Amniocentéza - odběr plodové vody. Podstoupily jste?

prace2002
25. únor 2023

Dobrý den chci se zeptat .. mám Štrach tohoto že jsem teprve dva měsíce těhotná a právě nevím jestli bude doktor dělá plodovou vodu skrze toho jestli miminko je v pořádku je to moje první dítě co čekám .. Záleží na tom jestli mě pošlou nebo udělají stín jehlou do břicha a jestli to je vůbec nutné tohleto dělají doktor právě jestli musím že mám sluchovou vadu můj přítel je zdravý v rodině také jsou zdravé nemáme žádné nemoce jenn já mám sluchovou vadu a je mi 20 let myslím že by neměla jít ale docela se bojím a nechci na to jít děkuji

lidija1234
25. únor 2023

@prace2002 ahoj, já podstoupila vyšla mě špatně krev s podezřením na vývojovou vadu takže jsem na amnio šla. Vpich nebolel strach byl větší a výsledky vyšli naprosto v pořádku. Takhle já věděla že nemocné miminko nechci proto jsem na to šla kdybych věděla že si miminko nechám za jakoukoliv cenu tak bych na to nesla. Ale jak říkám vpich nebolel důležité je potom dodržovat klidový režim.

prace2002
autor
25. únor 2023

@lidija1234 právě přemýšlím jestli na to vůbec mám jít bojím se mám strach větší o miminko a chci se zeptat nedělají to jinak třeba krve odeberou místo toho abych mi to nedělali jehlou děkuji

hanicka_k
25. únor 2023

Můj manžel má vrozenou zrakovou vadu. Ještě před otěhotněním jsme začali navštěvovat genetickou ambulanci, kde nás vyšetřili a kde jsme probrali možnosti v případě těhotenství. Tím jste měli možná začít, tam by vám vše vysvětlili a řekli vaše možnosti.
Jinak byla jsem na odběru choriových klků (dokonce dvakrát), bylo to nepříjemné, ale nebolelo to. Zvládla jsem to, ikdyž mám od mala hrůzu z jehel. Myslím, že se není čeho bát, důležité je po zákroku dodržovat klidový režim.

prace2002
autor
25. únor 2023

@hanicka_k dobře děkuji zkusím to nějak řešit ale právě mě jde o to že u jeho strany je vše pohodě je zdravej akorát já mám jen vadu sluchovou nevím jak to je ale nechci jít právě na tu jehlu můj přítel to nedovolí

prace2002
autor
25. únor 2023

@prace2002 jen přítel měl ledvin Kamený nic víc

lidija1234
25. únor 2023

@prace2002 není se čeho bát ber to prostě jako klasický odběr. Jsou nemoci kde asi stačí jenom odběr z krve někdy prostě ne a doporučí se plodovka. Jako přítel to nedovolí no nevím jestli bych si v tomhle od něho do toho nechala kecat...co v případě že dítě nebude zdravé ?

klokanka31
25. únor 2023

@prace2002 Tak si polož otázku, pokud by dítě mělo sluchovou vadu, nechala by sis ho vzít? Pokud ne, tak na to nechoď. Přece jen nějaké riziko potratu tam je...

prace2002
autor
25. únor 2023

@klokanka31 kdybych nenechala bych to vzít dítě kdybych mělo sluchovou vadu

priefi
25. únor 2023

@prace2002 pokud nechceš invazivní zákrok, je možnost podstoupit speciální dráhy odběr krve. No... Drahý, jak se to vezme, určité tehulky mají možnost mít tyto odběry krve zdarma, ale musí to jít přes genetiku. V první řadě je třeba podstoupit první screening a na základě jeho výsledků postupovat dál. Pokud je nebezpečí poškození plodu, není nutné podstupovat odběry plodové vody , tyto krevní testy mají stejnou vypovídající hodnotu.

goovana
25. únor 2023

@prace2002 ahoj,byla jsem se synem
Vyšla špatně krev riziko na downuv syndrom 1:30
Podstoupila jsem amniocentezu
Taky jsem se bála zvažovali pro a proti
Nakonec nelituji...syn je zdravý
Neboli to jen je to nepříjemné
Celou dobu se při odběru dělá ultrazvuk aby se neporanilo miminko

prace2002
autor
25. únor 2023

@priefi dobře zkusím se domluvit doktorem

priefi
25. únor 2023

@prace2002 moje gynekoložka mluvila jen o odběru plodové vody, ale poslala mě na genetiku. Byla jsem jen v šedé zóně, takže se udělaly nějaké doplňující odběry a genetička říkala, že pokud to vyjde blbě, budu mít nárok na krevní testy, o kterých jsem psala, zdarma. Pokud to vyjde neutrálně, tak by bylo lepší jít buď to odběru plodové vody, anebo těch krevních testů, které bych si ale musela hradit. Výsledky nám vyšly velice dobře, takže akorát na velký screening nás poslali na speciální pracoviště. Každopádně říkala mi, že na odběry plodové vody jedině za předpokladu, že by bylo riziko větší než 1:100, protože u odběrů plodové vody je riziko 1:100, že odběr bude mít komplikace a může dojít k ublížení miminka, nebo potratu.

prace2002
autor
25. únor 2023

@priefi aha a kolik se to platí

priefi
25. únor 2023

@prace2002 popravdě nevím, tehdy to bylo od 10tis do 16tis, pak byl ještě dražší, ale to říkala, že je zbytečné

rnika
25. únor 2023

@prace2002 Pokud vis, ze by sis miminko nechala at by vyšlo cokoli, tak to vyšetření nepodstupuj.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru