Platí pojišťovna screening v I. trimestru?
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, jestli jste také někdo podstoupil screeaning v I. trimestru a jestli jste za něj platily. Mě řekl můj lékař že ho pojišťovna platí jenom ve druhém trimestru a tenhle že si musím zaplatit sama - 1400 Kč 😞 Díky za opověď.

•
3. dub 2008tanuki: nam taky takhle dr. ve 13 tt predbezne rekl, ze je to kluk a v mem albu podle nozicek to i tak fakt vypadalo, ale ted pri plodovce nam rekli, ze je to holka jak vysita, takze to hrozne klame a mozna to co jste videli byl pupecnik a ne pindik.....jako u nas 😃
0
Ahoj holky, tak asi blby, ted jsem prisla od doktorky, brecim a je mi zle, jsem v 6. tydnu, sono pred 10 dny ok, zloutkovy vacek 3,5 mm, hcg testy na moc ok, boli prsa a trochu picha v brise, dnes pry beze zmeny, zadne zvetseni, tak jeste pocka do pristiho tydne a bude se to muset prerusit, je mi hrozne, ted me bude kazdej litovat, ja o to nestojim, poradte, mate nekdo takove zkusenosti, nebo se muze preci jen podarit?
holly, pokud bys měla abnormální hodnoty v krvi, hrozí riziko DS
viz :
Vyšetření NT se provádí ultrazvukem, kdy je změřeno nahromadění tekutiny v podkožní oblasti krku plodu (tzv. ztluštění nuchální šíjové řasy), tato tekutina se na ultrazvuku zobrazuje jako projasnění. Přítomnost většího množství tekutiny v tomto místě byla sledována u cca 70% plodů s přítomností chromozomální aberace, např. s Downovým syndromem. Vyšetření je většinou možné provést ultrazvukem přes břišní stěnu.
Vyšetření krve spočívá ve vyšetření dvou látek (PAPP, HCG), které se vytváří v placentě a z ní přestupují do mateřské krve. U těhotenství s Downovým syndromem jsou hodnoty těchto látek abnormální.
viz :
Vyšetření NT se provádí ultrazvukem, kdy je změřeno nahromadění tekutiny v podkožní oblasti krku plodu (tzv. ztluštění nuchální šíjové řasy), tato tekutina se na ultrazvuku zobrazuje jako projasnění. Přítomnost většího množství tekutiny v tomto místě byla sledována u cca 70% plodů s přítomností chromozomální aberace, např. s Downovým syndromem. Vyšetření je většinou možné provést ultrazvukem přes břišní stěnu.
Vyšetření krve spočívá ve vyšetření dvou látek (PAPP, HCG), které se vytváří v placentě a z ní přestupují do mateřské krve. U těhotenství s Downovým syndromem jsou hodnoty těchto látek abnormální.
Ahoj Jiti, NT šířku řeknou hned, orgány taky zkontrolují hned a na celkový výsledek...toť otázka. Jestli ti krev brali předem, tak třeba jo, a jestli až zítra, tak to den dva potrvá... Pak výsledky krve a NT šířku hodí do počítačového porgramu a vyplivne jim to riziko vad. Tak hodně štěstí, je to krásný zážitek!
ahojte
chcem sa spýtat ci je NT vysetrenie velmi dolezité? nestací len odber krvy v 16tt? ja v posledných dnoch nad tým rozmyslam a dnes som volala aj lekarovy a sestricka mi povedala ze oni na také vysetrenia neposielaju... ze staci vysetrenie v 16tt.. všetký tehule o tom hovoria tak teraz neviem ... 😞
chcem sa spýtat ci je NT vysetrenie velmi dolezité? nestací len odber krvy v 16tt? ja v posledných dnoch nad tým rozmyslam a dnes som volala aj lekarovy a sestricka mi povedala ze oni na také vysetrenia neposielaju... ze staci vysetrenie v 16tt.. všetký tehule o tom hovoria tak teraz neviem ... 😞
Ty tripple v 16.tt mají poměrně nízkou úspěšnost - 60% to znamená docela dost falešně pozitivních i falešně negativních výsledků. takže část miminek označí za potenciálně rizikové a maminkám je doporučená aminocentéza, kde jim často nakonec řeknou, že je vše v pořádku.
Screening tím, že kombinují krev s ultrazvukem má přes 90% úspěšnost. Navíc tam kontrolují i orgány(hlavně srdce, ledviny), což běžně gyndaři moc nedělají-ani na to nemají tak dostatečně dobrý ultrazvuk, takže se dají odhalit věci, které by se jinak odhalily třeba až na tom velkém UZ ve 20.tt No a je tu ještě jeden podstatný rozdíl, který se mi nepíše úplně snadno, nevím, jak to formulovat, záleží na přístupu každého 😞 - je to, že se dělá v 1.trimestru znamená, že kdyby to bylo špatné, dá se to jednodušeji ukončit než později - když už se vyvolává porod 😞
A v neposlední řadě je to úžasný zážitek 🙂
Screening tím, že kombinují krev s ultrazvukem má přes 90% úspěšnost. Navíc tam kontrolují i orgány(hlavně srdce, ledviny), což běžně gyndaři moc nedělají-ani na to nemají tak dostatečně dobrý ultrazvuk, takže se dají odhalit věci, které by se jinak odhalily třeba až na tom velkém UZ ve 20.tt No a je tu ještě jeden podstatný rozdíl, který se mi nepíše úplně snadno, nevím, jak to formulovat, záleží na přístupu každého 😞 - je to, že se dělá v 1.trimestru znamená, že kdyby to bylo špatné, dá se to jednodušeji ukončit než později - když už se vyvolává porod 😞
A v neposlední řadě je to úžasný zážitek 🙂
nelinka - třeba v Brně ten NT sceening dělají v dělají v Centru prenatální diagnostiky, doporučení od gynekologa nepotřebuješ, ale hradí si to každý sám - 1450Kč. V ČR je jen několik center a gynekologů, kteří na tento druh vyšetření mají licenci - seznam se dá najít na internetu. Jak je to na Slovensku bohužel nevím 😞
ahoj holky, tak za sebou mám dnešní screening, pokoukání to bylo krásný miminko vypadá zdravě, ale mám vyšší hodnoty NT, takže mě v pátek čekají nějaké odběry. Jsem z toho celá taková rozhozená 😞 Miláček mě pořád uklidňuje, že to bude v pohodě, ale nějak se s tím nemůžu srovnat. Krev byla OK a vzhledem k tomu, že jsem mladá tam není "snad" tak velké riziko, ale příští pondělí budu chytřejší, mají být už nějaké výsledky.
Holky, tak jsem byla dneska na NT screeningu a biochem. vyš. krve a mám vše OK: jsem děsně moc ráda, prd¨cek se krásně hýbal a dělal kotouly, srdíčko jsem si i poslechla, no nádhera. Nosní kůstku Mudr.našel a NT máme 0,4, což je prý idelální. Podle UZV jsem 12+0, což tak nějak vychází...no a fotečky dodám snad co nejdřív. Jo a máme 5,34cm. Jsem fakt nadšená!! Byla jsem vBrně na Veveří, zaplatila 1450kc a bylo..
No a to, že si to někdo platí a někdo ne je pravda..můj strýc je prim.n agynekologii v Mor. Třebové a říkal mi, že na tohle vyšetření posílají všdëchny pacientky a mají to prý zadarmo, že je to standartní vyš!! Takže pak mi to vysvětlete!! No a já nejsem v rit¨zikové skupině, výv.vady jsme neměli, stará taky nejsem, ale strejda mi to doporučil..takže tak.
No a to, že si to někdo platí a někdo ne je pravda..můj strýc je prim.n agynekologii v Mor. Třebové a říkal mi, že na tohle vyšetření posílají všdëchny pacientky a mají to prý zadarmo, že je to standartní vyš!! Takže pak mi to vysvětlete!! No a já nejsem v rit¨zikové skupině, výv.vady jsme neměli, stará taky nejsem, ale strejda mi to doporučil..takže tak.
Ahoj holky, chci se zeptat.
V pátek jsem byla na odběru Papp-a na Karláku, ale prý výsledky pošlou mojí dr., já myslela, že mě rovnou objednají na ten UTZ k tomu. Jenže oni říkali, že neví, jak to moje dr. dělá, že většinou to posílají k Apolináři, když je pacientka odtamtud...bla bla bla. Moje dr. ještě teď vůbec není k zastižení, tak se bojím, abychom to do toho 13tt vůbec stihli :-| - znamená to, že si musím vyzvednout u své dr. výsledky krve a pak se teprve objednávat někam na UTZ? Hele jsem z toho totálně zmatená. Jak jste to měli s objednáváním vy? Dík 😉
V pátek jsem byla na odběru Papp-a na Karláku, ale prý výsledky pošlou mojí dr., já myslela, že mě rovnou objednají na ten UTZ k tomu. Jenže oni říkali, že neví, jak to moje dr. dělá, že většinou to posílají k Apolináři, když je pacientka odtamtud...bla bla bla. Moje dr. ještě teď vůbec není k zastižení, tak se bojím, abychom to do toho 13tt vůbec stihli :-| - znamená to, že si musím vyzvednout u své dr. výsledky krve a pak se teprve objednávat někam na UTZ? Hele jsem z toho totálně zmatená. Jak jste to měli s objednáváním vy? Dík 😉
Muriel, mně dala dr. vybrat, jestli si chci zaplatit tenhle screening, co se dělá asi 10-13tt - NT screening+ krev nebo až v tom 16tt triply.
Já vybrala NT, i když se to platí (já 1000,-), protože je o hodně spolehlivější než triply a kdyby se nedejbože nměco špatného stalo, tak se to pak všechno řeší dřív.
NT by se podle mě mělo jednat o odběry krve a následná velký UTZ, kde mimču prosvicují šíji a "něco" (nevím co) by tam mělo měřit cca do 2,5mm, aby to bylo v pořádku. Co je nad, je větší riziko downa apod. a taky se hledá nosní kůstka. pak se společně výsledky UTZ a krve nějak dají dohromady a vyjde ti poměr rizika na vývoj. vady (např 1:1300). Pkud je riziko velké (myslím 1:100 a míň, ale nejsem si tím jistá), tak jdeš na odběr choriových klků (podobný systém jako s amniocentézou).
Každopádně triply vycházejí správně tak na 60% a NT asi na 94% nebo tak nějak.
Jsem taky laik, ale takhle nějak jsem to pochopila. 🙂
Já vybrala NT, i když se to platí (já 1000,-), protože je o hodně spolehlivější než triply a kdyby se nedejbože nměco špatného stalo, tak se to pak všechno řeší dřív.
NT by se podle mě mělo jednat o odběry krve a následná velký UTZ, kde mimču prosvicují šíji a "něco" (nevím co) by tam mělo měřit cca do 2,5mm, aby to bylo v pořádku. Co je nad, je větší riziko downa apod. a taky se hledá nosní kůstka. pak se společně výsledky UTZ a krve nějak dají dohromady a vyjde ti poměr rizika na vývoj. vady (např 1:1300). Pkud je riziko velké (myslím 1:100 a míň, ale nejsem si tím jistá), tak jdeš na odběr choriových klků (podobný systém jako s amniocentézou).
Každopádně triply vycházejí správně tak na 60% a NT asi na 94% nebo tak nějak.
Jsem taky laik, ale takhle nějak jsem to pochopila. 🙂
Akras: mně na všechno objednala moje gyn. Sestra mi odebrala krev a za 14 dni objednala na velky UTZ (vysetreni NT screening). Tam už měli moje výsledky krve, tak tam všechno spočítali. Já byla zmatená, protože jsem myslela, že vycházejí jenom z UTZ a tu krev tam bude potom dopočítávat moje dr. U té jsem byla ve ctvrtek a gyn. říkala, že výsledky krve šly k ní i na to specializované pracoviště, které dělá NT screening.
Celkově jsem v tom měla ale velký zmatek, se mi zdá, že to každý dělá jinak. Jinak jsem nic neplatila.
Celkově jsem v tom měla ale velký zmatek, se mi zdá, že to každý dělá jinak. Jinak jsem nic neplatila.
Začni psát odpověď...

Odešli