Hermelín ano nebo ne v těhotenství?
Ahoj holky jsem ve 4tt a chci se zeptat jak to je s hermelínem? Teď sem ztrestala celou krabičku a dočetla sem se že je to nezdravé? Co je na tom pravdy? Děkuji 🙂
@histerka1994 Lepší tepelně zpracované, já si dělávala na pánvi s vajíčkem, miluju tyto sýry a výjimečně jsem zhřešila, po porodu jsem se vrhla na nivu, hrozně mi chyběla. Pokud je z pasterizovaného mléka, neměl by být problém, ale asi je dobré s mírou.
Taveňáky my nejíme vůbec, ty jsou vyloženě nezdravé, jak píše paní výše.
@histerka1994 Jen si dej a nestresuj se. Nejdou vhodné nepasterizované sýry, ale ty bys sehnala asi leda tak v sýrárně, ty v supermarketech nemívají.
Já jsem na hermelínech jela. Hlavně z trouby. Teď už je tolik nevyhledavam jak sem jim měla dostatek
@histerka1994 úplně v pohodě ... když je chuť .... Právě jsem jeden dojedla 😊
Hermelín klidně, je to penicilín v podstatě, možná bych to moc nepřeháněla. Já jsem spíš nejedla zrající sýry z Italského obchodu...
hermelin klido pido ,jak už tu zaznělo- nejsou vhodný jenom výrobky z nepasterizovanyho mlika. s plisnema nepřehánět, ale plísní je třeba v buracich víc než v hermosi. ;) jednou,dvakrát za tejden podle mě v poho;)
Hermelín i nivu mám ráda, dávala jsem si v prvním trimestru i teď později. Neřeším to ani vzhledem ke své alergii na penicilin. Tělo to zvládá v pohodě
@histerka1994 ale jo, jasně. dvě kila toho nesníš. jsou horší věci v těhu než hermeíln 🙂
já to tedy jím v i nivu v těhotenství jako předtím... nivu jsem tedy měla jen dvakrát.. a vyhybám se spíš jídlům ze stánků atd, to mi přijde horší. Ale sýr který sama koupím skladuji a zpracuji tak vidím jestli je ok
Ja bych byla opatrna na nepriginaly z lidlu atd, klasický český hermelin bych s rozumem dala
Cele tehotenstvi jim vsechno bez rozdilu jako predtim (vc.tataraku v overene!restauraci) a jsme v poradku, nic zleho se memu telu nebo miminku nedeje. Samozrejme - vseho s mirou. Spis je potreba dodrzovat zakladni hygienicka pravidla a tepelnou upravu potravin.
@histerka1994 když máš chuť tak si klidně dej. Já jedla i tataraka s topinkami a v pohodě. Jen se toho nespí jist hodně. Ale čas od času klidně. Ono to neublíží ani tobě ani miminku
Tak ja nevim, ale ja v tehu svuj jidelnik nemenila, takze jsem absolutne neresila nejake pasterizovane, ci nepasterizovane syry, kor kdyz je miluju. A svete div se holka zcela zdrava a jeste jsem prenasela.
Já jsem se tedy na to ptala gynekologa a řekl mi, že sýry s plísní jedině po tepelné úpravě a ještě omezeně. Takže hermelín do trouby🙂
Zrající sýry, sýry s plísní i korbaciky a pod. v sobě mohou obsahovat listerii, která je v těhotenství hodně nebezpečná, vyvolává potrat, předčasný porod, může poškodit plod. Stačí si do googlu zadat listerióza v těhotenství. Já se sýrům v těhu obloukem vyhýbala a pila pouze trvanlivé mléko, případně tvaroh. Veškerou zeleninu jsem jedla tepelně upravenou, nebo opravdu důkladně umytou, stejně tak maso, jen dobře tepelně upravené a restaurace jsem raději vynechala.
@ptacatko01 ale listerie by se měla objevovat jen v nepasterizovanejch výrobkách, no ne?
Hermelín z pasterizovaného mléka čerstvě načatý z ledničky by měl být bezpečný. Pokud není čerstvě načatý (třeba pokud je na chlebíčkách apod.) nebo si nejsi jistá jestli je z pasterizovaného mléka tak jen po tepelné úpravě.
Obecně se v těhu doporučuje vyhýbat se všem výrobkům z nepasterizovaného mléka, nedostatečně tepelně upraveným vajíčkům a masu. Všechno by mělo být čerstvé, nedoporučují se ani pihřívaná jídla (třeba na rautu, pokud tam jsou dlouho), žádné majonézové pomazánky ani jiné věci tohoto charakteru z lahůdek. Důvodem je roziko listeriózy a salmonelózy.
V těhotenství máš sníženou imunitu, takže i pokud si ostatní dávají s tebou a nic jim potom není, ty se nakazit můžeš a miminku to může ublížit.
Od spousty lidí uslyšíš věci jako - "když si to dáš čas od času tak se nic nestane". Prd! Můžeš se tím cpát denně, ale mít kliku že je všechno sterilní a nic se nestane. Můžeš "zhřešit" jednou, ale zrovna mít smůlu že je potravina kontaminovaná a máš na problém zaděláno.
@normalnimatka Kontaminovat se můžou i potraviny původně pasterizované (pokud jsou delší dobu otevřené nebo nechané v teple).
Bohužel i pasterizované mohou obsahovat listerii, původně sice pasterizované jsou, ale kontaminovat se můžou při dalších postupech výroby či balení. Já bych na rady typu, když jíš s mírou nic se nestane, nebo když si dáš kousek tak to nevadí, opravdu nedala. Stačí kousek s listerií a průser je na světě. Je lepší se po dobu těhotenství omezit, než pak litovat.
@amenophus hmhm, zajímavý. a tak pak jsou potenciálním strašákem všechny sýry, ne? nejen plísňáky.
@histerka1994 tepelne opracovany je ok, netepelne opracovany je na Tvem zvazeni. Za a plisen na povrchu a za b tyto typy syru maji nebezpeci listeriozy. Ale tu muzes capnout i jinak, je to sice nepravdepodobne, ale moznost tady je. Hermelin je vicemene bezpecny, horsi to je s temi francouzskymi syry. Ja osobne v tehu hermelin nejim (krom tepelne ooracovaneho), ale jinak to zalezi na Tobe 😉
@normalnimatka Tvrdé sýry typu parmazán údajně ne (v takhle vyzrálých už se nemá jak pomnožit) - ale jakékoliv měkké sýry, smetana, tvaroh, ... jo, no.
@amenophus hm, ale to bys zas nemohla jíst skoro nic mlíčnýho...mlíko, jogurty, smetany, tvarohy...
Holky já se teda dost divím, že se vám to chce riskovat, co já vím tak asi jak píše
@amenophus
Tyo a tatarák dokonce no tak to je mazec..tam navíc hrozí i toxoplazmoza..😲
Mě to nepřijde tak hrozný se na pár měsíců omezit..mlíko a jogurty jsou ok tak holt si nedám pár delikates mno jako to mě fakt nezabije, ale dítě..
Dej si, dokud můžeš 😊 začne ti byt třeba spatne a nesnis nic tři měsíce 😀
Já jediné, co omezila, nebo spíš úplne vynechala je sushi, i když mi chybi tak, že mám chuť zuzlat rybičky v akváriu .. 😃.. a samozřejme tatarak a ještě tunaka v konzervě, to se nekde dočetl přítel, že je špatný a odmítá mi ho kupovat 😃, dam ho do košíku a on ho vyndá, tak jsem to vzdala 😃 Jen v 21 tt, tak mam pulku za sebou, tak se už těším po porodu !! 😃 sushi a tuňák! 😃
@normalnimatka mohla, jen se musí skladovat v ledničce a sníst hned jak se načnou 😉
@amenophus tak mlíko, tvaroh, smetana...to nejsou věci, který vypiju nebo snim na posezení:D
Nezjišťuju si na internetu co můžu a co ne a prostě jím úplně všechno co chci. Mám za sebou dvě těhotenství, momentálně prožívám třetí a nikdy nebyl s ničím problém.. těhotenství není nemoc. Listerioza je vzácná, horší je se stresovat 😉

@histerka1994 ahoj, ono celkove neni dobre do sebe prat plisne, i kdyz jsou umele a spesl vypestovane. V tehu bych to s tim neprehanela, ale urco jsem jeden hermous a kousek nivy za cele tehu mela a dobry. Horsi jsou mazaci syry, ty maji v sobe soli, co rozkladaji kosti, odvapnuji je, takze ty urcite ne, ani pri kojeni je nejim.