Antidepresiva Citalopram v těhotenství
Prosim muzou se brat AD.citalopram teva 10mg v tehotenstvi?? Dekuju za odpovedi..;)
Dekuji ale zkusim to asi bez tech AD.fakt mi nedelaj dobre kdyz semnou tak zamaval jeden prasek priste bych sebou asi sekla nekde..
@velkaholka33 chtěla jsem to nějak dát pomocí neurolu nebo lexos ale ten mi byl zakázaný úplně. Na tyhle léky pozor. To raději ten citalopram. A zkus vydržet. Já vím že je to hrozný, sama jsem myslela že to nezvládnu, ale ono to opravdu přejde. Hold jsou to vedlejší účinky. Jinak, dost podobně jsem měla když jsem to vysadila 🤦🏻 ale nějak jsem se vzwprela že pro to mimčo musím. Uvidíme co se mnou udělá porod
@eliska_mot já samozřejmě vím, že je psát může ale dle mě to hazard je. Bohužel spousta lidí bere psychické problémy na lehkou váhu a odborníky vyhledá až když se stane nějaký malér.
@velkaholka33 Neurol v těhotenství určitě dobrý není. Když už něco tak je bezpečnější Rivotril ale BZD bych jen tak podle sebe neužívala, opravdu si zahráváš.
Mně se poprvé deprese objevily až po porodu, přišly jak blesk z čistého nebe, netušila jsem, co se se mnou děje, přičítala jsem to šestinedělí...ty stavy tady nechci popisovat, ale skončila jsem na tři týdny na psychiatrii, zastavili mi laktaci a nasadili antidepresiva plus jedny na noc, po práškách to bylo ještě horší, chtělo se mi jediné, UMŘÍT. Manžel s miminem za mnou jezdili každý den, ale mně to bylo fuk, nechtěla jsem nikoho vidět, věta, že musím být trpělivá, za tu bych vraždila...přešlo cca 14 dní a já se začala těšit na každou návštěvu, za další týden už jsem byla zpátky doma a užívala si mateřskou, jezdila jsem na pravidelné návštěvy k psychiatričce a za pár měsíců snižovala dávku, po 8 měsících jsem byla bez prášků a šťastná, vydržela jsem rok a půl čistá, pak se přidaly stresy a skončila opět na psychiatrii, tentokrát pouze ambulantně, prý když se jednou deprese u člověka objeví, moc rády se vrací, pokud člověk citlivějšího ražení zažívá dlouhodobější stres, mozku se prostě nedá poručit ☹ Teď užívám přes rok Zoloft a cítím se dobře, druhé dítě bych si moc přála, ale bez prášků to prostě nedám, než zažít znovu to peklo, raději se vzdám druhého dítěte, nebo budu brát udržovací dávku antidepresiv.
@kaneshiro se Zoloftem můžeš klidně mít i druhé dítě. Já jsem u prvního těhotenství AD vysadila ale po porodu jse měla hodně velké problémy. Léky jsem začala zase brát a vše se za pár týdnů srovnalo ( v podstatě jsem to měla hodě podobně jako ty jen jsem to zvládla ambulantně bez hospitalizace ale asi to bylo tím že jsem úzkosti měla už řadu let před tím a nebylo to pro mě nové). U druhého těhotenství už jsem AD nevysazovala a brala je celou dobu těhotenství a vše proběhlo v pohodě, hned po porodu bylo vše ok, žádné depresivní stavy. Jen jsem síky AD ani jedno dítko nekojila, protože kojení zvyšuje možnost poporodních depresí a laktační psychozy. No a dneska mám doma dvě fajn zdravé děti, které vyrostly na UM a jsou naprosto v pohodě. Takže i s AD jdi klidně do druhého dítka pokud se na to cítíš. Beru AD se stejnou účinnou látkou jako ty.
@irena1111 mně právě při první schůzce psychiatrička řekla, že po porodu to může spustit právě kojení a je třeba to zavčas podchytit a kojení ukončit. Já úzkosti nikdy nezažila, takže jsem netušila, co to je, nespala jsem, nešlo mi nic dělat ikdyž jsem sebevíc chtěla, nezvládla jsem se ani učesat, uvařit, jít s kočárkem na nákup, procházku...člověk, který to na vlastní kůži nezažil, tak nepochopí, já jsem se ze začátku hrozně styděla, protože někteří lidé berou psychiatrii jako cvokárnu nebo blázinec, ale ta úleva, když je člověku zase fajn je k nezaplacení.
@kaneshiro jj to je bohužel stále takový nezdravý náhled lidí na tuhle věc. Kdo jde k psychiatrovi je prostě cvok a hotovo. Ale já třeba se s úzkostnou poruchou léčím už víc než 20 let a jako cvok si opravdu nepřipadám. Psychiatr je lékař jako každý jiný a pokud mi může pomoci tak nemám důvod k němu nechodit. Já jsem po prvním porodu měla problémy s tím že jsem k dceři prostě nic necítila, měla jsem takové pocity jako že tu mám nějaké dítě a musím se o něj postarat ale láska, něha a td. to prostě nebylo. Jakmile jsem zase začala brát AD tak se to během pár týdnů srovnalo a vše jsem si začala naplno užívat. U druhého těhu už jsem AD brala a nekojila jsem hned od porodu a pocity byly hned od začátku jak mají být. Díky AD mohu vést normální život a dneska už po několika pokusech o vysazení vím, že je budu brát zřejmě trvale ale nijak mi to nevadí. Mám minimální dávku a je to dle mě lepší než to roky přecházet a prát se s tím sama a pak skončit na nějakých silných lécích a s těžkými depresemi.
@kaneshiro
@irena1111
Holky, jste úžasný, jak jste to zvládly. A je fakt, že kdo nezažil, ten to nikdy nemůže pochopit. Věta mojí mamky "a z čeho máš deprese, vždyť máš krásnou holčičku a jste zdravé", to by mě kleplo ☹. Nepochopení okolí je fakt síla, tak se s tím člověk radši nikde moc nešíří. Hlavně, aby alespoň partner fungoval a chápal. Někdy je to fakt těžká zkouška vztahu, asi to známe všechny. Souhlasím, že psychiatr je také doktor, jako jakýkoliv jiný. A myslím, že kdo AD nebere a má k tomu průpovídky, tak ten by je možná brát měl, jen nemá odvahu své problémy řešit a radši trpí a žije v úzkostech. My si ráno zobneme tabletku a je nám fajn 🙂
Holky, kdyz už to tady tak řešíme. Jste tu některá která jste Cipralex nebo podobně v té hu vysadily? Uzivala jsem 10mg denně, když jsem zjistila že jsem tehu tak jsem týden brala půlku, pak jsem ho vysadila úplně. Nebylo to ideální, dva týdny byly šílený ale dobrý.. Občas mě něco přepadne ale jakztakz se to dá. Spíš by mě zajímalo co pp porodu, mám to v porodnici říct nebo jen kdyby mi bylo,, zle,,?
Taky jsem pres tehotenstvi brala quetiapin. Akurat jsem nemohla kojit. Az kdyz dcera mela 15 m vysadila jsem. A co cert nechtel po 1,5 roku kdy jsem byla cista, opet beru AD, za vsechno mohl stres, starosti, do toho uz pres rok se nam nedari, v rodine tehotenstvi a porod. Vsechno me slozilo, deprese me zaad prisla nicit.
@nikaak zpocatku mi to nedochazelo, pricitala jsem to unave, nevyspani, celkovemu vycerpani. Coz me dost vyvadelo z miry. Pote jsem si uvedomila, ze jsem si prosla poporodnim blues. Zvladla jsem to obdobi, doktorka me pochvalila, ze jsem zprekonala i toto hoodne tezke obdobi. Manzel byl mou oporou, pomahal mi.

@velkaholka33 zkus to bez Neurolu, ale ty AD vydrž brát, bude to lepší, uvidíš! Jak psaly holky, trvá nějakou dobu, než začnou zabírat, taky s tím mám zkušenosti, brala jsem v těhotenství Zoloft, (ten se může i u kojení, jen se musí dodržovat určité rozestupy od kojení) a než začal zabírat (první úleva cca po 14 dnech, větší účinky až po třech týdnech), tak to bylo šílený, věřím, že ti je hrozně, ale snaž se vydržet a pak se ti hodně uleví a budeš si těhotenství užívat😉 Hodně mi pomáhalo nebýt sama, ale pořád s někým, jinak jsem se v tom pořád plácala dokola....hodně důležitá je podpora partnera, rodiny....jak bude líp, budeš to zvládat sama. Já jsem začala v posledním trimestru snižovat dávku pod dohledem psychiatričky (na tvém místě bych se určitě k nějaké objednala, obvodní lékařka s tím přece jen nemá takové zkušenosti) a do porodu jsem vysadila úplně a naštěstí to bylo OK🙂 Určitě to zvládneš, jde jen o to vydržet těch pár dnů, než to zabere. Ono i ze začátku máš pocit, že ti je špatně po těch AD, ale často je to spíše tím, že ti je špatně z těch úzkostí a depresí- než AD zaberou, tak se to nezlepšuje, ale potom určitě bude. Drž se!