550Kč/měsíc ☹ Loni na podzim jsme platili 4000Kč. Po skončení topné sezony chceme změnit zdroj vytápění.

    17. říj 2022

    @bibinka23 silenost🙈 my z 2690 kc na 4000 kc a minuly týden prisel email se zalohami 5050 kc. Ještě že mame ten kotel. Ted jsem mela týden covid. Porad me byla zima takze jsem topila uz od rana. Pustit plyn tak se nedoplatime. Na Silvestra nam konci fixace u elektriny. Tam se uz taky desim, co přijde. I kdyz tam mame přeplatek 8 tisic.

    17. říj 2022

    @bibinka23 my se zatim nejak extra špatně nemáme. Ještě jsme minuly mesic doplatili uver, takze mame 6 tisíc měsíčně navic. Ale jak to delaji samozivitelky nevoty rodiny, co uz ted ziji od vyplaty k výplatě?

    17. říj 2022

    Přesto že se špatně nemáme, omezuji spotřebu - hlavně plynu. Nejde o finance, jde o takový pocit kolektivního úsilí - prostě si neumí představit sedět doma v tilku u teplého radiátoru a vědět, ze třeba v únoru plyn dojde...

    Sušičku nedám... Ale vyměnila jsem komplet žárovky za ty nejúspornější, pořídila koberce a dveře aby se topilo méně, nechala jsem udělat revizi krbu - kdyby bylo nejhůř, a chodím vypínat svetla/elektroniku. A taky jsem naučila děti jezdit že školy autobusem místo autem 😅

    Snažím se být úspornější, protože mám pocit, že je to tak správně

    17. říj 2022

    Dnes mě málem ranilo. Pokaždé, když jdu do obchodu, tak se nestačím divit.
    Ale jako 10 vajíček za 69,90? Tvl, to je šílenost.
    Ne, že by na to člověk neměl. Ale přijde mi naprosto šílený dávat takové peníze za jídlo☹

    17. říj 2022

    @amazienka No my jsme taky byli před měsícem na parádní dovolené u moře... Dokud si to můžeme dovolit... třeba to bylo naposled 🙄

    17. říj 2022

    @ivakalinova vajíčka máme naštěstí svoje. Ale rostu u oleje za 80 kc, mouky a cukru za 35 kc. Jeste ze ani jednoho nespotrebujeme kvanta. A i blby toaletak. Kupuji v lidlu hermankovy. Na jaře byl za 40 kc 8 roli a to jsem se kroutila a ted? 60.korun

    17. říj 2022

    @takyjedna my chteli jen s holkama k moři příští rok. Ještě tam nebyly a konečně jsme i nejaky prachy ušetřili, minulý mesic doplatili uver na bydleni, říkala jsem super 6 tisic měsíčně navic . No nevim, jestli někam pojedeme....

    17. říj 2022

    Susicku neomezim, nenavidim zehleni, teď zehlim Stepovi a úplně mě to vytaci.
    Hodně jsem teda rozjela sbírání bodu v dmku a nasledovny vybírání odměn, ale to beru spis jako “sport” 😂
    Jinak asi nic extra neomezime, z restaurace si objednavame tak 1x tydne, pokračujeme dal v rekonstrukci domu. Uvidím jak se od ledna zmeni zálohy na energie, to mi konci fixace. Letos budem poprvy topit i v krbu, tím můžeme i ohrat vodu, tak možná tím trochu ušetříme.

    17. říj 2022

    Ručníky suším v sušičce celoročně. V létě dávám prádlo ven na šňůry. Když to na sušení venku není a sejde se mi víc jak jedna pračka za den, tak to hodím do sušičky, když mám jen jednu, dám to na sušák. Teď jsem to počítala a kdybych všechno prádlo dávala do sušičky, tak mě to za rok vyjde max na 1500,- To mě nijak netrápí a dál budu sušičku používat jako do teď. 🙂 Snažím se zbytečně nesvítit, TV nejede jako kulisa, pračku a myčku zapínám plnou, ale to jsem dělala i dřív. Jinak co se omezování týče, tak jsem začala víc jezdit busem než autem. Domů jsme nikdy jídlo neobjednávali, jen pizzu, tu si sem tam necháme dovést i teď. Do restaurací chodíme teď minimálně. V akcích toho vezmu víc než dřív a přestala jsem téměř úplně kupovat sušenky, pitíčka pro kluky, ochucená mlíka apod, prostě zbytečnosti. Jinak do minulého čtvrtka nebylo nic, o čem bych řekla, že už to prostě za tu cenu odmítám kupovat. Měla jsem pochůzky, doma nebylo uvařeno a měla jsem chuť na grilované kuře… Prodavačka na mě vybafla 185,- korun, no málem to tam se mnou šlehlo. 🙈

    17. říj 2022

    Sušičku nedám, obědy si do práce v 95% stejně nosím, takže začal víc nosit jídlo i manžel, ale zatím se nějak víc neomezujeme... Ale my ani předtím nikdy nebyli v tomhle směru rozhazovacni...

    17. říj 2022

    Před pár dny jsme byli s mužem v jednom oblíbeném bistru v severních Čechách. Úplně narváno, bez rezervace bez šance, dveře se ani na vteřinu netrhly, porad se někdo chodil ptát, jestli mají ještě místo, neustále zvonil telefon na rozvoz, kuchyň nestíhala... Masakr. Tam to teda nevypadalo, že by lidi šetřili...

    17. říj 2022

    Sušičku nedám, je nás 5, to bych měla všude sušáky 365 dní v roce. Nakupuju v akcích, manželovi do kamionu vařím doma, aby nekupoval blafy na benzinkách za moc peněz, na TV přes den nekoukám, nemám to ani jako kulisu, večer chvilku, ale mám ráda ticho po dni se 3 dětmi🤣, jenže tchýni dole jede TV non-stop a večer si u ní svítí, takže moje šetření jde do pá, nechodíme do restaurací, ale občas do dojedeme pro pizzu a nebo hamburgery. Méně jezdím autem, protože žere jako tank😅. Jinak jim na omezování dlabu, manžel je celý týden v práci, aby jsme trošku žili, o víkendu vařím, aby jsme neutráceli za zbytečnosti a jako na nákupy začneme jezdit do Polska, protože to máme docela blízko a rozdíl je prý hodně citelný. Na nehty budu chodit dál, stejně jako ke kadeřnici.

    17. říj 2022

    Setrila jsem vždy ,susicka nikdy od března do října nebezela a susim venku ,teď ideální počasí 🤩🙏
    Omezila jsem kavárny a kafe beru na benzince za korunu za tankování 🤣naštěstí je dobra !
    Zatím se moc neomezujeme

    17. říj 2022

    Zijeme skromne odjakziva, do restauraci nechodime temer nikdy (mozna tak na vyroci), deti tedy v institucich ji, ale my dva s muzem ne, varime si, pecu, hodne casu travim v kuchyni, dopo jsem v praci, odpo tak 2 hodky v kuchyni a pak se venuju detem. Takze vlastne ani nemam kdy nekam jit 🙂) Nemam neresti - nepiju alkohol ani kafe, nekourim, kosmetiku vylozene nepouzivam (mam niveu+makeup, parfem od jeziska, deodorant, ke kadernikovi dvakrat rocne). Susicku i mycku vyuzivam a vzit si nenecham-setri mi cas a me sily-vazne neni mym snem zit uklidem cely den. Navic mam spolecny maly balkon se sousedkou a bylo by mi blbe mit tam furt obleceni (je nas 5), na susaku to schne 2 dny a smrdi to. Pres leto davam ven jen lozni pradlo apod. Svaciny mame vzdy sve do skol, do prace, na vylet, na dovcu i obedy (vstupy jsou silene, takze uz by nebylo na jidlo v restauraci), na dovoz jidla si nepotrpime. Vyuzivame akce pro deti v okoli za pakatel, obcas kino (pri zvlastni prilezitosti), divadlo s detmi, aquac. Detem platime skolne, klavir, jinak maji zadara plavani (muz trenuje), a krouzky ve skole a skolce taky zdarma -coz je super. Zatim se snazim nepritapet a vice se oblekat. Jidlo pro nas 5 nas stale stoji do 2 tis, na tyden, nekdy i mene. (ovoce a zeleninu jsme meli pres leto doted vlastni ze zahrady, zpracovavame, susime, atd.

    17. říj 2022

    nijak jsme se neomezují, Hodně šetříme odjakživa. Nebýt krize, tak dam asi topeni na 20, teď je teda na 17 a večer si pritopime na 19, ale jakmile promrzne sklep pod námi, tak budeme muset přidat.
    Sušičku nemám, kdyby mi bylo jedno životní prostředí a spotřeba energii, tak ji mam už několik let, protože věřím, že by holkám pomohla na ekzém i s vlhkosti v bytě... 😞

    17. říj 2022

    Susicku určitě ne ...u nas sušička se dvouma psama nutnost 🙏😁...zatim jsme neomezili nijak extra nic ...uvidime jak dál...

    17. říj 2022

    Hodne se tu resi susicka-zkouseli jste nekdo setrit tak,ze pradlo nejdriv povesite a nechate proschnout a date pozdeji dosusit?

    17. říj 2022

    @zelenaesmolda dělám v létě před deštěm apod, suší to pak už jen cca dvacet minut

    17. říj 2022

    @stratford
    a zkousela jsi nekdy spocitat kolik mesicne usetris oproti suseni pradla hned z pracky?

    17. říj 2022

    @zelenaesmolda neeee, já to nedělám cíleně 😉

    17. říj 2022

    @stratford
    tak treba se tu nekdo ozve,docela by me to zajimalo 🙂

    17. říj 2022

    Sušičku mám. Neomezuji ani přes léto a to mám balkón. Stačilo mi pár propálených oblečků pro malou a věčně smradlavé oblečení od marihuany. Navíc nesnáším žehlení a nemám místo na sušák. Pračka a myčka jedou pořád. V čem jsme se naučili uskromnit už za covidu, tak nechodit do restaurací a za kulturou. Na dovolené jsme taky nebyli. Víc vařím, ale občas si dopřejeme pizzu nebo kebab. Taky nechodím ke kadeřnici, na kosmetiku a jsme nekuřáci. Alkohol také nekupujeme. Jen pivo1x za 14 dní pár lahváčů. Prohlížím víc letáky na akce. A zatím netopìme.

    17. říj 2022

    @miki19
    koureni je dneska uz prezitek a zbytecny luxus,dobre,ze nekourite.kdyz vidim ty ceny tak me berou mdloby

    18. říj 2022

    @zelenaesmolda kamarádka to teď taky začala dělat, že to pak jen sebere prach a dosuší. Já zas říkám co mi i samotné pověšení prádla ušetří času. Letos má dcera kroužky, se synem taky chodím jedno dopoledne na cvičení. Tak to beru u pro mě šetření času a snaž být s dětma než pořád věšet, žehlit prádlo. A právě jsem četla, že žehlička je pomalu nejdražší na spotřebu z celé domácnosti

    18. říj 2022

    Jinak sušičky se nemíním vzdát. Kromě léta je to fakt nutnost. Když si představím, kolik vlhkosti z prádla by se nám natáhlo ze sušáku do zdi domu. O to víc bychom museli větrat a následně přitápět. A ne vždy se dá sušit venku za hezkého počasí. To se jednou sklízí pole nad námi, soused vytáhne rozbrušovačku, další zapálí oheň.

    18. říj 2022

    @pavulka Přesně tak, když vidím, kolik vody je v nádržce po jednom sušení, tak už bych to na sušák v bytě nepověsila. Na balkoně mi to prostě uschnout nestihne, navíc bych pak věci musela žehlit. Takže radši zapnu sušičku a pak věci ještě teplé jen vyhladím a mám hotovo.

    18. říj 2022

    @carrie_b zehlit bys nemusela. Jde o to naucit se to spravne povesit. Ja nezehlim uz cca 12 let jen takove nejake hodne mackave materialy a to je sem tam kousek a nebo manzelovi sem tam kosili (nenosi je bezne tak jen kdyz jsou nejake plesy nebo tak) ai ty uz postupne obmenujeme na nemackave nezehlici kosile

    18. říj 2022

    @pestas Mně ale vadí, když je oblečení tvrdé. A nosím jen bílé hořejšky, bavlněné, a prostě na nich je vždycky poznat, když by nebyly vyžehlené. Mám i speciální sušák, dám bez kolíčků, ale do práce bych v tom prostě nešla, to je na doma. A poznám to i u druhých, zda mají na sobě nežehlené věci, přijde mi to takové neupravené. Navíc když jsem třeba dceři nevyžehlila tričko, tak u výstřihu se podivně kroutí, dole po stranách je cípaté. Moc neuznávám tu aktuální módu tlustých teplákovek, vytahaných obyčejných trik a tak.

    18. říj 2022

    @carrie_b tak cipatea nemame zadna trika, tvrde obleceni tale nemame a to mame extremne tvrdou vodu a nepouzivam zadnou avivaz jelikoz nam vsechny smrdej, teplakovky a vytahana trika take neuznavam a nevim, ale treba tchyne je oes na zehleni a take tvrdila, ze pozna co je a neni vyzehlene, tak jsem oblekla pul rodinky do orave vyzehleneho a pul do nezehleneho a nepoznala vubec nic... Rekla ze jsem vse vyzehlila, takze asi tak

    18. říj 2022

    @pestas
    jestli chces vonave pradlo tak doporucuju puella vune 🙂

    18. říj 2022

    @zelenaesmolda ja vonave pradlo mam, tak jak nam vyhovuje - prasek bez parfemace a zadna avivaz, nesnasime ty umele parfemace vseho, na nas jsou vzdy moc vyrazne

    18. říj 2022

    @pestas A sušíte kde? My bydlíme v bytě a na balkoně mi prádlo prostě přes den uschnout nestačí, sluníčko nám tam svítí jen ráno. Navíc se mi tam tolik prádla ani nevejde, modlím se, aby prádlo nenačichlo kouřem od sousedů z vedlejšího vchodu. Upřímně si raději ušetřím čas věšením a sundáváním, prádlo se mi v sušičce úplně usuší do 40 minut, složím a mám hotovo, navíc voňavo (to z pověšeného prádla na balkoně nemám nikdy).

    Raději peníze ušetříme jinde, nekouříme, alkohol nepijeme, max. partner 2 plechovky piva měsíčně k nedělnímu obědu, do práce chodím pěšky, do restaurací možná tak v létě dvakrát někam na zahrádku. Chatu máme svoji, takže v CZ na dovolenou nejezdíme. Ke kadeřnici chodím jednou za 2 měsíce, nekupuji žádné blbosti kosmetické a dekorativku v drogerkách, ale mám pár produktů, i když dražších, které používám dlouhodobě, žádné hokusy pokusy na základě reklam v tv se nekonají. Mám minimalistickou domácnost, takže nekupuji ani blbosti v Pepcu apod., dekorace na usazování prachu a pod. Oblečení pro dceru mám z Lindexu, takže prodávám dále, stejně tak my s partnerem máme minimalistický styl oblékání, dobře kombinovatelné věci, sice dražší, ale vydrží mnohem déle a jsou nadčasové. Nakupuji v akcích, hodně věcí si dávám do mrazáku, dceři i partnerovi dělám domácí svačiny + čaj. Pro většinu potravin jezdím do DE (chatu máme v pohraničí), např. 90 CZK za Hellmans majolku v CZ opravu nedám, už máme svoje ověřené potraviny z Edeky apod. Doma zatím nastálo netopíme, jen několikrát jsme k večeru museli topení zapnout. Vanu si nenapouštíme, pouze se sprchujeme, ale to tak u nás bylo vždycky.

    18. říj 2022

    Sušičku ještě nemám. Čekám až odejde do křemíkového nebe stará pračka a chci si koupit set. Přiznávám, že ale začínám být já vážkách, zda do toho jít.
    Co se týče šetření - zhasínám (holky to ale zdatně bojkotují), nezapla jsem ještě topení. Myčka i pračka jede každý den.
    Do restaurace moc nechodíme.
    Žehlení - obdivuji ty co nežehlí. Ale manželova práce, kdy nosí jen kalhoty a košile mi to nedovolí. I své halenky, kalhoty i šaty žehlím. Holkám taky. 🤷

    18. říj 2022

    @baris taky poznám, kdo chodí ve vyzehlenem. Bavlněné oblečení, povlečení, košile atd. To je poznat na první dobrou🙂

    18. říj 2022

    @baris Já to taky poznám. Ale já jsem zase magor na druhou..já žehlím i ze sušičky, protože ani ta sušička to neudělá podle mých představ. Ale je fakt, že je to to žehlení už šup šup. 😀

    18. říj 2022

    @sebestka taky to poznám i ze sušičky. Taky jsem magor, taky zehlim 😆

    18. říj 2022

    @sebestka
    @ivakalinova já teda moc musím žehlení, ale musím. A ručníky, utěrky ... žehlí manžel 😀. Teď občas i holky. Ke košili za 2.000 je ještě nepustím 🙈.

    18. říj 2022

    @carrie_b jasny kazdy to ma jinak, my na susicku nemame misto ani finance na porizeni, ke vsemu vetsina materialu, co doma mame do susicky ani nesmi, takze po ni ani netouzim... Susime pres zimu nebo kdyz je destivo normalne doma a kdxz je slunecno tak venku na zahrade. Moje maminka cely zivot susi doma v kuchyni v panelaku, nema ani balkon a taktez nezehli

    18. říj 2022

    @carrie_b jeste doplnim, ze suche mam pradlo vzdy do druheho dne, jen bundy a takove veci schnou dny dva. Netopime, ale ne kvuli setreni, ale my to tak mame vzdy, mame dobre zatepleno a fokud neni trvale okolo nuly tak mame doma 20 az 21 stupnu bez topeni, coz nam vyhovuje (v lete si barak dezi max 22 stupnu pokud venku nwjsou tyden v kuse extremni teploty jinak se vyhreje max na 25.

    18. říj 2022

    @pestas Já bohužel v bytě sušit nemůžu kvůli vlhkosti. V předchozím bytě jsme měli ústřední topení, sucho, takže tam se to dalo v pohodě. Teď máme vlastní plynový kotel a vlhčeji. Takže u nás je lepší dát finance do sušení, než pak mít vlhko v bytě, tím pádem muset více topit a finance sežere plyn a Ceresit. Navíc jak jsem už psala, mám ráda minimalismus a prostor, takže 2 sušáky po bytě mi nevyhovují. Podle mě kdo jednou vyzkoušel, jak parádní věc sušička je, tak se jen těžko vrátí k sušáku v pokoji.

    18. říj 2022

    @carrie_b jak rikam pro me susicka zbytecnost protoze bych tam stejne vetsinunpradla davat nemohla pac ty materialy do susicky stejne nesmi

    18. říj 2022

    @pestas Taky jsem plno věcí dřív nedávala, ale pak jsem si pořídila trochu lepší sušičku a dávám do ní všechno kromě krajkového prádla. Mám i speciální držák na svetry, ale pletených zase tolik taky nemám a takové ty běžné teplé roláky dávám na normální program. Nic se mi nesráží.

    18. říj 2022

    @carrie_b no jde o to ze funkcni veci a veci s membranama fakt do susicky nesmi (nici se jak membrana tak ostatni funkce) a takovych treba dcera ma polovinu skrine, ja take a manzel take... A na tech par kousku bavlny a tak mi to za to fakt nestoji.... Nebo treba muz ma spoustu obleceni z nano vlaken a nebo s aktivnim stribrem a to take ani jedno nesmi do susicky... Treba bavlna se v susicce casto hodne smrskava i na setrne programy ale po x pouzitich jsou tricka casto pomalu kratsi nez sirsi... A jo susicku jsem vyzkousela kdyz jsme bydleli u tchyne, ma ji i svagrova a zivotnost obleceni suseneho v susicce je polovicni oproti tomu, ktere v ni susene neni, coz je pro me treba velke plus pro to nesusit v susicce a treba pleteneho mame zrovna take dost a pletenine to proste take ublizuje a je jedno zda mas spesl drzaky ci ne, nici se primo ta vlakna

    18. říj 2022

    @pestas Tak to ano, funkční věci určitě ne, ale těch máme jen málo. Oblečení kupujeme opravdu dražší a kvalitní, takže třeba tričko z Pepca by nepřežilo ani jedno sušení (podle mě se srazí už při praní), ale bílá trička nosím i po 4 letech, stále stejná na délku i šířku. Ale taky je to tričko za 9 stovek. Hodně důležitý je výběr sušičky, měla jsem asi Beko kdysi, sestra má taky něco levnějšího, já mám Bosch a je to nebe a dudy.
    Každý si holt musí dát na misku vah, co je pro něj lepší, snazší a levnější.

    18. říj 2022

    @carrie_b jasny, jak pisu uz vyse kazdy to mame jinak. Me se proste investice do susicky, kvuli tomu abych v ni ususila lozni a rucniky a mozna sem tam par kousku obleceni nevyplati...

    18. říj 2022

    @pestas Peti, tak si dej jen velký pozor, ať ti nezačnou plesnivět doma zdi. Pokud sušíš doma v bytě, netopíš, tak máš k tomu hodně namířeno. Ono se to nezdá, ale když člověk ze sušičky věčně vylívá nádobky plné vody a pak si představí, že tu všechnu vodu má ve zdech.. To byl hlavní důvod, proč máme sušičku. Já taky po ní netoužil, ale a manžel mě přesvědčil právě proto, abychom předešli doma plísni. 🙂

    18. říj 2022

    @sebestka neboj fakt nemam, hodne vetrame a moje mamka tak susi 50 let anplesnive zdi nemaji... A mame doma celkove sussi vzduch takze fakt vim co delam
    A netopime protoze bychom se jinak upekli. Pro me je i tech 21 stupnu hodne teplo

    18. říj 2022

    @sebestka ke vsemu jak pisu vyse, vic jak polovinu veci bych stejne do susicky davat nemohla, takze pro me kram mtery zavira misto a nema vyuziti u nas v rodine... Pokud bych mela vetsinu veci ktere by do usicky mohly, treba bych o ni uvazovala, ale takhle pro me fakt jen zbytecna investice na neco co pouziju behem par zimnich mesicu parkrat... Cca od konce unora do konce rijna (samo zalezi na pocasi) susim venku

    18. říj 2022

    @pestas jj, Peti chápu. Mně to jen napadlo a měla jsem potřebu ti to napsat, protože jsme měli vlhko a plíseň v minulém domě a už bych tohle nikdy nechtěla zažít. 🙂

    18. říj 2022

    @sebestka jasny ale tak jako kdyz susis doma o to vic musis logicky vetrat a pokud to nedelas plisen hrozi, ale jinak ne... A fakt nasi ziji v panelaku jinou moznost nemaji, susicka se jim nikam v byte nevejde a svete div se, zadna plisen nikde neni

    18. říj 2022

    @pestas Peťo věř, že někdy ani to nepomůže. větrali jsme skoro pořád, vytápěli jsme na nějakých i 26 stupňů a nepomohlo vůbec ale vůbec nic. V paneláků většinou bývá suchý vzduch, my bydleli v baráku

    18. říj 2022

    @sebestka no my take bydlime v baraku, jen nasi v panelaku. Ono obcas prave to topeni na 26 stupnu je horsi nez chladneji, jelikoz teply ale vlhky vzduch se usazuje do zdi daleko vice nez chladny.... nicmene my tu mame stejne sussi vzduch a plus tedy mame cidla na vlhkost takze vim zda v te mistnosti co susim je prilis vlhko nebo ne

    18. říj 2022

    @pestas Jasný, Peťo. Navíc máte novostavbu a to je jiný jak starý barák. Jen mě to tak napadlo, jestli o tom víš..

    18. říj 2022

    nemám a zatím počkám

    18. říj 2022

    @sebestka jj, diky a vim😉 a je fakt ze stare baraky jsou jine😉

    18. říj 2022