icon

Pozitivní screening v prvním trimestru. Co dělat?

vaseli16
15. čer 2018

Ahoj, je tu nekdo komu vysel pozitivní screening?
Volny beta-hCG 121,5 IU/l- 2,225MoM
PAPP-A 0,710 IU/l -0,364MoM
Trizomie 21pop.riziko 1:937 upravene riz. 1:7
Prosim nekdo kdo ma zkusenost?pristi tyden me cekaji placentarni testy a do te doby dlouha doba.Jsem z toho nestastna pritel me drzi ale i tak.

Strana
z4
martik16
1. črc 2018

@lucy1994 ahoj, neves hlavu, naděje je pořád... Já jsem u prvního měla blbe sijove projasneni a krev mírně nad hranicí normy, riziko DS 1:113, u druhé dcery pak volné beta hcg 6.8!!! MoM... A obě děti mám zdravé... Přeji ať to dobře dopadne a to čekání rychle uteče...

wawwaw
1. črc 2018

@lucy1994 a proč ti přijdou ty klky hrozný?? Horší než plodovka? Už jsi byla na obou odběrech na srovnání? Díky za odpoved

lucy1994
1. črc 2018

@priefi Krev mi brali podle ultrazvuku 10+3, takže taky v pořádku. Nachlazená jsem před tím odběrem byla (nachlazení trvalo 2 týdny, bylo silné, ale naštěstí bez teplot), a ještě další 2 týdny jsem měla pak dost ucpané dutiny, takže pokud si pamatuju dobře, tak v den odbšru jsem byla po nachlazení, ale že by to mohlo mít vliv i na výsledky? =-O

@martik16 Ahoj, děkuji moc za pozitivní zprávu, já vím, že to spoustu holkám s různými výsledky vyšlo nakonec v pořádku, ale někdy taky ne, takže naděje naštěstí je, ale strach je prostě vždy větší :( Děkuju moc!

@wawwaw Naštěstí zkušenost nemám. Ale hodně jsem se rozhodovala, zda na tu plodovku vůbec jít a během toho rozhodování a čtení na internetu jsem narazila na názory, že odběr klků je bolestivý (ale asi jak u koho), někdy se musí odbě opakovat, že to k vyšetření nestačí a někdy kvůli poloze placenty je i tento odběr nemožný. A je tam prý větší riziko potratu, protože placenta tím může prodělat jakýsi šok. Ale určitě by bylo lepší tohle prodiskutovat rovnou s genetikem, protože tohle jsou informace víceméně z internetu, takže kdo ví, jak to doopravdy je. A jelikož u mě se klky ani nestihly a asi bych na ně ani nešla, tak jsem se na tento odběr ani neptala. Z plodovky jsem měla opravdu bobky, cítila jsem se fakt na zhroucení před tím, strašně jsem se odběru bála, ale zbytečně, nakonec jsem nic necítila, jen vteřinovou bodavou bolest do spodku a pak už nic, A za celý den sem tam mě to někde trochu "bodlo" v břiše, v zádech. Ale pak už dobrý. Takže srovnat rozhodně nemůžu, ale osobně si myslím, že odběr klků je nepříjemný a víc nebezpečný, podle mě se ani nedělá tak často jako odběr plodové vody, takže tam je možná i méně "zkušeností", ale to jen hádám.

lussinka88
1. črc 2018

@lucy1994 pokud si dobre pamatuju tak klky se odebiraji do nejakyho tydne a plodovka od nejakyho tydne (ted nevim 🙈 mozna 14+0 je ten predel). Jinak svagrova byla na obojim a pry ani jedno hrozny nebylo. Jen ty klky jsou neprijemny, ale plodovka bude pro nekoho taky...

alcar
1. črc 2018

@lussinka88
@lucy1994 ja byla na odberu klku a nejak silene to nebolelo. Pry je to srovnatelne s odberem plodovky. Jen u me bylo horsi, ze jsem mela placentu na zadni stene, takze dr. musel projit skrz celou delohu a jeste pres dvojcata. 🙈😃 Ale verila jsem mu, ze to zvladne a zvladnul. Muze se stat, ze se odber nepovede (odebere se malo klku) a musi se to opakovat. A je tam riziko hematomu z te placenty. U plodovky je to jednodussi, to je pravda. Jinak plodovka se odebira od 16.tt, do te doby klky, ktere se muzou odebirat v podstate i potom, ale uz je to zbytecne, kdyz se da odebrat plodovka.

pazhitka
1. črc 2018

já jsem byla 13plus2 a brali mi i klky i plodovku- dokonce mi říkala genetička, že na plodovku se dá jít i mnohem dříve..

priefi
1. črc 2018

@lucy1994 nekde jsem cetla, ze nemoc, nebo jinak oslabena imunita, umi tyto krevni testy zkreslit a zvysuje se freeBHCG, tak mozna proto u Tebe ty krevni testy dopadly takto. A jak se citis po tech odberech? Je Ti dobre? A kdy mas dalsi kontrolu s utz.?

lucy1994
1. črc 2018

@lussinka88 Ano, klky myslím do 14+0tt? Asi tak nějak. Samozřejmě pro někoho bude bolestivé oboje, pro někoho ani jedno, takhle už to bývá asi se vším. Ale tam na genetice před odběrem mi říkali, že ženský tvrdí, jak ten odběr plodovky byl lepší než odběr krve, čemuž jsem fakt nevěřila :D Ale možná to tak opravdu některé vnímají, vpich jsem prostě necítila, pak mě upozornila na možný tlak, ale ten jsem také nepociťovala. Každá jsme jiná a to já jsem teda cíťa veliká :D

@alcar Ježiši, to zní hrozivě, uff. Tak to můžu být ráda, že jsem šla "jen" na odběr plodovky. Musela si prožívat hrozný strach při tom odběru. Divím se, že do toho vůbec šli, když byla placenta až vzadu, takže špatná poloha, do toho dvojčata - nechtěli počkat raději na plodovku nebo si nechtěla ty?
U plodovky je možná trošku uklidňující fakt, že se může před odběrem a po odběru brát hořčík, tím se ta děloha po "šoku" z odběru trošku zklidní, ale placenta se asi ničím zklidnit nedá ☹

@pazhitka Ano, na plodovku se dá jít i dříve, ale optimální je 16.-18.tt (ale může se brát i později, když to situace žádá), protože v tomto týdnu je tuším nejvíc plodovky.. ? Při dřívějším odběru je větší riziko potratu zase.

@priefi To ale myslím platí při triplech, nebo obecně? Nevím. Každopádně pořád by tam bylo to nízké papp, takže pořád riziko :( Tak fyzicky dobrý, ty dva dny jsem opravdu víceméně skoro jen ležela, pak jsem pomalu začala fungovat, ale opatrně, doteď se nenamáhám a co nejvíc polehávám, když je možnost. Takže snad to bude dobré. Ale psychicky mi je na nic, už je to hodně dlouhý no. Na kontrolu ultrazvuku jsem šla hned 2 dny po odběru, zda je vše v pořádku a teď půjdu až na ten veliký ke své gyndařce 24.7., ale pokud dopadnou výsledky špatně, tak na gyndu půjdu dřív a tam se domluvíme co a jak.. :(

alcar
1. črc 2018

@lucy1994 ja chtela jit na testy co nejdriv to slo, takze mesic na plodovku po screeningu se mi cekat nechtelo a ty klky sly udelat hned. Ale mela jsem dobreho doktora, ktery je v tom oboru machr a ma uz neco napichano. 😀 Takze jsem se fakt vubec nebala. Bala jsem se spis toho vysledku. Mela jsem riziko DS 1:77. Vysly mi spatne odbery a jedno dvojce melo regurgitaci srdecni chlopne. Navic kluci jsou jednovajky, takze DS by byl u obou. Nenechala bych si je.

lucy1994
1. črc 2018

@alcar No to věřím, já z toho čekání taky šílela a šílím teda doteď, je to jen samé čekání. :/ Tak když jsi měla takovou velikou důvěru v doktorovi, pak tě chápu a je jen dobře, že ses toho ani nebála, ušetřila sis stres 🙂 A to se srdíčkem už má dvojčátko v pořádku?

alcar
1. črc 2018

@lucy1994 jo a magnesko jsem po odberu taky brala. Ta deloha je podrazdena i po klcich. Zadne krvaceni z placenty jsem nastesti nemela. Ale i tak jsem radsi po odberu tri dny polehavala a jeste dalsi tyden mela klidovy rezim...netahala jsem dceru atd.

alcar
1. črc 2018

@lucy1994 ma arytmii, ale nikdo nevi, z ceho to vzniklo. Narodili se predcasne, tak mozna to je tim. Tezko rict. Kazdopadne ta nedomykavost se u nej neprojevila. Tu uz vyloucili ve 20.tt na velkem UTZ. A DS po odberu vysetrili do trech dnu.

priefi
1. črc 2018

@lucy1994 ono to asi pusobi komplexne na vsechny hodnoty. Urco to bude u Vas v poradku, nejspis to nachlazeni to zkreslilo.

wawwaw
1. črc 2018

@lucy1994 díky...já jsem právě byla.na tom odběru těch klků...a sice mi říkali, že je tam 1% riziko potratu, ale já jsem nechtěla čekat na tu plodovku. Chtěla jsem vědět hned, jak jsme na tom...takže jsem na to slam..mám šílený strach z jehel a děsně jsem se bála...nakonec to bylo jen chvilkový tlak a bylo to..byli šikovní. A bylo to tak že v pátek vyšla blbé genetika a v pondělí zákrok a v úterý byl výsledek. Naštěstí vše dopadlo dobře a máme krásnýho dvouměsíčního chlapečka 😍. Takže podle mě ty klky nebyly tak hrozný a doktoři mě celkem v tom rozhodnutí necekat na plodovku podpořili..

lucy1994
2. črc 2018

@alcar To je vlastně dobře, protože ten odběr se provádí přes tu dělohu, že, takže tím trpí i děloha 🙂 Ale tu právě zklidní magnesko, aspoň trošku prevence. Ale u placenty se asi nic dělat nedá no, ale samozřejmě těch případů potratů je o dost méně než toho, že vše dopadlo dobře - naštěstí! Výsledky jsem mohla vědět ten den odběru večer, kdybych si zaplatila necelé 2 tisíce, hodně mě to lákalo, ale měla jsem strach, že by něco uspěchali a vyšlo by to falešně pozitivně/negativně. Tak radši čekám, ale je to nekonečné..
Je štěstí, že na to, že se narodili oba předčasně, jsou víceméně v pořádku! Tak přeji, ať dělají co nejvíc radosti a co nejméně starostí - ať nezlobí 😀 🙂

@priefi To máš teda asi pravdu, že to na to může mít vliv. V mém případě asi ne, protože to vysoké hcg jsem měla už hned od začátku - v 5+3tt (podle ultrazvuku tak nějak) jsem už měla hcg 16 000 jednotek. Myslela jsem, že se můžu těšit na dvojčátka.. ale je tam jen jedno miminko 🙂 no budu pořád doufat, že to dopadne dobře, co jiného mi zbývá..

@wawwaw Mně nikdo ten odběr klků ani nenabídl, takže jsem o něm ani nepřemýšlela. Ale chápu tě, já už z toho čekání šílím, to je fakt. Odběru plodovky jsem se taky příšerně bála, je to hrozná představa takové jehly v břiše bez umrtvení, proto mě dost překvapilo, že jsem to v podstatě ani necítila. A ano, na klky se většinou posílá při hodně vysokém riziku. A nebo že si to někdo vyžádá, protože nechce čekat. Ale já nad tím ani nepřemýšlela. Moc gratuluji k chlapečkovi a ať dělá radost! 🙂

wawwaw
4. črc 2018

@lucy1994 děkuju 🙂 přeju ti ať vše dopadne dobre a jste všichni zdravi!!!

priefi
11. črc 2018

@lucy1994 ahojky, tak jak dopadly testy? Celou dobu jsem na Tebe myslela a drzela pesti

lucy1994
11. črc 2018

@priefi Ahoj, děkuji moc, že si na mě myslela. Nechtěla jsem tu jen tak napsat, bylo mi to vůči zakladatelce blbé, pořád mi je líto, co se jí stalo. Ale u mě to naštěstí dopadlo v pořádku! Obrovsky se mi ulevilo, protože sem tam už jsem cítila pohyby a nedokázala si představit, jak bych se špatným výsledkem naložila. Měla jsem horší hodnoty krve než zakladatelka, takže buď to mohu brát jako zázrak a nebo je opravdu ultrazvuk důležitější ukazatel. Kdo ví. Každopádně doufám, že už nic nepřijde a mohu si konečně začít těhotenství užívat, protože už od samého začátku to byl jen strach. Takže ty se myslím bát nemusíš, máš jen zvýšené hcg, ne?

priefi
11. črc 2018

@lucy1994 to je skvela zprava 😍 jsem moc rada 😊 Ja mam zvysene hcg a na hrane papp, utz je v poradku. Ale nakonec jsem nas na genetiku objednala a dokonce mi pak volala dr.ptala se co a jak a rikala, ze jeste uvidi dle naseho rozhovoru a vsech dokumentu vc.rodokmenu, ale ze vse poukazuje prozatim na to, ze bude stacit jen podrobnejsi utz ve 20tt, nez je klasicky velky utz.ve 20tt .

lucy1994
11. črc 2018

@priefi No bylo to nekonečné čekání a při čtení výsledků se mi snad i srdce zastavilo, jaký jsem měla strach.. :( Já s tím Papp se pak musím na gyndě zeptat, zda mi něco kvůli tomu nehrozí, snad bude vše v pořádku, ale pořád budu mít strach, aby prostě něco zase nepřišlo. Moje mamka, když mě čekala, tak měla preekelampsii, tak se bojím, abych neskončila stejně. A vyšší hcg u mě asi bylo proto, že čekáme holčičku.
Já bych se při tvém výsledku asi taky nehrnula hned na odběr plodovky, myslím, že ultrazvuk v tom 20.tt bude stačit, kam na něj půjdeš? Co jsem tak toho načetla, tak je prý výborná doktorka Frisová (asi z Prahy, nevím?) a nebo doktor Vlašín v Brně (snad ty jména píšu správně :D). Ale stresovat se vůbec nemusíš! 🙂 A ultrazvuk jsi měla taky vše v pořádku, ne? Kolik bylo to šíjové projasnění?

lucy1994
11. črc 2018

@priefi Jo už to vidím, projasnění 1,1mm, no tak to je krása, jakmile je to (nejlépe) pod 2mm, tak je vysoce pravděpodobné, že miminko je zdravé. Tím jsem se na jednu stranu také uklidňovala, ale hodně mě stresoval fakt, že i přesto mi z té krve vyšlo takové riziko nehledě na dobrý ultrazvuk.

priefi
11. črc 2018

@lucy1994 vnitrne tak nejak citim, ze to je holcicka (snad jsem se teda nesekla, ne ze by mi vadilo, kdyby to byl chlapecek, to vubec ne), tim by se vysvetlilo to vysoke hcg taky 😉 jeste nevim, kam nas poslou. Prvne pujdeme na genetiku do Frydku Mistku a od tama nas poslou na utz. Osobne si myslim, ze nas asi poslou do FN Ostrava, ale jista si tim nejsem. Praha a Brno jsou pro nas docela z ruky, ale o panu doktorovi z Brna jsem uz hodne slysela v lednatkach, je to pry kapacita. Ja si myslim, ze mimi je v poradku, ze jen moje telo si pamatovalo na to jak stradalo pri kojeni (kojila jsem 18m a drzela pri tom diety z duvodu alergii syna a ze jich neni zrovna malo), pak sp a pak proste telo asi pro jistotu bojovalo, aby miminko udrzelo. Ale je to jen moje sugesce. Realita muze byt jina. Ale mimi je v poradku a basta, citim to 😊

lucy1994
14. črc 2018

@priefi Ono v každém městě asi bude nějaká ta "kapacita" nebo prostě chválený doktor/doktorka, navíc ono to chce fakt dobré zkušenosti a prostě tam nemůžou dělat jen tak "nějací" doktoři, takže i kdyby to nebyla "kapacita", stejně odvede ten doktor určitě skvělou práci 🙂
To máš možná pravdu, na tom možná něco bude. Já také zhubla několik kil (vždy jsem byla hubená, takže když jsem ztratila ještě několik kg, tak nic moc teda) a v lednu jsem prodělala "biochemické těhotenství", takže je možní, že se miminko drží zuby nehty (a taky jsem ho o to už od začátku prosila, ať se tam pořádně drží, ať to u mně v bříšku vydrží), takže taky to může vysvětlovat to hcg, pravda.. a ta hodnota papp se mi u tebe zdá v pořádku, však má být nejméně 0,5 a ty máš přes 0,6.. to bych při takové hodnotě jásala teda, já mám jen 0,29 a to je teda sakra velký rozdíl :/

priefi
15. črc 2018

@lucy1994 mas naprostou pravdu. Verim, ze kdyz ni predepisou nejake lepsi utz., tak tam neposlou nejake nezkusene ucho (a doufam, ale ze ani ne doktora s praxi, kfery je levy), ale uz zkuseneho dobreho doktora/doktorku. Popravde oni sami asi nevi, co presne zpusobuje ty hodnoty hormonu, ale jsou ruzne kombinace a oni jedou podle statistiky a hazi vsechny, do jednoho pytle a maminky jsou pak v totalnim stresu. Verim, ze mimi je v poradku 😊 jen dle statistiky moje hodnoty nebyly nejlepsi. Ale jak jsem jiz psala, nemyslim si, ze to je miminkem, ale mnou 😊 jsem moc rada, ze Tve mimi je v poradku 😊

lucy1994
17. črc 2018

@priefi Přesně tak a kdyby tam byl někdo bez větší praxe, tak tam určitě bude s ním další doktor jako kontrola (pokud to teda takhle nedělají běžně - víc očí víc vidí). Uvidíš, jak to bude, kdy tam vůbec máš jít?
Děkuju, to já taky! A doufám, že to vše bude v pořádku a kdyby se nakonec projevil problém s placentou, tak to nějak zvládneme spolu a prostě budeme bojovat! Ale doufám, že bude vše v pořádku.. teď 24.7. jdu na veliký ultrazvuk, tak se na to všechno poptám, ale už teď se toho všeho bojím. Jsem vždy nedočkavá na ultrazvuk, až zase to své miminko uvidím, ale na druhou stranu se vždy bojím, že tam bude něco špatně.. už ať je prosinec a s malou už jsme doma z porodnice 😀 Ale strach o své děti má člověk pořád, toho už se nezbavíme..

priefi
18. črc 2018

@lucy1994 a kdy mas termin porodu? Ja 8.1. 😊 Prozatim mam termin genetiky a to je tusim ted 23.7.a tam nam reknou co a jak a kam jit a asi budeme na zaklade tohoto infa zajistovat utz ve 20tt, pak urco dam vedet. Budu drzet 24.7.pesti, at je vse naprosto ok 😊 Jaky problem s placentou myslis? Treba vcestnou? Tu jsem mela u syna a pak se mi zacala nastesti zvedat a v tp uz byla mimo porodni cesty, ale v miste rezu cisarskeho rezu, takze jsem byla rada, ze nebyl treba akutni cisar. Ted mam placentu nizko na zadni stene a je realne nebezpeci, ze opet muze byt vcestna, tak uz ted mam strach. Vice se dovim na utz ve 20tt, moje dr.mi porad rika, ze ted stale roste, ze se uvidi v tom 20tt a ze jak brisko roste, tak se posouva. Tak doufam, ze bud zustane na zadni stene anebo at zase krasne povyroste, rodit cisarem urcite nechci, chci si znovu prozit prirozeny porod 😊

lucy1994
19. črc 2018

@priefi Podle ultrazvuku 8.12. 😀
Děkuju, já zase budu držet pěsti 23.7. a hlavně pak na ten veliký ultrazvuk, ale věřím, že je tvé miminko v pořádku! Vůbec bych se ničeho nebála, fakt.
Ne, to ani nevím, co to vcestná placenta je a jak se projevuje :D Já spíš myslela preekelampsii (měla ji moje mamka v těhotenství, když mě čekala - bylo to její 2. těhotenství, u prvního tohle neměla) a nebo že nebude fungovat tak, jak má, takže maličké půjde méně živin. Přinejhorším že dojde k úplnému odloučení placenty no.. snažila jsem se dočíst, jak dopadly některé holky s nízkým papp (a genetika v pořádku) a u většiny se odloučila placenta dřív (ale až třeba 35. tt apod.) a nebo ke konci těhotenství šlo mimiku méně živin. Málokterá psala, že rodila v pohodě v termínu a průměrné váhy/délky. Ale četla jsem asi jen 1-2 diskuze, nechěla jsem pročítat celý internet toho :D Nějak to dopadne no, promluvím si o tom se svou gynekoložkou a až potom budu dělat nějaké "závěry" 🙂 Jak se teda ta vcestná placenta projevuje?
No vidíš to, já "musela" rodit syna císařem, byl KP a já nepatřím mezi ty blázny matky, abych riskovala život miminka jen kvůli přirozenému porodu. Takhle jsem byla u císaře klidnější, že se synovi nic nestane. A teď to tedy bude asi také císař, ale prý se uvidí. Ale mám bloklá záda v kříži, od začátku těhotenství trpím na občasné divné bolesti u dělohy jako přenesená bolest, takže nevím nevím, jak by dopadl přirozený porod :/ Ale na to je ještě čas a nebudu nad tím přemýlšet, zatím se mě to vůbec netýká a člověk neví, co prostě přijde a jak to bude 🙂

priefi
19. črc 2018

@lucy1994 no... zadeckem bych asi taky nechtela rodit a na chvat, ktery otoci mimi bych urco nesla. To je dalsi z duvodu cisare, s tim cisar bohuzel taky souvisi. Kdyz je nizke papp, tak je nebezpeci, ze je neco spatne s placentou? Vcestna placenta je placenta nachazejici se v porodnich cestach a casto se stava, ze se pri ni spini, nebo krvaci, musi se pak rodit cisarem. Ja pri synovi nastesti nespinila a placenta se krasne vytahla. Syn byl hlavickou dolu, takze nic nebranilo prirozenemu porodu. Ale taky jsem si uzila sve. Kontrakce 30h, na zaver musel mi dr.oteviral branku, protoze jsem byla zasekana, byla jsem za to neskutecne vdecna

lucy1994
19. črc 2018

@priefi Přesně tak, ten hmat zněl hrozivě, prý je i bolestivý, toho jsem se bála a ani jsem nechtěla ublížit malému a prostě takhle "nutit" miminko se otočit mi nepřijde správné.. :(
Ano, při nízkém Papp hrozí buď brzký potrat, předčasný porod a nebo problémy s placentou.. a nebo nějaká ta vada plodu, ale je to hormon/bílkovina placenty nebo co, takže spíš odpovídá za placentu. Ale ty se neboj, ty máš hodnotu dobrou, já mám docela dost nízkou, ale snad to bude v pořádku, nezbyde než jen doufat no..
Aha, tak to zní taky děsivě, a to může nastat kdykoliv? Nebo jako když třeba teď půjdu v 21.tt na veliký ultrazvuk a placenta nebude vcestná, tak už to riziko ani nehrozí, nebo to může nastat v kterémkoli týdnu? A jinak při vcestné placentě nehrozí nic jiného než jen ten císař? Třeba předčasný porod?
No já taky měla "veselý" porod, měla jsem plánovaný císař 11.11., ale 4.11. mi lupla zátka, hned na to valila voda, do 20ti minut kontrakce.. ještěže máme nemocnici kousek,přijela jsem tam totálně mokrá a kontrakce slušně sílily nějak rychle.. byla jsem fakt vyděšená a vyklepaná, protože mi to přišlo všechno strašně moc rychlý. Radši jsem jim připomněla, že syn je KP, tak mě njěaká doktorka vyšetřila, prohlásila, že se otevírám, tak ještě narychlo dělali ultrazvuk, zda se neotočil, připravovali sál a pak se jelo. Za hodinu od příjezdu jsem byla na sále. Císař nic moc, ale hlavně, že syn se narodil v pořádku a nebyl někde zaseknutý přidušený v půlce porodních cestách.. tohle bych si fakt neriskla. A jak to je při těch kontrakcí.. já měla totiž asi do půl hodiny potřebu tlačit.. bylo pro mě spíš těžké vydržet netlačit než vydržet tu bolest. To už je znak toho, že se může začít žena snažit tlačit, nebo to k tomu patří a takhle to fakt trvá třeba těch 30 hodin, jako si měla ty? 😨

priefi
20. črc 2018

@lucy1994 ty sis teda taky zazila sve. U pririzeneho porodu to je individualni. Jsou rychloporody, klasicke porody a zasekane porody. Udajne prvorodicky maji delsi prubeh nez u druheho porodu, ale jsou i vyjimky, ktere toto pravidlo potvrzuji. Takze bych rekla, ze Ty jsi mela ten rychloporod. Pocit na tlaceni je zacatek druhe doby porodni. Zdlouhava je prave ta prvni, kdy se pripravuji cesty.
Vcestna placenta se nejcasteji diagnostikuje ve 20tt, ale popravde nevim, zda se muze posunout i pozdeji. Jde o to, ze ta stena s rostoucim briskem se zveda a posouva a nevim, zda kdyz je vzadu, tak pak jde do predu, anebo se jen natahuje ta predni stena. Uprimne doufam, ze jen ta predni, protoze by mi to hrozilo, kdyz v 13tt jsem ji mela ulozenou nizko 😔 Co se tyce placenty a rizik, odviji se od toho, kde se nachazi a jaky stupen to je. Ja ji mela minule castecne v cestach, ale krasne se mi vytahla. Mela jsem ji tehdy na predni stene. Ted ji mam nizko a mam ji na zadni stene, tak se utz.ve 20tt bojim. Pri vcesne placente je cisar ve 36tt nejpozdeji. Bohuzel od 28.tt muze dochazet ke krvaceni a muze ohrozovat matku i mimi jak na zivote tak zdrav.komplikacemi. Casto byva nutny predcasny porod. Pri stazich se placenta muze odlocit a je nebezpeci vykrvaceni. Pri porodu muze dojit ke spatnemu odlouceni placenty a opet hrozi problemy od silneho krvaceni, pres zanet a az k vykrvaceni. Je to hrozne nebezpecny stav pro matku i mimi. U mimi muze dojit k postizeni, protoze placenta muze spatne vyzivovat, anebo kdyz se odlouci a pozde se udela cisarsky rez, muze byt mimi delsi dobu bez zivin a to mize dojit k postizeni ne o umrti miminka. Takze doufam, ze ji nebudu mit 😔

Strana
z4