Nevycházím s tchýní v těhotenství. Co mám dělat?
Ahoj. Potřebuju poradit. Moje tchyně je naprosto hrozná. Kdysi jsme měly spolu hodně velké problémy, pak se to srovnalo, ale teď co jsem těhotná tak se zase předvádí. Nebudu rozepisovat vše, ale co mě štve nejvíc... Ptala se mě s výsměchem jestli už zvracím atd. Já ji řekla, že mi na nevolnosti pomáhá, když si něco malého zkousnu. Třeba suchý rohlík, mandarinku. A ona se začla nechutně šklebit že takhle budu mít malého buřtíka. A že se zblázním až budu rodit pětikilové dítě. Obrečela jsem to, s manželem jsem se pohádala, a život šel dál. Ale tuhle jsme byli za tchyní zas. Ráno před 8.hod. jsem měla suchý rohlík, a tak kolem poledne jsem měla hrozný hlad, že mi bylo blbě a mdlo. A na oběd jsem se mohla dostat až bůhví kdy. Tak jsem si koupila 15 dkg salátu a dva rohlíky. Když to viděla tchyně, začala že nějak moc jím, a zase že budeme mít tlustý dítě. Přitom ani nevěděla jestli jsem ten den snídala. Manžel jí sice řekl že jíst musím a že budeme mít normální dítě, ale ona si mele svoje že prostě porodím buřtíka. A manžel mě pak dodělal když se zeptal kolik
jsem snědla rohlíků. Sice mi řekl že se ptal ze zajímavosti, ale myslím že tchyně do něj hustila. Přitom se nijak nepřejídám, jen jím normálně snídani, oběd, něco malého k večeři, a mezi těmito jídly něco malého, například tu mandarinku, nebo jogurt. Zdá se mi přijatelnější si něco zobnout než aby mi bylo neuvěřitelně zle. A sladké jako sušenky, čokolády nejím vůbec. Jenže teď jsem tak vystresovaná, že se bojím si dát něco k jídlu, aby si manžel nezačal myslet, že moc žeru. Jsem na začátku třetího měsíce, je pro mě těhotenství velmi těžké období, ať už na nevolnosti ale i po psychické stránce, a ta tchyně mě naprosto dodělává. Co mám dělat?
Dve těhotenství, jedno dítě přes 4 kg, druhé lehce pod. U prvního jsem žrala jak urvana z řetězu a to především to nezdravé. 25 kg navíc a na konci šestinedělí byly všechny pryč. Druhé těhotenství, že se budu hlídat, aby to nedopadlo jak minule. Ač jsem se fakt svědomitě snažila, opět přes 20 kg. :D Jsou dávno pryč. Na všechno se vykašli a jeh, co tělo a chutě žádají. Na hubnutí máš pak celý zbytek života. Na dítě to vliv nemá. Úplně s klidem bych si před ní i přes chlapem doprala a s úsměvem na všechny poznámky odpovídala "no a co". 🙂
@klea81 No já teda u obou těhotenství v prvním trimestru taky jedla všelijak, hlavně abych do sebe něco dostala. Při zvracení 6x denně a víc jsem byla ráda, že jsem ráda a neřešila rohlíky. Dítě si bere všechny potřebné živiny z těla matky a strádá nanejvýš to tělo, které to případně má prostor dohnat v dalších trimestrech. Já jsem vždycky v prvním trimestru 3-4 kg zhubla a pak, jakmile se mi udělalo dobře a začala jsem jíst vyváženě, začala jsem nabírat. Celkový přírůstek 10-15 kg, ale těsně po porodu jsem měla u prvního plus dvě kila, u druhého jsem byla na nule proti výchozímu stavu. Oba kluci přes 3,5 kg, zdraví.
Nezpochybňuji zdravé a vyvážené stravování, ale upřímně, v prvním trimestru s nevolnostmi bych zakladatelce radila hlavně pohodu a jíst tak, aby jí to s ohledem na nevolnosti vyhovovalo co nejvíc. Pro tuto chvíli si nelámat hlavu zdravou výživou, na tu bude ještě prostor. Mně jednu chvíli proti nevolnostem pomáhala čerstvě mačkaná pomerančová šťáva, pak se to přehouplo ke studené vodě, asi týden zabíraly hašlerky a asi čtyři týdny z celkových cca 10 týdnů nevolností nezabíralo vůbec nic. Co celou tu dobu aspoň trochu ulevovalo, bylo ujídání právě těch rohlíků nebo piškotů - po kouskách a skoro pořád.
Ze si z toho vubec delas nervy..nechapu.poslat do prdele a nestykat se s ni..ani bych takoveho cloveka NEztrpela na navsteve v porodnici apod.letela by jak namydlenej blesk!zas nevim co tvuj manzel,ale manzel by mel stat pri tobe neee proti tobe.kdyby manzel byl mamanek,tak by to ve vztahu u me byl velkej problem,ktery bych resila!jsi dospela,takze pouzivej selsky rozum..budes mit dite!
@tulikiss moje tchyne ma mindraky cely zivot, kdybyste vsichni videli co predvadela ze zacatku, no bylo to na rozvod. Ona porad ze je jeji synacek mamanek, to opravdu byl, ja ho z toho behem 7 let dostala, a ona zacina nanovo ☹
@evka_slovenska Manzel mi rika ze si s ni promluvi, ale az bude v poradku (byla na malym zakroku se zilama, nema ani neschopenku, ale pred mym manzelem vyvadi jak byla na operaci, pritom to byl ambulantni zakrok), no a tak ze ted ji nechce stresovat, a ze ji je 70 tak nechce aby mela infarkt. Ale ze ja se stresuju, to asi nevadi. Je tezky ze on se nikdy vlastni mame nepostavil... ☹ budu muset ja asi vybouchnout a poslat ji nekam, jen mam obavy co to udela s mym manzelem.
@klea81 Fuj ovesnou kasi a podobny obiloviny jsem nesnasela cely zivot, natoz ted. Vlasak to opravdu nebyl. Ale i kdyby, kdyz mam na neco hroznou chut, proc bych jedla neco jineho? Ja to mam prechodny, dva dny se muzu umlatit po salat s rohlikama, dalsi dva dny po mandarinkach, dalsi dva zas nemam dost zeleniny...
@zizibou Nejhorsi je ze vlastni deti si vychovat neumela, muj manzel ma priserne stravovaci navyky, ze ji jednou denne (a to az vecer), no a baba si asi mysli ze tak budu zit taky nebo co. Ja mam hrozny nevolnosti, jsem hrozne unavena atd, a vzdy kdyz se najim tak mi je dobre a muzu normalne fungovat, tak nevim proc ji to tak vadi...
@princezna8 tak je už stará..tak ty její názory budou taky někde jinde😆😆. Vlastně by to mohla být tvoje babička. Neřeš ji, užívej si těhotenství a jez, na co máš chuť, resp. co ti tělo dovolí. Já si to užívala. Já jedla a jedla. Nahoře asi 12kg, z toho prcek měl 3885g😄
@princezna8 Buď úplně v klidu, cpi se tím, na co máš chuť. Já jsem třeba před otěhotněním snidala jedině kaše (vločkové, krupicové, jáhlové...). S těhotenstvím jsem nesnesla i tu vůni při vaření, takže rohlíky a piškoty to jistily. Nabrala jsem 19, holka 3,2kg a já po šestinedělí +2, po 1 roce -3. Jediné, co mě děsí v té souvislosti je, že holka miluje rohlíky i teď a kaše nechce vůbec. Takže nějaká zdravější strava v batolecím věku je u nás ovoce a zelenina. Ráda bych, aby najela na kaše, ale ona ne. Než sníst kaši, tak je o hladu. A vzhledem k tomu, že je hubeňour, tak jsem šťastná i za ten rohlík s máslem a miskou malin/borůvek/ostružin/jahod. Tchýni nastav mantinely a manžela srovnej, jinak ti za chvíli budou kecat i do polohy při porodu nebo kojení.
@denny27 Jsem ve třetím měsíci a mám o půl kila víc.
@princezna8 kamarádka přibrala v těhotenství 35 kg a dítě bylo nedonošené 🙂 takze se na tchyni vyser, jez na co mas chuť a kdy máš chuť a hotovo. Zadelava si na to, ze nebude vnouce vidat...
Tchýně kecá z hladu🙂. Kup jí pár rohlíků🙂.
@klea81 já první začátky přežívala jen na rohlíkách a piškotech.v žaludku nic pevné nezůstává,to vím,ale.Mě pomáhalo když jsem si kousla piškotu i v noci když jsem vstávala ke starší dcerce a jak jsem vstala z postele tak mi bylo zle.
@princezna8 No muze si vybrat...maminka uz tu dlouho nebude a vlastni rodinu si kvuli ni necha rozpadnout?Za par let by zaplakal...no heeeerecka to bude dobra.A manipulatorka 🙂 Asi si mas na ni trenovat trpelivost 🙂
Jinak na tuhle generaci platí autority, takže bych jí v klidu řekla, že ti to nakázal doktor, jíst průběžně, že bys mohla třeba omdlít. Když bude mít poznámky, tak bych jí nějakou omdlívačku předvedla....
Ta je teda na odstřel. Je určitě těžký si to nebrat, když blbne i manžel. Nevídej se s ní. Ať si to vyžírá manžel. Kdyz nebude mít tchýně informace, nemůže kafrat. Tak to děláme my. Akorát u nás je to bábina. Bydlí v přízemí a je jí 80. Co ta dokáže dělat za cirkus...
Ja jedla dle chuti od vseho. Nenech si mluvit do mnozstvi, spis by bylo dobre se zamerit na vyvazenost stravy. Ale to je taky jen a jen tvoje vec, tchyne do toho nema co mluvit. Odpalkujte tchyni s partnerem poradne. Treba: ale vy sama jite nezdrave, koukejte, co mate na taliri, peklo, prece nechcete, aby byl nas burtik bez babicky😉
@lida9 přesně toto jsem chtěla napsat!
@princezna8 jíst musíš a děláš to dobře - raději často v malých dávkách. Jak bude mimčo růst, bude ti utiskovat i žaludek. Já ve 3.trim nezvládla sníst oběd - dala jsem si polivku, za 2h malou porci druhého a za další 2h znova 😆. Přibrala jsem 15 kg (z původních 55kg) dcera měla 2,9kg a já vše shodila během asi 2 měsíců. A to jsem po porodu doslova žrala!!! Na snídani mi manžel chystal 2 krajíce chleba, hrnek kafe s mlíkem, hrnek 0,5l čaje a to jsem nikdy pořádně nesnídala.
Takový ten pocit, kdy se prázdný žaludek povážlivě houpe, člověk stojí bezradně před lednicí a fakt si v ní nemůže nic vybrat, protože z pohledu na jakékoliv jídlo se mu ještě víc navaluje. Mne vždycky zachránilo kakao a piškoty. 👍😝
Proč ji resis?! Pošli ji někam. Je to tvá věc,co jis a v jakém množství. Vůbec bych její řeči neřešila. Tchyně vypadá jako modelka,ze řeší tvoji stravu? Bože,to me tak rozcililo?!!!!! Některý tchýně jsou fakt zlo!
@mirinda35 Kdyby ale aspon koukala co jim,ale ono ji vadi ze vubec jim. Ona vidi problem i v blbe mandarince.
@pratensis Taky to znam ty "zapachy" co jsem nikdy necitila. Pro me je ted problem vsechno, nejen nas zakrsly kralik, ale i treba lak na vlasy. Ten jsem musela prestat pouzivat protoze se mi z toho neskutecne zveda zaludek ☹
Hele,moje tchyne kolikrat mele blbosti,no boze,tak at si rika co chce.Nedavno to videla kamaradka,pak mi rekla,ze nechape,jak to můžu tak dokonale ignorovat ,-)no můžu mám si kuli tomu kazit naladu?ji nezmenim,tak at si rika co chce,ona je spokojena,ze si rekla co chce,ja ji vidim jednou za mesic,tak ty dve hodky proste vypnu hlavu..
At nekouka. Fakt se s ni nestykej. Akorát se budeš stresovat a to je pro dítě horší než nejakej blbej rohlík. Jen baštu na co mas chuť,dopravej si
Jeden syn 3050g a druhý 3000g. Cpala jsem se od rána do večera vesměs všechno. Sladký, slaný... U druhého jsem měla občas ráno taky nevolnosti, tak jsem jídlo přizpůsobila jak mi zrovna bylo. Tvoje tchýně je kráva s prominutím. Na jez se co potřebuješ a jak potřebuješ. Četla jsem, že jsi stále v prvním trimestru a to je obzvlášť důležité aby si byla v klidu a nestresovala se. Takže se na ní vyprdni. Mám doma něco podobného, sice mi nehlídá stravu, ale kecá mi do výchovy a co a jak mám dělat. Já s tchýní bydlím v jednom baráku, takže soucítím s tebou. Přeji pevné nervy.
Necetla jsem rady ostatnich, ale vyprdla bych se uplne na ni. Navic si myslim, ze jaky dite bude neni az tak o tom, co jis (o o si z tebe v, tahne co potrebuje). Treba ja se velkyho dost bala a cely tehu jsem jedla skoro jen salaty. Malej mel 4 kg. U druhyho jsem si rekla, ze na to prdim a jedla jsem normalne, spis hodne a rozhodne vic sladkyho.. A syn vazil 3,6.. Takze asi tak.
A to vás vůbec nepohostila, když jste byli u ní a musela sis jít koupit rohlíky a salát? 😲 Už tím bych ji pořádně setřela. Případně ať ti teda ukáže čím se ideálně stravovat, uvidíš, jaká z ní budou padat "moudra". Jinými slovy, poslala bych ji velkým obloukem do ... kam patří. A jenom doufám, že od ní bydlíte dost daleko, aby pak s jejími "školeními" nechodil obden. Jak nakládat s dítětem apod. Znám nejeden případ, kdy takové tchýně manželství dovedly k rozvodu, bohužel. 😣

Ahoj, tak tohle ti vůbec nezávidím. I já mám tchýni krávu😒 ale s manželem jsem si to vyříkala hned ze začátku a ji jsem to také řekla do očí že mi k srdci nepřirostla o to jsem byla také těhotná jezdím tam ze slušnosti max 2 do roka. A to že ti řekne že moc jíš je jen tvoje věc v těhotenství jíst musíš můžeš si ještě ublížit. A na ní se vyprdni. Bude to tvoje miminko