icon

Otec v 54 letech?

zanetdm
2. únor 2021

Ahoj holky
Neplánovaně jsem zjistila že jsem těhotná máme doma už dva kluky 8 a 5 let. Manželovi je 54 let. Na miminko se těší, ale nevím jestli to už na něho nebude moc. Já sama jsem s otcem nevyrůstala, odešel když jsem byla malá, tak si někdy říkám že lepší nějaký táta než žádný. Je mi jasné že v diskuzi to za mě nikdo nerozhodne, jen mě zajímá jestli třeba nemá někdo podobnou zkušenost.
Co myslíte vy?díky za rady.

Strana
z4
zanetdm
autor
5. únor 2021

@pepickovapavlinka to je pravda a ten byl ještě snad o 10let starší než manžel . A jaké má fajn dcery 🙂

andelka
5. únor 2021

@zanetdm taky už je po smrti a holky ještě malé. Manželka mladší o 30 let. A o jeho angažovanosti ve výchově dost pochybuju. Navíc nemůžete srovnávat božského Káju a obyčejné chlapy.

pepickovapavlinka
5. únor 2021

@zanetdm přesně tak přece jen u chlapů je to jiné jak u nás ženských.Pokud se vyloženě na miminko těší neupírala bych mu to 😉

zanetdm
autor
5. únor 2021

@andelka samozřejmě jsou holky malé a myslím si že jeho žena je šťastná že má takový prima holky než být sama a pochybuji o tom že se ve výchově angažují i mladší chlapy . Proč bych nemohla srovnávat? Roky jsou všude stejné at je to obyčejný chlap nebo Karel Gott.

madbetka
5. únor 2021

@zanetdm No ale Karel Gott fakt není dobrým příkladem toho, že je v pohodě, aby takhle staří chlapi měli děti. Kolik těm holkám bylo, když zemřel? Jak dlouho byl už nemocný? To z jeho strany nemohla být plnohodnotná výchova, to mi nikdo nevymluví.

Plánovaně je to podle mě v tomto věku šílenství, ale když už se stalo, tak prostě bude otcem v 54 letech a bude to muset zvládnout. Můj taťka je jen o rok starší, s dětmi si prohraje, dělá s nimi všechno možné, zbožňuje je, ale taky dodává, že doma už by to nechtěl, že by to nezvládl a že je rád, že tyhle může vrátit 😀

te_reza
5. únor 2021

@madbetka taky si myslím, on ty holky zabezpečil hlavně po finanční stránce

Jinak ve středu ve výměně byly páry 50+ s puberťákama a fakt jsem ráda, že se mě to netýká 😁

andelka
5. únor 2021

@zanetdm no to teda nejsou. Je to úplně jiná situace. A pořád je větší pravděpodobnost,že výchovu bude zvládat čtyřicátník než sedesatnik. Fyzicky, psychicky.
Jediná výhoda u něj byly a jsou finance.

@madbetka holky v pubertě. Táta jim bude strašně chybět. Ano, on si to mohl dovolit, a samozřejmě je lepší žít,i když drtivou většinu života bez otce,než vůbec,ale přišlo mi to strašně smutné. Mladá vdova, malé holky..ach jo. Bohužel bylo mu 80, na chlapa velmi slušný věk. A bohužel ani božský Kája nemůže žít věčně.
Dobrovolně plánované bych do toho nešla. Ale když už se stalo, tak co už. Teď je pozdě nad tím špekulovat.

@te_reza taky jsme se rozhodli ještě pro dítě na pro nás poslední chvíli. V 50 bude nejmladšímu synovi 15. Starší tři děti už budou dospělé, samostatné, tak snad to zvládneme.

madbetka
5. únor 2021

@andelka Přesně tak, taky mi jich bylo moc líto. Ony mají tu "výhodu", že po smrti jejich táty nemusí maminka řešit, jak je uživí. Ale táta jim chybět bude.
Když se stane, není to konec světa, dneska 50 není žádný věk. Ale znát to na té výchově rozhodně je. Mému taťkovi bylo 38, když se narodila nejmladší sestra, takže mu bylo 50, když jí bylo 12. A je znát, že na ni už prostě tolik síly nemají 🙂

zanetdm
autor
5. únor 2021

Určitě máte pravdu , ale mít to třeba s chlapem kterému je 30 tak málo který unese 3 děti a jde hledat jinam znám spoustu takových případů. Takže raději milujícího tátu a věrného manžela. 😁

orisek56
5. únor 2021

Je krásné basnit o tom, když si 50 nik pořídí dítě, jak je to uzasne. Nikomu to neberu. Ovšem když si uvaže takový závazek v tomto věku na krk, tak mu musí dojít i zcela jiste nepopiratelné fakty a to ty, že nejlepší roky už opravdu má za sebou, kondice nekondice. Věk je neúprosný s žít současným okamzikem a nezamyslet se nad budoucnosti je dosti sobecke, hlavně vůči tomu decku. Myšlenka blížícího se stáří se tak nějak násilné odsouvá někam do podvědomí a nechává se uspat s nadějí, že je ještě určitě tak 15 let čas a klid... Ale ten věk nikam do šuplíku nezavřeme...uvedu příklad....Za dalších 5 let.... 55 , co je 5 let, to je věk dítěte od narození do školky.... Kolik z nás si vždy posteskne, jak strašně to uteklo a už caparte jde do školy.... Dalších 5 let... To máme 60 let.... Za dalších 5 let jen dítě v pětce, to máme pouhých 5 zim, 5 letních prázdnin.... Za dalších 5 let.... Dítě vychází ze základky a potřebuje kromě rozletu na budoucí povolání i rozlet a jednu z největších opor rodičů, kluci budou mít zrovna střet nejsilnější puberty, holky randit s emočně nevyváženou citovou bouří, kterou budou chtít s někým rozebírat ... Kolik bude otci v té době? 70 let....opravdu bude mít každý v 70 letech zrovna na toto energii a hlavně chuť? Bude tak aktivní po psychické stránce, že to ustojí tak, aby to bylo ku prospěchu rozvoje duše polodospeleho jedince? Já třeba u sebe vím a cítím, že já už v 70 budu chtít jen okopávat zahrádku a rozmazlovat vnoučata....(hlavne bez nutnosti vychovavat.) Když si ty etapy rozdělím na každých jednotlivých 5 let... Tak je to docela fofr a uteče to rychle. Uprimne... Mému otci je letos 60, mě bude 30 a jsem opravdu rada, že mě měl jako mladší..nejde jen o fyzickou stránku ale hlavně o tu duševní, protože ta se se vzdálenějším věkem přiblížit nedá a velký věkový rozdil vůči potomkům je opravdu znat hlavně v generační linii. Jasně, aktivní 60 nik může překvapit po zdravotní stránce, ale stejně bude už generačně spise vzdalen postpubertalnim požadavkům. Pro mě docela na zamýšlenou byla středeční Výměna manželek, kde jsem si nemohla pomoci, ale ten rozdíl mezi rodiči a dětmi triskal přímo do očí...a nejde ani tak o fyzickou jako tu ne úplně už spojenou psychickou rodinnou symbiózu, či jak to vysvetlit. Co se týče výrazně mladší partnerky, tak je to její problém. Ten kdo si najde o dost staršího partnera, tak asi počítá s tím, ze tam to vzájemné plynule stárnutí jaksi nebude, a že bude přeci jen o pár let dříve pečovatelkou. Jasně, někdo namítne, že výjimka potvrzuje pravidlo a může se nedejbože cokoliv stát v mladším věku a vy se budete muset postarat o 30 letého vozíčkáře. Nebo se může něco stát mladšímu z páru, to je pak ale pro toho výrazně staršího partnera opravdu vyzva, jestli bude mít dostatek sil se o mladšího postarat.
Ovšem abych se vrátila k tobě zakladatelko... Je zcela zbytečne přemýšlet nad tím, co by kdyby, teda pokud neuvažujes nad potratem.... Protože už dítě cekate. Pokud jste to nečekali a chránili se, tak se to asi z nějakého důvodu stát mělo, tím pádem bych spíše přemýšlela nad tím, jak to uzpůsobit do budoucna, aby to dítě vytěžilo co nejvíc z otce a otec z něho, protože jednou přijde ta nemilá myšlenka, kdy si dítě posteskne, proč nema toho tátu mladšího, že by potřeboval to s ním a tamto (mame to v příbuzenstvu) Jiná rada asi není.

madbetka
5. únor 2021

@zanetdm No vidíš, mému manželovi ještě 30 ani není, máme 3 děti a je báječný táta. Myslíš, že starší chlapi jsou automaticky věrní? Může ti utéct úplně stejně, tohle o věku fakt není.
Ale to, co zvládne nebo nezvládne v péči o dítě, to už o věku může být hodně.
Každopádně když už jsi těhotná, tak moc nechápu, co řešíš. Prostě budete mít miminko a my vám můžeme jen držet palce, ať to manžel bez problémů zvládne a dožije se aspoň maturity 🙂

orisek56
5. únor 2021

@madbetka taky chceme ještě třetího prcka, mému muzi je 35 , ale chceme to dotáhnout do 40 ky, tedy u mě max 35-37 dal už bych nesla, ani kdyby to třetí se nedarilo. Já to mám nastaveny trochu jinak a přes 40 ku těhotenství už táhnout nechci.

andelka
5. únor 2021

@zanetdm tak stačilo by kdyby mu bylo 30-40. Mému je 37 a máme dohromady čtyři. O tom jestli chlap zvládne děti nerozhoduje ani tak věk,jako jiné věci. Někteří jsou fajn partneři a tatove už chvíli po 20. Jiní ani ve 40

te_reza
5. únor 2021

@orisek56 máš pravdu, mě měl táta v 28, kámoška je o půl roku starší ale její táta ji měl pozdě, teď mu táhne na 80 a jí je 33 a roky, roky!!! o něm mluví jako o důchodci. Prostě věk člověk nezapře

orisek56
5. únor 2021

@te_reza ono i jde o ty myšlenkový pochody. Já mám vlastně na co vzpominat. S mámou kvůli její povaze to není žádná hitparáda, da se rict, ze mi spoustu věcí vynahradila tatova ségra, moje teta, která je od něho jen o 3 roky, ale s tatou mám spoustu zážitků, a teď v 60 už ho zlobí zdraví... Různé záněty, covid, probudila se genetická vada zraku, která mě čeká asi taky, protože se dědí. A to je poměrně aktivní pořád maká. Ale už to začíná haprovat to zdravi.

izz76
5. únor 2021

@zanetdm Myslím si, že tvůj manžel nemá úplně ideální věk na to aby se stal otcem, ale co už ted řešit, když jsi těhotná.. Na život není žádný správný recept, doma malé děti máte, takže manžel asi ví co ho čeká a pokud ho děti baví a věnuje se jim, tak další přírůstek nebude žádná velká změna.. Dost důležité v téhle situaci je, jak jste finančně zajisteny,čím.se živíte, protože například schanet práci řešit a jak uzivim 3deti je v 60 náročnější než ve 40..

zelenaesmolda
5. únor 2021

@zanetdm nesla bych do toho.Rodice me meli pozde a neni o co stat.

zanetdm
autor
6. únor 2021

Ahoj holky všem moc díky za rady i podporu 🙂 Uz jsem rozhodnutá 😏. Já jsem vyrůstala bez otce můj otec měl hodně blízko k alkoholu měl jinou rodinu k nám přišel jednou za měsíc večer úplně na mol vypil všechno co jsme měli doma a odpotacel se domů o mě nikdy moc zájem nejevil. Ale i když byl takový jaký byl vždy jsem měla radost že přišel a v tu chvíli bych byla šťastná kdyby táta zůstal s námi doma.Bylo mi asi 12 let. A i když byl s mojí mamkou stejně starý už je 15 let mrtvý a my s bratrem ani nevime kde má hrob nás vlastní otec. Protože jeho rodina nás ani nepozvala na pohřeb. ☹️
Po této zkušenosti se na to dívám asi jinak než většina z vás, možná i proto mám staršího muže . Prostě se to takhle stalo a nenadělám asi nic 🤔

jolana24
8. únor 2021

Já bych do toho nešla. Taky mám o 18let staršího manžela. Teď je mu 47 a strop na dítě pro něj byl 45let (první dítě 42, druhý dítě 45). Sám říká, že už tohle je až až. Je to těžký. Teď se na to může cítit, ale co za 10 let?

andelka
8. únor 2021

@jolana24 no to se na to bude muset cítit. Nebo holt toho bude více na mamince, však je o 20 let mladší. Ono když už je těhotná,tak se toho moc vyřešit nedá, a rozmyslet.

korin
8. únor 2021

Píšete tu o generačních rozdílech (z Výměny manželek, neviděla jsem je). Dodala bych k tomu, že mít děti v mladším věku není záruka toho, že si budou děti s rodiči v pubertě blízko, to je podle mě vzácnost, bez ohledu na věk rodičů. Jde tam i o vzájemné vazby v rodině. Mému muži bylo 48, když se nám narodilo 3. dítě. Zatím si nestěžuje ani jedna strana. Ani naši školáci (7 a 9) si nestýskají, že mají starého tatínka.
Ale tohle stejně nemá řešení. Přeju, ať jste oba při síle i nadále a jste všichni zdraví a mladé mysli 🙂

j.a.n.i
8. únor 2021

@jolana24 No, ona uz ale tehotna je, takze na uvahy jit ci nejit do toho, je trochu pozde.

andelka
8. únor 2021

@korin myslím,že puberta dětí je náročná, ať je rodičům 35 nebo 50. Zvlášť v dnešní rychle se měnící době. My jednu pubertu prožívame právě od 35, a za pár let nás čekají dvě další, a kolem 50 poslední. Je to opravdu velmi " milé a psychicky podnětné" období 😁

madbetka
8. únor 2021

@korin Ono nejde jen o to, jestli si budou blízko nebo ne,
to na věku opravdu záviset nemusí, ale taky o to, že starší rodič už jaksi nemusí mít na puberťáka dost energie.

korin
8. únor 2021

@andelka @madbetka Mám pocit, že tu energii bude mít u nás spíš manžel než já, resp. já už ji někdy nemám teď 😉 První dítě se narodilo, když mi bylo 30, takže na dnešek průměr. Pochybuju, že by to bylo jiné, kdybych začala o pět let dřív. Může mít vůbec někdo dost energie na puboše? Jinak - já souhlasím s tím, že je lepší mít děti dřív než v 54. A v 60 už mít vnoučata. Ale když už to tak je, nemusí mít ty děti nutně méněcenný život.

izz76
8. únor 2021

@korin Já zase nechápu kde se bere ten dojem, že na puberťáka je potřeba nějaká speciální energie.. Puberťák potřebuje, najíst, peníze, pochopení, jinak pokud je normalne výchovany, je to samostatná jednotka.. Mám to s detma tak, že čím starší, tím je s nima méně prace.

bassetlady
8. únor 2021

@pepickovapavlinka mno Gotta bych do toho netahala. Dokázal jim prachama leccos vykompenzovat. Ale malé děti by neměli chodit na pohřeb rodičům, ještě na základce. Mě náhle umřel táta ( otčím) bylo mu 54, mě bylo 35 a měla jsem sakra co dělat se s tím popasovat, co teprve prckové, kterým je sotva 10.

j.a.n.i
8. únor 2021

@bassetlady No, ale to by sis nesmela deti porizovat nikdy. Riziko umrti je tu vzdy.

andelka
8. únor 2021

@j.a.n.i riziko je vždycky, náhlého úmrtí, těžké nemoci, úrazu, nehody..ale jít tomu vstříc mi přijde nefér vůči těm dětem a rodině.

korin
8. únor 2021

@izz76 Řekla bych, že i to pochopení je podmíněno energií, jinak by šlo o rezignaci 😉 Že je dítě samostatné , beru jako samozřejmost.

Strana
z4